Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست؛ پول‌های سرگردان هر بار سر از یک بازار درمی‌آورند. صاحبان این پول‌ها گاهی خانه می‌خرند و منتظر گران شدنش می‌نشینند و گاهی با سودای افزایش قیمت، سکه‌های طلا را روی هم می‌گذارند. رئیس سازمان امور مالیاتی اما از طرح جدیدی برای اخذ مالیات بر سکه خبر داده که می‌تواند سد راه چنین فعالیت‌های سوداگرانه‌ای باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سکه، مسکن و سپرده‌های بلندمدت بانکی، از انواع مختلف دارایی هستند. ارزش این دارایی‌ها در طول زمان و به دلایل گوناگونی تغییر می‌کند و این همان موضوعی است که راه را برای برخی فعالیت‌های سودجویانه باز می‌کند. مثلا در موضوع سکه اگر پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش قیمت آن باشند، افرادی که توان خرید در حجم بالا را دارند، وارد بازار می‌شوند و با هدف فروش با قیمت بیشتر، تعداد زیادی سکه خریداری می‌کنند. گاهی ممکن است حجم خرید این افراد به اندازهای بالا باشد که موجب کاهش عرضه و افزایش بیشتر قیمت‌ها شود. مالیات ابزاری است که میتواند مانع چنین اختلالاتی شود. در همین راستا، تقوی‌نژاد رئیس سازمان امور مالیاتی از معافیت مالیاتی خرید تا سقف 25 عدد و نرخ 35 درصد برای 1000 عدد سخن گفته است.

** مالیات به عنوان ابزار سیاستگذاری
مالیات و مالیات‌ستانی از دیرباز یکی از راه‌های تامین مالی دولت بوده که به مرور جای خود را به عنوان یک ابزار سیاستی در اقتصاد باز کرده است. با استفاده از انوع مختلف مالیات می‌توان در انگیزه بازیگران اقتصادی تغییر ایجاد کرد و به فعالیت‌های آنها جهت داد. مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع درآمد از جمله مواردی هستند که می‌توانند در زمینه‌هایی مانند سکه و مسکن و حتی معاملات ارز کاربرد داشته باشند و بین تقاضای حقیقی و سوداگرانه تمایز ایجاد کنند. با این حال برخی نمایندگان مجلس اخذ مالیات از سکه را در شرایط فعلی به دلیل ناتوانی در کنترل سایر بازارها کارآمد می‌دانند.

** تجربه جهانی مالیات بر سکه‌ طلا
با وجود برخی مخالفت‌ها در ارتباط با مالیات بر سکه، تجارب جهانی نشان‌دهنده وجود این نوع مالیات در قوانین سایر کشورهاست. مالیات بر ارزش افزوده مالیات رایجی است که از خریداران مصنوعات طلا اخذ می‌شود و عموما بستگی به عیار و درصد خلوص طلا دارد. اما به طور خاص، بررسی‌ها نشان می‌دهد علاوه بر مالیات‌ بر ارزش افزوده در زمان خرید، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع درآمد، از جمله مواردی هستند که از فروشندگان سکه‌های طلا اخذ می‌شود.
به عنوان مثال در ایالات متحده سکه طلا مانند آثار هنری و تمبر در طبقه‌بندی اشیای کلکسیونی قرار می‌گیرد و مالیات آن در صورت نگهداری بیش از یک سال، مالیات بر عایدی سرمایه با نرخ 28 درصد خواهد بود و در صورت فروش در بازه زمانی کم‌تر از یک سال، در زمره مالیات بر درآمد قرار می‌گیرد. در انگلستان نیز تا 28 درصد از عواید سرمایه‌ای سکه‌هایی که به عنوان پول رایج در جریان نیستند، به عنوان مالیات اخذ می‌شود. در کانادا 50 درصد از عواید سرمایه‌ای سکه‌های طلا در نرخ مالیات افراد لحاظ می‌شود.
در هند نیز مانند ایالات متحده، مالیات بر سکه‌های طلا، با زمان نگهداری آن ارتباط دارد؛ به این صورت که اگر سکه در فاصله زمانی کم‌تر از 3 سال نسبت به زمان خرید آن فروخته شود، عایدی حاصل به عنوان درآمد در نظر گرفته می‌شود و نرخ مالیات بر درآمد بر آن اعمال می‌شود و در صورتی که سکه بعد از 3 سال از تاریخ خرید، فروخته شود، 20 درصد از عایدی سرمایه به عنوان مالیات اخذ خواهد شد.

