Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-24@06:59:15 GMT

آیا شکایت ایران به آفکام ثمری خواهد داشت؟

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۶۱۲۳۰

بین الملل > دیپلماسی - تروور بارنز، یکی از مدیران ارشد پیشین آفکام درباره اهمیت این نهاد نظارتی در انگلستان گفته است: تنها با داشتن مجوز آفکام می توان در انگلیس به پخش برنامه ادامه داد و اگر بدون مجوز برای پخش اقدام شود جرمی جنایی اتفاق می افتد.

محمدرضا نوروزپور: درست ساعاتی پس از حمله تروریستی سی یکم شهریور به مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز که منجر به شهادت و جراحت دهها نظامی و غیر نظامی بیگناه شد، شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال، واقع در لندن، سخنگو یا یکی از مقامات ارشد گروه تروریستی الاحوازیه را روی خط آورده و با او مصاحبه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نُرم بین المللی دادن هرگونه تریبون رسانه ای به افراد، جریان ها و شخصیت های مرتبط با گروه های تروریستی یا افرادی که خواسته یا ناخواسته موجب تطهیر یا توجیه اقدامات آنها می شوند، امری نکوهیده است و در برخی از کشورها جرم تلقی شده و مرتکب آن تحت تعقیب قضایی قرار می گیرد.

برخی کارشناسان رسانه ای ـ بین المللی به دلیل جلوگیری از ترویج تروریسم و ایجاد مانع در رسیدن تروریست ها به اهداف خود که یکی از آنها رسمیت یافتن و گسترده تر کردن دامنه وحشت افکنی اقداماتشان از طریق رسانه است، قائل به سانسور پوشش خبری زنده و دنباله دار و گسترده از حملات تروریستی هستند.

انگلستان یکی ازکشورهایی است که نه تنها مدعی برخورد با ناهنجاری های رسانه ای بلکه مدعی برخورد سخت با جرایم رسانه ای مرتبط با تبلیغ برای تروریست ها است. آفکام (Office of Communications) نهاد نظارت بر ارتباطات و رسانه های این کشور یا سازمان تنظیم مقررات رسانه‌ای انگلیس است.

مقررات و قوانین سختگیرانه آفکام تا کنون بارها گریبان رسانه های انگلیسی و رسانه های غیر انگلیسی فعال در این کشور را گرفته است. این نهاد نظارتی هرگونه شکایت از رسانه ها را که مرتبط با نقض حقوق شخصی، نقض حقوق بشر، توهین به مقامات سایر کشورها، ایراد اتهام، جعل خبر، تحریک به جنایت، پورنوگرافی، کودک آزاری، زن ستیزی، حیوان ستیزی و تشویق، ترغیب و توجیه تروریسم و خشونت باشد، مورد پیگیرد قانونی قرار می دهد.

آفکام به همین بهانه در سال 1389 (2009) شبکه تلویزیونی پرس تی وی را به دلیل آنچه نداشتن بی طرفی در پوشش اخبار غزه نامیده بود مورد فشار و تهدید قرار داد. آفکام نهایتا مجوز پرس تی وی را در سال 2012 به دلیل شکایت مازیار بهاری روزنامه نگار ایرانی ـ کانادایی لغو کرده و این شبکه را از روی ماهواره های انگلستان از جمله اسکای حذف کرد. بهاری مدعی شده بود کلیپ ده ثانیه ای که از او در پرس تی وی پخش شده اعترافاتی بوده که به زور از او گرفته اند. این درحالی بود که پرس تی وی بارها این ادعا را رد کرده و در محاکم مرتبط تلاش زیادی برای اثبات بی گناهی خود بعمل آورد.

پول سعودی، این بار کارگر نیفتاد
در ابتدای شهریور ماه امسال آفکام رأی جنجالی علیه عربستان سعودی صادر کرد و این کشور را به طور رسمی از هر گونه تبلیغات در رسانه های انگلیس برای معرفی کارزار اصلاحات داخلی عربستان منع کرد. این موضوع به سفر سال گذشته محمد بن سلمان ولیعهد این کشور به انگلیس مربوط می شود که هزینه یک پیام تبلیغاتی یک دقیقه ای را پرداخت کرده بود که در آن تصاویری از زنان در حال رانندگی، پخش فیلم در سینماها و اعضای خانواده سلطنتی سعودی نشان داده شد.

این تبلیغ که پنجاه و شش بار از شبکه اسکای وان (Sky 1) پخش شد،اعتراضات گسترده فعالان مدنی را در انگلیس به همراه داشت که معتقد بودند ولیعهد عربستان قصد دارد با صرف هزینه هنگفت رسانه ای، تصویری غیر واقعی از کشور خود در این کشور ارائه داده و از این طریق افکار عمومی را گمراه کند.

