Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-25@17:41:16 GMT

چرا بنزین سوپر نایاب شد؟

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۴۶۰۹۴

چرا بنزین سوپر نایاب شد؟

اقتصاد > اقتصاد‌ ایران - علی ابراهیمی - روزنامه‌نگار:
عرضه بنزین سوپر به برخی جایگاه‌های خاص شمال شهر تهران و برای مصرف خودروهای تشریفات و سفارتخانه‌ها محدود شده؛ گفته می‌شود دلیل این موضوع ذخیره‌سازی بنزین یورو ۴ است.

مسئولان صنفی وعده داده‌اند این مشکل تا یک ماه آینده حل خواهد شد.

چندی پیش بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت تأکید کرده بود مشکلی برای تامین بنزین سوپر وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همزمان برخی نمایندگان مجلس هم از عادی شدن شرایط عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌ها همزمان با فرارسیدن مهر ماه و فصل بازگشایی مدارس برای کاهش میزان آلایندگی هوای کلانشهرها خبر داده بودند؛ وعده‌ای که تا‌کنون محقق نشده و موجب وارد آمدن خسارت به برخی خودروهای ملزم به استفاده از بنزین سوپر و رشد پدیده فروش اکتان‌های تقلبی در جایگاه‌های عرضه سوخت شده است.

عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌های خاص

رئیس اتحادیه جایگاه‌داران سوخت در گفت‌وگو با همشهری با تأیید کمبود عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌های سوخت سطح شهر تهران، گفت: بنزین سوپر در برخی جایگاه‌های خاص سطح شهر تهران برای وسایل‌نقلیه سفارتخانه‌ها، تشریفات، نهاد ریاست‌جمهوری و خودروهایی که اعلام شده باید حتما بنزین سوپر مصرف کنند، عرضه می‌شود.

بیژن حاج محمد رضا با تأکید بر اینکه بنزین سوپری که اکنون تولید می‌شود، بنزین سوپر بدون سرب و متفاوت با بنزین سوپر قبلی است که پر از سرب بود و با خشک کردن رویه کاربراتور با کوچک‌ترین استارت خودرو را روشن می‌کرد، افزود: متقاضیان بنزین سوپر برخی خودروهای آلمانی سفارتخانه‌ها هستند و کیفیت بنزین سوپر کنونی با قبلی متفاوت است.

به گفته، او از بین 260جایگاه عرضه سوخت در شهر تهران بنزین سوپر فقط در 15 جایگاه‌ عرضه سوخت شمال شهر تهران توزیع می‌شود. او تأکید کرد: البته بنزین سوپری که در اینگونه جایگاه‌ها عرضه می‌شود دارای اکتان 86 تا 87 است و بنزین یورو4 که اکنون در جایگاه‌های سوخت عرضه می‌شود دارای اکتان بالای‌94 است و مرغوب‌تر از بنزین سوپر بدون سرب است.

حاج محمد رضا، افزود: به خاطر شرایط اقتصادی کشور بنزین یورو‌4 در اغلب پالایشگاه‌ها به‌خصوص پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس ذخیره‌ می‌شود. به‌دلیل قدیمی بودن و ناتوانی برای در اختیار گرفتن تکنولوژی روز تولید، پالایشگاه‌های کشور قادر به تولید همزمان 10فرآورده نفتی نیستند. او در مورد وعده‌های مسئولان وزارت نفت و نمایندگان مجلس برای عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌ها از ابتدای مهر ماه امسال گفت:

قبلا اتحادیه نیز تأکید کرده بود مشکل عرضه بنزین سوپر در جایگاه‌های سوخت تا مهرماه امسال مرتفع خواهد شد اما دور‌اندیشی برای ذخیره‌سازی بنزین یورو4 دست و پای ما را برای عرضه بنزین سوپر بسته است.

برخورد با اکتان‌فروشی در جایگاه‌ها

رئیس اتحادیه جایگاه‌داران سوخت در مورد گسترش عرضه اکتان‌های تقلبی در جایگاه‌های عرضه سوخت با قطع توزیع بنزین سوپر گفت: عرضه اکتان در جایگاه‌های عرضه سوخت غیرقانونی و ممنوع است و مردم می‌توانند تخلفات جایگاه‌داران در عرضه اکتان را گزارش کنند تا با آن برخورد شود.

