Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-04-30@15:01:04 GMT

افتخار دولت زیر ذره بین مجلس

تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۸۲۵۱۴۱

به گزارش پارس نیوز، 

قرار بود ناوگان هوایی کشور با خرید بیش از ۱۰۰‌چرخنده کوچک وبزرگ متحول شود، تحولی که بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی و شرکت هواپیمایی کشوری می‌توانست با وارد شدن این تعداد هواپیما رشد چشمگیری داشته باشد، اما اینطور نشد، تفحص از قرارداد وزارت راه برای خرید هواپیما‌های بوئینگ ایرباس و ای.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تی. آر طرحی است که بعد از لغو این قرارداد از سوی شرکت‌های هواپیماسازی آمریکایی و فرانسوی با ایران در پی تحریم‌های آمریکا کلید خورده است، طرحی برای بررسی قراردادی که وزارت راه و شهرسازی به آن افتخار می‌کرد و یکی از دستاورد‌های بزرگ دولت به شمار می‌رفت.

وزیر خزانه‌داری آمریکا پس از خروج یکطرفه این کشور از معاهده برجام، ۲۰‌اردیبهشت‌ماه اعلام کرد: «مجوز فروش هواپیما‌های مسافربری بوئینگ و ایرباس را به ایران لغو می‌کند و به شرکت‌ها ۹۰روز فرصت می‌دهد تا به همکاری خود با طرف‌های ایرانی پایان بدهند.» این یکی از نخستین ترکش‌های بازی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا با معاهده بین‌المللی برجام بود که دامنگیر یکی از بزرگ‌ترین دستاورد‌های برجامی دولت روحانی شد.

 

اجرای کامل قرارداد‌های ۲ ایرلاین هما و آسمان برای خرید ۲۳۰ هواپیمای نو از شرکت‌های بوئینگ آمریکا، ایرباس فرانسه و ATR ایتالیایی- فرانسوی که در پسابرجام نهایی شده بود با چالش جدی مواجه شد و جدا از ۱۱ فروند هواپیمایی که تاکنون به ایران تحویل داده شده است احتمالاً هواپیمای دیگری به ایران نخواهد آمد مگر اینکه اروپا در مسیر تأمین منافع ایران برای باقی ماندن در برجام بتواند فرایندی پیش‌بینی کند که کمپانی‌های غیرآمریکایی یعنی ایرباس و ATR به تداوم قرارداد خود با ایران پابرجا بمانند.

نگاهی به وضعیت قرارداد

شرکت هواپیمایی ایران ایر (هما) در آبان‌ماه ۹۵ قراردادی به ارزش ۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار با شرکت هواپیماسازی بوئینگ به امضا رساند. براساس این قرارداد بوئینگ متعهد می‌شد در یک بازه زمانی ۱۰ ساله ۸۰ فروند هواپیما شامل ۵۰ فروند هواپیمای بوئینگ MAX-۷۳۷، ۱۵ فروند هواپیمای بوئینگ ۳۰۰-۷۷۷ و ۱۵ فروند هواپیمای بوئینگ ۷۷۷X به ایران تحویل دهد. طبق این قرارداد نخستین فروند از این هواپیما‌ها باید در اوایل سال ۹۷ به ایران تحویل داده می‌شد، اما مدیرعامل بوئینگ اعلام کرد تحویل آن به سال ۲۰۱۹ موکول شده است. از سوی دیگر ایران ایر با شرکت ایرباس نیز قرارداد خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری شامل ۴۶ فروند A. ۳۲۰، ۳۸ فروند ۳۳۰A و ۱۶ فروند ۳۵۰A به ارزش ۱۰ میلیارد دلار را به امضا رساند. ۱۵ تا ۲۰ درصد منابع مالی لازم برای انجام تعهدات این قرارداد را ایران تأمین می‌کرد و مابقی از طریق فاینانس بازپرداخت می‌شد. 

در ادامه ایران ایر موفق شد، سه فروند هواپیمای مسافری ایرباس شامل یک فروند ۳۲۰A و ۲ فروند ۳۳۰A را به‌صورت نقدی تحویل بگیرد تا مبالغ پرداختی در زمان یافتن فاینانسور خارجی به‌عنوان پیش‌پرداخت ایران منظور شود که البته چنین اتفاقی رخ نداد. این ایرلاین همچنین موفق شد برای خرید ۲۰ فروند هواپیمای کوتاه‌برد، قراردادی به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار با شرکت ایتالیایی - فرانسوی ATR امضا کند و هشت فروند از این هواپیما‌ها را تحویل بگیرد، اما سرنوشت ۱۴ هواپیمای باقی‌مانده فعلاً به موضوع خروج آمریکا از برجام گره خورده است.

در این میان شرکت هواپیمایی آسمان نیز برای خرید ۳۰ فروند هواپیمای مسافربری با شرکت بوئینگ به تفاهم رسید و قرارداد نهایی آن را نیز امضا کرد، اما سرنوشت این خرید نیز مانند سه قرارداد شرکت ایران ایر نامعلوم است.

تحقیق و تفحص می‌کنیم

آقای محمدرضا رضایی‌کوچی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از آغاز طرح تحقیق و تفحص از قرارداد وزارت راه درباره نحوه خرید هواپیما‌های بوئینگ، ایرباس و ای. تی. آر خبر داده و گفته است: «این طرح هم اکنون با دستور هیأت‌رییسه مجلس در کمیسیون عمران در حال رسیدگی است. در این طرح تحقیق و تفحص قرار است که چگونگی انعقاد قرارداد، نحوه تحویل هواپیماها، نحوه پرداخت هزینه خرید و نحوه پرداخت خسارت در صورت بدعهدی طرح فروشنده مورد بررسی قرار گیرد.»

 

او اضافه کرد: «با توجه به کناره گیری شرکت‌های بوئینگ، ایرباس و ای. تی. آر از اجرای قرارداد و تحویل هواپیماها، باید مشخص شود که این شرکت‌ها چه تعهداتی داشته‌اند. پس از بررسی‌های انجام شده درباره قرارداد وزارت راه درباره نحوه خرید هواپیما‌های بوئینگ، ایرباس و ای. تی. آر، گزارش نهایی کمیسیون برای رسیدگی بیشتر به هیأت‌رییسه مجلس و صحن علنی داده خواهد شد.»

سرنوشت نامعلوم 

آقای اصغر فخریه‌کاشان، مشاور وزیر راه و شهرسازی اول مردادماه با بیان اینکه در صورت فسخ قرارداد خرید هواپیما‌های جدید هما، زیان و خسارتی متوجه بوئینگ، ایرباس و ATR نمی‌شود، گفته بود: «این طور نخواهد بود که با فسخ این قرارداد‌ها این سه شرکت، به هما غرامت بپردازند. تلاش ما حفظ قرارداد‌های خرید هواپیما از سه شرکت ایرباس، بویینگ و ای. تی. آر ATR در همین شراط فعلی است. امکان معلق نگه داشتن هر یک از این قرارداد‌ها تا ۱۲ ماه وجود دارد که در این بازه زمانی احتمال تحولاتی در مجلس آمریکا وجود دارد که می‌تواند تصمیمات ترامپ را تحت تأثیر خود قرار دهد.»

 

او درباره سرنوشت قرارداد‌های خرید هواپیما از سه شرکت ایرباس، بویینگ و ای. تی. آر در شرایطی که منع فروش هواپیما به ایران برای این شرکت‌ها وجود دارد، اضافه کرد: «ترجیح ما این است که قرارداد‌های خرید هواپیما از شرکت ایرباس، بویینگ و ای. تی. آر در حالت فعلی باقی بمانند و فسخ نشوند، تا اینکه شرایط مجدداً احیا شود، اما سه شرکت ایرباس، بویینگ و ای. تی. آر بنابر الزام قانونی مجبور به فسخ قرارداد‌ها هستند و ما برای تمام این موارد در حال مذاکره با شرکت‌ها هستیم.»

غرامت هم دستمان را نمی‌گیرد

او با تأکید بر اینکه در صورت فسخ قرارداد‌ها تحت تأثیر خروج آمریکا از برجام زیان و خسارتی متوجه سه شرکت نمی‌شود، گفته بود: «یعنی این طور نخواهند بود که با فسخ این قرارداد‌ها بویینگ، ایرباس و ای. تی. آر به ایران ایر غرامت بپردازند، اما به‌طور قطع عدم فروش این تعداد هواپیما به ایران خودش زیان بزرگی برای این شرکت‌ها محسوب می‌شود، به‌ویژه برای ایرباس و ای. تی. آر که سفارشات ایران را به مرحله تولید رسانده‌اند.» او ادامه داد: «همه تلاش‌ها بر این بود که قراردادی داشته باشیم که نه ما دچار زیان شویم و نه شرکت‌های طرف قرارداد؛ اگر این قرارداد را در شرایط دیگری که ناشی از برجام نبود فسخ می‌کردند، به طور قطع باید به ایران ایر خسارت پرداخت می‌کردند، اما این قرارداد‌ها در شرایطی فسخ می‌شود که تابع نظر آن‌ها نیست.» به نظر می‌رسد صنعت هوایی کشور باید با همین دارایی‌های که دارد باید به راه خود ادامه دهد، بدعهدی‌هایی که از سوی آمریکا صورت گرفت و البته اعتماد بی‌جا به کشوری که همیشه برای کشور ما تهدید بوده موضوعات روشنی هستند که نگذاشتند تا هواپیما‌های جدید در باند فرودگاه‌های ایران فرود آیند.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: راه و شهرسازی رشد ایران وزارت راه و شهرسازی بازی فرانسه دلار هواپیما منابع مالی مجلس شورای اسلامی صحن علنی وزیر راه و شهرسازی صنعت بازی دولت رشد وزارت راه و شهرسازی هواپیما پارس پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۲۵۱۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات طرح ماندگار بانک رفاه کارگران

بانک رفاه کارگران با اجرای "طرح ماندگار" گام دیگری در راستای ارائه خدمات و محصولات متمایز بانکی برداشت. - اخبار بازار -

به گزارش روابط عمومی بانک رفاه کارگران، بر اساس این طرح، علاوه بر تخفیف‌های عادی فروشگاه طرف قرارداد با بانک رفاه کارگران، بخشی از تراکنش خرید دارندگان رفاه کارت در پایانه‌های طرف قرارداد با این بانک، در قالب Cash Back به حساب آنان برمی‌گردد.  

بر اساس این گزارش، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی پذیرنده پایانه‌های فروشگاهی (POS) و درگاه‌های پرداخت اینترنتی (IPG) مربوط به شرکت‌های PSP طرف قرارداد این بانک (فروشندگان) و مشتریان بانک و دارندگان رفاه کارت (خریداران)، جامعه هدف این طرح را تشکیل می‌دهند.  

دارندگان پایانه‌های فروشگاهی(POS) یا درگاه‌های پرداخت اینترنتی(IPG) بانک رفاه با پیوستن به طرح ماندگار، فروش محصولات خود را با ایجاد تجربه خرید جذاب برای جامعه چند میلیونی مشتریان بانک رفاه کارگران از طریق بازگشت بخشی از مبلغ خرید در قالب Cash Back، افزایش می‌دهند. 

علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر از امتیازات این طرح به شعب بانک رفاه کارگران در سراسر کشور مراجعه و یا با مرکز ارتباط با مشتریان این بانک (فراد) با شماره 8525 – 021 تماس حاصل کنند. 

دیگر خبرها

  • اضافه شدن ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور اضافه شد
  • رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در کشور
  • تصویب جدول منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه‌ها
  • تجهیزات VAR از چین وارد می‌شود | مشکلی در قرارداد شمسایی نیست
  • جزئیات طرح ماندگار بانک رفاه کارگران
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • بلیط لحظه آخری، برگه شانس مسافران همیشه آماده ! +توضیحات کامل
  • ون‌های تاکسی تهران در اختیار یک شرکت شهرداری/ قرارداد‌های اتوبوسرانی خارجی به کجا رسید؟