Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-24@15:01:00 GMT

تمایل پاکستان به میانجیگری

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۱۲۹۰۵

تمایل پاکستان به میانجیگری

به گزارش «انتخاب» عمران‌خان در بخش دیگری از این مصاحبه که متن کامل آن قرار است روز ‌یکشنبه منتشر شود، به اختلافات در جهان اسلاماشاره کرد و گفت: «هرگونه مناقشه در دنیای اسلام تمامی ما را تضعیف خواهد کرد. بنابراین، پاکستان آماده است تا نقشی برای رفع این اختلافات و ایجاد صلح و آشتی ایفا کند.» نخست‌وزیر پاکستان که اولین سفر خارجی خود را با ورود به عربستان انجام داده است و اکنون در امارات‌متحده‌عربی به‌سر می‌برد، اعلام کرد همواره در کنار سعودی قرار داریم و بر حمایت خود از آن تاکید می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 عربستانمتعهد شده است که برای حل مشکلات مالی و بهبود وضعیت اقتصادی پاکستان به این کشور کمک کند.«محمد بن‌سلمان» ولیعهد عربستان در کمتر از یک‌ماه گذشته سه‌بار با عمران‌خان تماس گرفته است. «عواد بن‌صالح» وزیر اطلاع‌رسانی عربستان سعودی نیز هفته گذشته به پاکستان سفر کرده و با مقامات عالی‌رتبه این کشور نظیر وزیرخارجه، نخست‌وزیر و رئیس‌جمهوری دیدار کرد.

آماده میانجیگری هستیم

نخست‌وزیر پاکستان با اشاره به اینکه «بحران‌های خاورمیانه همه ما را ضعیف می‌کند» گفت: در خاورمیانه، مایل به میانجیگری و ایفای نقش آشتی‌جویانه برای متحد کردن جهان اسلام هستیم. این تلاش اصلی ما خواهد بود. در یمن نیز اگر از ما خواسته شود، نقش مثبتی را برای پایان دادن به بحران خواهیم داشت. نخست‌وزیر پاکستان با اشاره به جنگ، خشونت و تنش در برخی از کشورهای خاورمیانه گفت: پاکستان از صلح حمایت می‌کند و آماده است در این زمینه نقش ایفا کند. نواز شریف، نخست‌وزیر دولت پیشین پاکستان نیز در دوران نخست‌وزیری خود تلاش‌هایی برای میانجیگری بین ایران و عربستان انجام داد اما به نتیجه نرسید.عمران‌خان درخصوص مساله یمن و جنگی که عربستان علیه یمن آغاز کرده است، گفت: اعتقاد دارم که جنگو روش‌های نظامی راه حل بحران یمن نیست. معتقدم که هر مساله و بحرانی، حتما راه‌های سیاسی دارد. عمران‌خان در سفر به عربستان، مصاحبه‌ای هم با رسانه عربستانی «سعودی گازت»  Saudi Gazzete انجام داد و مسائل مشابهی را در آن مصاحبه مطرح کرد.

تجربه ناکام میانجیگری

پاکستان که در سال‌های اخیر نقش میانجی را میان ایران و عربستان سعودی ایفا کرده است، سال ۹۴ هم از سوی محمد نواز شریف نخست‌وزیر وقت چنین ماموریتی را انجام داد، اما به نتیجه نرسید. نواز شریف که روزهای ۲۸ و ۲۹ دی ۱۳۹۴ به همراه راحیل شریف، فرمانده ارتش پاکستان سفرهایی را ابتدا به عربستان و سپس ایران با هدف میانجیگری ترتیب داده بود از تهران و ریاض خواست تا «تردید‌ها و ملاحظات را به‌صورت دوطرفه بین خود حل‌وفصل کنند.» نخست‌وزیر پاکستان در پی سفر خود به ریاض و تهران گفته بود هر دو کشور از این موضوع استقبال کرده‌اند. شریف گفت گام بعدی آن است که ایران و پاکستان«نمایندگانی ویژه» برای پیگیری روند میانجیگری تعیین کنند. او افزوده بود از ریاض هم خواسته تا شخصی را برای این کار معرفی کند. نخست‌وزیر پاکستان در پی دیدارش از ریاض و تهران گفت هیچ‌یک از طرف‌ها خواستار تنش نیستند.

