Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌گزارش خبرنگار اجتماعی برنا، کارگران و رانندگان شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران را باید از معدود کارگران ایرانی دانست که دستمزد ماهیانه آنها سر موعد و نهایتا با یک روز تاخیر واریز می‌شود آن هم به‌دلیل اعتراضاتی است که در گذشته توسط آنها انجام شده است و مسئولان می‌دانند که با کوچکترین اعتصاب کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران ،تردد در پایتخت چه وضعیتی پیدا می‌کند ولی با توجه به گفته‌های یکی از رانندگان شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران، مسئولان معاونت حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران خودشان با بی‌توجهی قصد برهم زدن آرامش کارگران را دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران اکنون به مواردی اعتراض دارند که از ابتدایی‌ترین وظایف شرکت واحد اتوبوس‌رانی  محسوب می‌شود مانند ندادن میان وعده غذایی (شیر و کیک)، تحویل ندادن لباس کار به رانندگان، عدم شارژ کردن کارت خرید، بی‌توجهی به مشکلات بازنشستگان و ... .

رفته رفته با بی‌توجهی مسئولان شهرداری تهران به مطالبات کارگران و رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی، وضعیت موجود در حال ملتهب شدن است ولی در مقابل مسئولان معاونت حمل و نقل و ترافیک تهران از اعضای سندیکای اتوبوس‌رانی تهران می‌خواهند اعتراضی نکنند و به‌نوعی سکوت اختیار کنند و به ناملایمتی‌ها تن دهند!

سعادت، یکی رانندگان شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران در مورد مطالبات عقب افتاده کارگران شرکت واحد و سعی مسولان معاونت حمل و نقل ترافیک تهران بر ساکت نگاه داشتن کارگران اتوبوس‌رانی، به خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برنا گفت: بعد از اینکه کارت‌های هوشمند جای کوپن‌های کاغذی را گرفت، قرار شد تا در هر وعده مبلغ 700 هزار تومان به‌عنوان شارژ کارت اعتباری (کارت خرید کالا) واریز کنند ولی هنوز معوقه مربوط به سال گذشته را پرداخت نکرده‌اند.

این راننده اتوبوس در همین مورد ادامه داد: بی‌توجهی شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران به اینجا ختم نمی‌شود، عدم پرداخت چهار درصد حق بیمه کارگران که مشمول کارهای سخت و زیان آور هستند از دیگر مطالبات همکاران‌ است. همین موضوع باعث شده که دائما صدها نفر در صف انتظار پرداخت چهار درصد حق بیمه برای بازنشستگی باشند. این موضوع جو روانی کارگران را بر هم زده است،  اینکه در آینده چه پیش خواهد آمد همه فکر ما را پر می‌کند.

سعادت با اشاره به دیگر مطالبات کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران اضافه کرد: عدم پرداخت به‌موقع حق سنوات کارگرانی که بازنشسته می‌شوند از دیگر مواردی است که معاونت حمل و نقل ترافیک در آن کوتاهی می‌کند. حق سنوات این کارگران همواره چند ماه یک بار پرداخت می‌شود بطوری که دائما بسیاری از کارگران در صف انتظار دریافت حق سنوات خود هستند.

این فعال کارگری با انتقاد از عدم تحویل دادن لباس کار رانندگان اتوبوس خاطرنشان کرد: طبق قانون هر سال، در دو نوبت باید به همکاران ما لباس کار بدهند. این بسته البسه شامل شلوار، دو پیراهن، کفش، جوراب و در فصول سرد کاپشن، است که رانندگان اتوبوس‌ها برای رسمیت دادن به شغل خود و توجه مسافران احتیاج به پوشیدن لباس فرم دارند و هرچه لباس‌ها تازه‌تر و تمیزتر باشد باعث بالا رفتن شخصیت رانندگان اتوبوس‌ می‌شود ولی باید بگوییم که اکنون همکاران ما کاپشن‌ها و لباس فرم سال گذشته را بر تن می‌کنند که این البسه نخ نما شده است. نیمه دوم سال گذشته لباسی به ما ندادند و بعد از شروع سال نو یک دست لباس به رانندگان دادند که در آن کاپشن نبود. آیا خود مسئولان می‌توانند با لباس مندرس سرکار بروند؟ این یک تخریب محسوب می‌شود و هیچ اهمیتی هم به این موضوع نمی‌دهند

