Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-25@12:05:37 GMT

ايمني در برابر بيماري‌هاي زنانه

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۳۴۹۸۱

ايمني در برابر بيماري‌هاي زنانه

خبرگزاري آريا -

ايمني در برابر بيماري‌هاي زنانه
شما به‌ عنوان يک خانم چقدر به سلامت‌تان اهميت مي‌دهيد؟ آيا مي‌دانيد با چکاپ‌هاي پزشکي بموقع مي‌توانيد جلوي بروز بسياري از بيماري‌ها را بگيريد يا با تشخيص بموقع مانع از عوارض ناشي از آنها شويد؟
شايد شما هم جزو افرادي هستيد که با شنيدن نام سرطان، ترس تمام وجودتان را فرا مي‌گيرد و آن را بيماري غيرقابل درماني مي‌دانيد، اما با وجود پيشرفت‌هاي پزشکي امروز اين موضوع چندان واقعيت ندارد و درصد بالايي از سرطان‌ها به کمک راه‌هاي درماني کوتاه مدت و بلند مدت درمان مي‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته آزمايش‌هايي هم وجود دارد که خانم‌ها مي‌توانند با آنها بسياري از انواع سرطان را زودتر تشخيص بدهند و روند درماني را هم سريع‌تر شروع کنند تا احتمال بهبود بيشتر شود.
سرطان پستان شايع‌ترين سرطان بين خانم‌ها محسوب مي‌شود. گرچه گاهي آقايان نيز به اين سرطان مبتلا مي‌شوند، اما تعداد آقايان مبتلا به اين بيماري تقريبا يک صدم خانم هاست. در بعضي خانم‌ها عوامل مستعد‌کننده‌اي وجود دارد که احتمال ابتلا به اين بيماري را افزايش مي‌دهد و از بين آنها مي‌توان به وجود سابقه سرطان پستان در بستگان بويژه بستگان درجه اول فرد (مادر، خواهر، عمه و...)، کم تحرکي و چاقي پس از سن يائسگي، مصرف چربي زياد، افزايش سن، سابقه سرطان سينه و عود مجدد بيماري، يائسگي ديررس (بعد از 55 سالگي)، بچه دار نشدن يا حتي تولد اولين فرزند بعد از 30 سالگي اشاره کرد.
البته خانم‌ها نبايد منتظر اين علائم باشند، بلکه از 25 سالگي بايد سالي يکبار از سوي پزشک معاينه شوند و بين 40 تا 50 سالگي بايد هر دو سال يکبار و از 50 تا 70 سالگي به صورت سالانه ماموگرافي پستان انجام دهند، اما خانم‌هايي که عوامل مستعد‌کننده مانند سابقه فاميلي و سرطان پستان در سنين پايين در آنها وجود داشته باشد، بايد ماموگرافي را تحت نظر پزشک از سنين پايين‌تر شروع کنند. همچنين مراجعه به پزشک ربطي به اين‌که خانم متاهل يا مجرد است، ندارد و گاهي توده‌ها در خانم‌هاي مجرد هم ديده مي‌شود.
پاپ اسمير، عليه سرطان رحم
پاپ اسمير آزمايش نمونه‌هاي سلولي برداشته شده از قسمت گردن رحم در خانم‌هاست. اين آزمون بهترين روش براي شناسايي عوارض پيش سرطاني و مخفي تومورهاي کوچکي است که به سرطان گردن رحم منتهي مي‌شوند. اين در حالي است که اگر سرطان گردن رحم زود شناسايي شود، مي‌توان آن را درمان کرد. به طور کلي همه خانم‌هاي متاهل بايد سالي يکبار، براي آزمون پاپ اسمير به متخصص زنان مراجعه کنند، اما انجام اين آزمون براي دختران مجرد ضرورتي ندارد.
از طرفي خانم‌هايي که سه سال مداوم نتيجه آزمايش‌شان منفي باشد مي‌توانند با نظر پزشک‌ تست را هر سه سال يکبار، انجام دهند، اما افرادي که به زگيل و عفونت مبتلا شده‌اند بيش از بقيه مستعد ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند و بايد با فاصله زماني کمتري آزمون پاپ اسمير را انجام بدهند.