حاج محمدرضا با بیان اینکه بنزین یورو 4 کنونی دارای کیفیتی بهتر از بنزین سوپر بدون سرب است، افزود: تا یک ماه آینده با رسیدن ذخیره‌سازی بنزین یورو4 به حد مطلوب مشکل مرتفع خواهد شد. به گفته او، بنزین سوپر در پالایشگاه‌های اصفهان، ستاره خلیج‌فارس و شازند اراک تولید می‌شود و به‌زودی با تامین ذخیره‌سازی مدنظر بنزین یورو4 مشکل تولید و توزیع بنزین سوپر نیز مرتفع خواهد شد.

غفلت از سرمایه‌گذاری

معاون سابق امور زیربنایی و تولید مرکز پژوهش‌های مجلس هم در گفت‌وگو با همشهری مشکلات کنونی در زمینه قاچاق سوخت و کمبود بنزین را ناشی از غفلت سیاستگذاران در استفاده بهینه از کارت هوشمند سوخت و سرمایه‌گذاری برای توسعه فناوری تولید بنزین در پالایشگاه‌های کشور دانست و گفت:

مشکلی برای تامین مواداولیه تولید بنزین سوپر وجود ندارد اما فناوری قدیمی تولید فرآورده‌های نفتی و غفلت از سرمایه‌گذاری برای توسعه پالایشگاه‌های کشور عامل اصلی کاهش تولید و عرضه بنزین است. محمد رضا محمد خانی گفت: مرکز پژوهش‌ها در بهمن ماه 1384، پیشنهاد تخصیص 2میلیارد و 750 میلیون دلار برای تجهیز و ارتقای پالایشگاه‌های اراک و اصفهان و وارد مدار شدن این پالایشگاه‌ها تا سال 89 را ارائه کرد که رد شد.

به گفته او، درصورت انجام این سرمایه‌گذاری میزان تولید 24درصدی مازوت در پالایشگاه‌ها به 3 تا 4 درصد کاهش می‌یافت اما اجازه ندادند در نتیجه در سال‌های 84 تا 95 واردات 150 میلیارد دلار سوخت را شاهد بودیم. اگر این پالایشگاه‌ها اصلاح و تجهیز می‌شد قادر به تولید 23 میلیون لیتر بنزین سوپر بودیم.

امکان تأمین داخلی بنزین سوپر را داریم

مدیرعامل پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگو با همشهری با بیان اینکه امکان تولید بنزین سوپر در داخل کشور از گذشته در پالایشگاه اراک وجود داشته اما علت عرضه نشدن آن را باید از مسئولان پالایش و پخش پرسید، گفت: ممکن است مشکلات تعمیرات اساسی یا ذخیره‌سازی‌ بنزین یورو4 در عرضه نشدن این فرآورده مؤثر بوده باشد اما به‌هر‌حال دوره اورهال پالایشگاه‌ها نیز مشخص است.

جلیل سالاری با اشاره به اینکه در گذشته نیز تولید بنزین سوپر 100 درصد داخلی بوده و مصارف گذشته بنزین سوپر از محل تولید داخل تامین می‌شد، ارتباط کاهش عرضه بنزین با دونرخی شدن یا افزایش قیمت این فرآورده را رد کرد و افزود: افزایش قیمت یا دو نرخی شدن بنزین در کاهش عرضه بنزین سوپر دخیل نبوده زیرا اختلاف بین بنزین سوپر با بنزین معمولی به لحاظ اکتان و کیفیت اندک است و نمی‌توان عرضه‌نشدن آن را زمینه‌سازی‌ برای افزایش قیمت‌ بنزین دانست.

در همین زمینه: وضعیت تامین بنزین در شرایط تحریم نفتی | آغاز صادرات در وضعیت محدودیت معمای قاچاق بنزین زنگنه: قاچاق سوخت فقط مختص قاچاقچیان نیست ؛ همه هستند

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۴۶۰۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند

تردد بیش از ۱۳ میلیون خودروی فرسوده در کشور که در روز بیش از ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند یکی از چالش‌های بزرگ حوزه انرژی است که در شرایط ناترازی بنزین، خسارات شدیدی به بدنه اقتصاد کشور وارد می‌کند.

به گزارش برنا، فرسودگی خودرو به تنهایی می‌تواند مصرف سوخت آن را بالا ببرد و البته که خودرو‌های تولید داخل در صورتی که فرسوده هم نباشند، ۲ برابر استاندارد جهانی سوخت مصرف می‌کنند.

