Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- دبیر علمی بنیاد دعبل خزایی گفت: به لحاظ کمی در 40 سال پس از انقلاب بیش از مجموعه یک هزار سال گذشته شعر عاشورایی داریم که علاوه بر کمیت از نظر کیفی هم این دوره قابل تامل است.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، محمدرضا سنگری عصر روز شنبه در مراسم رونمایی از کتاب «اربعین مرثیه» - شامل گزیده ای از اشعار عاشورایی هزار سال گذشته- که در بنیاد دعبل انجام شد، افزود: اگر قرار باشد ما سازه هویت بخش شیعه را مشخص کنیم هیچ چیز روشن تر از عاشورا نمی یابیم عاشورا همه هستی ماست و این را در تجربه تاریخی امروز خود به وضوح می بینیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: عاشورایی که برای ما رواترین حادثه است یعنی همه حق در آن تجلی پیدا کرده است، هیچ رخدادی در تاریخ به زلالی کربلا نیست، زیبایی در آغاز، پایان، برنامه، دیالوگ، مونولوگ و گفت و گو با خود آن نهفته است.
سنگری ادامه داد: کربلا زایاست، هیچ رخدادی به زایایی کربلا نیست. می آفریند و می سازد، پوینده و پایا و پویاست،کربلا اسوه ای برای ماست، به سبب گره خوردگی وجود ما در کربلا همواره باید به بازشناسی و واکاوی این واقعه بپردازیم.
وی افزود: یک هزارسال پیشینه شعر فارسی ما آثار بزرگی داشته است اما همه می دانیم شاعران ما به هیچ رویدادی به اندازه عاشورا نپرداخته اند، اگر قرار باشد هزاره گذشته شعری ما نوعی ارزیابی و ارزشیابی شود آن هم از نگاه شاعرانی که کارهای مطالعاتی و پژوهشی در حوزه شعر کرده اند، می توان پی برد سروده های شاخص کدامند.
سنگری افزود: برای این منظور باید ابتدا فهرستی از شاعران گذشته تهیه می کردیم، که مشخص شد بیش از 120 شاعر در این حوزه فعال بوده اند پس شعر یا شعرهای ممتازشان را در جلوی اسمشان قرار دادیم.
وی افزود: بعد گفتیم چرا به بررسی شعر عصر انقلاب نپردازیم، به لحاظ کمی در 40 سال گذشته انقلاب بیش از مجموعه یک هزار سال گذشته شعر عاشورایی داریم که جدا از شمارشان از لحاظ کیفی هم، شعرهای عاشورایی دوره پس از انقلاب قابل تامل است.
سنگری گفت: اضلاع چندگانه عاشورا در هیچ دوره ای به اندازه دوره ما چهره نشان نداده است.
به گفته وی قرار شد فهرستی از شاعران دوره انقلاب هم تهیه شود‌، فرم هایی آماده و ارزیابی ها شروع و دیدگاه شاعران معلوم شد، دیدگاه ها و تفاوت دیدگاه ها در این کتاب خواندنی و قابل توجه است.
سنگری با بیان اینکه «می شود همین کار را در حوزه شعر علوی فاطمی و مهدوی هم انجام داد»، گفت: در هیچ روزگاری به اندازه روزگار ما شعر مهدوی تولید نشده است.
کتاب «اربعین مرثیه» شامل برترین سروده‌های شاخص هزار سال شعر عاشورایی فارسی در دو مقطع ( قرن چهارم هجری تا انقلاب اسلامی و پس از انقلاب اسلامی تاکنون) توسط انتشارات سپیده‌باوران در 448 صفحه قطع وارد بازار شده است.
فراهنگ**3009** 1418

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي فرهنگ و ادب معارف شعر عاشورايي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۴۶۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (5 اردیبهشت)

بی تو ای سرو روان با گل و گلشن چه کنم
زلف سنبل چه کشم عارض سوسن چه کنم

آه کز طعنه بدخواه ندیدم رویت
نیست چون آینه‌ام روی ز آهن چه کنم

برو ای ناصح و بر دردکشان خرده مگیر
کارفرمای قدر می‌کند این من چه کنم

برق غیرت چو چنین می‌جهد از مکمن غیب
تو بفرما که من سوخته خرمن چه کنم

شاه ترکان چو پسندید و به چاهم انداخت
دستگیر ار نشود لطف تهمتن چه کنم

مددی گر به چراغی نکند آتش طور
چاره تیره شب وادی ایمن چه کنم

حافظا خلد برین خانه موروث من است
اندر این منزل ویرانه نشیمن چه کنم

تفسیر :

روزهای سختی را می گذرانید و به شدت ناامید و دل خسته شده اید. بدخواهان پیوسته در حال توطئه چینی علیه شما هستند و عرصه را برای تان سخت و تنگ کرده اند.

هنر آن است که در چنین روزهایی بتوانید امیدواری خود را حفظ کرده و به خداوند متکی باشید. برای پیروزی و گذشتن از سختی ها با دوستان دلسوز و آگاه مشورت کنید تا راه حل مشکلات پیدا شود.