در اين بين بهترين زمان انجام اين آزمون بعد از اتمام قاعدگي يعني حدود روز 12 يا 13 سيکل قاعدگي است که ضخامت مخاط دهانه رحم بيشتر و سلول‌هاي بيشتري در پاپ اسمير قابل برداشت است. بنابراين قبل از انجام آزمون با پزشک خود مشورت کنيد تا از شرايط آن مطلع شويد؛ به عنوان مثال بايد بدانيد تا 48 ساعت قبل از آزمايش پاپ اسمير نمي‌توانيد رابطه زناشويي داشته باشيد.
تست تشخيص عفونت‌هاي رحمي
اگر ازدواج کرده‌ايد و دچار عفونت‌هاي رحمي و واژن هستيد، بايد به طور منظم به پزشک مراجعه کنيد تا با درمان‌هاي دارويي بيماري‌تان برطرف شود. همچنين براي اطمينان از بهبود و برطرف شدن عفونت به‌طور منظم براي معاينه مراجعه کنيد. اگر خانمي هستيد که ازدواج نکرده‌ايد، اما دچار عفونت‌هاي زنانه شده‌ايد، باز هم بايد براي رفع مشکل و اطمينان از بهبود تحت‌نظر پزشک باشيد. عفونت‌هاي مکرر نيز در صورت بي‌توجهي مي‌تواند زمينه‌ساز برخي انواع سرطان باشد.
همه چيز درباره بيماري خاموش
به گفته متخصصان، ذخيره شدن کلسيم در استخوان قبل از تولد آغاز مي‌شود و تا 30 سالگي ادامه دارد؛ به طوري که توده استخوان هر فرد معمولا در 30 تا 35 سالگي به بيشترين ميزان خود مي‌رسد و پس از اين سن کاهش توده استخواني به صورت يک روند طبيعي آغاز مي‌شود و به طور کلي 30 درصد خانم‌هايي که به 75 سالگي مي‌رسند دچار شکستگي ناشي از پوکي استخوان خواهند شد.
البته به کمک آزمون سنجش تراکم استخوان يا دانسيتومتري استخوان مي‌توان سفتي و سختي و درجه محکم بودن استخوان‌هاي بدن را تعيين کرد که براي انجام آن راه‌هاي متفاوتي وجود دارد، ولي رايج‌ترين روش آن استفاده از DEXA است که از اشعه ايکس براي سنجش تراکم استخوان استفاده مي‌کند و براي همه خانم‌ها از 60 سال و براي آقايان از 70 سالگي براي تشخيص زودهنگام و درمان بموقع پوکي استخوان و جلوگيري از پيشرفت آن توصيه مي‌شود. براي افرادي که سابقه شکستگي يا سابقه خانوادگي پوکي استخوان دارند، اين تست بايد از 40 تا 45 سالگي و به صورت سالانه انجام شود.
افسردگي عليه خانم‌ها
بر اساس بررسي‌ها خانم‌ها بيشتر از آقايان دچار افسردگي مي‌شوند. گاهي تغييرات هورموني، بويژه بعد از حاملگي و زايمان و در دوران يائسگي مي‌تواند شروعي براي افسردگي باشد. يادتان باشد همان‌طور که سلامت جسمي شما مهم است، سلامت روان شما هم اهميت زيادي دارد. پس حتي‌الامکان از چشم و هم‌چشمي‌ها و استرس‌ها دوري کنيد، به باشگاه ورزشي برويد يا حداقل روزي نيم ساعت در هواي آزاد پياده روي کنيد و با خانواده و افرادي که دوستشان داريد رفت و آمد داشته باشيد. در صورتي که دچار مشکل شديد از آنهايي که مورد اعتمادتان هستند مشورت بگيريد، اصول مديريت بحران را ياد بگيريد و اگر هم بيشتر اوقات احساس غمگيني و افسردگي داريد، حتما با روان‌پزشک مشورت کنيد.
تهديدي به نام ديابت
