Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-04@14:27:43 GMT

آمریکا در حال خروج از نظام بین الملل است

تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۹۵۶۱۰۰

آمریکا در حال خروج از نظام بین الملل است

به گزارش جهان نيوز به نقل از العالم، دکتر محمد شهاب‌الدین درخصوص سیاست خارجی دولت آمریکا به ایرنا گفت: به نظر من چنین انزوای شدیدی که دونالد ترامپ اتخاذ کرده، روابط بین‌الملل را تضعیف کرده است. اما نکته‌ای که مرا بیش از هر چیز شگفت‌زده می‌کند این است که آمریکا در بیان این رویکرد صریح و بی‌پرده سخن می‌گوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی افزود: به‌عنوان‌مثال در مورد رد کردن پیمان مودت (با ایران) خیلی صریح گفتند که فقط به دنبال منافع آمریکا هستند. حتی مشاور امنیتی ترامپ گفت آمریکا در حال تجدیدنظر درباره همه معاهدات بین‌المللی است که می‌توان از آن‌ها علیه آمریکا در دیوان لاهه استفاده کرد.

دیوان دادگستری بین‌المللی لاهه چهارشنبه گذشته نتیجه رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا را اعلام کرد و گفت که تحریم‎های آمریکا خسارت اقتصادی، به‎خصوص در صنعت هوانوردی به ایران وارد کرده و به دلیل تحریم‎ها، تهیه غذا و دارو دشوارتر شده و بانک‎ها مشغول خارج کردن دارایی خود از کسب‌وکارهای ایران هستند. 

دیوان لاهه رأی داد که آمریکا باید طبق معاهده مودت بین ایران و آمریکا در سال 1955 (1334) تمامی موانع ناشی از تحریم‎های 15 مرداد در مورد صدور دارو، وسایل پزشکی، مواد غذایی و هواپیما به ایران را برداشته و تضمین دهد تا تراکنش‎های مالی مربوطه به این رأی امکان‌پذیر باشد. بااین‌حال آمریکا گفته است که از پیمان مودت با ایران خارج می شود.

شهاب‌الدین این موضوع را ادامه روندی دانست که آمریکا با خروج از توافق تغییرات اقلیمی پاریس و سپس با آغاز نبرد تجاری با چین و سایر کشور آغاز کرده است. وی تصریح کرد: سیاست خارجی آمریکا در چند سال گذشته به‌شدت تغییر کرده و انزواطلب شده است. این رویکرد موجب تنگ شدن فضای همکاری بین‌المللی شده است.

وی در پاسخ به این سؤال که پایان روند خروج از معاهدات بین‌المللی آمریکا راه به کجا می‌برد؟ گفت: پیش‌بینی دراین‌باره خیلی آسان نیست، به‌ویژه برای من که تخصصم حقوق بین‌الملل است نه علوم سیاسی. بااین‌حال اگر بخواهم درباره عواقب این رفتار از دید حقوقی نظر بدهم به‌طور یقین باید گفت که رفتاری بسیار آزاردهنده است.
این استاد دانشگاه در ادامه توضیح داد: نظام بین‌الملل در شکل کنونی آن، اگرچه درکش برای افراد عادی ممکن است ترسناک باشد، ولی در مسائل حقوقی فقط وابسته به حسن نیت بازیگران قدرتمند است. 

وی از مثال‌های گوناگون تاریخی نام برد که در آن قدرت‌های بزرگ پس از مواجهه با محکومیت توسط دیوان دادگستری بین‌المللی لاهه، بلافاصله اعلام به رسمیت شناختن صلاحیت قضایی دادگاه را پس گرفته‌اند. 

گفتنی است ازآنجایی‌که احکام دیوان لاهه ضمانت اجرایی ندارند، تنها از طریق «اعلام به رسمیت شناختن صلاحیت قضایی» است که کشورها صلاحیت دادرسی را به دادگاه اعطا می‌کنند. 

شهاب‌الدین با بیان اینکه قدرت‌های بزرگ در مواجهه با احکام نامطلوب، اعلامیه‌های خود را پس گرفته‌اند به مواردی همچون شکایت نیکاراگوئه از آمریکا در 1984 اشاره کرد که در آن آمریکا به جنایت جنگی علیه این کشور محکوم شد. وی گفت: نتیجه آن حکم این بود که آمریکا بلافاصله «اعلام به رسمیت شناختن صلاحیت قضایی» دادگاه را پس گرفت. 

این استاد دانشگاه همچنین به شکایت نیوزیلند و استرالیا از فرانسه به دلیل آزمایش‌های اتمی در اقیانوس آرام در سال 1973 اشاره کرد که در جریان آن نیز فرانسه پس از محکومیت، اعلام صلاحیت دادگاه را پس گرفت. وی این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که تضعیف دادگاه بین‌المللی سابقه‌ای طولانی دارد. 

شهاب‌الدین در پاسخ به این سؤال که عواقب سیاست جدید تحریم‌ها از طرف آمریکا برای خود آمریکا چه می‌تواند باشد؟ گفت: این‌یک رژیم جدیدی است که دولت ترامپ آغاز کرده و سعی دارد به‌جای رویارویی نظامی از ابزار تحریم استفاده کند. این خود نشان‌دهنده عدم تمایل آن‌ها برای رویارویی نظامی است. 

وی عواقب سیاست تحریم را برای آمریکا فاجعه‌بار توصیف کرد و اظهار داشت: در قضیه ایران و با توجه به اینکه تمام امضاکنندگان برجام، بر پایبندی ایران به آن صحه گذاشته و یک‌صدا طرف ایران را گرفتند، این مساله امریکا را در موضع انزوا قرار داده است. 
این استاد دانشگاه بابیان اینکه نمی‌تواند درک کند چرا آمریکا چنین کاری می‌کند؟ اظهار داشت که به‌هرحال این رفتار نشانه این است که آمریکا تصمیم به تک‌روی و رها کردن همکاری‌های بین‌المللی گرفته است. 

