Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه فرهرنگی ایسکانیوز؛ سید رضا صائمی در یادداشتی مستند «مادر مهاجر» را بررسی کرده است.

شرح یک عکس؛

از مجموعه برنامه «عکس هایی که جهان را تکان می دهد» (Pictures that shake the world) مستندی به اسم «مادر مهاجر» به روی آنتن پرس تی وی رفت که یکی از جذاب ترین بخش های این برنامه بود. این مستند که به کارگردانی و تهیه کنندگی کیانوش الطافی تولید شده به بررسی عکس معروف دوروتی لانگ، عکاس روزنامه سانفرانسیسکو می پردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دوروتیالانگ از عکاسان تأثیرگذار امریکایی و از اولین عکاسان زن در حوزه مستند اجتماعی است.دوروتیا عکاسی را زیرنظر کلارنس وایت آموزش دید و در چند استودیو شاگردی کرد. او مدتی نیز با آرنولد گنته کار کرد. در 1918 آتلیه شخصی خود را در سان فرانسیسکو گشود اما پس از گرایش به عکاسی مستند آتلیه پرتره خود را تعطیل کرد. تجربیات تلخ او از دوران کودکی اش باعث شد تا در عکاسی از دردمندان، احساس هم ذات پنداری کند. دوروتیا در ترکیب بندی و کیفیت چاپ تصاویرش وسواس زیادی داشت و چشمان او دوربین بود و دوربین او جزئی از بدنش بود.

دوروتیا لانگ یکی از چندین عکاس FSA (اداره تامین کشاورزی) شد. در پروژه بی نظیر یا دست کم، کم نظیر این بنیاد عکاسان تاثیرات مخرب خشکسالی درازمدت را بر روی زندگی کشاورزان و همین طور برنامه های دولت که به کارگران و کشاورزان کمک می کرد تا روی پای خود بایستند عکاسی کردند. عکاسان در این پروژه گاهی طی چند ماه بی وقفه گزارش تهیه می کردند. لانگ در میان گروه عکاسان اداره تامین کشاورزی FSA بیش از بقیه وجه قهرمانانه زندگی مشقت بار کارگران را برجسته می کرد.در پوسترها از عکس های لانگ به خصوص مادر مهاجر استفاده می شد. مادر مهاجر از جمله عکس هایی شد که هم از حیث تکنیک عکاسی و هم برد اجتماعی- سیاسی، به عکس کالتی بدل شد و همانطور که در این مستند روایت شده توانست هم بُرد خبری بالای پیدا کند و هم به مثابه یک عکس انگیزشی به ایجاد اقداماتی از سوی سیاستمداران برای رفع مشکل سوژه عکس بدل شود.

مستند «مادر مهاجر» عکس تاریخی گرفته شده توسط لانگ در سال 1936 را مورد بررسی قرار داده است. این عکس مادری به نام «فلورانس اونز تامسون» و فرزندانش را نشان می دهد که به مشهورترین چهره و نماد فقر شدید در دوران رکود بزرگ آمریکا تبدیل شدند. وی همراه با خانواده بی بضاعت خود در اردوگاه «نیپومو» به سر می برد که سوژه عکاسی دوروتی قرار گرفت.فلورانس که از نژاد سرخ پوستان آمریکاست، در زمان عکس ۷ فرزند و فقط ۳۲ سال سن داشته و کارگر مهاجری در مزرعه نخود بوده که مانند بسیاری دیگر از مهاجران روزگار را به سختی سپری می کرده است.رمزگشایی از نشر این عکس یکی از جذاب ترین بخش های مستند است. وی به شرطی اجازه داده عکاس از او عکس بگیرد که در جایی منتشر نشود و دوروتی هم قبول می کند؛ اما چیزی نمی گذرد که عکاس قولش را زیر پا گذاشته و عکس را در روزنامه سانفرانسیسکو منتشر می کند. بازتاب این عکس آنقدر زیاد بود که دولت فدرال بلافاصله پس از انتشار آن 9979 کیلوگرم مواد غذایی به اردوگاهی که فلورانس و بچه هایش در آن بودند، می فرستد.