سرانجام آفکام به این نتیجه رسید که ریاض تلاش کرده است در موضوعی که همچنان محل نزاع و مجادلات عمومی است، بر افکار عمومی مردم انگلیس تاثیر بگذارد و قوانین به شدت سختگیرانه این کشور را در زمینه تبلیغات سیاسی در رادیو و تلویزیون نقض کرده است. در اثر حکم صادر شده توسط آفکام ریاض دیگر نخواهد توانست تبلیغاتی مشابه در رسانه های انگلیسی منتشر کند.

در اطلاعیه آفکام پس از صدور این حکم اعلام شد که این نهاد ناظر در هنگام صدور حکم به مسایل مختلف و جنجال برانگیزی در خصوص عربستان سعودی از جمله نقض «آزادی بیان، حقوق بشر و حقوق زنان» در پادشاهی محافظه کار سعودی و همچنین مسائل مرتبط با «فروش سلاح های ساخت انگلیس به عربستان و دخالت آن در جنگ یمن» توجه داشته است.


آفکام و راشا تودی
شبکه تلویزیونی راشا تودی (RT) روسیه نیز یکی دیگر از شبکه هایی است که مدتهاست سوژه پیگیرد حقوقی آفکام قرار گرفته است. نهاد ناظر بر فعالیت رسانه ها در می 2018 گذشته اعلام کرد ده مورد جدی درباره بی توجهی تلویزیون (RT)، به مقررات رسانه ای را احصاء کرده و در حال بررسی آنها است. درگیری آفکام با راشا تودی پس از مسمومیت سرگئی ویکتورویچ اسکریپال جاسوس دوجانبه روس و دخترش یولیا در شهر سالزبری انگلیس، آغاز شد. در این زمان رسانه ها و مقامات انگلیس انگشت اتهام به سمت سروی
س مخفی روسیه گرفتند و شبکه راشا تودی هم برای خنثی کردن این هجمه سیاسی ـ رسانه ای بر شمار برنامه های تلویزیونی خود در این خصوص افزود که خود به افزایش تنش بیشتر میان دو کشور و تشدید جنگ رسانه ای آنها تا مرحله اخراج دیپلماتهای روسیه نه تنها از این کشور بلکه در سایر کشورهای عضو ناتو و مقابله به مثل روسیه انجامید.

پیروزی الجزيره بر العربیه با طرح شکایت در آفکام
در فوریه 2018 شبکه تلویزیونی الجزیره موفق شد با طرح شکایت از شبکه رقیب خود العربیه در آفکام به پیروزی چشمگیری دست یابد. ماجرا از آنجا آغاز شد که شبکه تلویزیونی سعودی العربیه اظهاراتی ساختگی منسوب به امیر قطر را پخش کرد. بلافاصله پس از این اقدام الجزیره از این شبکه در افکام شکایت و این شکبه را متهم به جعل خبر علیه یک کشور مستقل دیگر کرد. شکایت الجزیه سبب شد تا شبکه سعودی رقیب امتیاز فعالیت و پخش خود را در انگلستان از دست بدهد. الجزیره برای رسیدن به این پیروزی ، یک دفتر وکالتی انگلیس را که از تجربه و تبحر لازم در خصوص طرح شکایت های رسانه ای در آفکام بهره مند بود به استخدام خود در آورده و آن را را وکیل خود کرد و از این طریق شکایتی رسمی علیه دو شبکه العربیه و اسکای نیوز عربی، به دلیل پخش اظهارات ساختگی و منسوب به شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، پس از هک شدن پایگاه اینترنتی این شبکه، تنظیم و آن را به آفکام ارائه کند.

پس از طرح شکایت از سوی الجزیره، العربیه در اقدامی پیش دستانه و به منظور جلوگیری از اجرای تحقیقی که ممکن بود باعث اعمال مجازاتها و جریمه های سنگین تری علیه این شبکه شود،اعلام کرد که از دایره نظارت شورای پخش انگلیس کنار رفته است. با این همه این ترفند چاره ساز نشد و نهایتا این شبکه تلویزیونی سعودی به علت پخش اخبار ساختگی درباره قطر ، حق پخش ماهواره ای خود را در انگلیس و اروپا از دست داد. از طرف دیگر آفکام اعلام کرد که در ژانویه 2018 نیز جریمه 170 هزار دلاری را برای مجازات شبکه العربیه اعمال کرده بود، زیرا یکی از برنامه هایش شامل تعدی غیر قابل توجیهی به حریم خصوصی یکی از مهمانان آن برنامه بود.

