Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از کرمان، شایعه، واژه‌ای است که بسیاری از مشکلات و بحران‌های امروزه ناشی از آن است. شاید برای خیلی از ما پیش آمده باشد که حرفی را از همسایه ودوست شنیده باشیم و در مهمانی آن را بازگو کرده باشیم.
شاید این زنجیره باطل به گوش کیلومترها آن طرف‌تر هم برسد اما کاملا بی‌ریشه و بی‌اساس باشد.
تاریخ اسلام نیز شاهد آن است که دشمنان از حربۀ شایعه برای ضربه‌زدن به مسلمانان به‌ویژه در جنگ‌ها بسیار بهره گرفته‌اند؛ به طوری که کفار و منافقان صدر اسلام با پخش شایعات به طرق مختلف درصدد تضعیف نظام نوپای اسلامی بوده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برای نمونه اگر عایشه در بدو ورود به مدینه اطلاع‌رسانی می‌کرد و قصه همراهی خود با صفوان را برای مردم می‌گفت، بسیاری از زمینه‌های شکل‌گیری شایعه قذف از میان می‌رفت و افرادی چون عبدالله بن ابی و دیگر منافقان شایعه‌سازی نمی‌کردند و شماری دیگر شایعات را باور و پخش نمی‌کردند.

تحلیل شایعه از منظر قرآن
شایعه، به مثابه یکی از ابزارهای پنهان تبلیغ، آسیب‌هایی جبران‌ناپذیر بر پیکره نیروهای درگیر در صحنه نبرد بر جای می‌گذارد. بررسی آیات قرآن حکایت از آن دارد که کفار و منافقان در جنگ‌های احد، بدر صغری، حمراء الاسد، احزاب و تبوک از حربه تولید و انتشار شایعات بهره برده‌اند. با توجه به آثار مخرب شایعه در روحیه نیروی انتظامی، تحلیل این پدیده از منظر قرآن بسیار مهم است.
امام سجاد علیه السلام به یکی از حاضران در جلسه خود فرمود: هر گونه که دلت بدان مایل است، نمی‌توانی لب بگشایی.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و سلم نیز فرموده‌اند: تو آزاد نیستی به هر سخنی که دلت بدان تمایل دارد، گوش فرا دهی، زیرا خدای عز و جل می‌فرماید: گوش وچشم و... مسئولیت دارند. هر یک از ابزار ادراکی، اعم از حس ظاهر (سمع و بصر و...) و حس باطن (عقل و اندیشه و...) حجت الهی‌اند و آدمی با در اختیار داشتن چنین ابزاری مسئول است و باید در صراط صحیح گام بردارد.
امام علی(ع) می‌فرمایند: نه تنها چیزی که علم نداری، بازگو مکن بلکه همه آنچه را که می‌دانی نیز مگو.
خواجه عبدالله انصاری می‌گوید: جز راست نباید گفت هر راست نشاید گفت.
اسلام به صمت و کم‌گوئی، متین و استوارگویی، حق‌گویی، پرهیز از اضافه‌گویی و هرزه‌گویی توصیه و تاکید کرده است.
در عصر امروز منشأ بسیاری از این شایعات فضای مجازی مخصوصاً اینستاگرام و تلگرام است. برخی از افراد زودباور به سادگی و بدون اندکی تفکر باور می‌کنند و گاهی هم خود و افراد دیگر را هم به دردسر می‌اندازند. مدتی شایعه شده بود که موزهای وارداتی و پرتغال‌ها با سرنگ آلوده به ویروس ایدز می‌شوند و حتی گروهی از افراد باسواد جامعه نیز باور کرده بودند اما واقعیت آن بود که ویروس ایدر تنها چند دقیقه در محیط بیرون دوام دارد و انتقال آن از طریق میوه تقریباً امری غیر ممکن است.