این مستند اگرچه سرنوشت یک عکس را مشخص می کند اما در پس آن می توان به بازنمایی برخی واقعیت های سیاسی و اجتماعی در تاریخ آمریکا هم دست یافت و البته شناخت مخاطب نسبت به عکاس این عکس. لانگ نخستین زنی بود که از بنیاد گوگنهایم بورس گرفت. او در تاسیس مجله اپاچر با آنسل آدامز همکاری داشت و برای نشریه لایف هم کار کرد. از جمله مهمترین پروژه های لانگ عکاسی از ژاپنی-آمریکائی هایی است که پس از حمله ژاپن به پرل هاربر در جنگ جهانی دوم مجبور به مهاجرت از محل زندگی خود شدند. او از اردوگاه های اقامتی این مهاجران ونحوه زندگی آنها عکس گرفت. درواقع مخاطب به ویژه علاقمندان عکاسی و به شکل ویژه تر علاقمندان فتوژورنالیسم و عکاسی خبری می توانند با تماشای این مستند به واقعیت های جذابی درباره تاثیرگذاری اجتماعی عکاسی و ابعاد مختلف عکس اجتماعی دست یابند. ضمن اینکه در این مستند به شکل تلویحی بحث اخلاق عکاسی هم مطرح می شود. اگرچه انتشار عکس معروف به «مادر مهاجر» به رهایی سوژه از وضعیت بغرنج موجود کمک می کند اما عکاس به تعهد خود نسبت به سوژه عمل نکرده و برخلاف قولی که داده عکس را منتشر می کند.

چالش ماجرا در این است که آیا عکاس از حیث اخلاقی مجاز به انتشار این عکس بود یا نه که این مساله در شکل کلی تر خود در بحث اخلاق عکاسی به این گزاره مرتبط می شود که انتشار یک عکس چه تاثیری بر سرنوشت سوژه یا حتی خود عکاس خواهد داشت. در بسیاری از مواقع انتشار یک عکس ممکن است زندگی سوژه یا خود عکاس را به خطر بیاندازد. با این حال در پس این عکس می توان اوضاع نابسامان اقتصادی و مساله فقر دراقشار پایین دست و حاشیه ای جامعه را صورت بندی کرد و از آن به عنوان نوعی مردم شناسی بصری هم یاد کردکه البته سویه تاریخی هم دارد. به این معنا که مثلا در ارتباط با این عکس می توان به شناختی درباره اوضاع کشور آمریکا در سال 1936 دست یافت. اگر دوست دارید در کنار درک زیبایی شناختی یک عکس به ابعاد انسان شناسی و تاریخی و سرگذشت اجتماعی یک عکس آشنا شوید مستند «مادر مهاجر» را از پرس تی وی دست ندهید.

انتهای پیام/

279 / 279

نویسنده:

مستند مادر مهاجر کیانوش الطافی پرس تی وی روزنامه سانفرانسیسکو عکس

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: مستند مادر مهاجر پرس تی وی عکس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۴۸۶۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پخش «جاده‌های سرد» و «رابطه» از تلویزیون در هفته بزرگداشت مقام معلم

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، به مناسبت ۱۲ اردیبهشت و سالروز شهادت استاد مطهری و همچنین بزرگداشت روز معلم برخی شبکه‌های سیما با پخش فیلم، مستند و ویژه‌برنامه‌هایی به مرور زندگی ایشان می‌پردازند.

برای برگزاری و ترویج پاسداشت مقام و جشن ملی هفته معلم شبکه‌های سیما برنامه‌هایی را برای این هفته در نظر گرفته اند.

