Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-19@04:58:31 GMT

تبیین جایگاه فرم‌ در سینما - ۲

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۳۴۰۵۳

تبیین جایگاه فرم‌ در سینما - ۲

نئو فرمالیسم رویکردی انتقادی است که بر مبنای فرمالیسم رواج یافت و پس از یک دوره رکود، دوباره پا گرفت و به ویژه در سینما بازتاب داشت این یادداشت با برداشت آزاد از کتاب "مفاهیم نقد فیلم" نوشته "مجید اسلامی" به تبیین جایگاه فرم‌ در سینما پرداخته است.

به گزارش ایمنا، نئوفرمالیسم اساسا رویکردی‌ است جزئی نگر که محدوده تمرکز آن، زیبایی‌شناختی فرم است و ابتدا سعی در شناخت و تفصیل فرم هنری، و در ادامه بسط آن به کلیت بیرونی و توضیح ارتباط فرم با مخاطب و جهانش دارد، به گونه ای که با مفروضاتش (فرم) سازگار باشد؛ در واقع این قلمرو زیبایی‌شناختیِ فرم است که متناسب با مختصاتش، دروازه‌ای به جهان بیرون می‌گشاید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سایر رویکرد های معاصر اما از کل به جزء می‌رسند، رویکرد مارکسیستی یا روانشناختی با مجموعه پیش فرض‌ها و مفروضاتی که از پیش در اختیار دارند، به مواجهه با اثر پرداخته که طبیعتا صرفا محدوده‌ای از فرم را می‌توانند پوشش دهند که با پیش‌فرض های ‌آنها سازگار باشد و در غیر این صورت به بن‌بست خواهند رسید. تحلیل‌گر با این رویکرد ناچارا توان محدودی در گزینش آثار دارد، به عنوان مثال تحلیل های روانشناختی‌ در مواجهه با "سرگیجه" هیچکاک تا حدودی پاسخگو است اما همواره اینطور نخواهد بود. بنابراین نئوفرمالیسم از آنجا که سنگ‌بنا و پایه را محدوده‌ی زیبایی‌شناختیِ فرم هر اثر در نظر گرفته، در مواجهه با مجموعه گسترده و متفاوت آثار، قابلیت انعطاف‌پذیری خواهد داشت.

پویایی و مشارکت مخاطب در مواجهه با فرم در سطوح متفاوت احساس، ادراک و شناخت، نئوفرمالیسم را به نسبت مفهوم سنتی زیبایی‌شناختی، از انفعال دور می‌کند. احساساتِ مخاطب در مواجهه با اثر، کارکردِ شناختی پیدا می‌کنند و تلفیق این المان ها، همراه با جهان بینی، نگاه شخصی و تجربیاتش از سایر آثار هنری سبب می‌شود تا مخاطب سرنخ های موجود در اثر را کشف و نسبت به آنها واکنش نشان دهد. این فرآیند ذهنی از طریق عملِ زیبایی‌شناختی را اصطلاحا "آشنایی‌زدایی" می‌نامند، در واقع ادراک غیرکاربردی ما که حال در مواجهه با هنر پویا شده است، سبب می‌شود تا آنچه در اثر هنری می‌بینیم در نظرمان نسبت به واقعیت بیرونی متفاوت جلوه کند.

هنر در نهایت، ادراک عادی شده‌ ما از جهان روزمره، دیگر آثار هنری و ... را از طریق گرفتن مصالح آنها و جای دادنشان در الگوی های فرمی بدیع و منحصر به فرد، آشنایی‌زدایی کرده و نئوفرمالیسم این پروسه را به عنوان هدف اساسی هنر برمی‌گزیند؛ این هدف در طول تاریخ ثابت، اما نیاز دائمی به دوری جستن از "خودکار شدن زیبایی‌شناختی" سبب تحولات همیشگی هنر در بازه های متفاوت زمانی بوده است. "خودکار شدن زیبایی‌شناختی" به این معنا است که اگر تمامی آثار هنری یک فرمول مشخص و ثابت را پیش می‌گرفتند، به مرور زمان ظرفیت های "آشنایی‌زدایی" کم؛ و ناآشنا، آشنا می‌شد.

