Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛به گفته موسسه‌های بین المللی انرژی، ایران بزرگترین دارنده ذخایر هیدروکربوری در دنیا است، اما به گفته همین موسسه‌ها نتوانستیم، جایگاه قابل توجهی در حوزه پالایش برای خودمان دست‌وپا کنیم.

به طوری که بزرگترین پالایشگاه‌ها و پتروپالایشگاه‌های دنیا در اختیار کشورهایی است که منابع نفت و گاز ندارند، یا به میزان بسیار کم از این نعمت خدادادی بهره مندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای مثال ژاپن و کره به ترتیب 98 و 100 درصد از نفت خام پالایش شده در پالایشگاه‌های خود را وارد می‌کنند. همچنین آلمان و ایتالیا به ترتیب 96 و 93 درصد از ظرفیت پالایشی خود را از طریق واردات تامین می‌کنند.

در این میان، کشور چین که بزرگترین وارد کننده نفت خام جهان است، 63 درصد از نفت پالایش شده خود را وارد می‌کند و همان طور که در شکل 1 مشاهده می‌شود 37 درصد خوراک پالایشگاه هایش (4.5 میلیون بشکه از 12 میلیون بشکه ظرفیت پالایشی) را از میادین نفتی داخلی خود تامین می‌کند.

شکل 1- افزایش ظرفیت پالایشی و مصرف فرآورده‌های نفتی در چین، از سال 1993 تا 2016

در این شکل دو نکته مهم نهفته است که باید به آن توجه کرد:

ظرفیت پالایشی چین از سال 1993 تا 2018 همواره صعودی بوده است و این به این معنی است که صنعت پالایش برای کشور چین یا سودده بوده است یا استراتژیک است؛ در غیر این صورت این کشور روی آن سرمایه‌گذاری نمی‌کرد.

از طرف دیگر همان طور که در شکل1 نیز مشاهده می‌شود، نفت وارداتی چین عمدتا از کشورهای دورافتاده نسبت به این کشور مانند عربستان سعودی، آنگولا، عمان، عراق و ایران که هزاران کیلومتر با چین فاصله دارند تامین می‌شود، پس صنایع پالایش و پتروپالایش حتی با اضافه شدن هزینه‌های حمل، بازهم صنایع زیان‌دهی نیستند.

ظرفیت پالایشی و پتروپالایشی کره جنوبی نیز همانطور که در شکل 2 مشاهده می‌شود در دهه‌های گذشته همواره صعودی بوده است. کره جنوبی از این صنعت به عنوان یک سودآوری مناسب همراه با اشتغال زایی و توسعه صنعتی در سایر حوزه‌ها استفاده می‌کند؛ به این ترتیب که نفت خام را مازاد بر نیاز خود از کشورهای خاورمیانه وارد کرده و به تبدیل آن به فرآورده‌های پالایشی و پتروشیمیایی می‌پردازد.

شکل 2- افزایش ظرفیت پالایشی و مصرف فرآورده‌های نفتی در کره جنوبی، از سال 1990 تا 2018

اما در کشور ما جمله معروف «پالایشگاه سازی سود ده نیست» 20 سال است که کشور را در این زمینه راکد نگه داشته است و همین مسئله موجب می‌شود که آمریکا گاه‌به‌گاه به تحریم نفتی ایران دست بزند. سوال اینجاست که آیا واقعا پالایشگاه سازی برای ایران سود ده نیست و برای سایر کشورها سودده است؟!

بخشی از پاسخ این سوال در نسل جدید پتروپالایشگاه‌های توسعه یافته در جهان است. پتروپالایشگاه واحدی است که از ادغام پالایشگاه و پتروشیمی و ساخت واحدهای فرآیندی آنها در کنار یکدیگر به وجود آمده است و سوددهی بالاتری نسبت به پالایشگاه دارد. امادر ایران پالایشگاه‌ها قدیمی هستند و عمر متوسط پالایشگاه‌های ایران به 60 سال می‌رسد. بنابراین طرح‌های جدید پتروپالایشی نظیر پتروپالایشگاه آناهیتا و جاسک سودده هستند، اما با ترجیع‌بند زیان‌ده بودن با یک چوب رانده می‌شوند و همین باعث شده است که بهایی به آنها داده نشود، تامین مالی آنها انجام نمی‌شود و وابستگی ایران به کشورهای دیگر همچنان باقی مانده است.

بیشتر بخوانید:آمریکا در تحریم نفت ایران موفق خواهد بود؟ / چینی‌ها همه رشته‌های کاخ سفید را پنبه می‌کنند!

این گزارش حاکی است، روزنامه دنیای اقتصاد در پنجم تیرماه 97 طی گزارشی اعلام کرد گزارش‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا حاکی از ادغام‌ها و ائتلاف‌های معنادار شرکت‌های فعال در صنایع پالایش و پتروشیمی با یکدیگر است.