شبکه آموزش سیما در هفته معلم پویش «معلم خوب من» را برگزار می‌کند. مخاطبان برای شرکت در این پویش، می‌توانند دلنوشته، دلگویه و خاطره از معلم خود را در قالب عکس، صوت و یا فیلم به مدت ۳۰ ثانیه در پیام رسان‌های بله، ایتا، سروش و یا روبیکا به شماره ۰۹۱۰۸۹۹۴۲۴۴ و یا @amoozesh۷tv ارسال کنند. این شبکه همچنین فیلم‌های سینمایی مرتبط با این موضوع را از شنبه تا پنج شنبه ۸ تا ۱۳ اردیبهشت هر شب ساعت ۲۲:۳۰ پخش می‌کند. فیلم‌های سینمایی «دبیرستان»، «آوای زمین»، «جاماندگان»، «ستارگان روی زمین»، «پشت پرده»، «مدرسه‌ای که ما رفته ایم»، «جاده‌های سرد»، «کتونی سفید»، «انجمن شاعران مرده»، «معلم خوب»، «یک الف ناقابل» و «آهوی وحشی» برای مخاطبان در نظر گرفته شده است.

مستند‌های ویژه معلم مانند «باغبان»، «معلم زیبای من»، «عطر بهشت»، «معلم شهید مطهری» و ... از یک شنبه ۹ تا پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت هر شب ساعت ۱۷:۰۰ پخش می‌شود. برنامه «معلم خوب من» از دوشنبه تا پنج شنبه ۱۰ تا ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۱:۰۰ پخش می‌شود.

«استودیو معلم» با حضور معلمان نمونه کشوری از سه شنبه تا پنج شنبه ۱۱ تا ۱۳ اردیبهشت از ۸ صبح تا ۱۸ به صورت متناوب و در پانزده دقیقه پایانی هر ساعت پخش می‌شود. «مبصر پنج ساله کلاس» چهارشنبه و پنج شنبه ۱۲ و ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۲:۳۰ و ویژه برنامه روز معلم ۱۱ اردیبهشت ساعت ۱۸:۰۰ از شبکه آموزش سیما پخش خواهد شد.

ارتباط با مراکز استان‌ها در راستای معرفی معلم‌های استانی ساعت ۲۱:۰۰ تا ۲۱:۳۰ به صورت زنده پخش خواهد شد.

شبکه یک ویژه برنامه «ایران دوست داشتنی» را به مناسبت روز معلم، سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ساعت ۲۳:۰۰ با اجرای امیرحسین مدرس روی آنتن می‌برد. تعدادی از معلمان روستایی و همسر یک شهید معلم مهمان این برنامه می‌شوند و همچنین گروه‌های سرود و تعدادی از شاعران نیز در این برنامه حضور خواهند داشت.

برنامه «صبح بخیر ایران» نیز در کنار پخش نماهنگ‌ها و میان برنامه‌های ویژه هفته معلم، با حضور مهمانانی از معلمان زحمتکش، به موضوع پاسداشت مقام معلم می‌پردازد.

شبکه دو با برنامه «صبحانه ایرانی» و با حضور مهمانانی به بزرگداشت مقام معلم می‌پردازد.

فیلم سینمایی «رابطه» نیز چهارشنبه ساعت ۰۱:۴۰ دقیقه بامداد با بازی درخشان خسرو شکیبایی به روی آنتن شبکه دو خواهد رفت. «رابطه» فیلمی ایرانی به نویسندگی و کارگردانی پوران درخشنده در مورد نوجوانی ناشنوا و لال به نام ناصر است که قادر به ایجاد رابطه با اطرافیان خود نیست. پدر و خواهر ناصر به او بی توجه‌اند و دل سوزاندن مادر به حال او بی‌فایده است. ناصر تحت فشار اطرافیان و خانواده از همه کس و همه چیز دلزده است، اما پس از آن که معلمش او را در عدم برقراری رابطه با اطرافیان مقصر می‌داند، به خود می‌آید. سرانجام پس از آن که تا حدودی قدرت تکلم می‌یابد با دسته گلی به دیدار معلم می‌رود.

