Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-02@17:01:24 GMT

آموزش سواد رسانه ای به کودکان یا سانسور

تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۹۶۵۷۰۰

ساعت24-یک مشاور خانواده برای استفاده کودکان از رسانه ها هشدار داد و گفت: برخی از والدین برای سرگرم کردن کودکان آن ها را به استفاده از این ابزار ها تشویق می کنند. از این رو استفاده از رسانه ای که اطلاعات کافی در آن زمینه وجود ندارد، می تواند بسیار خطر آفرین باشد.

دکتر علی‌اصغر کیهان‌نیا در ارتباط با تاثیر رسانه در تربیت کودکان بیان داشت: امروزه تاثیر رسانه ها در تربیت فرزندان بیش از خانواده ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چراکه رسانه ها ترکیبی از تصویر و رنگ است. بنابراین جذابیت بسیار بالایی برای کودکان دارد؛ آنچه که باعث مشکلات در بازی رسانه ای برای آنها می شود، افراط در استفاده از آن است و آسیب پذیرترین قشر کاربران رسانه ای و اینترنت کودکان هستند.

وی درباره آسیب های ناشی از استفاده بیش از حد ابزار رسانه تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل در استفاده از رسانه ها مدت زمانی است که کودک یا نوجوان از آن استفاده می کند. چراکه استفاده طولانی مدت از کامپیوتر لپ تاپ یا تبلت و... باعث اشکال در بینایی و سایر آسیب های جسمانی است.

این مشاور خانواده بر مدت زمان مجاز برای استفاده کودکان زیر 10 سال از ابزار رسانه هشدار داد و تاکید کرد: فعالیت کودکان زیر ۱۰ سال در این رسانه ها نباید بیش از یک ساعت و ۱۵ دقیقه در روز باشد؛ به‌خصوص اینکه تاکید شده است این مدت نباید بصورت پیوسته باشد و باید به دو قسمت در طول روز تقسیم شود؛ از مشکلات دیگر در این زمینه می توان اطلاعات ناکافی والدین از فضای مجازی اشاره کرد. زیرا کودکان می توانند والدین ناآگاه خود را فریب دهند.

کیهان‌نیا ادامه داد: اینترنت با وجود چیزهای سرگرم کننده و آموزنده به کودکان، خطری جدی نیز برای آنها محسوب می شود. بدون تردید در عصر حاضر بهره‌گیری از امکانات و فناوری های روز مانند رایانه و اینترنت برای همه انسانهای فهیم محقق و توانمند امری لازم و ضروری محسوب می شود.

وی با بیان اینکه هر وسیله و دستگاهی که نسبت به استفاده از آن کم توجهی و بی دقتی صورت گیرد می تواند آسیب رسان باشد، گفت: متاسفانه بیشتر خانواده ها به خصوص کودکان از بصیرت و بینش علمی و نظم و ترتیب منطقی برخوردار نیستند و فرهنگ استفاده از برنامه های تلویزیونی و رایانه ای هنوز میان افراد جامعه آنطور که شایسته است، رواج پیدا نکرده است.

این مشاوره خانواده هشدار داد: برخی از والدین برای سرگرم کردن کودکان آن ها را به استفاده از این ابزار ها تشویق می کنند. از این رو استفاده از رسانه ای که اطلاعات کافی در آن زمینه وجود ندارد، می تواند بسیار خطر آفرین باشد.

کیهان‌نیا ادامه داد: به طور کلی رسانه ها به ابزارهای انتقال پیامها از فرستنده یا فرستندگان به مخاطب یا مخاطبان به گفته می شود در دنیای پر شتاب فناوری امروز رسانه‌های جمعی افراد را به صورت انفرادی به خود مشغول کرده و آنها را از تعامل با دیگران باز می دارد. اگر والدین بر این رسانه ها کنترل لازم را داشته باشند بسیار مفید خواهند بود.