براساس پژوهش‌هاي اخير محققان انگليسي خانم‌ها بيش از آقايان مستعد ابتلا به ديابت نوع دو هستند. اين در حالي است که بر اساس آمار، سن ابتلا به ديابت نوع دو در کشور 20 سال کاهش يافته و از 30 سالگي به 10 سالگي رسيده است. همچنين يک نفر از هر سه نفر در شهرهاي بزرگ ديابتي يا در آستانه ديابت هستند. هر چند بي تحرکي، چاقي و تغذيه نامناسب از جمله مهم‌ترين عوامل بروز ديابت نوع دو است، اما با آزمايش قند خون ناشتا مي‌توان در مراحل اوليه، اين بيماري شايع را تشخيص داد و با کنترل بيماري از عوارض چشمي، کليوي و قلبي ـ عروقي پيشگيري کرد.
آزمايش تشخيص زودرس ديابت نوع دو شامل اندازه‌گيري قند خون پس از هشت ساعت ناشتايي است. ميزان طبيعي اين آزمايش، کمتر از 110 ميلي‌گرم در دسي ليتر و ميزان قند خون طبيعي دو ساعت پس از صرف غذا نيز کمتر از 140 است. اگر عدد به دست آمده بيشتر از اين مقادير باشد، فرد در آستانه ابتلا به بيماري ديابت قرار دارد و بايد تحت نظر متخصص غدد قرار بگيرد.
از طرفي همه افراد سالم بالاي 45 سال بدون سابقه خانوادگي ديابت لازم است هر شش ماه يکبار، قند خون‌شان را اندازه‌گيري‌کنند و آنهايي که در معرض خطر بيشتر ابتلا به ديابت هستند، مثلا افراد داراي اضافه وزن يا افرادي با سابقه ژنتيک بعد از 25 سالگي بايد هر سه ماه يکبار، به آزمايشگاه مراجعه کنند و با يک آزمايش خون ساده چکاپ شوند.
آزمون فشار خون
فشارخون براساس ميزان خوني که قلب شما پمپ مي‌کند و مقاومتي که شريان‌هاي شما در برابر آن نشان مي‌دهد، اندازه‌گيري مي‌شود. در اين بين هر چه قلب شما بخواهد خون بيشتري پمپ کند و شريان‌هاي شما هم تنگ‌تر باشد، قلب براي پمپ کردن همان ميزان خون بايد کار بيشتري انجام دهد و هر چه بالا بودن فشارخون ديرتر تشخيص داده شود، خطر حمله قلبي، سکته مغزي، نارسايي قلبي و آسيب‌هاي کليوي هم افزايش مي‌يابد.
به طور کلي فشارخون يک فرد بالغ و سالم در صورتي به عنوان فشارخون بالا تخمين زده مي‌شود که فشارخون ماکزيمم بالاي 140 و فشارخون مينيمم بالاي 90 ميلي‌متر جيوه باشد. اگر فشار ماکزيمم بين 130 تا 140 يا فشارخون مينيمم بين 85 تا 90 ميلي‌متر جيوه باشد، فشارخون، «مرزي» تلقي مي‌شود. بنابراين خانم‌ها بعد از 40 سالگي بايد هر دو سال يکبار، و آنهايي که فشارخون حد مرزي دارند هر سه تا شش ماه يکبار، فشارخون‌شان را اندازه بگيرند.
آزمون چربي خون
بايد بدانيد بالا بودن کلسترول بد (LDL) و تري‌گليسيريد (TG) و پايين بودن کلسترول خوب (HDL) خطر ايجاد تصلب شرايين و بروز سکته را افزايش مي‌دهد. به همين دليل افراد بالاي 30 سال، اگر کلسترول LDL آنها کمتر از 130 باشد، هر پنج سال يکبار، و اگر کلسترول‌LDL ‌شان بين 130 تا 160 (در حد مرزي) باشد، بايد هر يک تا سه سال يکبار، آزمايش چربي خون انجام دهند، اما در صورتي که فرد، مبتلا به مشکلات قلبي عروقي باشد و از الگوي غذايي ناسالم و پرچربي پيروي کند، اين آزمايش هر شش ماه يکبار، بايد تکرار شود.​
براي تشخيص سرطان‌هاي پوستي، معاينه کامل پوست بدن لازم است. جامعه سرطان آمريکا توصيه مي‌کند بين سنين 20 تا 40 سالگي هر سه سال يکبار و پس از 40 سالگي هر سال بايد معاينه پوست انجام شود تا با بررسي وضع سلامت آن و در صورت بروز مشکل، بيماري در مراحل اوليه تشخيص داده شود و بلافاصله فرد تحت درمان قرار بگيرد.
منبع : sara.jamejamonline.ir