همچنین فیلم «هدیه» نیز روز جمعه ساعت ۰۸:۰۰ با موضوع معلم روی آنتن می‌رود. داستان این فیلم درباره حسن پسر نوجوانی است که بسیار علاقه دارد برای خانم معلمش که به عنوان معلم نمونه انتخاب شده هدیه بزرگی بخرد. این در حالی است که پدر حسن به دلیل شکستگی پا خانه نشین شده و خانواده آنها در شرایط اقتصادی سختی به سر می‌برند. حسن که به خاطر چشم و هم چشمی با همکلاسی اش می‌خواهد کادوی بهتری به معلم بدهد، با سختی فراوان موفق می‌شود پول خرید یک جفت کفش را فراهم کند که آن را به معلم بدهد. اما ...

شبکه سه سیما نیز در برنامه زنده صبحگاهی «سلام صبح بخیر» با آیتم‌های متنوع و شاد با دعوت از معلمان و کارشناسان حوزه آموزش و پرورش به این موضوع خواهد پرداخت.

شبکه چهار با پخش یک مستند ۳ قسمتی با عنوان «دانش آموز ایرانی» که به بررسی تاریخ آموزش در ایران می‌پردازد، مقام معلم را گرامی می‌دارد. این مستند از دوشنبه ۱۰ تا چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ساعت ۲۱ پخش می‌شود.

همچنین فیلم سینمایی «جاده‌های سرد» با موضوع معلم ۱۴ اردیبهشت ساعت ۲۰:۳۰ از شبکه چهار سیما پخش می‌شود. فیلم سینمایی «جاده‌های سرد» با بازی درخشان علی نصیریان به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی و نویسندگی سیامک تقی‌پور محصول سال ۱۳۶۴ است. داستان فیلم به این شرح است که در فصل زمستان جوانی به نام اسماعیل ناچار می‌شود برای تهیه داروی پدر بیمارش به شهر برود. معلم روستا (علی نصیریان) و جوانی به نام رحمان (حمید جبلی) نیز با او همراه می‌شوند. در بین راه، معلم که یکی از پاهایش را سال‌ها قبل در درگیری با گرگ‌ها از دست داده‌است از اسماعیل و رحمان جدا می‌شود و در بازگشت به روستا مورد هجوم گرگ‌ها قرار می‌گیرد و به گودالی پناه می‌برد.

شبکه نسیم نیز با برنامه زنده «نسیمی شو» به پاسداشت مقام معلم می‌پردازد. همچنین برنامه «کودک شو» نیز منعطف با این موضوع ساعت ۲۲:۰۰ سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه روی آنتن می‌رود.

برنامه‌های «سلام تهران»، «به خانه برمی گردیم» و «تهران بیست» شبکه تهران نیز منعطف با گرامی داشت روز معلم روی آنتن می‌روند.

شبکه قرآن و معارف سیما با پخش مستند «نبراس» به جریان شناسی و نقش روحانیت در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، تعلیم و تربیت، اجتماعی می‌پردازد. این مستند به تهیه کنندگی سیدشهاب لاجوری شامگاه چهارشنبه ساعت ۰۰:۳۰ بر روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما می‌رود.

برنامه «کلام استاد مطهری» با نگاهی به سخنرانی‌های ایشان در موضوعات مختلف نیز از روز شنبه ۸ اردیبهشت تا روز پنچشنبه ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۱:۴۵ صبح از شبکه قرآن و معارف سیما پخش می‌شود.

معرفی کتاب‌های استاد مطهری و پخش آیتم‌های مختلف در بزرگداشت مقام معلم از دیگر میان برنامه‌های شبکه قرآن و معارف سیما است.

شبکه امید نیز با توجه به مخاطبین نوجوان خود به صورت ویژه به موضوع معلم و گرامیداشت این روز می‌پردازد. این شبکه در کنار پویش ها، نماهنگ‌ها و آیتم‌های کوتاه مرتبط با موضوع معلم، برنامه «معلم خوب من» را از شنبه تا یک شنبه ۸ تا ۱۶ اردیبهشت ساعت ۲۰ به صورت زنده به روی آنتن خواهد برد.