اهمیت آفکام
سازمان تنظیم مقررات رسانه‌ای انگلیس یا همان آفکام نهاد مهمی است که اگرچه مانند همه نهادهای دیگر در اروپا تحت تاثیر سیاست و نفوذ سیاستمداران است، بازهم می توان برای پیگیری نقض فاحش مقررات حقوقی، رسانه ای و بین المللی شبکه ایران اینترنشنال به آن متوسل شد.

تروور بارنز، یکی از مدیران ارشد پیشین آفکام درباره اهمیت این نهاد نظارتی در انگلستان گفته است: تنها با داشتن مجوز آفکام می توان در انگلیس به پخش برنامه ادامه داد و اگر بدون مجوز برای پخش اقدام شود جرمی جنایی اتفاق می افتد.

تجربه های گذشته آفکام نشان داده است که این نهاد نظارتی براساس مواردی بسیار لطیف تر از تریبون دادن به تروریست ها، احکام سختی را علیه برخی رسانه ها از جمله پرس.تی.وی اعمال کرده است که چند نمونه آن ذکر شد. لذا بسیار قریب به باور است که این نهاد، شبکه ایران اینترنشنال را در اعطای تریبون به یک گروهک تروریستی که رسما مسئولیت اقدام خود را در حمله اهواز برعهده گرفته است مجرم بداند.

در سالی که آفکام  مجوز پخش پرس.تی.وی را لغو کرد بسیاری از تحلیلگران این اقدام را بیشتر سیاسی تلقی کردند تا از منظر جنبه نقض قوانین رسانه ای انگلیس، حالا این نهاد با امتحان صداقت روبرو است و باید نشان دهد که نهادی مستقل است و یا متاثر از فشارهای سیاسی.

از این رو اگر جمهوری اسلامی ایران از طریق سفارت خود در لندن یا از طریق حقوقی دیگری وکلای کارآزموده رسانه ای را مانندآنچه الجزیره قطر انجام داد، به خدمت بگیرد که با قوانین و مقررات آفکام و نوع طرح موضوع و شکایت در آن آشنایی کامل دارند، خواهد توانست شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال را به دلیل ارائه تریبون به یک گروه تروریستی مورد پیگرد قانونی قرار داده و حتی تا مرحله لغو مجوز پخش پیش ببرد.

 

4949

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۶۱۲۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سربلندی رسانه ملی در پوشش رسانه‌ای عملیات «وعده صادق»

حسن عابدینی، معاون امور استان‌ها درخصوص عملکرد این سازمان در پوشش رسانه‌ای عملیات «وعده صادق» گفت: به نظر می‌رسد پوشش رسانه‌ای عملیات وعده صادق به‌خوبی انجام شده و حتی می‌توان گفت یکی از عملیات‌های موفق صداوسیما با همکاری گروه‌های اجرایی این مهم بوده است.

وی افزود: صداوسیما از اولین دقایقی که عملیات وعده صادق شروع شد، پای کار آمد و به این منظور، از قبل، تدابیر لازم اندیشیده شده بود؛ تا‌جایی‌که شبکه‌های استانی و شبکه خبر و سایر شبکه‌ها در معاونت‌های سیما و برون‌مرزی، همگی از آمادگی لازم برخوردار بودند.

عابدینی ادامه داد: برای پوشش این عملیات به‌اندازه کافی مستندات و فرآورده‌های خبری آماده شده بود تا به‌مجرد اینکه این عملیات آغاز شد، مورد بهره‌برداری قرار گیرند. با بسیاری از کارشناسان نیز از قبل هماهنگ شده بود؛ زیرا طبیعتاً پوشش رسانه‌ای از نیمه‌شب آغاز می‌شد و باید از قبل با افراد مربوطه هماهنگی می‌شد تا به‌موقع در برنامه حاضر شوند. در پی آن نیز شاهد بودیم که این برنامه بی‌وقفه، ساعت‌ها در شبکه‌های مختلف ادامه پیدا کرد.

معاون امور استان‌ها اضافه کرد: برای پوشش رسانه‌ای عملیات وعده صادق، سه حلقه طراحی شد. حلقه اول میدانی (در داخل خاک ایران و داخل سرزمین‌های اشغالی) بود؛ به‌نحوی‌که هم خبرنگاران در داخل ایران بسیج شده بودند تا گزارش‌هایی از واکنش و حمایت مردم در شهر‌ها و استان‌های مختلف (از کرمان گرفته تا تبریز و مشهد و...) تهیه کنند و در شبکه خبر و سایر شبکه‌ها به نمایش درآورند، هم خبرنگاران صداوسیما در سرزمین‌های اشغالی (از سرزمین‌های ۱۹۴۸ تا غزه و رفح و کرانه باختری) به‌طور ویژه مشغول پوشش این عملیات شدند.