سعادت در پایان با طرح مطالبه دیگری که به‌طور مستقیم با سلامتی کارگران در ارتباط است گفت: کارفرما موظف است تا هر روز برای تغذیه کارگران توقف‌گاه، تعمیرگاه و همچنین رانندگان به آنها به‌‎عنوان میان وعده شیر و کیک بدهد ولی در برخی سامانه‌ها تا یک ماه هیچ میان وعده‌ای به کارگران و رانندگان نمی‌دهند. توجه داشته باشید که خوردن شیر به‌صورت روزانه برای رانندگان و کارگران شرکت واحد به دلیل آلودگی هوای تهران ضروری محسوب می‌شود. این حق کارگران است که معلوم نیست مبلغ این سهمیه در کجا خرج می‌شود!

خبرنگار: سیاوش پورعلی

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: شهرداری تهران کارگری معاونت حمل و نقل رانندگان اتوبوس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۱۲۴۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جولان اولین اتوبوس‌های فرنگی در پایتخت | کرایه هر مسافر ۳شاهی

همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: در دوران مشروطه بابت سوار شدن به اتوبوس از مسافر ۳شاهی کرایه می‌گرفتند. به‌تدریج استقبال مردم برای استفاده از این وسیله نقلیه جدید زیاد شد و چند تاجر دیگر هم چندین دستگاه اتوبوس‌ به ایران آوردند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

اتوبوس‌های شرکت کانادایی که اولین شرکت در این حوزه به حساب می‌آمد از نوع "برلیه" بود و مثل قطار به چند کوپه تقسیم می‌شد؛ دو کوپه اول و دوم مخصوص نشستن مسافران بود و کوپه آخر هم که عقب اتوبوس واقع می‌شد، برای سرپایی‌ها بود. دومین موسسه‌ای که عهده‌دار اداره اتوبوسرانی تهران شد، یک کمپانی روسی به نام "آفتو ایران" با اتوبوس‌های مدل بوسینگ بود و سومین موسسه هم شرکت "اسگل لاوی" آمریکایی با اتوبوس‌هایی از نوع شورلت بود که صندلی‌هایش برعکس صندلی‌های اتوبوس‌های موسسات گذشته که پشت سر هم بود، روبه‌روی هم قرار داشت.

جالب اینکه این موسسه به شیوه اتوبوسرانی شهرهای اروپایی اداره می‌شد و از نظر سازمان اداری و انتظامی، تقریبا شبیه اتوبوسرانی فعلی بود. آن دوران بلیت، داخل اتوبوس فروخته می‌شد و رانندگان، لباس مخصوص پوشیده و زنگار به ساق پا بسته و کلاه کاسکت به سر می‌گذاشتند.

اتوبوسرانی تهران تا سال۱۳۱۰ توسط شرکت‌های خارجی اداره می‌شد، ولی از اواخر این سال به مدیران ایرانی تحویل داده شد: «در مدت فعالیت آنها چندین خط به خطوط تهران اضافه شد، هرچند برخی اوقات مردم از نحوه خدمات‌دهی گله‌مند بودند. با توجه به این موضوعات در نهایت در سال ۱۳۳۵ دولت تصمیم گرفت برای یکپارچه‌سازی و ساماندهی وضعیت جابه‌جایی مسافران، نخستین شرکت واحد اتوبوسرانی را در چهاردهم تیرماه دایر کند.»

کد خبر 848042 برچسب‌ها هویت شهری تهران حمل و نقل شهری

دیگر خبرها

  • معرفی پایانه های اتوبوسرانی تهران
  • اتوبوس‌های تولید گروه بهمن به پایتخت رسید
  • امکان صرف هزینه‌های مالیاتی اپراتورها به شرکت‌های دانش بنیان
  • آموختن اتول‌رانی زیر تابلو پرستو | مسئول آموزش رانندگان یک افسر روسی بود
  • برای خرید میکروآپارتمان در شهر تهران چقدر باید هزینه کرد؟
  • جولان اولین اتوبوس‌های فرنگی در پایتخت | کرایه هر مسافر ۳شاهی
  • تحلیل کارشناسی بحران مسافربری جاده‌ای؛«واردکننده راننده اتوبوس می‌شویم!» | ثبت ساعت یک روش بی‌فایده و پرهزینه است
  • گره اندر گره
  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • این اتوبوس شمیران به در و دیوار می‌خورد