همچنین این شبکه از چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت تا جمعه ۱۴ اردیبهشت ساعت ۱۸:۰۰ فیلم‌های سینمایی مرتبط با موضوع معلم، چون «لونانا در انتظار معلم»، «ریکا» و «سی نابغه»، «آقا معلم» و «آقای لازار» را پخش می‌کند. همچنین مستند‌های «راه بی عبور» و «معلم عشق و چراغ مدرسه روشن است» در روز‌های چهارشنبه و پنج شنبه ۱۲ و ۱۳ اردیبهشت حوالی ساعت ۱۷:۳۰ از این شبکه پخش خواهد شد.

شبکه نمایش با پخش فیلم سینمایی «۳۰ نابغه» ساعت ۲۱:۰۰ و «جنگل تخته سیاه» ساعت ۰۱:۰۰ بامداد چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت به موضوع اهمیت و ارزش معلم‌ها می‌پردازد. فیلم «جنگل تخته سیاه» در مورد بزه کاری در مدرسه است. در این فیلم کهنه سربازی برای تدریس در یک دبیرستان استخدام می‌شود. این اولین تجربه تدریس او است و او در کنار دردسر‌های مدرسه باید برای تامین همسر باردارش نیز تلاش کند.

«۳۰ نابغه» فیلمی بیوگرافی و درام محصول ۲۰۱۹ کشور هند به کارگردانی ویکاس بال است. این فیلم داستان واقعی یک ریاضیدان هندی به نام آناند کومار در شهر پتنه را روایت می‌کند.

شبکه مستند نیز با پخش مستند‌های «مهمان» و «مرتضی مطهری» روز معلم را گرامی می‌دارد.

مستند «مهمان» به آشنایی با خانم الهام مرادی، آموزگار حق التدریسی دبستان شهید سالاری اسلام قلعه در استان خراسان رضوی و تلاش‌های او می‌پردازد. این مستند سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ساعت ۱۹:۳۰ پخش می‌شود.

فیلم ۸۰ دقیقه‌ای «مرتضی مطهری» تولید شبکه مستند سیماست و از زبان مصطفی کتیرایی تنها شاهد عینی حادثه و بازسازی صحنه ترور آیت الله به آخرین شب زندگی آیت الله مطهری پرداخته است. این مستند نیز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ساعت ۲۱ روی آنتن می‌رود.

شبکه افق نیز با مستند «می خواهد معلم باشد» در روز پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ساعت ۱۶ و فیلم سینمایی «قصه‌های مجید» در روز جمعه ۱۴ اردیبهشت ساعت ۱۷ به پاسداشت مقام معلم می‌پردازد.

شبکه کودک نیز برنامه زنده «سر سفره خدا» در روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ساعت ۱۹:۳۰ با محوریت معلم و جایگاه ارزشمند او در جامعه را به روی آنتن خواهد برد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خاطره‌بازی با عصر بزرگداشت مقام معلم
  • «دریای پارس» یادگاری برای ایران به بهانه روز خلیج فارس
  • ویژه برنامه‌های تلویزیون در روز معلم
  • پخش «جاده‌های سرد» و «رابطه» از تلویزیون در هفته بزرگداشت مقام معلم
  • پخش مستند‌هایی با موضوعات اجتماعی، فرهنگی و تاریخی از شبکه افق
  • «امتحان نهایی» از قاب شبکه دو سیما
  • «بازی اختاپوس» در شبکه افق
  • پخش «بازی اختاپوس» از شبکه افق
  • «بازی اختاپوس» از شبکه افق پخش می‌شود
  • در مستند «آقای خاص»؛فرزاد حسنی راوی ناگفته‌های زندگی سرمربی تیم ملی شد