Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری تقریب، ناصر امانی معاون سابق برنامه‌ریزی و امور شوراهای شهرداری تهران  درباره طرح ادعای اسخدام‌های بی‌ضابطه در شهرداری تهران و برخی از شرکت‌های گفت: درباره موضوع استخدام در شهرداری بارها بنده و آقای تشکری توضیح دادیم. بیشترین ادعای دوستان درباره انتقال نیروهای خدماتی و کاربری شهرداری از شرکت‌های پیمانکاری به دو مجموعه شرکت هادیان شهر و خدمات اداره شهر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی ادامه داد: مسئله دیگر استخدامی بود که در سال 91 و اوائل سال 92 انجام شد که با مجوز وزارت کشور  و طی مراحل قانونی و مجوزهای لازم از اداره استخدامی کل کشور انجام شده است. این مسئله هم بارها توضیح داده شده است. 

امانی همچنین گفت: 5 تا 6هزار نیروی خدماتی و کارگری شهرداری در قالب بیش‌ از 25 تا 26 شرکت پیمانکاری با شهرداری همکاری می‌کردند که براساس مصوبه دولت در سال 91 باید قراردادشان مستقیم به شهرداری تهران منتقل می‌شد.

معاون شهردار اسبق تهران گفت: اما شهرداری تهران این کار را با تأخیر انجام داد و در اواخر سال 91 این کار انجام شد. البته این مصوبه درباره دولت نهم و دهم بوده و ربطی به دولت اقای روحانی ندارد. دولت در آن زمان باید با همه موسسات دولتی نیروهای خدماتی و شرکتی خود  مستقیماً قرارداد می‌بستند و شرکت‌های تامین نیروی انسانی باید حذف می‌شد. اما شهرداری این مصوبه را اجرا نکرد و با تاخیر انجام شد که البته این انتقال هم به خود شهرداری رخ نداد، بلکه از طریق دو شرکت از شرکت‌های وابسته به شهرداری انتقال صورت گرفته است و فقط به ‌نوعی انتقال نیرو انجام شده و اعتبار از شرکت‌ها به دو شرکت وابسته به سازمان بازنشستگی تهران انجام شد.

امانی گفت: درواقع این کل ماجرا بوده و آن 5هزار نفر هم با کسب مجوز از وزارت کشورو سازمان امور استخدامی استخدام رسمی شدند و از همان افراد شهرداری آزمون گرفته شده و نیروی جدیدی استخدام نشده است.

امانی در رابطه با نیروهای در حال تعدیل در شهرداری تهران نیز گفت: درباره تعدیل هم بنده اطلاعی ندارم و نمی‌دانم براساس چه مجوزی انجام شده است. زیرا همه این افراد قرارداد دارند که چندساله است و اگر وزارت کار بخواهد عادلانه رفتار کند و با شهرداری سیاسی برخورد نکند، تعدیل این افراد غیرقانونی است. مگر اینکه قرارداد این نیروها قانونی تمام شده باشد و خودشان نخواهند  قراردادشان را تمدید کنند. اما این افرارد سابقه خدمت چندساله دارند و طبیعتاً نمی‌توانند به علت تمام شدن قرارداد تعدیل شوند. بلکه شهرداری هم موظف به تمدید قرارداد با آنها است.

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۵۶۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت پل خاتون کرج تا آخر امسال تمام می‌شود

ایسنا/البرز معاون میراث فرهنگی البرز با اشاره به در نظر گرفتن اعتبار ۹ میلیارد تومانی برای مرمت پل خاتون کرج و احتمال افزایش این مبلغ، گفت: مرمت پل تا آخر امسال به پایان می‌رسد.

مهدی ارباب نیا در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت مرمت پل تاریخی خاتون اظهار کرد: طبق قرارداد منعقد شده با پیمانکار، مرمت این اثر از سال گذشته بر اساس اصول فنی وزارتخانه و مطابق با الگوی ساخت بنا آغاز شده است.

وی ادامه داد: در قرارداد اولیه برای تکمیل عملیات مرمت ۹ میلیارد تومان پیش بینی شده بود ولی با توجه به ضرورت استحکام بخشی بیشتر بنا و انجام برخی اصلاحات، مبلغ نهایی افزایش خواهد داشت.

وی گفت: با توجه به برودت هوا و شرایط نامناسب جوی، از اواسط دی ماه عملیات مرمت این پل متوقف شده بود ولی از ۱۵ فروردین فعالیت کارگاه مرمت از سر گرفته شده است.

این مسئول افزود: طبق برنامه ریزی صورت گرفته تا آخر سال مرمت این پل به پایان می‌رسد.

گفتنی است، بنای اولیه این پل بر اساس برخی مستندات تاریخی به دوران سلجوقی برمی‌گردد که در دوران شاه عباس صفوی تکمیل و تعمیر شده و رونق یافته است.

این پل با نام پل دختر، پل شاه‌عباسی، پل تاریخی کرج و پل خاتون شناخته می‌شود که بر اساس مستندات تاریخی نام خاتون را می‌توان قدیمی‌ترین نام این پل و منسوب به دوره سلجوقی عنوان کرد.  

پل تاریخی کرج در سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۵۰۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رفع یک مشکل حوزه دامپزشکی پس از نیم قرن
  • رفع مشکل حوزه دامپزشکی پس از نیم قرن
  • حضور سرزده ماسک در چین | تسلای خودران در چین؟
  • تشکیل کنسرسیوم کشتی‌سازی تمام ایرانی امضا شد
  • بازداشت پناهجویان در انگلیس برای اخراج به روندا
  • کسب رتبه برتر فرمانداری درمیان بر اساس ارزیابی وزارت کشور
  • معلمان محور و مدار توسعه و تحول در کشور هستند
  • وضعیت راه‌های کشور؛ تردد روان در جاده‌های شمالی
  • استان گلستان در حذف پروانه کسب‌های کاغذی ۴ پله صعود کرد
  • مرمت پل خاتون کرج تا آخر امسال تمام می‌شود