شهاب‌الدین در پاسخ به این سؤال که آیا آمریکا از به هم زدن برجام دستاوردی داشته است یا نه؟ تصریح کرد: از دید حقوقی بهترین دستاورد این است که مناقشات بین‌المللی را بتوان از طریق گفتگو و مذاکره و تعهدات بین‌المللی فیصله داد و با این منطق آمریکا چیزی به دست نیاورده است. 

در ادامه‌ی این گفت‌وگو، ایرنا بحث را به پیمان مودت و دستپاچگی طرف آمریکایی کشاند و این سؤال را مطرح کرد که آیا اگر آمریکا از این پیمان خارج شود، بازهم مجبور به اجرای حکم دادگاه خواهد بود؟ 

این حقوقدان بین‌الملل تأکید کرد که ازنظر حقوقی، آمریکا همچنان متعهد به اجرای حکم دادگاه خواهد بود؛ هرچند در عرصه عمل موضوع متفاوت است و آمریکا به رأی دادگاه تمکین نخواهد کرد. 

وی گفت: بر اساس ماده 23 همان معاهده، طرفین می‌توانند یک سال پس از اعلام کتبی به‌طرف مقابل از معاهده خارج شوند. اما نکته اینجاست که ایران قبل از خروج آمریکا از عهدنامه و در زمان اعتبار آن شکایت کرده است و دادرسی نیز در زمان اعتبار آن انجام‌شده و با توجه به‌فوریت اجرای حکم، خروج آمریکا از این پیمان، نمی‌تواند مانع از اجرای حکم شود. 

شهاب‌الدین بابیان اینکه آمریکا در اقدامی بی‌شرمانه گفته است که به رأی دادگاه متعهد نخواهد بود، تأکید کرد: اگر همه این کار را بکنند دیگر اعتباری برای دیوان لاهه باقی نخواهد ماند.

وی در ادامه اظهار داشت: البته من فکر نمی‌کنم که ایرانی‌ها واقعاً تصور می‌کردند آمریکا به‌حکم دادگاه عمل خواهد کرد. هدف ایران افشاگری بود و آمریکا هم نشان داد پیام را دریافت کرده است.

این استاد دانشگاه همچنین خاطرنشان کرد که باوجود عدم تمکین آمریکا به‌حکم دادگاه، جالب این است که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در اظهارنظری گفته است که آمریکا به حمایت بشردوستانه از مردم ایران ادامه خواهد داد. 
وی با بیان اینکه حمایت بشردوستانه در واقع مضمون اصلی حکم دادگاه بوده است، این‌گونه نتیجه‌گیری کرد که آمریکایی‌ها با یکدست حکم را رد کرده ولی در همان حال اذعان می‌کنند که باید از مردم ایران حمایت بشردوستانه کنند. 

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۵۶۱۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست دادگاه لاهه برای پایان تهدید و ارعاب در خصوص جنگ غزه

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، دفتر دادستانی دیوان بین المللی کیفری با اشاره به اینکه از نگرانی‌های رسمی و غیررسمی مرتبط با تحقیقات این نهاد در ارتباط با جنگ غزه آگاه است، بر ادامه این تحقیقات تأکید کرد.

این دفتر با صدور بیانیه ای، توقف همه تلاش‌ها را برای مانع‌تراشی، ارعاب یا تأثیر بر مقامات دادگاه خوستار شد و خاطرنشان کرد که استقلال و بی‌طرفی دادگاه زمانی که تهدید به انتقام از این دادگاه یا مقامات آن وجود داشته باشد، تضعیف می شود.

دفتر دادستانی دادگاه لاهه همچنین تأکید کرد که تهدید دادگاه حتی بدون اقدام ممکن است بر اساس اساسنامه رم، جُرم ضد اجرای عدالت باشد.

این خبر در حالی است که منابع آگاه اعلام کردند که دادستان دیوان کیفری بین المللی با کارکنان بیمارستان های «الشفا» در شمال و «ناصر» در جنوب نوار غزه دیدار و گفت وگو کرد و اظهارات آن ها را درباره جنایت های نظامیان رژیم صهیونیستی و قتل عام بیماران و پناهندگان به این بیمارستان ها، به ثبت رساند.

به گفته این منابع که خواستند نامشان فاش نشود، حوادثی که در این بیمارستان ها اتفاق افتاده، به دیگر تحقیقاتی ضمیمه می شود که دیوان بین المللی کیفری درباره جنایت های جنگی، ضد بشری، تجاوز و نسل کشی در نوار غزه انجام می دهد.

کد خبر 6095898

دیگر خبرها

  • پلورالیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • درخواست دادگاه لاهه برای پایان تهدید و ارعاب در خصوص جنگ غزه
  • هشدار دادگاه لاهه به اسرائیل درباره ارعاب دادگاه و کارکنان
  • آیا در دادگاه لاهه عزمی برای محکومیت نتانیاهوی جنگ‌طلب وجود دارد؟
  • بریکس می‌تواند جایگزینی برای دلار آمریکا ارائه کند
  • تظاهرات در دانشگاه‌های آمریکا به چه معناست؟
  • لفاظی مقام سابق آمریکا در مورد اقدام تنبیهی اخیر ایران علیه اسرائیل
  • تقلای جنایتکاران جنگی برای رهایی از کابوس بازداشت
  • تهدید رژیم صهیونیستی به انتقام از دادگاه کیفری بین‌المللی
  • ترکیه به شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل می‌پیوندد