وی با اشاره به بازیهای کامپیوتری تصریح کرد: در بیشتر بازی های رایانه ای خشونت حرف اصلی را میزند، نابود کردن، از کارانداختن غیر جاندار، تخریب اموال، بالا بردن صدا با هدف ترساندن و... در حال حاضر نیز مسئله تاثیر گذاری خشونت در بازی های ویدیویی بر بازیکنان آن به خصوص قشر کودک و نوجوان بسیار زیاد است و تاثیر گذاری این بازی ها بر ادراک احساس و رفتار پرخاشگرانه تایید شده است.

این مشاور خانواده با اشاره به انتخاب صحیح بازی های رسانه ای برای کودکان، گفت: آنچه والدین درمورد بازی ویدیویی که بیش از حد خشونت آمیز لازم است بدانند آن است که در مورد بازی قبل از خرید آن تحقیق کنند. همچنین سواد رسانه ای والدین و کودکان باید افزایش یابد. بسیاری از بازی ها خلاقیت کودکان را افزایش می‌دهند و والدین می‌توانند کودکان را در استفاده از رسانه جایگزین و مطمئن همراهی کنند.

کیهان‌نیا با تاکید بر اینکه والدین موثرترین و نزدیک‌ترین الگوی رفتاری برای کودکان هستند، افزود: والدین بخشی از زندگی فرزندتان را تشکیل می‌دهند و همواره به عنوان الگویی برای آنان محسوب می‌شوند. سرمشق قرار دادن والدین بخش طبیعی است و باید این وظیفه در قبال خانواده و اجتماع به درستی انجام شود. چرا که در این صورت خانواده برای کودک امنیت ایجاد می کند.

وی تصریح کرد: والدین مهمترین عامل آموزش اخلاق به کودکان محسوب می شوند. طرز برخورد و واکنش های رفتاری در برابر درست و غلط، خوب و بد همچنین رفتار پذیرفتنی یا ناپسند می‌تواند به رشد اخلاق در وجود کودک کمک کند.

این مشاور خانواده در ادامه افزود: آموزش مفاهیم اخلاقی به کودکان کار آسانی نیست. اما هر قدر توانایی شناختی کودک افزایش یابد برای والدین توضیح دادن و دلیل آوردن آسان تر می شود و آنها بهتر می آموزند که رفتارشان را کنترل کنند.

وی با بیان اینکه نقش رسانه‌های جمعی نظیر تلویزیون نیز در آموزش به کودکان بسیار مهم است، گفت: کودکان در برابر انتقاد، گوش شنوایی ندارند و باید مسائل در قالب طنز به آنها آموزش داده شود و برخی آینده‌نگری ها در برابر انجام برخی کارها مانند کتاب خوانی در قالب برنامه های تلویزیونی برای کودکان توضیح داده شود.

کیهان‌نیا در پایان افزود: حضور در فضای مجازی و استفاده از ابزارها و امکانات متنوع آن برای خانواده و فرزندان ما امری اجتناب‌ناپذیر است. پس بهتر است قبل از آنکه فرزندانمان را تنها و بدون آمادگی در این فضا رها کنیم فرصت ها و تهدیدات فضای مجازی را بشناسیم و خانواده خود را برای بهترین بهره برداری آماده کنیم.

منبع: جام جم آنلاین

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۶۵۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تسهیل واگذاری کودکان در شیرخوارگاه مشهد به خانواده‌های متقاضی

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان‌رضوی گفت: با افزایش تعداد خانواده‌های میزبان، شیرخوارگاه خالی شد،اما باید توجه کرد که خالی‌شدن شیرخوارگاه به معنای قطع و پایان خدمات این مجموعه به کودکان نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌رضوی، حمیده محدث درباره خالی‌شدن شیرخوارگاه حضرت علی‌اصغر (ع) مشهد اظهارکرد: پس از اعلام شیوه‌نامه «خانواده میزبان» که شهریور ۱۴۰۲ ابلاغ شد، قسمت جدیدی در سامانه «فرزندخواندگی»، به خانواده‌های میزبان اختصاص یافت.