همچنین وب‌سایت «هیدروکربن پروسس» نیز در گزارش ماه سپتامبر 2017 خود به بررسی روند توسعه صنایع پتروشیمی در جهان پرداخته و نوشته است:

افزایش ادغام عملیات پالایش و پتروشیمی یک روند مهم جهانی در سال‌های اخیر بوده و پیش‌بینی می‌شود در آینده نیز سهم بالایی از سرمایه‌گذاری‌های این صنعت معطوف به این حوزه باشد. اکثر چنین پروژه‌های ادغامی در مناطق آسیا و خاورمیانه در حال اجرا هستند.

بر‌اساس گزارش‌های منابع بین‌المللی بزرگ‌ترین پروژه‌های پتروپالایشی آینده جهان عبارتند از:

- تکمیل ساخت پارک شیمیایی الجبیل عربستان به ارزش 20 میلیارد دلار
- سرمایه‌گذاری ۹ میلیارد دلاری شرکت چند ملیتی دانگوت در نیجریه
- سرمایه‌گذاری مشترک ۱۰ میلیارد دلاری شرکت چینی نورینکو و شرکت آرامکو عربستان، سرمایه‌گذاری ۲۵ میلیارد دلاری در استان ژجیانگ در شرق چین و همچنین ساخت مجتمع ۲۴ میلیارد دلاری در جزیره چوسان.
- پروژه ۴۰ میلیارد دلاری شرکت ملی نفت هند در استان باهارات
- پروژه ادغامی پتروپالایشی پتروناس مالزی به مبلغ ۲۷ میلیارد دلار
- پروژه ۱۳ میلیارد دلاری شرق دور روسیه
- پروژه ۱۶ میلیارد دلاری الزور کویت
- پروژه ۶ میلیارد دلاری مشابه در منطقه الدقم عمان.

از طرفی مقام معظم رهبری در صحبت‌های ابتدای سال خود در نوروز 94 در حرم مقدس رضوی به تشکیل «نهضت کاهش خام فروشی» دستور داده و فرمودند: «یکی از کارهای لازم نهضت کاهش خام فروشی است. ما باید کاری کنیم که خام فروشی به تدریج کاهش پیدا کند تا اینکه به کلی از بین برود، باید ارزش افزوده ایجاد کرد، بانک‌ها می‌توانند نقش ایفا کنند.

به همین دلیل لازم است تا به طور دقیق وضعیت پالایشگاه های شرق آسیا که مقصد صادراتی نفت ایران هستند مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد که در گزارش های آتی به این موارد به طور تفصیلی خواهیم پرداخت.

منبع:فارس

انتهای پیام/

آیا پالایشگاه سازی در ایران سود ده نیست؟

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خواندنی قیمت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۳۰۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولویت‌بندی و سبک‌سازی پروژه‌ها؛ سیاست‌ راهبردی در راه‌سازی کشور

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از شرکت مادر تخصصی ساخت وتوسعه زیربنا‌های حمل و نقل کشور، خیراله خادمی در دیدار با مدیران عامل شرکت‌های راه‌سازی، سرمایه گذار و مهندسان مشاور ضمن تقدیر از تلاش‌های سال گذشته در توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل کشور اظهار کرد: با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب و نامگذاری امسال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» امیدواریم این مشارکت و حضور شما در سال جدید هم مانند گذشته تداوم داشته باشد و دولت نیز با تدوین دستورالعمل‌های جدید، روند مشارکت بخش خصوصی در توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل را تسهیل کند.

وی، توسعه شبکه حمل و نقل کشور در سال گذشته و حجم عملیات اجرایی انجام شده در پروژه‌ها را درخشان دانست و اظهار داشت: ۳۲ میلیون متر مکعب عملیات خاکی معادل احداث یک سد خاکی در کنار حفاری ۱۸.۳ کیلومتر تونل که ۱۷.۴ کیلومتر آن لاینینگ هم تکمیل شده است معادل حدود پنج درصد از کل تونل‌های موجود در کشور انجام شده که ارقام قابل توجهی است.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربنا‌های حمل و نقل کشور با اشاره به افتتاح ۲۴۲ کیلومتر مسیر آزادراهی در سال گذشته با رشد سه برابری نسبت به میانگین سالیانه، اظهار داشت: افتتاح ۲۳۲ کیلومتر راه آهن و بیش از ۸۰۰ کیلومتر راه و بزرگراه در کشور علاوه بر ثبت رکورد جدیدی در افتتاح سالیانه پروژه‌ها نشان از عزم راسخ دولت در تکمیل شریان‌های حمل و نقلی کشور دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به توان و تخصصی مهندسان داخل کشور، ادامه‌داد: اکنون مانعی در طراحی، نظارت و اجرای پروژه‌های راه‌سازی از نظر وجود ندارد و در صورت تامین اعتبار مورد نیاز، قابلیت اجرای سالیانه دست‌کم نزدیک به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه وجود دارد.