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۳۴۹۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از کجا بفهمیم سرطان معده داریم؟ + راهنمای کامل

در سرطان معده، سلول‌های دیواره معده یا بافت‌های مختلف آن رشد بی‌رویه دارند. این رشد بی‌رویه عملکرد سلول‌های سالم را مختل می‌کند و در نتیجه معده کارایی خود را به تدریج از دست می‌دهد.

فاکتورهایی مانند سابقه خانوادگی، رژیم غذایی ناسالم، استعمال دخانیات و عفونت هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori) ریسک بروز این بیماری را افزایش می‌دهند. اگر جزو گروه‌های پرخطر هستید، لازم است با علائم و شیوه‌های تشخیص این بیماری بیشتر آشنا شوید.

بهترین راه برای تشخیص سرطان معده چیست؟

به گزارش گجت نیوز، بهترین و مطمئن‌ترین راه برای این‌که بدانید به سرطان معده (Stomach cancer) مبتلا هستید یا خیر، آزمایش است. در ادامه آزمایش‌هایی را به شما معرفی می‌کنیم که پزشکان گوارش اغلب آن‌ها را برای تایید سرطان معده و رد سایر احتمالات پزشکی توصیه می‌کنند:

آزمایش خون: این تست می‌تواند شامل آزمایش CBC و تومور مارکرها مانند CEA باشد. این تست سرطان معده در منزل به‌راحتی انجام می‌شود و نیازی نیست حتما به آزمایشگاه مراجعه کنید. برای این آزمایش‌ها به نمونه خون نیاز دارید که از ورید بازویی گرفته می‌شود. تست‌های تصویربرداری پزشکی مانند سی‌تی اسکن آزمایش بلع باریم (Barium swallow): این تست یک روش تصویربرداری پزشکی است که برای تشخیص مشکلات و بیماری‌های مرتبط با دستگاه گوارش فوقانی مانند معده و مری استفاده می‌شود. آندوسکوپی فوقانی: در این آزمایش لوله ظریف و باریکی به نام آندوسکوپ از راه دهان وارد مری و معده می‌شود. در انتهای آن یک لنز قرار دارد که از وضعیت داخلی اندام‌های گوارشی تصویر تهیه می‌کند. پزشک با بررسی این تصاویر در مانیتور بروز سرطان معده را بررسی خواهد کرد. بیوپسی: در واقع این آزمایش به‌طور دقیق مشخص می‌کند که آیا سرطان معده رخ داده است یا خیر. پزشک در طی آندوسکوپی نمونه‌ای از بافت معده را خارج می‌کند و به آزمایشگاه می‌فرستد. علائم اولیه سرطان معده چیست؟

سرطان معده مانند بسیاری از سرطان‌های دیگر در مراحل ابتدایی نشانه خاصی ندارد یا علائم آن با سایر بیماری‌های گوارشی همپوشانی دارد. بسیاری از بیماران به بهانه مشکلات گوارشی به دکتر گوارش مراجعه می‌کنند و در ادامه متوجه می‌شوند به این بیماری مبتلا شده‌اند. در واقع آن‌ها زمانی متوجه سرطان معده می‌شوند که بیماری پیشرفت کرده است. از علائم اولیه سرطان معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سوء هاضمه

این مشکل گوارشی اغلب با احساس ناراحتی در قسمت بالایی یا میانی شکم، سوزش معده، احساس پُری شکم و ترشی دهان همراه است. سوءهاضمه می‌تواند به دلایل مختلف مانند پُرخوری، استرس و مصرف بیش از حد غذاهای چرب نیز ایجاد شود.

تهوع و استفراغ

سرطان معده به تدریج باعث تخریب بافت‌های سالم معده و کاهش اسید معده می‌شود. این فرآیند باعث اختلال در فرآیند جذب و هضم غذا خواهد شد و می‌تواند با تهوع و استفراغ همراه باشد. از سوی دیگر، تومورهای سرطانی به‌طور مستقیم بر سیستم گوارش فشار وارد می‌کنند.

این موضوع نیز منجر به بازگشت اسید معده به مری، حالت تهوع و استفراغ می‌‌شود. همچنین سرطان معده ممکن است سطح هورمون‌ها و مواد شیمیایی در بدن را تحت تاثیر قرار دهد، این مشکل نیز می‌تواند با تهوع و استفراغ همراه باشد.

نفخ بعد از غذا خوردن

سرطان معده به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم باعث ایجاد تغییراتی در عملکرد دستگاه گوارش می‌شود که ممکن است به نفخ و تورم شکمی پس از غذا خوردن منجر شود. برای مثال تومورهای سرطانی باعث ایجاد فشار در قسمت‌های مختلف دستگاه گوارش می‌شوند. این فشار می‌تواند عصب و بافت‌های حسی در دیواره معده را تحریک کند و باعث ایجاد نفخ شود.