وی گفت: علاوه‌بر این، ما حلقه دومی را در نظر گرفتیم که شامل کشور‌های منطقه می‌شد و خبرنگاران مستقر در این مناطق، ازجمله لبنان، سوریه، عراق و یمن با برنامه‌ریزی دقیقی مأمور پوشش ویژه رویداد شدند. ازسویی، بازتاب عملیات در رسانه‌های برخی کشور‌های منطقه، همچون مصر، اردن، عربستان سعودی نیز زیرنظر گرفته شد تا واکنش‌ها به این عملیات به‌طور دقیق رصد و رسانه‌ای شود.

عابدینی خاطرنشان کرد: جدای از آن، حلقه سومی نیز طراحی شده بود که بیش‌تر مربوط به حلقه‌های دیپلماتیک بود و به رصد رسانه‌های نیویورک به‌عنوان محل استقرار سازمان ملل متحد و نیز رسانه‌های واشنگتن که پایتخت ایالات متحده است، اختصاص داشت تا واکنش آمریکایی‌ها به این عملیات را دنبال کنند. همچنین در فرانسه، انگلیس، آلمان، روسیه، چین و حتی سوئیس و اتریش نیز به‌سبب نقشی که این کشور‌ها در اتحادیه اروپا دارند، خبرنگاران ما بسیج شدند و در شبکه‌های مختلف با کارشناسان و صاحب‌نظران ارتباط گرفتند تا پوشش بی‌نقصی از تحولات مربوطه انجام شود.

وی گفت: معتقدم پوشش رسانه‌ای «وعده صادق» به‌شکل بسیار مطلوبی انجام شد و بااینکه زمان دقیق آغاز آن مشخص نبود و برنامه‌ریزی برای پوشش رسانه‌ای ماجرا، در یک بازه کوتاه چهار تا پنج‌ساعته انجام شد، همکاران ما به‌خوبی توانستند واقعیت رخداد‌ها و اخبار دقیق این عملیات را منعکس کنند؛ عملیاتی که یکی از اقدامات رسانه‌ای بسیار موفق صداوسیما بود و به‌طور قطع، در افزایش میزان مخاطبان رسانه ملی تأثیری بسزا داشت؛ چراکه هم در داخل و هم خارج کشور همه به‌دنبال آن بودند تا از واقعیت آنچه در این عملیات اتفاق افتاده، مطلع شوند و رسانه ملی در این زمینه ایفای نقشی درخور کرد.

وی با اشاره به اینکه در دهه سوم قرن ۲۱ زندگی می‌کنیم و اخبار جعلی و فیک‌نیوز‌ها بسیارند، ابراز کرد: صداوسیما در تلاش است خبر‌هایی که دریافت و پخش می‌کند، یا با دوربین‌های خودش ضبط شده باشند یا خبرنگاران این سازمان، آنها را براساس واقعیات روایت کرده باشند یا تصاویر و اطلاعات لازم را از منابع دست‌اولی که موثق و مستندند، دریافت کرده باشد. همین موضوع است که سبب افزایش میزان مخاطبان در جریان پوشش عملیات وعده صادق شد و شاهد بودیم که بسیاری از تصاویر و اطلاعات منتشرشده صداوسیما از این جریان، بارهاوبار‌ها در فضای مجازی دیده شد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • خبرگزاری مهر خلاء رسانه ای در شهرستان های تهران را پر کرده است
  • پربیننده‌ترین شبکه تلویزیون مشخص شد
  • بازتاب گسترده سفر رئیسی به پاکستان در رسانه‌های محلی و بین‌المللی
  • ساعت پخش زنده بازی آرسنال و چلسی‌ از تلویزیون+ شبکه ورزش و پخش آنلاین
  • «به افق فلسطین» به عبارتی برنامه جبهه فلسطین بود
  • شکایت فرماندهی فراجا از کاپیتان استقلال | حسینی در دادگاه فرهنگ و رسانه
  • حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا
  • خبر‌های رسانه، ۴ اردیبهشت
  • ناکامی اپوزیسیون در سفیدشویی از صهیونیست‌ها
  • سربلندی رسانه ملی در پوشش رسانه‌ای عملیات «وعده صادق»