نوازشریف بعد از دیدار با حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران، در مصاحبه‌ای با رسانه‌های پاکستانی اعلام کرده بود که نشانه‌های مثبتی از سوی دو کشور دریافت کرده است. با این وجود، عادل الجبیر وزیر امورخارجه عربستان همان موقع مدعی شد که موضوع میانجیگری پاکستان میان ایران و عربستان در کار نیست. اگرچه قاضی خلیل‌الله، سخنگوی وقت وزارت‌خارجه پاکستان همان موقع در واکنش به ادعاهای وزیرخارجه عربستان، نقل‌قول‌های مطرح شده از سوی وی در رسانه‌ها را گمانه‌زنی دانست و گفت که تهران و ریاض هر دو از ابتکار اسلام‌آباد برای کاهش تنش میان آنها قدردانی کرده‌اند و پاکستان همچنان با این دو کشور در تماس است.تلاش‌های پاکستان آن زمان درحالی‌ بود که روابط ایران و عربستان متاثر از اقدام ریاض در اعدام شیخ نمر باقر‌النمر قطع شده بود. همزمان با سفر نوازشریف به ایران و عربستان، عادل الجبیر، وزیرخارجه عربستان سعودی، در مقاله‌ای در روزنامه نیویورک‌تایمز نوشت که کشورش قربانی تروریسم از سوی حامیان ایران شده است. محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران نیز پیش از این در همان روزنامه در یادداشتی گفته بود عربستان سعودی به‌دنبال برهم زدن توافق هسته‌ای و تشدید تنش‌ها در منطقه است.

حال سوال مهم این است که عمران‌خان که روی کمک‌های مالی عربستان برای فائق آمدن بر مشکلات داخلی پاکستان حساب ویژه‌ای باز کرده است، چطور می‌تواند مقامات ریاض را به تنش زدایی با ایران سوق دهد؟ به‌خصوص که تجربه ناکام نوازشریف نشان داد که روابط ایران و عربستان متاثر از شرایط داخلی عربستان و بحران‌های منطقه رو به وخامت بوده و خارج کردن آن از عهده و توان یک دولت ثالث خارج است.

دو دلیل در توانایی پاکستان

در همین ارتباط پیرمحمد ملازهی، کارشناس ارشد مسائل پاکستان در پاسخ به «دنیای اقتصاد» درخصوص ظرفیت‌های پاکستان برای میانجیگری مجدد میان ایران و عربستان به‌خصوص با توجه به تجربه ناکام محمد نواز شریف در سال ۹۴ گفت: «این موضوع منوط به زمینه‌های کاهش تنش در ایران و عربستان و گرایش این دو کشور به در پیش گرفتن یک موضع واقع‌بینانه است.» ملازهی با بیان اینکه اگر روابط ایران و عربستان سعودی را به دو بخش ایدئولوژیک و سیاسی تقسیم کنیم، در بخش ایدئولوژیک امکان میانجیگری وجود ندارد، گفت: «اما در بخش سیاسی و غیرایدئولوژیک چنین ظرفیتی وجود دارد. مثلا در سوریه، عراق و یمن تحولاتی در حال وقوع است که ابتکار عمل را از دست ایران و عربستان سعودی خارج کرده و این می‌تواند زمینه‌ای برای تمایل و تن دادن دو کشور به میانجیگری باشد. این کارشناس شبه‌قاره همچنین درباره تفاوت نگاه عمران‌خان نخست‌وزیر جدید و محمد نواز شریف نخست‌وزیر سابق گفت: «نواز شریف مشهور بود که نزدیک به عربستان است؛ در حالی که عمران خان در کمپین انتخاباتی و تا به امروز مواضع مستقلی نشان داده و تمایل خود را به داشتن این مواضع بروز داده است.»

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۱۲۹۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدردانی نخست وزیر پاکستان از رهبر انقلاب به دلیل حمایت از مردم کشمیر

به گزارش جام جم آنلاین، «آیت الله سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان در نشست خبری مشترک محمد شهباز شریف نخست وزیر جمهوری اسلامی پاکستان از نخست وزیر و دولت محترم پاکستان برای میزبانی از هیأت جمهوری اسلامی ایران تشکر و قدردانی کرد و گفت: از اینکه امروز در شهر زیبای اسلام آباد هستیم ابراز خرسندی می‌کنم از این سخنگاه به مردم خوب و دین مدار پاکستان عرض سلام و ادب و احترام دارم به همه خانواده‌های محترم پاکستانی در جای جای این کشور از طرف رهبر معظم و فرزانه انقلاب و مردم ایران ابلاغ سلام دارم. 

آیت الله رئیسی خاطر نشان کرد: به مردم پاکستان که همواره از اسلام و ارزش‌های اسلامی دفاع کردند و همواره از مظلومان فلسطین و غزه دفاع کرده اند و همواره در خیابان‌های شهر‌های مختلف پاکستان آزادی قدس شریف را فریاد زده اند و همواره از حق و عدالت دفاع کرده و دفاع کرده اند، عرض سلام و قدردانی دارم. 

وی با اشاره به اینکه سازمان‌های بین المللی کارآمدی خود را از دست داده اند، خاطر نشان کرد: آنچه تمام مردم دنیا را امروز غصه دار کرده این است که سازمان‌های بین المللی و به ظاهر مدافع حقوق بشر کارآمدی خود را از دست داده است، شورای امنیت وظیفه خود را انجام نمی‌دهد مردم مسلمان و آزاداندیش دنیا به ستوه آمده اند. 

