Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: تا مدت‌ها اختلاف نظر وجود داشت که آیا دستور موقت دیوان لازم الاجرا هست یا خیر. اغلب حقوقدان‌ها براین نظر هستند که دستور موقت الزام آور است و باید دولتی که علیه آن چنین دستوری صادر می‌گردد، باید به آن ترتیب اثر دهد. به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری میزان، توکل حبیب زاده عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع) رای دادگاه لاهه را در شرایط فضاسازی آمریکا برای اعمال دور دوم تحریم‌ها علیه ایران، اقدامی دلگرم کننده برای شرکای تجاری کشورمان عنوان کرد و گفت: اغلب حقوق دان‌ها براین نظر هستند که دستور موقت الزام آور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود: قضیه شکایت جمهوری اسلامی ایران در مرداد ماه ۱۳۹۷ نزد دیوان بین المللی دادگستری علیه ایالات متحده امریکا به اعمال مجدد تحریم‌هایی از سوی دولت امریکا مربوط می‌شود که به موجب برجام لغو یا تعلیق شده بودند. جمهوری اسلامی ایران شکایت خود را بر مبنای معاهده ۱۹۵۵ مودت، بازرگانی و کنسولی بین ایران و امریکا اقامه کرده است.

حبیب زاده اظهار داشت: از نظر حقوقی، با عنایت به اینکه رسیدگی به پرونده‌ها در دیوان بین المللی دادگستری با اطاله دادرسی مواجه است، دولت‌ها معمولا به منظور جلوگیری از ورود خسارت‌های غیرقابل جبران، درخواست صدور دستور موقت می‌کنند. در این قضیه نیز ایران از دیوان بین المللی دادگستری درخواست کرده بود تا با صدور دستور موقت از دولت امریکا بخواهد اجرای دستور رئیس جمهوری این کشور مبنی بر بازگشت تحریم‌ها را تا زمان صدور رای نهایی دیوان متوقف کند.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: البته دیوان بین المللی دادگستری با تمامی تدابیر موقتی درخواستی ایران موافقت ننمود، و صرفاْ در سه حوزه انسان دوستانه، یعنی حوزه‌های دارویی و تجهیزات پزشکی، مواد غذایی و کشاورزی و تجهیزات و قطعات هواپیمایی کشوری و برای جلوگیری از ورد خسارت‌های غیرقابل جبران دستور موقت خود را صادر کرده و به آمریکا دستور داده که ستور اجرایی ترامپ را در این سه حوزه و نیز مبادلات مالی و پرداخت‌های بانکی مربوط به این سه حوزه را به حالت تعلیق درآورد.

وی تصریح کرد: اگر چه دولت آمریکا مدعی است که این نوع تحریم‌ها که حقوق اشخاص را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مشمول تحریم‌های آمریکا نمی‌شود، ولی دیوان اشاره کرده که اطمینانی وجود ندارد که آمریکایی‌ها ملاحظات انسان دوستانه را رعایت کنند و بنابر این از آن‌ها خواسته این نوع تحریم‌ها را لغو کنند. بدین ترتیب، در مرحله اول رسیدگی به یان پرونده، از نظر حقوقی موفقیت خوبی جمهوری اسلامی ایران رقم خورده است.

این حقوق دان در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: نکته دوم این است که دیوان بر مبنای معاهده ۱۹۵۵ مودت ایران و آمریکا صلاحیت خود را در این مرحله یعنی بررسی پرونده و صدور دستور موقت احراز می‌کند. این نکته فی نفسه مهم است، چون آمریکایی‌ها مدعی شده بودند که تحریم‌های اعمال شده به این دلیل که مرتبط با اجرای برجام هستند، در صلاحیت دیوان دادگستری قرار نمی‌گیرد.

وی افزود: از سویی دیگر از لحاظ سیاسی نیز صدور دستور موقت علیه امریکا حتی به صورت نه چندان کامل در تمامی موارد درخواستی ایران مهم است؛ چرا که قبل از آبان ماه (۴ نوامبر) که آمریکایی‌ها می‌خواهند مرحله دوم تحریم‌ها را به ویژه در حوزه نفت و گاز اعمال کنند و روی این مساله خیلی مانور می‌دادند، صدور دستور موقت در این برهه زمانی از لحاظ سیاسی و دیپلماسی برای ایران موفقیتی است و باید آن را به فال نیک گرفت؛ چرا که می‌تواند تاثیرات مثبتی در روابط دیپلماتیک و سیاسی ایران داشته باشد و کشور‌های دیگر و حتی شرکت‌های خصوصی طبیعتا اگر برای مبادلات اقتصادی بیشتر با ایران تمایل داشته باشند، حداقل در سه حوزه مشمول دستور موقت تردید خاصی نباید داشته باشند.