گذری بر منشأ عدم ثبات ارز و سکه
اگر بخواهیم گذری بر منشأ عدم ثبات ارز و سکه بیندازیم، در تعطیلات عید بود که عده‌ای در کانال‌های تلگرام به این موضوع پرداختند در حالیکه در سال‌های گذشته در تعطیلات این نرخ‌ها ثابت می‌ماندند.
نورالله صالحی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه باهنر کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: شایعه در اقتصاد تأثیر زیادی دارد و انتظارات مردم را تغییر می‌دهد و باعث افزایش تورم می‌شود.
وی افزود: هنگامی که شایعه‌ای در بازار اقتصادی منتشر می‌شود، مردم نقدینگی خود را از بازار سرمایه و بورس خارج می‌کنند و در زمینه‌های سکه و زمین سرمایه‌گذاری می‌کنند.
این استاد اقتصاد بیان کرد: شایعه همچنین با نگرانی در جامعه باعث می‌شود تا مردم پول‌هایشان را از بانک‌ها بردارند و منابع بانک‌ها کاهش یابد که در نهایت باعث ورشکستگی بانک‌ها می‌شود.
بنا بر این گزارش، حجت‌الاسلام حمید انصاریان، مسئول نهاد رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی کرمان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: شایعه حرفی است که سند ندارد و ما از صحت آن اطمینان نداریم.
وی با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم افزود: قرآن تاکید می‌کند تا وقتی از چیزی اطلاع نداریم اعتماد نکنیم، نپذیریم و جایی هم نقل نکنیم.
به گفته وی، شایعه‌پراکنی یعنی پذیرش حرفی که غلط است و پایه اساس ندارد که این امر در اسلام جایز نیست؛ پذیرش شایعه جایز نیست درحالیکه ترویج آن گناه بیش‌تری را به همراه دارد.
وی یاددآور شد: حرف‌های بدون سند اذهان مردم را مشوش می‌سازد و باعث ایجاد ترس و نگرانی در جامعه می‌شود و از این شرایط تنها شیطان سود می‌کند.
بنا بر گزارش ایکنا، این خبرها و هزاران خبر کذب دیگر برای آن به سرعت هرچه تمام منتشر می‌شود که بسیاری از ما سواد داریم اما سواد رسانه‌ای نه. سواد رسانه‌ای یعنی وقتی یک کلاغ را با هزاران رنگ و لعاب طاووس جلوه می‌دهند، آگاه باشیم و گول نخوریم.
هر مطلبی را که می‌شنویم و می‌بینیم باور نکنیم و تا قبل از آنکه به صحت آن مطمئن نشدیم آن را بازگو نکنیم.
شاید اگر این ناآگاهی‌ها نبود دلار همان 4200 می‌ماند و چه بسا قیمت سکه و طلا همان بود و خلاصه دنیای اقتصاد درگیر سونامی نبود، هر روز یک سوله کالاهای احتکار شده پیدا نمی‌شد و امروز بسیاری از خانواده‌ها دغدغه هزینه مدرسه فرزندشان را نداشتند؛ حتی فکر آن دوران (شش ماه پیش) هم شیرین است.

فاطمه پورمرادی

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۵۸۲۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه ۲ زنجیره برتر زنجان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ +فیلم

معاون استاندار زنجان از معرفی دو زنجیره برتر استان در غرفه استان زنجان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ خبر داد. - اخبار استانها -

حسین محمدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری زنجان در حاشیه نمایشگاه اکسپو 2024 (توانمدی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران) در غرفه استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: استان زنجان در این نمایشگاه غرفه‌ای را مختص توانمندی‌‌هاو ظرفیت‌های اقتصادی استان دایر کرده است.

وی گفت: استان زنجان در دو زنجیره به‌عنوان دو زنجیره برتر کشور شناخته شده است. زنجیره نساجی و زنجیره زیتون استان زنجان دو زنجیره برتری است که در این نمایشگاه ارائه کرده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری زنجان تصریح کرد: علاوه بر موارد فوق الذکر، زنجیره‌های سلولزی و شیمیایی و محصولات صنعتی استان در حوزه برق و الکترونیک و همینطور مرغ و بوقلمون و نهایتاً کشمش نیز در این نمایشگاه عرضه و معرفی شده است. 

وی ادامه داد: استان زنجان در حوزه گیاهان دارویی نیز حرفی برای گفتن دارد و سعی شده این محصول نیز معرفی شود. بیش از 2 هزار و 600 تاجر از کشورهای منطقه‌ای و آفریقای و اروپایی در این نمایشگاه حضور دارند و سعی ما این است که هم زمینه توسعه صادرات محصولات استان را به این کشورها داشته باشیم و هم شرایط سرمایه‌گذاری را برای این تجار در استان زنجان فراهم کنیم.

.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۱۱۰ فرصت اقتصادی خراسان جنوبی به ۲ زبان ترجمه شد
  • معرفی ۱۱۰ فرصت اقتصادی خراسان جنوبی به سرمایه‌گذاران
  • تشکیل زنجیره سبز برای تصمیم‌گیری در بخش کشاورزی
  • استان‌ها در ۶۲ رشته طرح زنجیره‌های ارزش راهبردی فعالیت دارند
  • تیتر خاص رسانه عربی درباره ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • تیتر خاص رسانه عربی در مورد ایران/ تحلیل وضعیت اقتصادی پس از «آغاز عصر تحول»
  • ارائه ۲ زنجیره برتر زنجان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ +فیلم
  • سونامی بین‌المللی علیه مقامات تل‌آویو در راه است
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی ایران در ۱۰ سال آینده
  • تحلیل مسعود نیلی از شرایط اقتصادی متفاوت ایران در 10 سال آینده