وی در تشریح طرح خانواده‌میزبان بیان کرد: ممکن است خانواده‌ها قصد و شرایط دریافت فرزندخوانده را نداشته باشند، اما برای میزبانی از فرزندان، تمایل داشته باشند، این خانواده‌ها از طریق موسسات خانواده‌محور شناسایی می‌شوند یا افراد متقاضی در درگاه خانواده میزبان ثبت‌نام می‌کنند، پس از آن، فرایند ارزیابی خانواده‌ها، مصاحبه با متقاضیان، ارزیابی روانی-اجتماعی انجام می‌شود و در صورت تایید موارد فوق، افراد می‌توانند عضو طرح خانواده‌میزبان شده و از کودکان میزبانی کنند.

محدث افزود: برای فرزندخواندگی تا سن ۱۶ سالگی و برای خانواده میزبان تا سن ۱۸ سالگی امکان درخواست کودک وجود دارد، در طرح خانواده‌میزبان، خانواده‌ها و فرزندان، هر دو آگاه هستند که این شرایط موقت است، اگرچه در شیوه‌نامه‌های ابلاغ‌شده برای طرح «خانواده‌میزبان» محدودیت زمانی ذکر نشده است؛ ولی به محض انتقال فرزندان به خانواده‌ها، تیم‌های مددکاری ما تلاش می‌کنند تا امکان بازپیوند فرزند به خانواده زیستی یا خانواده فرزندپذیر فراهم شود، اولویت بهزیستی، بازپیوند فرزندان به خانواده‌های زیستی است؛ مثلاً ممکن است کودک به دلیل اینکه پدرش در زندان بوده یا مادربزرگ مسکن مناسبی نداشته، در مراکز ما حضور داشته باشد و حالا که مسکن تهیه شده است، فرزند می‌تواند در خانواده خودش حضور یابد، چنانچه شرایط خانواده زیستی فرزندان مهیا و آماده پذیرش نباشد، کودکان به خانواده‌هایی که در صف پذیرش فرزندخواندگی هستند، منتقل می‌شوند.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان‌رضوی در پاسخ به سوالی درباره چالش‌های وابستگی نوزادان و کودکان به خانواده‌های موقت در طرح خانواده‌میزبان، اظهار کرد: در شیرخوارگاه هم این وابستگی برای کودکان ایجاد می‌شود، نوزاد به مربی خود که آن‌ها را در آغوش می‌گیرد، کودکان به مربیانی که همراه آن‌ها هستند، ممکن است وابسته شوند اما قطعاً فضای یک خانواده از محیط‌های اردوگاهی و شیرخوارگاهی بهتر است، فرزندان در خانواده با مفاهیم بیشتر وارتباطات موثر آشنا می‌شوند، ضمن اینکه زمانی که قرار است کودک از خانواده میزبان به خانواده دائمی بازپیوند شود، این مراحل در یک فضای کارشناسی‌شده اتفاق می‌افتد که مشکلات روانی برای آن‌ها ایجاد نشود؛ به‌عنوان مثال خانواده میزبان و خانواده فرزندپذیر در جلسات متعدد با یکدیگر ملاقات خواهند داشت، فرزند از روی پای مادر میزبان به مادر فرزندپذیر منتقل می‌شود، گفت‌وگوهای اخلاقی و رفتاری مختلف انجام می‌شود تا فرزند به خانواده جدید وارد شود.

محدث ادامه داد: پیش از سال ۱۴۰۲ نیز طرح میزبان به صورت استانی و در هماهنگی با دادسرا در حال اجرا بود، اما در آن زمان یک شیوه‌نامه مدون و کشوری وجود نداشت. ایرادات در مدت معین گرفته شد، همکاران ما تجربه کسب کردند، موسسات خانواده‌محور مشخص شدند و اکنون ذیل شیوه‌نامه‌ای که وزارت دادگستری ابلاغ کرده است، فرایند و اجزای مختلف در هماهنگی با یکدیگر کار را انجام می‌دهند.