در حال حاضر که مسأله ناترازی بنزین به یک معضل بزرگ تبدیل شده و ایران را در جایگاه کشور واردکننده بنزین قرار داده، بد نیست نگاهی به آمار و ارقام خودرو‌های فرسوده بیندازیم:

براساس تازه‌ترین آمار، ۹۰ درصد از موتورسیکلت‌ها، ۴۸ درصد تاکسی‌ها، ۸۶ درصد مینی‌بوس‌ها، ۸۲ درصد اتوبوس‌های درون شهری و بیش از ۵۲ درصد از خودرو‌های برون شهری کشور فرسوده هستند.

در حالی که کشور با چالش ناترازی بنزین دست و پنجه نرم می‌کند، همچنان شاهد تردد خودرو‌های فرسوده‌ای هستیم که عملاً بنزین را هدر و هوا را آلوده می‌کنند؛ بر اساس محاسبات سازمان نوسازی ناوگان حمل و نقل، خودرو‌های فرسوده اعم از سواری، تاکسی، کامیون و کامیونت به ترتیب روزانه، ۱۲.۵، ۲۱، ۱۵ لیتر بنزین و تجاری سنگین ۱۷۵ لیتر گازوئیل مصرف می‌کنند. همچنین موتورسیکلت‌های فرسوده ۲ برابر سایر موتورسیکلت‌ها بنزین مصرف می‌کنند.

همچنین مصرف سوخت در خودرو‌های تجاری سنگین که فرسوده شده اند سرسام آور است؛ تازه‌ترین آمار ستاد نوسازی حمل و نقل نشان می‌دهد که خودرو‌های تجاری سنگین که فرسوده شده اند در روز بیش از ۱۷۵ لیتر گازوییل مصرف می‌کنند و این در حالی است که خودرو‌های استاندارد ۹۰ لیتر در روز مصرف گازوییل دارند.

فرسودگی خودرو‌ها تنها به اقتصاد ضربه نمی‌زند بلکه نقشی اساسی در آلودگی هوا نیز ایفا می‌کنند به گونه‌ای که ۶۰ درصد آلودگی در تهران ناشی از ذرات معلق که حاصل سوخت غیراستاندارد و خودرو‌های فرسوده است. سهم خودرو‌ها در آلودگی هوا بین ۴۰ تا ۷۳ درصد است که در کنار آن، انتشار گاز‌های آلاینده را هم باید در نظر گرفت که سهمی ۸۲ تا ۸۳ درصدی در آلودگی هوا دارد.

از سوی دیگر نقش خودرو‌های فرسوده در تصادفات رانندگی را نیز نباید نادیده گرفت. همه این موضوعات نشان می‌دهد که اسقاط خودرو‌های فرسوده تا چه حد و از هر لحاظ می‌تواند به نفع کشور باشد.

خودرو‌های فرسوده به تنهایی ضربه سنگینی به اقتصاد کشور می‌زنند و این خسارت به اندازه‌ای بالاست که نمیتوان آن را نادیده گرفت؛ اگر هر لیتر بنزین و گازوییل را با مبلغ ۷۰ سنت حساب کنیم، می‌بینیم که خودرو‌های فرسوده، به طور سالیانه، ۹ میلیارد دلار خسارت به کشور وارد می‌کنند و بیش از ۱۳ میلیارد لیتر بنزینی را هدر می‌دهند که میتواند در شرایط مطلوب، برای کشور ارزآوری داشته باشد.

با یک نگاه کلی به این آمار و ارقام و صدمات خودرو‌های فرسوده، هیچ گونه توجیه منطقی برای عدم اسقاط خودرو‌های فرسوده وجود ندارد و این مسأله نیازمند یک اقدام جدی و ضربتی است تا خودرو‌های فرسوده از رده خارج شوند که این اتفاق می‌تواند تا حد بسیار بالایی در رفع ناترازی بنزین موثر باشد.

دیگر خبرها

  • ۱۳ میلیون خودروی فرسوده روزانه ۶۳ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌کنند
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • بیژن زنگنه متهم ناترازی بنزین/ احیای پالایشگاه‌سازی در دولت سیزدهم
  • بیش از پنج هزار خودرو در استان اردبیل دو گانه سوز شد
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • در هنگام سوخت گیری از کارت سوخت شخصی استفاده کنید
  • فعالیت ۳۷ جایگاه عرضه سوخت مایع در کهگیلویه و بویراحمد
  • ۱۴ جایگاه عرضه سوخت مایع در منطقه فارس به بهره‌برداری رسید
  • افتتاح جایگاه پمپ بنزین در جاده دهدشت به پاتاوه
  • ماجرای تخلف و درگیری جایگاه سوخت در اراک چه بود؟