** پیش‌نیاز گسترش پایه‌های مالیاتی
اما آیا چنین سازوکارهایی در کشور قابل اجرا هستند؟ در حال حاضر قوانین مالیاتی کشور، «عایدی سرمایه» و «مجموع درآمد» از موارد شمول قوانین مالیاتی ایران نیستند و سوال اینجاست که اخذ مالیات از سکه در چه قالبی قرار می‌گیرد؟
برقراری این دو نوع مالیات و گسترش پایه‌های مالیاتی، نیاز به بانک‌های اطلاعاتی شفافی دارد تا کارآمد عمل کند. مالیات بر عایدی سرمایه همان طور که از نامش مشخص است، از ارزش دارایی گرفته نمی‌شود بلکه از «افزایش ارزش دارایی» یا به بیان دیگر، «عواید سرمایه‌ای» اخذ می‌شود.
مثلا اگر ارزش دارایی شما 4 میلیون تومان باشد، و نرخ مالیات بر عایدی سرمایه 10 درصد باشد، مالیات شما 400هزار تومان نخواهد بود بلکه افزایش قیمت این دارایی طی دوره نگهداری آن است که مشمول مالیات می‌شود. در واقع اگر دارایی مورد نظر را 3 میلیون تومان خریده باشید، 10 درصد از افزایش قیمت آن یعنی 100هزار تومان را به عنوان مالیات پرداخت خواهید کرد.
البته این صرفا یک مثال فرضی است و وضع این نوع مالیات در عمل به جزئیات بیشتری نیاز دارد. اینکه دوره زمانی به چه صورت تعیین شود، نرخ‌گذاری چگونه انجام گیرد و موارد شمول این نوع مالیات کدام باشد جزئیاتی هستند که قانونگذار با توجه اهداف مدنظر سیاستگذاران در نظر خواهد گرفت.

**راهی برای حفظ ارزش دارایی ایرانی ها
البته در اقتصاد ایران که نزدیک 50 سال است با تورم دست به گریبان است، بخشی از مردم راه علاج مبارزه با تورم و حفظ ارزش دارایی خود را پناه بردن به طلا تلقی کرده‌اند. به این ترتیب همگان با اهداف سودجویانه و سفته‌بازانه سراغ خرید سکه نمی‌روند و نظام تدبیر اقتصاد ایران این زمینه را تقویت کرده است که برای اعمال رویه‌های جدید، باید به این دغدغه هم توجه شود. اکنون باید دید این شیوه های جدید به کمک کنترل بازار سکه در ایران خواهد آمد یا نه؟

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: مالیات بازار سکه طلا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۵۴۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

نمایندگان مجلس در مصوبه ای مواردی را تعیین کردند که در صورت انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شوند. نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز در جریان بررسی ایرادت شورای نگهبان در طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی ماده ۱۳ این طرح را اصلاح کردند.

به گزارش ایسنا، صدر ماده (۱۳) و بندهای (الف) و (ب) و تبصره‌های آن‌ها به شرح زیر اصلاح شد:

ماده ۱۳- یک ماده به‌عنوان ماده (۴۷) به ذیل فصل اول باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم الحاق می‌شود:

ماده ۴۷- عایدی سرمایه حاصل از انتقال دارایی‌های موضوع ماده (۴۶) این قانون، در موارد زیر مشمول مالیات نمی‌شود:

الف- انتقال ملک مسکونی متعلق به «شخص غیرتجاری بالای هجده سال» در صورتی که:

۱- دوره تملک آن بیش از دو سال باشد و
۲- شخص فوق مالک ملک مسکونی دیگری نباشد.

تبصره ۱- عایدی سرمایه حاصل از انتقال ملک مسکونی متعلق به «سرپرست خانوار» در صورتی که دوره تملک آن بیش از دو سال باشد و شخص فوق صرفاً یک ملک مسکونی دیگر داشته باشد، مشمول مالیات نمی‌شود. در خصوص سرپرست خانوار، شرط دوره تملک بیش از دو سال، می‌تواند در هر پنجسال، یک بار رعایت نشود.

تبصره ۲- در صورتی که اشخاص موضوع این بند نسبت به خرید ملک مسکونی جدید اقدام نمایند و حداکثر ظرف یکسال از زمان خرید آن، نسبت به انتقال ملک مسکونی اولیه دارای شرایط این بند (با رعایت تبصره (۱) این بند) اقدام کنند، انتقال ملک مسکونی اولیه مشمول مالیات نمی‌شود.

تبصره ۳- مجموع کل درآمد اجاره املاک با کاربری مسکونی متعلق به اشخاص غیرتجاری، در طول دوره تمک بر اساس ارزش اجاری موضوع ماده (۵۴) این قانون، مشروط به صدور صورتحساب الکترونیکی اجاره، از عایدی سرمایه همان دارایی ‌کسر می‌شود. تخفیف مذکور تا سقف پنجاه درصد (۵۰%) عایدی سرمایه همان دارایی‌ قابل اعمال است. اعمال این تخفیف پس از اعمال حکم موضوع تبصره (۲) ماده (۴۹) این قانون لحاظ خواهد شد.