زندگی نامه حافظ

حافظ، شاعر فارسی زبان قرن هشتم هجری بوده که در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز متولد شد. پدر او بهاءالدین محمد نام داشت که در دوران کودکی حافظ، از دنیا رفت. حافظ در دوران نوجوانی شاگرد نانوا بود و به‌همراه مادرش زندگی سختی را سپری می‌کرد. گفته می‌شود او در اوقات فراغت خود به مکتب‌خانه‌ای که نزدیک نانوایی بود می‌رفت و خواندن و نوشتن را از همان جا فراگرفته است. او در مجالس درس علما و بزرگان زمان خود شرکت می‌کرد و نیز‌زمان برای کسب درآمد به کارهای سخت و طاقت فرسا می‌پرداخت. خانه حافظ در محله شیادان شیراز بود.

این شاعر بزرگ در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی مسلط شد و در دهه بیست زندگی خود به یکی از مشاهیر علم و ادب سرزمین خود تبدیل شد. جالب است بدانید که او قرآن را به‌طور کامل حفظ بود و به همین خاطر تخلص حافظ را برای او انتخاب کردند. شمس الدین محمدبن بهاءالدین محمد حافظ شیرازی حدود چهل سال در حوزه درس استادان آن زمان از قبیل قوام الدين عبدالله، مولانا بهاء الدين عبدالصمد بحرآبادی، مير سيد شريف علامه گرگانی، مولانا شمس الدين عبدالله و قاضی عضدالدين عيجی  شرکت می‌کرد و به همین خاطر به اکثر دانش‌های زمان خود مسلط بود.

حافظ در دوران شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرد و شغل دیوانی را برای خود انتخاب کرد. او علاوه بر شاه ابواسحاق، در دربار شاهان دیگری همانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز حضور پیدا کرده بود. حافظ از طریق دیوانی امرار معاش می‌کرد و شاعری شغل اصلی او نبود. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین گناه از نظر حافظ، ریاکاری و مردم‌فریبی بود. حافظ در دوران زندگی خود اشعار به‌ویژه غزلیات بسیار زیبا و معنی‌داری سروده است که نیز‌اکنون پس از گذشت قرن‌ها از آن، بوی تازگی داده و خواندنش آرامش‌بخش است. دیوان اشعار حافظ شامل غزلیات، قصیده، مثنوی، قطعات و رباعیات می‌شود.

حافظ در دوران جوانی عاشق دختری به نام شاخه نبات شد؛ البته برخی بر این عقیده‌اند که نام همسر حافظ نسرین بود و او این نام را به‌دلیل شیرین زبانی معشوقه‌اش به او اختصاص داده است. او برای رسیدن به معشوقه‌اش، ۴۰ شبانه روز را به‌طور مستمر در آرامگاه باباکوی شب زنده‌داری کرده و به دعا پرداخت. سپس، با شاخه نبات ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند پسر بود. حافظ تنها یک بار ازدواج کرد و پس از مرگ همسرش مجرد ماند. به همین خاطر بسیاری از عارفان و عاشقان، عشق مقدس و واقعی را در حافظ جستجو می‌کنند. پسر این شاعر بزرگ نیز در دوران جوانی در راه سفر نیمه‌کاره به هند همراه پدرش از دنیا رفت.

در تقویم رسمی ایران، ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ است و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت حافظ با حضور پژوهشگرانی در سراسر دنیا روی آرامگاهش در شهر شیراز برگزار می‌شود.

 

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده است که آن را در در ۵۰ سال از زندگی خود سروده است؛ یعنی به‌طور متوسط در هر سال تنها ۱۰ غزل سروده است؛ زیرا او در لحظاتی خاص به سرودن اشعار خود می‌پرداخت و تمرکز خود را روی خلق آثاری ناب گذاشته بود که شایسته مقام معشوق باشد. این نکته بسیار قابل‌توجه و تامل‌برانگیز بوده و به همین خاطر دیوان او را به یک کتاب خاص و خواندنی تبدیل کرده است. دیوان حافظ بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و زبان‌های دیگر دنیا به چاپ رسیده است. حافظ لقب ماهرترین غزل‌سرای زبان فارسی را نیز با اقتدار از آن خود کرده و تک بیت‌های او بسیار درخشان و تماشایی است.

شاید تعبیر کردن یا قدرت تاویل پذیری را بتوان از مهم‌ترین خصوصیات اشعار حافظ به حساب آورد؛ زیرا هر کس که دیوان حافظ را باز کرده و غزلی از آن می‌خواند، با توجه به شرایط روحی خود برداشت متفاوتی از آن می‌کند؛ به‌گونه‌ای که حافظ آن شعر را فقط برای حال آن لحظه او سروده است. در اشعار حافظ، تناسبات هنری به شکلی ظریف و دقیق رعایت شده‌اند و ایهام و ابهام را به جا و درست به کار برده است. در برخی از اشعار حافظ، زبان طنز نیز به کار گرفته شده تا ناگفته‌ها به کمک زبان طنز بیان شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • پاسداران بیانات رهبری را برای خود حجت شرعی می‌دانند
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (6 اردیبهشت)
  • برگزاری نشست خبری مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه عاشورا
  • تجلیل از پدر دو بیتی لکی لرستان
  • صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت
  • مجموعه شعر طنز «دیزی در پنت هاوس» منتشر شد
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (5 اردیبهشت)
  • «اشعار نو از نغمه‌های کهن» شنیدنی می‌شوند
  • سپاه عاشورا ۶۱ طرح رفع تنش آبی در روستاها اجرا می‌کند
  • توصیه اخلاقی رهبر انقلاب به فرماندهان نظامی در دیدار روز گذشته + فیلم