روابط ایران و پاکستان روابط تاریخی تمدنی و عمیق اعتقادی و دینی است

رئیس جمهور روابط ایران و پاکستان را پیوندی ناگسستنی تعریف کرد و گفت: ما با کشور دوست و برادر و همسایه مان پاکستان فقط به عنوان دو کشور همسایه مطرح نیستیم روابط دو کشور روابط تاریخی تمدنی و عمیق اعتقادی و دینی است امری که ملت بزرگ ایران را با مردم بزرگ پاکستان پیوند می‌دهد اعتقادات است این پیوند ناگسستنی است.

وی با اشاره به اینکه دو کشور باید در حوزه‌های اقتصادی سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشند، خاطر نشان کرد: مظرفیت‌های بسیاری بین ایران و پاکستان است که تبادل این ظرفیت‌ها در جهت منافع دو کشور و ملت می‌تواند به کار گرفته شود در نشست هایمان با نخست وزیر و دولت تصمیم گرفتیم در حوزه‌های اقتصادی سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشیم.

آیت الله رئیسی مواضع دو کشور در مبارزه با تروریسم را یکسان دانست و تصریح کرد: هر دو در مبارزه با ناامنی‌ها جرایم سازمان یافته مواد مخدر و انواع ناامنی‌ها مصمم هستیم و این نگاه مشترک هر دو کشور است در یک کلمه دفاع از حقوق بشر محور همکاری‌های دو کشور است چه همکاری‌های دو جانبه چه منطقه‌ای و چه بین المللی. 

رئیس جمهور با اشاره به تداوم همکاری بین دو دولت ایران و پاکستان بیان کرد: ممکن است برخی همکاری‌های دو کشور را نپسندند مهم نیست مهم ان است که تداوم همکاری‌های دولت‌های دو کشور به نمایندگی از مردم آن‌ها ادامه یابد و مصممیم این همکاری‌ها را در سوطح بالا ارتقا ببخشیم.

آیت الله رئیسی سطح روابط اقتصادی و تجاری دو کشور را قابل قبول ندانست و گفت: تصمیم گرفتیم این روابط در گام اول ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

مرز ایران و پاکستان یک فرصت است

رئیس جمهور مرز ایران و پاکستان را یک فرصت برشمرد و اظهار کرد: مرز دو کشور که طولانی است را یک فرصت می‌دانیم و معتقدیم در جهت رفاه دو ملت به ویژه مرزبانان به کار گرفته شود سفر کوتاه من و نخست وزیر به مرز‌ها برای بازدید و توسعه بازارچه‌های مرزی بود این کار می‌تواند افزایش یابد گام‌های برداشته شده کافی نیست و باید این گام‌ها در جهت امنیت مرز و رفاه مردم دو کشور ادامه یابد. 

خوشامدگویی محمد شهباز شریف به آیت‌الله رئیسی: چشم و دل ما روشن

نخست وزیر پاکستان در نشست خبری مشترک با آیت‌الله رئیسی گفت: بعد از انتخاب دولت جدید پاکستان برای اولین بار است که یک مقام عالی‌رتبه به کشور ما می‌آید و این موجب افتخار ماست. چشم ما روشن و دل ما شاد. 

قدردانی نخست وزیر پاکستان از رهبر انقلاب به دلیل حمایت از مردم کشمیر

محمدشهباز شریف در ادامه بیان کرد: هر دو کشور نگرانی خود را درباره کشتار مردم غزه اعلام و درباره آن گفتگو کردیم و یکصدا اسرائیل را محکوم کرده و از کشور‌های جهان درخواست می‌کنیم که هر چه سریعتر این اقدام نظامی را به پایان برسانند. راه حل عادلانه، تفصیلی و دیرپا برای مسئله فلسطین لازم است. پاکستان پشتیبانی از فلسطین را مشروط نمی‌کند و به همکاری با ایران تا تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس ادامه می‌دهد.

وی ادامه داد: از آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم ایران که پشتیبان حق آزادی‌خواهی مردم کشمیر را در نظر داشتند، تشکر می‌کنم.

«محمد شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان در این نشست خبری گفت: جناب آقای رئیس جمهور! شما در فقه و حقوق دانش دارید؛ ما در زمینه بهبود زندگی مردم کشور‌های خود با داشتن اصول برای فروغ آن‌ها همکاری خواهیم کرد.

دیگر خبرها

  • ابراز تمایل ستاره سیتی برای حضور در عربستان
  • عکس/ سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • تهران و اسلام آباد، علیه تروریسم
  • خوش آمدگویی نخست وزیر پاکستان به رئیسی به زبان فارسی (فیلم)
  • مصمم به ارتقای روابط ایران و پاکستان هستیم/ افزایش سطح روابط تجاری به ۱۰ میلیارد دلار در گام اول
  • قدردانی شهباز شریف از رهبر انقلاب درباره حمایت از کشمیر
  • نخست وزیر پاکستان: چشم ما را روشن و دلمان را شاد کردید
  • قدردانی نخست وزیر پاکستان از رهبر انقلاب به دلیل حمایت از مردم کشمیر
  • به مردم پاکستان که همواره از حق دفاع کرده‌اند افتخار می‌کنیم
  • استقبال رسمی نخست‌وزیر پاکستان از رئیس جمهور ایران