وی با اشاره به خالی‌شدن شیرخوارگاه مشهد خاطرنشان کرد: با افزایش تعداد خانواده‌های میزبان، شیرخوارگاه خالی شد ولی باید توجه کرد که خالی‌شدن شیرخوارگاه به معنای قطع و پایان خدمات این مجموعه به کودکان نیست. شیرخوارگاه همچنان به کودکانی که در خانواده‌های میزبان حضور دارند، خدمات پزشکی و پرستاری، لباس، پوشک ارائه می‌کند.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان‌رضوی با تاکید بر اینکه نباید با پذیرش فرزندان در خانواده‌های میزبان، باری بر دوش خانواده‌ها افزوده شود، خاطرنشان کرد: در شرایطی هستیم که فشار اقتصادی روی خانواده‌ها زیاد است؛ مثلاً درآمد یک خانواده کارمند با سطح حقوق متوسط، مشخص است و زمانی که فرزندی را پذیرش می‌کنند، باید برخی از نیازهای کودک توسط مراکز ما تامین شود تا خانواده‌ها با مشکل مواجه نشوند، هدف ما این است که فرهنگ زیبای میزبانی از فرزندان گسترش یابد و با توجه به محدودیت‌های اقتصادی، فقط به یک طبقه اجتماعی جامعه و اقشاری که تمکن مالی دارند محدود نشود.

محدث افزود: بنابراین با انتقال نوزادان و کودکان به خانواده‌های میزبان، فقط محل زندگی کودک تغییر می‌کند. اگر بچه احساس کسالت و بیماری یا نیاز به دارو و آزمایش داشته باشد، توسط شیرخوارگاه حمایت می‌شود، لباس و پوشک کودکان نیز در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد. همچنین وضعیت کودکان به صورت مرتب توسط پرستارهای ما بررسی می‌شود.

معاون بهزیستی خراسان‌رضوی با بیان اینکه همچنان به همکاری مردم نیاز داریم، گفت: بنابراین با خالی‌شدن موقتی شیرخوارگاه از نوزادان، این‌طور نیست که مجموعه تعطیل شود، به شدت به حمایت‌های خیرین نیازمندیم، به جز این خدماتی که به خانواده‌های میزبان ارائه می‌شود، شیرخوارگاه‌ها همچنان پذیرش دارند، اما ما سعی می‌کنیم چرخه خانواده‌میزبان، بازپیوند و پذیرش مجدد در خانواده میزبان را حفظ کنیم، کمیته‌های فرزندخواندگی و تیم‌های مددکاری ما به شدت فعال هستند و به صورت شبانه‌روزی فعالیت می‌کنند تا پس از پذیرش فرزندان در شیرخوارگاه، آن‌ها به خانواده‌های میزبان منتقل شوند و سپس شرایط بازپیوند آن‌ها به خانواده‌های زیستی یا فرزندپذیر فراهم شود.

کد خبر 749433

دیگر خبرها

  • کودکان گمشده غزه؛ در حسرت دیدار پدر و مادر
  • ۹۷ درصد مردم چهارمحال و بختیاری با سواد هستند
  • فعالیت‌های فرهنگی با پیوست هنری تاثیرگذاری بیشتری بر جامعه دارد
  • قزوین پایلوت ملی صدور «نسخه اجتماعی» شد
  • گرو گرفتن کارنامه دانش‌آموز در ازای پرداخت پول!
  • گرو گرفتن کارنامه دانش‌آموز در ازای پرداخت پول، غیرقانونی است
  • تسهیل واگذاری کودکان در شیرخوارگاه مشهد به خانواده‌های متقاضی
  • والدین با استقلال‌طلبی نوجوانان مواجهه منفی نداشته باشند
  • رسانه‌های خارجی جنبش دانشجویی آمریکا را وارونه سازی می‌کنند
  • بهترین و بدترین خاطره معلم کودکان کار