کاهش حجم معده

همین‌طور که تومورها رشد می‌کنند، حجم معده را نیز اشغال خواهند کرد. به همین دلیل معده خیلی زودتر از ظرفیتش پُر می‌شود. در این حالت بیمار با خوردن مقدار کمی از غذا احساس سیری پیدا می‌کند. همچنین تومورهای سرطانی با تحریک عصب‌های معده باعث می‌شوند بیمار زودتر از حد طبیعی احساس سیری داشته باشد. این مشکل در طولانی‌مدت با کاهش وزن همراه می‌شود.

اگر به‌طور مکرر با این علائم گوارشی مواجه هستید باید برای بررسی‌های بیشتر و تشخیص دقیق به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. همچنین به یاد داشته باشید بروز این علائم به این معنی نیست که حتما به سرطان معده مبتلا شده‌اید.

گاهی اوقات مشکلات ناشی از غدد می‌توانند منجر به بروز علائمی مانند کم‌اشتهایی یا کاهش وزن شوند، اگر تشخیص این باشد پزشک گوارش شما را به دکتر غدد ارجاع می‌دهد.

علائم سرطان معده در مراحل پیشرفته چیست؟

زمانی که بیماری پیشرفت می‌‌کند، علائم سرطان معده نیز به‌طور خاص دیده می‌شوند. از رایج‌ترین علائم سرطان معده در مراحل پیشرفته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درد

درد ناشی از سرطان معده به فاکتورهایی مانند مکان و اندازه تومور بستگی دارد. این درد می‌تواند در ناحیه معده و یا بافت‌های اطراف آن حس شود. بیماران اغلب آن را دردی تیز و مزمن توصیف می‌کنند که می‌تواند به سایر نواحی بدن مانند پشت، شکم، شانه‌ها و حتی قفسه سینه منتشر شود. همچنین بسیاری از بیماران پس از غذا خوردن با تشدید این درد مواجه می‌شوند.

خون در مدفوع یا مدفوع سیاه

یکی از عوارض متداول سرطان معده خونریزی معده است. تومور با آسیب رساندن به عروق خونی در دیواره معده باعث خونریزی داخلی می‌شود. این خون در فرآیند هضم قرار می‌گیرد و باعث سیاه شدن مدفوع خواهد شد. باید بدانید خون روشن و تازه در مدفوع اغلب نشانه‌ خونریزی اندام‌های گوارشی تحتانی است و در بیشتر مواقع به بیماری‌هایی مانند بواسیر و هموروئید مرتبط است.

استفراغ خونی

تومورهای سرطانی به عروق خونی آسیب می‌زنند و باعث خونریزی می‌شوند. این خون وارد دیواره معده وارد می‌شود و به دلیل حساسیتی که این قسمت از دستگاه گوارش دارد، ممکن است بیمار خون را به‌صورت استفراغ تخلیه کند.

آب آوردن شکم

رشد تومور در دیواره معده به انسداد آن منجر می‌شود و از عبور مواد غذایی جلوگیری می‌کند. این مشکل با انبساط معده و شکم همراه است، زیرا مواد غذایی و مایعات درون معده تجمع می‌یابند.

به این موضوع توجه داشته باشید که این علائم جدی هستند و در صورت بروز آن‌ها به مشاوره با پزشکان متخصص نیاز دارید. با این حال بروز این علائم اصلا به این معنا نیست که حتما سرطان معده رخ داده است.

 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تشخیص سه سرطان مرگبار با هوش مصنوعی
  • ۲۷.۳ سالگی میانگین سن مادران ایرانی در تولد اولین فرزند؛ پدر ۳۲.۱ سالگی
  • زهره حمیدی ازوضعیت پس از سرطان گفت/انسان دیگری شدم و حالم خوب است
  • اتصال بیرجند و طبس به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع
  • ایران روی کمربند سنگ کلیه
  • از کجا بفهمیم سرطان معده داریم یا نه؟
  • از کجا بفهمیم سرطان معده داریم؟ + راهنمای کامل
  • تغذیه بد خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد
  • چه مردانی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند؟
  • کم‌تحرکی عامل بسیاری از بیماری‌ها