این حقوقدان در مورد الزام آور بودن دستور موقت نیز گفت: باید توجه کرد که تا مدت‌های مدیدی اختلاف نظر وجود داشت که آیا دستور موقت دیوان لازم الاجرا هست یا خیر. ولی از زمان صدور دستور موقت در پرونده برادران لاگراند در سال ۲۰۰۴ که اتفاقا علیه دولت آمریکا صادر شده است، دیوان تصریح کرده است که دستور موقت دیوان الزام آور است. پس از آن پرونده تقریبا می‌توان گفت اغلب حقوقدان‌ها براین نظر هستند که دستور موقت الزام آور است و باید دولتی که علیه آن چنین دستوری صادر می‌گردد، باید به آن ترتیب اثر دهد.

وی تصرح کرد: نکته جالب این است که دولت کنونی امریکا که به معاهدات بین المللی اعتباری قایل نبوده و یکی پس از دیگری از آن‌ها خارج می‌شود، پس از صدور دستور موقت علیه آن در دیوان و پس از حدود چهار دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، رسما اعلام کرد که از معاهده مودت ۱۹۵۵ خارج می‌شود و فسخ آن را اعلام نمود. این اقدام نیز فی نفسه پیروزی سیاسی ایران محسوب می‌شود. البته طبق مفاد معاهده مودت، فسخ یکجانبه آن پس از یک سال از تاریخ اعلام اثر حقوقی پیدا می‌کند؛ لذا پرونده‌هایی که با استناد به معاهده مودت علیه امریکا در دیوان اقامه شده اند، تاثیری از آن نمی‌پذیرند.   طبق گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، قضات دیوان لاهه روز چهارشنبه به اتفاق با اعلام اینکه صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا به سبب نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال ۱۹۵۵بین دو کشور را دارند، رای به لغو تحریم‌های دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی آمریکا علیه ایران دادند.    انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: دیوان لاهه جمهوری اسلامی ایران ایالات متحده اطاله دادرسی رئیس جمهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۳۸۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران؛ ۸ فرد و ۱۵ نهاد تحریم شدند

به گزارش همشهری آنلاین دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا موسوم به «اوفک» روز پنجشنبه، چند فرد و نهاد را با ادعای ایفای «نقش اصلی در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپادهای ایرانی برای وزارت ایران»، تحت تحریم قرار داد.

واشنگتن با بیان اینکه این تحریم‌ها با هماهنگی انگلیس و کانادا اعمال شده‌اند، در ادامه مدعی شد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خود «در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جنگ روسیه در اوکراین نقش دارد».

طبق این بیانیه هشت فرد ایرانی، ۱۵ نهاد در ایران، امارات، پاناما و هند، ۲ کشتی و یک هواپیما به لیست تحریم‌های آمریکا اضافه شده‌اند.

«برایان نلسون» دستیار وزیر خزانه‌داری آمریکا در «دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» مدعی شد: «وزارت دفاع ایران به بی‌ثبات‌کردن منطقه و جهان با حمایت از جنگ روسیه در اوکراین، حمله بی‌سابقه به اسرائیل و اشاعه پهادها و دیگر سخت افزارهای نظامی برای نایبان ایران ادامه می‌دهد».

او همچنین گفت: «ایالات متحده در هماهنگی نزدیک با انگلیس و کانادا از همه ابزارهای در دسترس برای مقابله با کسانی که از فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران حمایت مالی می‌کنند، استفاده می‌کند».

این ادعاهای مقام آمریکایی در حالی است که ایران همواره اعلام کرده یک طرف جنگ در اوکراین نیست و این غرب است که با گسیل سلاح به این کشور، بر آتش درگیری‌ها می‌دمد.

ایران همچنین اعلام کرده در پاسخ به حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به ساختمان سفارت این کشور در دمشق، بر اساس منشور ملل متحد درباره حق پاسخگویی، مواضع نظامی این رژیم در سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داده است.

کد خبر 847176 برچسب‌ها خبر ویژه ایران و آمریکا

دیگر خبرها

  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است
  • کنعانی: ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح است
  • دهن‌کجی نتانیاهو به احکام دادگاه لاهه/ تأثیری ندارد
  • نظر مقام سابق موساد از شبکه‌ باورنکردنی دور زدن تحریم‌ها در ایران
  • تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران
  • تحریم های جدید آمریکا علیه ایران؛ ۸ فرد و ۱۵ نهاد تحریم شدند
  • بررسی مخفیانه قرار بازداشت تتانیاهو توسط دادگاه لاهه
  • اعلام حکم بی‌سابقه علیه توماج صالحی در دادگاه بدوی | جرم او دقیقا چیست؟