خادمی، توان مهندسی کشور را چندین برابر بیشتر از منابع موجود دانست و گفت: با توجه به قابلیت‌ها و پتانسیل‌های موجود در بدنه مهندسی کشور، می‌توانیم بر روی صدور خدمات فنی خصوصا به کشور‌های همسایه تمرکز کنیم.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربنا‌های حمل و نقل کشور، پیگیری مصوبات مجلس در بخش زیرساخت‌های حمل و نقل و استفاده از روش‌های قانونی برای تامین منابع مورد نیاز پروژه‌های راه‌سازی را یکی از الزامات پیشرفت در اقدامات ذکر کرد.

افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۶ پروژه راه‌سازی کشور با حضور رئیس جمهور

وی، افتتاح و آغاز عملیات اجرایی ۶ پروژه راه‌سازی کشور با حضور رییس جمهور در سال گذشته را نشان‌دهنده اهمیت طرح‌های راه‌سازی اعلام کرد و بیان‌داشت: اکثر پروژه‌های افتتاح شده در سال گذشته به ویژه در حوزه آزادراهی، از نظر طول، نوع اجرا و حجم عملیات اجرایی در نوع خود یک ابرپروژه محسوب می‌شوند و امیدواریم با رفع برخی موانع از جمله اعتبارات و با تکیه بر توانمندی مهندسان بتوانیم این رویه را در سال جدید نیز ادامه دهیم.

خادمی، در ادامه مهمترین ضرورت در طرح‌های راه‌سازی کشور را سبک سازی و اولویت بندی پروژه‌ها دانست و گفت: جامعه مهندسان مشاور کشور به عنوان افرادی که ستون اصلی طراحی پروژه‌ها هستند و پیمانکاران در بخش اجرایی، لازم است با در نظر گرفتن حجم پروژه‌های در دست ساخت کشور، بر سبک سازی و اولویت بندی پروژه‌ها کار کنند تا بتوانیم یک مسیر را در چند بخش به بهره برداری برسانیم تا ضمن جلوگیری از هدر رفت منابع، مسیر‌های احداث شده در بخش‌هایی که قابلیت استفاده دارند در دسترس هموطنان قرار گیرد.

وی، توجه به کیفیت اجرای پروژه‌ها را از مهمترین دغدغه‌های هرساله اعلام کرد و افزود: افزایش کیفیت زیرساخت‌های حمل و نقل در حال احداث با تکیه بر نتایج آزمایشگاهی درست و استفاده از تجهیزات و ماشین آلات نوین و مدرن، زنجیره‌های به هم تنیده‌ی ارتقا صنعت راه سازی کشور محسوب می‌شوند.

معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: استفاده از نیرو‌های متخصصی و با تجربه در هر حوزه و نظارت کافی بر جرا مهمترین راهکار افزایش کیفیت پروژه‌های راه‌سازی و در نتیجه افزایش عمر مفید جاده ها، حفظ سرمایه‌های ملی و منابع طبیعی کشور است.

وی در پاسخ به برخی نگرانی‌های بخش خصوصی اظهار داشت: شرکت ساخت و توسعه زیربنا‌های حمل و نقل کشور آمادگی دارد تا نسبت به استفاده از روش‌های قانونی برای تامین اعتبارات مورد نیاز، رفع برخی موانع از جمله مشکلات در حوزه بیمه شرکت‌های مهندسان مشاور و پیمانکاران، بازگشت سرمایه شرکت‌های پیمانکاری، حفظ و جلوگیری از خروج نیرو‌های فنی و کاردآمد اقدامات لازم را در سال جدید به عمل آورد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اشتغالی مولد و سودآور با پرورش ماهی در زابل
  • انعقاد ۷۲۰۰ میلیارد تومان قرارداد با شرکت‌های دانش‌بنیان
  • انعقاد هفت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان قرارداد با شرکت‌های دانش بنیان/ بومی سازی ۸۵ درصدکالا‌های مورد نیاز صنعت نفت
  • بومی سازی ۸۵ درصد کالاهای مورد نیاز صنعت نفت
  • درآمد ۵میلیارد دلاری از صادرات خدمات فنی و مهندسی
  • اجرای طرح کیفیت بخشی محصولات سنگین، اولویت پالایشگاه بندرعباس است
  • صرفه جویی ۲ میلیارد دلاری سوخت با تکمیل راه آهن شلمچه بصره
  • صرفه جویی ۲ میلیارد دلاری سوخت با تکمیل راه آهن شلمچه _ بصره
  • اولویت‌بندی و سبک‌سازی پروژه‌ها؛ سیاست‌ راهبردی در راه‌سازی کشور
  • پیشرفت خیره‌کننده پروژه بنزین‌سازی پالایشگاه تهران