Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-03@11:12:38 GMT

اهمیت علم کلام در رفع تناقض روایات سیره اهل‌بیت(ع)

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۸۸۶۹۳۷

اهمیت علم کلام در رفع تناقض روایات سیره اهل‌بیت(ع)

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدرضا جباری، عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) امروز دهم مهر ماه در پیش‌نشست همایش آسیب‌شناسی مطالعات تاریخ و سیره اهل‌بیت(ع) در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در سخنانی با عنوان نقش مبانی کلامی در آسیب‌زدائی از سیره اهل‌بیت(ع) گفت: در اینکه چگونه باید به مواجهه آسیب‌های سیره برویم، اختلاف نظر و سلیقه میان عالمان وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: گزارشات موهن، باطل و غیرقابل قبولی در مور پیامبر و اهل‌بیت(ع) وجود دارد که به علت حوادث سیاسی و اجتماعی و عقیدتی رخ داده است؛ البته کسانی که دغدغه یافتن حقیقت داشته‌اند، گاهی عمری صرف کرده تا حتی بطلان یک گزارش محرف سرنوشت‌ساز را اثبات کنند.

جباری بیان کرد: خدمت علامه عسکری در مورد دانشنامه فاطمی رسیدیم؛ ایشان فرمود من با هدف تدوین یک دوره سیره پیامبر با این مقصد که مجموعه‌ای در خدمت فقها باشد به این کار رو آوردم زیرا به این نتیجه رسیدم که فقها از سیره به قدر لازم استفاده نمی‌کنند.

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: ایشان می‌فرمود که در روایات اهل سنت گاهی روایات موهن و سخیفی به پیامبر(ص) نسبت داده شده که در شان ایشان نیست و بنده در جریان این تحقیق بودم که به مسئله عبدالله بن سبا و 150 روایت ساختگی رسیدم.

وی بیان کرد: ما اذعان به جعلیات داریم، ولی باید از ابزارهایی برای رد آن استفاده کینم که از جمله عرضه به قرآن از مهمترین ابزارها به خصوص در مورد سیره پیامبر است. همچنین عرضه به ابزار عقل نیز از ابزار خیلی مهم است.

جباری تصریح کرد: در تاریخ با دو دسته گزارش مواجه هستیم؛ دسته‌ای ناظر به رفتارهای غیرمعصومین مانند حکام قاجار و بنی عباس و اموی‌ها و ... است و دسته دیگر مرتبط با شخصیت‌های الهی و اسمانی است؛ علم کلام در مورد غیر معصومین ساکت است و حرفی ندارد زیرا این افراد تحت تاثیر هواهای نفسانی و گرایشات مادی هستند.

وی با بیان اینکه حتی کلام در مورد شخصیت‌هایی مانند علمای بزرگ هم حرفی ندارد، بلکه ما طبق روند تاریخی زندگی فرد، او را مورد قضاوت قرار می‌دهیم، افزود: گاهی سؤال می‌شود که چرا از قنبر و کمیل در کربلا خبری نیست؟ وقتی پیشینه حیات ایشان را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که آنان به اهل‌بیت(ع) وفادار بوده‌اند، بنابراین ناچاریم که توجیه متناسب با شخصیت این افراد بیاوریم، از جمله اینکه مثلا در سرزمین‌های دوردستی حضور داشته‌اند.

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان کرد: در مورد معصومین مبانی کلامی پذیرفته شده قطعی را داریم که از جمله عصمت و درجات علمی معصومین است؛ در این مبانی اگر مواجه با گزارشاتی شدیم که منافات با عصمت دارد و ناچار هستیم که مبانی کلامی را مسلط کنیم بنابراین آشنایی با مبانی کلامی اهمیت زیادی در مطالعات سیره می‌یابد و کلامیون در دفاع از ساحت اهل‌بیت موفق تر هستند.

جباری در پاسخ به سؤالی در باره اینکه چرا برخی مانند سیدبن طاووس اهتمام زیادی به کلام نداشته‌اند عنوان کرد: گاهی ناقلان تاریخ با وجود اینکه قائل به عصمت معصوم بوده‌اند ولی برخی از روایاتی را نقل کرده‌اند که بر ضد این باور است در این صورت یا وی توجه به مبانی کلامی نداشته و یا روایت را در تناقض با شان ائمه(ع) نمی دیده است ولی به هر حال همه معتقدند که کلام در گزارشات خلاف عصمت و علم ائمه، باید مسلط باشد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا جباری تاریخ سیره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۸۶۹۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جامعه نیازمند بهره‌گیری از سیره عملی شهید مطهری است

به گزارش حوزه استان های خبرگزاری تقریب، حجت‌الاسلام صفاجوئیان روز چهارشنبه در مراسم گرامیداشت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و هفته عقیدتی سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در ناحیه مقاومت بسیج سپاه قشم با حضور فرمانده سپاه و جمعی دیگر از مسئولان برگزار شد، اظهار داشت: شهید مطهری از عالمان و صاحبان بزرگ اندیشه بود که خداباوری و ایمان خالصانه از مهمترین دلایل ماندگاری و اثرگذاری اندیشه‌های این شهید بزرگوار است.

وی با اشاره به شخصیت کم‌نظیر شهید مطهری و تأثیرات عمیق‌اندیشه‌ ایشان در دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی، گفت: جامعه ما هنوز به درس گرفتن از سیره عملی و‌ اندیشه‌های زلال آن شهید مطهر و آن فیلسوف متفکر نیاز مبرم دارد.

صفاجوئیان با بیان اینکه شهید مطهری عالمی مجاهد و احیاگر ارزش‌ها و فضیلت‌های دینی و انقلابی بودند، افزود: استاد شهید مطهری، دانشمند و عالم کم نظیر جهان اسلام بود که با کتاب‌ها و سخنرانی‌های اثرگذارش در مقابل انحرافات و کجروی‌ها ایستاد و در همین راه مقدس هم به شهادت رسید.

وی با تاکید بر اینکه باید در آموزش‌های عقیدتی ترویج دهنده سبک زندگی اهل بیت و ارزش‌های دینی و قرآنی باشیم، تصریح کرد: با ترویج هر چه بیشتر فرهنگ دینی و اسلامی می‌توانیم نقشه‌های شوم دشمنان که هویت مردم را مورد هدف قرار دادند، نقش برآب کنیم.

در پایان این مراسم از مربیان برتر عقیدتی و هادیان سیاسی با اهدای لوح تقدیر، تجلیل به عمل آمد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سیره امام صادق (ع) برای روزگار فعلی ما پند‌های مهم دارد
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • علم‌آموزی همواره در آیات و روایات مورد تاکید بوده است
  • گزارش BBC در باره نیکا شاه کرمی تناقض های متعدد دارد
  • جامعه نیازمند بهره‌گیری از سیره عملی شهید مطهری است
  • احزاب ویژگی‌های حزب‌الله را از آیات و روایات استخراج و به‌ کار بندند
  • ترتیل صفحه 244 کلام الله مجید+ صوت
  • در حوزه تئاتر رضوی باید از کلیشه پرهیز کرد/ اهمیت اجرای عمومی
  • کلام امام خمینی (ره) درباره بی‌اعتمادی به آمریکا
  • شهید مطهری طلایه دار مبانی فکری انقلاب اسلامی بود