Web Analytics Made Easy - Statcounter

در میان سنتهای خاص تجربه ایرانی حاصل یکی از کهنترین تمدنهای بشری روشهای گوناگونی از نیاکان ما برای رفع نیازهای روزمره زندگی بر جای مانده که در این میان 'چِرَخ بایگ' ابداعی کهن است که به زبان مدرن می توان آن را شیوه ای در زمره صنایع تبدیلی به منظور تهیه شیره انگور تلقی کرد. این روش هم اینک در میان ساکنان بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه واقع در جنوب خراسان رضوی رواج دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پژوهشگر و محقق تاریخ محلی تربت حیدریه در معرفی این سنت می گوید: چِرَخ در اصطلاح محلی مردم بایگ جایی است که در آن انگور را لگد می کنند تا از آن شیره بگیرند و به فردی که مسوول چِرَخ یا صاحب آن است در گویش محلی 'چِرَخ وون' نامیده می شود.
آرزو علومی بایگی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مهر ماه موسم انگورچینی در این خطه است و از نیمه مهرگان فعالیت هفت چِرَخ موجود در بایگ بدین منظور آغاز می شود.
وی ادامه داد: شیوه کار بین صورت است که سبدهای پر انگور را خرمن و سپس در 'کوار' یا سبد چوبی می ‌ریزند. محلهایی مخصوص شامل دو حوضچه سیمانی برای پختن شیره وجود دارد. در حوضچۀ بالایی بوته های سٌو به عنوان صافی جای داده می شوند.
مدرس تاریخ دانشگاههای تربت حیدریه گفت: خوشه های انگور را روی بوته های سُو ریخته و با چکمه لگد می کنند تا به این ترتیب آب انگور از لابلای خارهای سُو شسته و عبور کرده و به داخل حوضچۀ پایینی یا در گویش محلی 'پاخوم' وارد شود. در مرحله بعد خاک سفیدی به نام 'خاک شیره' که از کوههای اطراف تهیه شده برای زلال شدن شیره حرارت می دهند و سپس به آب انگور اضافه می ‌کنند.
وی افزود: ضرورت دارد حتما از خاک حرارت دیده استفاه شود زیرا خاک حرارت ندیده موجب گل ‌آلود شدن آب انگور می‌شود. همچنین ممکن است اگر خاک سفید به آ‌ن اضافه نشود، موقع جوشاندن آب انگور ترش و به اصطلاح محلی نجس شود.
او ادامه داد: بعد از چند ساعت آب انگور را ته نشین شده را از پارچه نازک کرباسی عبور داده و صاف می کنند تا مایع کاملا زلال و شفاف شود.
علومی گفت: نگهداشتن آب انگور در ظرف‌هایی با خاک سفید برای شفاف شدن مایع و همچنین بدان خاطر است تا مزه خشک و گازی آب انگور به خوبی گرفته شود. سپس آب انگور تصفیه شده را در مرحله نهایی درون دیگهای مسی و اصلی تهیه شیره به نام 'غزقند' ریخته و با دقت می جوشانند و هر چند دقیقه یکبار به هم می زنند تا در حین غلیظ شدن به ته دیگ نچسبد.
وی افزود: عمل جوشاندن و به هم زدن باید حدود پنج ساعت ادامه یابد تا مایع قهوه ای رنگ و غلیظی که همچون عسل حالتی کشسان دارد به دست آید که در این مرحله به آن 'شیره انگور' می گویند.
این مورخ محلی ادامه داد: برخی تولیدکنندگان شیره انگور بنا به سلیقه خود و برای آنکه شیره تولیدی رنگ زرد گیرد در روند پایانی تولید به آن زرده تخم مرغ نیز اضافه می کنند.
وی گفت: بر اساس سنتی دیرین مسئول چِرَخ یا همان 'چِرَخ وون' در قبال کاری که انجام می دهد مقداری شیره از صاحب کالا می گیرد. در بین مردم بایگ و همچنین در کتابهای طب قدیم آمده که از شیره انگور به عنوان ماده ای انرژیزا به خصوص در فصل پاییز و زمستان که بدن نیاز بیشتری به انرژی دارد و همچنین برای تولید حلوا جوزی استفاده می شود.

* رعایت اصول بهداشتی در تولید شیره انگور بایگ
رئیس اداره سلامت محیط و حرفه ای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه نیز به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از وظایف این اداره نظارت بر تولید خوراکیهای سنتی است و تاکنون در مورد شیوه تولید شیره انگور مشکل خاصی مشاهده نشده است.
جلیل چین سری افزود: شیوه سنتی تولید شیره انگور در بایگ مشروط بر آنکه چکمه ها فرد له کننده آن شسته و بهداشتی باشد مشکل بهداشتی ندارد.
شهرستان تربت حیدریه دارای چهار بخش مرکزی، جلگه رخ، کدکن و بایگ است. بخش بایگ با هشت روستا هزار و 105 خانوار و نزدیک به پنج هزار و 500 نفر جمعیت دارد. مرکز شهرستان 225 هزار نفری تربت حیدریه در فاصله 150 کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع است.
6121/1858
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: منع به کارگیری بازنشستگان بازی های پاراآسیایی 2018 خراسان رضوی دانشگاه علوم پزشکی زرده تخم مرغ زمستان قهوه منع به کارگیری بازنشستگان بازی های پاراآسیایی 2018 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۹۷۰۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاشت ۵۲ هزار نهال در بخش کدکن

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی،رئیس مرکز جهاد کشاورزی بخش کدکن با بیان اینکه باغداران بخش کدکن برای تحقق پویش کاشت یک میلیارد درخت در کشور در سال جاری ۵۲ هزار نهال غرس کردند گفت: از این میزان، تعداد ۱۹ هزار اصله نهال آلو، ۴۰۰ نهال آلوچه، ۳ هزار بادام، ۲ هزار نهال غیر مثمر توسط شهرداری و دهیاری‌ها، ۵ هزار انگور کاشته شده است و تعداد ۲۲ هزار قلمه انگور نیز جهت کشت در پاییز آماده سازی شده است.

عباس عباسیان افزود: یکی از مهمترین راهکار‌ها برای مقابله با تغییر اقلیم نهال‌کاری است از همین رو خواستار مشارکت همه کشاورزان و دستگاه‌ها و نهاد‌ها با این طرح ملی به صورت سالانه هستیم.

وی گفت: در بخش کدکن ۶۰ هکتار باغ میوه‌های دانه دار شامل سیب، گلابی، بِه و ۷۰۰ هکتار باغات میوه‌های هسته دار شامل آلو، آلوچه، آلبالو، گیلاس و زردآلو کشت شده است.

دیگر خبرها

  • شهر کَدکَن قابلیت تبدیل به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه را دارد
  • چند خبر کوتاه از شهرستان های تربت حیدریه و نیشابور
  • آزادی بیان غربی‌ها اهداف استکباری و استبدادی دارد
  • شناسایی مسائل خانواده در قالب هسته‌های فکری/ شورای رابطین امور بانوان و خانواده چه رسالتی دارد؟
  • کاشت ۵۲ هزار نهال در بخش کدکن
  • برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان
  • شرکت ملی نفت منطقه تربت‌حیدریه افزون‌ بر ۷۰۰ بازدید انجام داد
  • کشف و ضبط هشت هزار عدد قرص متادون ۴۰ خارج از شبکۀ توزیع در تربت حیدریه
  • نامگذاری خیابانی در تهران به نام اولین روزنامه نگار شهید ایران
  • بازاندیشی نظری و روشی در شناخت کلان مفهوم عدالت اجتماعی