برای اینکه پدیده‌ای در نظر ما کارکرد هنری داشته باشد باید "آشنایی‌زدایی" شود.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سینما كتاب و كتاب خواني نقد فیلم اصفهان شهردار اصفهان ریاست جمهوری ورزشگاه نقش جهان فناوری های نوین مدیریت شهری اصفهان فردا زاینده رود کشاورزی حمل و نقل عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۳۴۰۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراخوان اجرا در تماشاخانه‌های مهر و ماه حوزه هنری منتشر شد

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مرکز هنر‌های نمایشی حوزه هنری در سال ۱۴۰۳ اقدام به انتشار فراخوان اجرای نمایش در تماشاخانه‌های حوزه هنری کرد. در متن این فراخوان آمده است:

«مرکز هنر‌های نمایشی حوزه‌هنری انقلاب اسلامی در راستای اهداف و سیاست‌های خود و به منظور انتخاب آثار نمایشی شایسته برای اجرا در تماشاخانه‌های حوزه هنری در سال ۱۴۰۳ از گروه‌ها و کارگردانان فعال، اساتید دانشگاه، دانشجویان تئاتر و جوانان خلاق دعوت به عمل می‌آورد.

شرایط و ضوابط دریافت آثار نمایشی:
۱. هر کارگردان صرفاً می‌تواند متقاضی اجرای یک اثر نمایشی باشد.
۲. متون تازه تولید شده که قبلاً اجرای عمومی نشده‌اند در اولویت قرار دارند.
۳. موضوع نمایشنامه‌ها آزاد است. موضوعات اجتماعی ناظر بر ترویج سبک زندگی ایرانی و اسلامی و دفاع مقدس و همچنین آثار کمدی- اجتماعی و نیز آثاری که مبتنی بر آیین‌های بومی و فولکلوریک مناطق و نواحی مختلف کشور تولید شده باشند، از امتیاز ویژه برخوردار خواهند بود.
۴. ارائه مجوز کتبی نویسنده نمایشنامه‌های ایرانی به همراه تقاضای اجرا ضروری است.
۵. درصورتی‌که نمایشی آماده اجرا باشد، ارسال نمایشنامه لازم نیست و کافی است فیلم اثر به همراه فرم تقاضا ارائه شود و یا تقاضای بازبینی زنده از طرف گروه نمایشی ارائه شود.

۶. به هر یک از آثاری که برای اجرای عمومی در تماشاخانه‌های حوزه هنری پذیرفته می‌شود، سالن اجرا به صورت حمایتی و رایگان در اختیار قرار خواهد گرفت و مدت اجرای آثار حداقل ۲۰ شب است.
۷. متقاضیان باید یک نسخه از نمایش‌نامه را به همراه فایل آن (Word یا PDF)، یا سه نسخه دی‌وی‌دی از اجرای نمایش را به همراه فرم تقاضا به دفتر تولید مرکز هنر‌های نمایشی حوزه‌هنری تحویل دهند.
۸. مهلت دریافت متون تا ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ است.
۹. آثار متقاضی پس از تأیید از سوی شورای تولید در جدول اجرای عمومی سال ۱۴۰۳ قرار خواهند گرفت.

یادآور می‌شود متقاضیان بعد از تکمیل فرم تقاضای خود، می‌بایست مدارک خود را به دفتر تولید مرکز هنر‌های نمایشی حوزه هنری به نشانی خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، ساختمان مرکزی حوزه هنری، طبقه چهارم، دفتر تولید مرکز هنر‌های نمایشی تحویل دهند. متقاضیان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۰۸۸۴۲۰ تماس حاصل کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • گشایش نمایشگاه هنر‌های تجسمی بنا‌های تاریخی ایران در عمارت مسعودیه  
  • هشت فیلم کوتاه خراسان شمالی به مرحله تولید رسید
  • نشست هم‌اندیشی رویداد استارت‌آپی فیلمنامه نویسی برگزار شد
  • تلویزیون و سازمان‌های سینمایی آثار برتر رویداد استارت‌آپی فیلمنامه نویسی را تولید کنند
  • فراخوان اجرا در تماشاخانه‌های مهر و ماه حوزه هنری منتشر شد
  • آثار برتر رویداد استارت‌آپی فیلمنامه‌نویسی باید تولید شود
  • اکران فیلم کوتاه؛ رفع تکلیف یا ضرورت؟!
  • نقش و جایگاه ارتش تبیین و اطلاع‌رسانی شود
  • هنرهای قرآنی می‌تواند موضوع گردشگری هنری باشد
  • برگزاری نمایشگاه «روایت باران» خلاقیت است/ نشر قرآن با زبان هنر