تبصره ۴- در خصوص اشخاصی که مالک بخشی از یک یا چند ملک مسکونی هستند، مجموع سهم‌ (دانگ) مالکیت املاک مسکونی تا سقف یک ملک مسکونی کامل با رعایت تبصره (۱) این ماده، مشمول معافیت موضوع این بند می‌شوند و عایدی سرمایه حاصل از انتقال مازاد مالکیت مذکور، مشمول مالیات موضوع این فصل می‌باشد.

ب- انتقال خودروی سواری دارای شماره انتظامی (پلاک) شخصی متعلق به «شخص غیرتجاری بالای هجده سال» در صورتی که:

۱- دوره تملک آن بیش از یک سال باشد 

۲- شخص فوق، مالک تمام یا بخشی از خودروی سواری دارای شماره انتظامی شخصی دیگری نباشد.

تبصره ۱- عایدی سرمایه حاصل از انتقال خودروی سواری دارای شماره انتظامی شخصی متعلق به «سرپرست خانوار» در صورتی که دوره تملک آن بیش از یک سال باشد و شخص فوق صرفاً یک خودروی سواری دارای شماره انتظامی شخصی دیگر داشته باشد، مشمول مالیات نمی‌شود. در خصوص سرپرست خانوار، شرط دوره تملک بیش از یک سال، می‌تواند در هر پنجسال، یکبار رعایت نشود.

تبصره ۲- در صورتی که اشخاص موضوع این بند نسبت به خرید خودروی سواری دارای شماره انتظامی شخصی جدید اقدام نمایند و حداکثر ظرف شش ماه از زمان خرید آن، نسبت به انتقال خودروی سواری اولیه دارای شرایط این بند (با رعایت تبصره (۱)) اقدام کنند، خودروی سواری اولیه مشمول مالیات نمی‌شود.

بند ج این ماده نیز حذف شد که در آن آمده بود :«ج- دارایی‌های موضوع بند (۳) ماده (۴) این قانون متعلق به هر «شخص غیرتجاری بالای هجده سال» مجموعاً به میزان یکصد و پنجاه گرم طلای هجده عیار یا معادل آن در هر پنجسال»

عنوان بند (ه) ماده (۱۳) به بند (د) تغییر کرد و به شرح زیر اصلاح شد:

د- انتقال املاک موضوع ماده (۶۸) و ماده (۷۰) این قانون

عنوان بند (و) ماده (۱۳) به بند (ه) تغییر کرد و به شرح زیر اصلاح شد:

ه- انتقال دارایی‌های موضوع بندهای (۱) و (۲) ماده (۴۶) این قانون که پیش از استقرار بستر اجرایی تملک شده‌اند، تا سهسال پس از استقرار بستر اجرایی

ز- انتقال «کلیه اراضی با کاربری کشاورزی اعم از باغ‌ها و زمینهای زراعی و اراضی فاقد کاربری» با دوره تملک بالای سه سال

تبصره - اراضی داخل محدوده شهر و باغ‌ویلاها مشمول معافیت این بند نمی‌باشند.

بند (ح) ماده (۱۳) و تبصره‌های آن به شرح زیر اصلاح شد:

ح- انتقال دارایی‌های موضوع ماده (۴۶) این قانون به صورت بلاعوض نظیر هدیه و وقف

تبصره-شرط برخورداری از معافیت این بند، درج بلاعوض بودن در صورتحساب الکترونیکی مربوط است.

عنوان بند (ط) ماده (۱۳) به بند (ج) تغییر کرد و به شرح زیر اصلاح شد:

ج - انتقال ارز حاصل از روش‌های مجاز ورود ارز به کشور به تأیید بانک مرکزی مشروط به رعایت قوانین و مقررات مربوط

تبصره ماده (۱۳) به شرح زیر اصلاح شد:

تبصره- آیین‌‌نامه اجرایی این ماده حداکثر ششماه پس از تاریخ لازم ‎الاجرا شدن این ماده، توسط سازمان تهیه می‌شود و به‌تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟
  • معاملات بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد
  • مجلس مصوب کرد: معافیت بورس از مالیات بر عایدی سرمایه
  • مالیات بر عایدی سرمایه شامل چه دارایی و کسانی می‌شود؟
  • منتظر این مالیات‌های جدید باشید/ این دارایی‌ها را بفروشید باید مالیات بدهید
  • مصوبه مجلس درباره اموال مشمول مالیات برعایدی سرمایه
  • انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود
  • مصوبه جدید مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه | چه دارایی‌هایی شامل این نوع از مالیات می‌شوند؟
  • تعیین دارایی‌هایی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه
  • تعیین دارایی‌هایی که انتقال آن مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود