Web Analytics Made Easy - Statcounter

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل کشورهای عربی در تشریح دلایل مطرح شدن مجدد تشکیل ناتوی عربی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: ریشه و اصل تشکیل ناتوی عربی به زمان پیروزی و ورود دونالد ترامپ به کاخ‌سفید بر‌می‌گردد؛ او پس از آنکه در انتخابات ۲۰۱۶ توانست با اکثریت آراء به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا سکان هدایت این کشور را به دست بگیرد، جایگاه کشورهای عربی حاضر در حاشیه خلیج فارس را در سیاست خارجی خود مشخص کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابر استراتژی محافظه‌کاران آمریکا و سابقه فعالیت و نگاه اقتصادی ترامپ به مسائل جهان قرار بر این شد تا رابطه واشنگتن با مرتجعین عرب تقویت شود که البته فقرات این روابط را باید فروش تسلیحات به آنها دانست.

وی ادامه داد: همگان بر این باورند که ناتوی عربی تنها در مباحث امنیتی و نظامی تشکیل خواهد شد اما معتقدم که ترامپ در وهله اول ناتوی سیاسی را علیه کشورهای هدف خصوصاً ایران تشکیل داد و پس از آن بحث تشکیل ناتوی نظامی و امنیتی با درون مایه عربی مطرح شد. به عبارت دیگر ترامپ در ابتدا تمامی کشورهای عربی را در محور سیاسی با خود هماهنگ کرد و پس از آن برای تجاری‌سازی امنیت آنها، مباحث نظامی که در بطن آن فروش تسلیحات سبک، نیمه سنگین و سنگین بود را در دستور کار قرار داد. در این میان هدایت و رهبری ناتوی عربی به عهده عربستان سعودی گذاشته شد و کشورهایی مانند بحرین، امارات، مصر و تا حدودی اردن به عنوان اعضاء آن مورد نظر قرار گرفتند. حتی قرار بود قطر به عنوان عضوی از شورای همکاری خلیج فارس در این ائتلاف نظامی عربی شرکت داشته باشد که این امر محقق نشد.

هانی‌زاده خاطرنشان کرد: واقعیت این است که ائتلاف عربی – غربی و عبری از حیث سیاسی و اقتصادی از سالیان قبل تشکیل شده و در وضعیت فعلی هم به کار خود ادامه می‌دهد اما بحث همکاری‌ نظامی آنها در قالب ناتوی عربی همچنان مغفول مانده است. به عبارت دیگر ائتلاف مذکور همچنان وارد فاز و همکاری نظامی نشده است و به نظر نمی‌رسد که به این زودی شاهد تشکیل و فعالیت ناتوی عربی باشیم.

این پژوهشگر مسائل غرب آسیا با بیان اینکه اختلاف میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دلیل اصلی عدم تشکیل ناتوی عربی به حساب می‌آید، گفت: ضعف ساختاری موجود در میان کشورهای حاشیه خلیج فارس باعث شده تا ناتوی عربی تشکیل نشود و باید آن را یک روند شکننده برای کشورهای عضو ائتلاف عربی به حساب بیاوریم. از این منظر و باتوجه به این اختلاف نمی‌توان انتظار داشت که به زودی شاهد تغییر شطرنج نظامی و امنیتی در منطقه باشیم اما موضوع اصلی این است که ایران همچنان به عنوان محور اصلی فعالیت این ناتو در نظر گرفته می‌شود؛ چراکه ایالات متحده با تشکیل ناتوی عربی و حمایت از آن اقدام به اعطاء وکالت به اعراب منطقه علیه ایران خواهد کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از اختلاف‌های محوری که نمی‌گذارد ناتوی عربی تشکیل شود، محاصره و تحریم قطر توسط بحرین، امارات، عربستان و مصر است. دوحه همچنان رفتار کشورهای مذکور را خارج از عرف سیاسی می‌داند و معتقد است که کشورهای حاضر در شورای همکاری خلیج فارس به یکپارچگی این شورا ضربه وارد کرده‌اند. اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که هر پیامی علیه قطر در منطقه خلیج فارس مخابره می‌شود از سوی ایالات متحده ساماندهی می‌شود و دلیل آن این است که ایالات متحده بنابر همان راهبردی که پیش‌تر به آن اشاره شد به دنبال سهم‌خواهی اقتصادی از قطر است. به گونه‌ای که در آینده نزدیک قرار بر این است تا قرارداد ۳۰۰ میلیارد دلاری در حوزه تسلیحات میان آمریکا و قطر به امضاء برسد که این نشان می‌دهد آمریکا به دنبال آن است که همچنان میان کشورهای عربی درگیری به وجود نیاید. لذا بحث شروع به کار عملی ناتوی عربی با توجه به مسائل مذکور همچنان دور از ذهن است.     

منبع: ایلنا

کلیدواژه: عربستان سعودی قطر دونالد ترامپ امارات متحد عربی ناتوی عربی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۴۲۲۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران به‌دنبال گسترش روابط کشورهای همسو و مستقل است

به گزارش همشهری‌آنلاین، سید ابراهیم رئیسی بامداد پنجشنبه پس از بازگشت از سفر رسمی به دو کشور پاکستان و سریلانکا، در گفتگویی درباره نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: بخش اول سفر ما به پاکستان بود که مردم آن علاقه بسیاری به انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی دارند.
رئیس جمهور با بیان اینکه شور و شوق و نشاط مردم پاکستان نسبت به مردم ایران بالاست، افزود: علی‌رغم برخی محدودیت‌های امنیتی برای حضور در اجتماعات، اما در آن بخش از اجتماعات نخبگان علمی و فرهنگی که حضور یافتیم، با استقبال و شور و نشاط بالای مردم پاکستان مواجه شدیم که این مقدار ابراز علاقه به امام راحل، رهبری معظم انقلاب، انقلاب شکوهمند اسلامی و مواضع جمهوری اسلامی طبیعی بود.

رئیسی دیدارهای صورت گرفته با مسئولان عالی پاکستان را هم عمدتا ناظر به کارها، همکاری‌ها و مسائلی دانست که در گذشته با پاکستانی‌ها دنبال می‌شد و به هر دلیلی دچار وقفه شده بود و اظهار کرد: از جمله درباره همکاری‌ها در حوزه انرژی تصمیماتی اتخاذ و مقرر شد این همکاری‌ها با قوت ادامه پیدا کند. همچنین در حوزه‌ همکاری‌های تجاری و اقتصادی، با موافقت دو کشور رسیدن حجم مبادلات به 10 میلیارد دلار در گام اول هدف‌گذاری شد.

رئیس جمهور با بیان اینکه در دیدارهایی که با فعالان اقتصادی پاکستانی داشتیم آنها مصمم بودند کار را به نحوی دنبال کنند که در زمان کوتاهی به حجم تجارت 10 میلیارد دلاری برسیم، تصریح کرد: در حوزه کار فرهنگی نیز به دلیل قرابت‌های فرهنگی و ارتباطات همسایگی قلبی و قبلی تصمیمات خوبی اتخاذ شد و در مجموع آنچه ضرورت داشت میان دو کشور در جلوه اسناد همکاری متجلی شود، انجام شد.

وی ادامه داد: همچنین در مذاکرات صورت گرفته با مسئولان عالی دو ایالت پنجاب و سند نیز که همکاری‌های فرهنگی و اقتصادی زیادی با ایران دارند، توافق شد موانع گسترش همکاری‌ها رفع و کار با قوت دنبال شود.

رئیسی با اشاره به بخش دوم سفرش به سریلانکا، خاطرنشان کرد: اولین موضوع سفر به سریلانکا که ارتباطات خوبی با ما دارد، افتتاح طرح بزرگ و چند منظوره برق‌آبی در این کشور بود که از سوی شرکت ایرانی فرآب با تکنولوژی کاملا به‌روز و سطح بالا و پیچیده و کار علمی قابل توجه اجرا شده بود.

وی ادامه داد: بهره‌برداری از این سد خبر خوبی برای مردم سریلانکا بود و قرار شد نسبت به صدور خدمات فنی و مهندسی از ایران به سریلانکا کار با قوت دنبال شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران ظرفیت‌های خوبی در عرصه‌های مختلف از جمله صدور خدمات فنی-مهندسی دارد که می‌توانیم بر اساس آن‌ها همکاری‌های خوبی با کشورهای همسو، همسایه و آسیایی داشته باشیم، گفت: موضوع دوم سفر به سریلانکا گسترش تجارت و همکاری اقتصادی با این کشور بود که تصمیمات خوبی درباره آن‌ها اتخاذ شد.

رئیسی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه ارتباط با کشورهای آسیایی به ویژه پاکستان و سریلانکا در حوزه همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بیش از پیش گسترش یابد، افزود: این سفر در مقطع فعلی می‌تواند گام مثبتی در جهت توسعه روابط سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری با همسایگان و کشورهای همسو و مستقل باشد.
رئیس جمهور همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط منطقه، تحولات اخیر و نیز مسئله غزه نَفس برگزاری این سفر چه دستاوردهایی داشت؟ گفت: این سفر از قبل برنامه‌ریزی شده بود، اما انجام آن در این مقطع نشان دهنده اقتدار، عزت و عزم جمهوری اسلامی برای توسعه روابط با همسایگان و کشورهای همسو و مستقل بود.

وی در پایان افزود: منطقه و جهان این پیام را از این سفر دریافت کردند که جمهوری اسلامی ایران کشور قدرتمندی است که هم می‌تواند از جایگاه اقتدار و عزت سخن خود را با دشمنان بیان کند و هم ارتباط خود را با دوستان تداوم و تحکیم بخشد.

رئیس جمهور اسلامی ایران در اولین سفر خارجی خود در سال جدید سوم و چهارم اردیبهشت ماه به پاکستان سفر کرد. رئیسی در اسلام‌آباد روز پرکار و فشرده‌ای داشت. محمد اسحاق دار وزیر خارجه پاکستان با حضور در هتل محل اقامت رئیس جمهور، با وی دیدار و سپس آیت‌الله رئیسی راهی کاخ نخست وزیری شد جایی که محمد شهباز شریف نخست وزیر پاکستان رسما از رئیس جمهور اسلامی ایران استقبال کرد. پس از آن دیدارهای دوجانبه و سپس رایزنی میان هیات‌های بلندپایه به ریاست سران دو کشور برگزار شد.

مقامات ایران و پاکستان همچنین در حضور آیت الله رئیسی و شهباز شریف ۸ تفاهمنامه همکاری نیز امضا کردند.

رئیسی سپس با آصف علی زرداری همتای پاکستانی خود دیدار کرد و طرفین طیف گسترده‌ای از موضوعات مهم دوجانبه، تحولات منطقه و بین المللی به ویژه جنایات رژیم غاصب اسرائیل علیه غزه و فلسطین را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

دیدار روسای مجالس سنا و ملی پاکستان، فرمانده ارتش این کشور با رئیس جمهور و برگزاری نشست صمیمانه با نخبگان و اندیشمندان پاکستانی از دیگر برنامه‌های اولین روز از سفر آیت الله رئیسی بود. رئیس جمهور ایران همچنین از شهرهای لاهور و کراچی نیز بازدید کرد.

رئیسی همچنین پنجم اردیبهشت ماه به سریلانکا سفر کرد و در بدو ورود به محل اجرای طرح چند منظوره سد، نیروگاه و تونل انتقال آب «اویااوما» رفت و به اتفاق همتای سریلانکایی این پروژه را که یکی از بزرگترین طرح‌های صدور خدمات فنی-مهندسی جمهوری اسلامی ایران بود، افتتاح کردند.

وی سپس به کلمبو پایتخت سریلانکا رفت و در کاخ ریاست جمهوری مورد استقبال رسمی همتای سریلانکایی خود قرار گرفت و پس از برگزاری دیدار دوجانبه، به اتفاق یکدیگر نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور را برگزار کردند و پس از حضور در مراسم امضای پنج سند همکاری از سوی مقامات دو کشور در نشستی مطبوعاتی نتایج رایزنی‌ها و توافقات خود را تشریح کردند.

رئیس جمهور در جریان این سفر همچنین در مسجد جامع «کالیپتی» کلمبو حضور یافت و با نمازگزاران این مسجد دیدار و گفت وگو کرد و پس از سفر رسمی و پرکار یک روزه به سریلانکا، صبح امروز - ششم اردیبهشت ماه - به کشور بازگشت.



کد خبر 847111 منبع: ایرنا برچسب‌ها ایران و پاکستان ایران و سریلانکا خبر ویژه سید ابراهیم رئیسی

دیگر خبرها

  • ایران به‌دنبال گسترش روابط کشورهای همسو و مستقل است
  • آغازی برپایان سلطه واشنگتن درنیجر/پیروزی راهبردی مسکودرمصاف باغرب
  • رسانه عبری زبان: کشورهای عربی مانع تلاش ترکیه برای ورود به پرونده غزه شدند
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی
  • اتحادیه اروپا : ویزای شنگن 5 ساله برای شهروندان کشورهای عربی خلیج فارس
  • نشست مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا با بررسی تحولات غزه
  • ناتوی ناتوان
  • دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس خواهان توقف فوری جنگ علیه غزه شد
  • عضو «پنهان» النقب؛ واکاوی همکاری نظامی- امنیتی اردن و صهیونیسم
  • آغاز رزمایش چندملیتی «پرچم صحرای ۹» در امارات