Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-06@15:11:26 GMT

عقب گرد کارگردان زن در فیلم سومش

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۶۶۷۲۷

به گزارش پارس نیوز، 

جاده قدیم سومین فیلم از سه‌گانه‌های منیژه حکمت است که به بررسی مسائل و مشکلات زنان در جامعه و خانواده می‌پردازد. موضوعی که به نظر می‌رسد بیشتر خواسته سازنده آن است تا دغدغه جامعه که بیش از همه به رخ کشیدن قابلیت و نگاه زنانه بر موضوعی زنانه در جامعه را نشان می‌دهد اما درنهایت با اثری روبرو می‌شویم که کپی دست چندم از فیلم فروشنده اصغر فرهادی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متأسفانه فیلم‌نامه در خلق درام و شخصیت‌پردازی ضعف‌های اساسی دارد. همچنین از تعدد کاراکترهای فاقد شناسنامه و داستان‌های فرعی ناکارآمد نیز برخوردار است و فیلم‌ساز را در سومین اثرش ناکام می‌گذارد.

کارگردانان گزیده کار همواره می‌کوشند تا با وسواس، تحقیق فراوان، نگارش دقیق و انتخاب بازیگر با بازی‌های خوب بر این نکته تأکید کنند که اگرچه کم و گزیده کار هستند اما هر زمان که احساس کنند حرف ناگفته‌ای از رخدادها سیاسی، اجتماعی و... در سینما زده نشده را بیان کنند ازاین‌رو همه توان خود را بکار می‌برند تا اثری بی‌نقص به نمایش بگذارند؛ اما منیژه حکمت در فیلم «جاده قدیم» هرگز به این امر دست نیافته و نتوانسته انتظارات مخاطبان خود را برآورده کند. اثر او پر از نقص‌های آشکار کارگردانی، بازی‌ها، شخصیت‌پردازی و تشتت شخصیت‌های بدون شناسنامه و ناکارآمد است که با داستان‌هایی اضافه و دست‌وپا گیر همراه شده است. شخصیت‌هایی که هیچ کمکی به پیشبرد داستان چالش و گره اصلی فیلم «جاده قدیم» نمی‌کنند.

فیلم با داستان به‌ظاهر پیچیده «خسرو و پریسا» آغاز می‌شود. اتفاقی که آن‌قدر شخصیت‌های اصلی را تحت شعاع و درگیر خودش می‌کند که به نظر می‌رسد خط اصلی قصه است اما این موضوع در لابه‌لای داستان‌های فرعی واصلی گم و رها می‌شود. قصه جوادی، شخصیت کلاه‌بردار فیلم نیز می‌توانست چالشی جدی برای قصه «مینو» باشد و ذهن مخاطب را به سمت این نکته سوق دهد که او یکی از عاملان مشکل شخصیت اصلی است اما نویسنده و کارگردان به‌راحتی از این قابلیت بالقوه نیز می‌گذرد

مشگل‌گشای تمام چالش‌های خانواده و محیط کار، مینو است. کسی که باقدرت و شخصیتی محکم و خودساخته در چشم برهم زدنی نه‌تنها این مشکل را حل می‌کند بلکه با عصای جادویی‌اش خانواده را نیز مدیریت می‌کند. شخصیت قدرتمند مینو در مقابل شخصیت منفعل و مقهور شوهر «بهرام» تضادی قابل‌ملاحظه و فمینیستی را ایجاد می‌کند؛ اما مینوی استثنایی، همه‌فن‌حریف، خودساخته و مسئولیت‌پذیر براثر اتفاقی به‌یک‌باره خاموش می‌شود به‌گونه‌ای که دیگران برای او وزندگی‌اش تصمیم می‌گیرند.

 

 ازاین‌رو ضعف اصلی فیلم «جاده قدیم» را ابتدا باید در فیلم‌نامه آن جستجو کرد. وجود شخصیت‌های زیاد و ناکارآمدی که نامشان در قصه هست اما هیچ کارایی ندارند. مانند. عمه نرگس، عمه لیلی، خاله مهرو، دایی مهرداد و... همگی شخصیت‌هایی هستند که بود یا نبودشان حتی در شکل‌گیری و تحول شخصیت اصلی قصه هیچ نقشی ندارد و در پیش برد داستان نیز کمکی نمی‌کند. به نظر می‌رسد سازندگان قصد دارند تا بر این نکته تأکید کنند که این آدم‌ها جز مزاحمت برای مینو کار دیگری ندارند اما اگر قصد فیلم‌ساز هم‌چنین بوده باشد لازم نبود برای رسیدن به آن این‌همه اسم ردیف کند. کما اینکه علی‌رغم تلاش‌های فیلم‌ساز این اطلاعات بدون کارکرد و بلااثر می‌ماند؛ زیرا باوجود ردیف کردن این‌همه اسم بازهم علل بروز ماجراهای زندگی خانواده مینو در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. اساساً چیستی و کیستی مهرداد برادر مینو نامعلوم است. اینکه برای مهرداد چه اتفاق تلخی افتاده و لزوم بیان آن در این قصه چیست؟ مهرو خواهر مینو کیست و چه بیماری دارد؟ چرا باید از او و مهرداد در این قصه نام‌برده شود درحالی‌که هیچ تأثیری در پیش برد داستان ندارند؟ این اسامی اضافی قرار است چه باری را از دوش فیلم بردارند و نبودشان چه خللی در آن ایجاد کند؟

این رویه درباره داستان‌های اضافی که به ناگاه رها می‌شود هم دیده می‌شود. مخاطب از ابتدای فیلم در انتظار اتفاق اصلی می‌ماند و برای یافتن خط اصلی قصه، هر موضوع، گره‌ها و چالشی را دنبال می‌کند. ابتدا داستان «خسرو و پریسا» مطرح و بعد از مدتی داستان «سیما سرمدی و حسین جوادی» و گرفتن وام عنوان می‌شود به ناگاه همه این داستان‌ها رها می‌شود و بیماری مهرو و مشکلات بهرام با آقاجان برجسته می‌شود و... این روند بازهم ادامه می‌یابد؛ اما در انتها معلوم می‌شود که قصه اصلی روایت مشکلات و افسردگی مینو است. البته این مصائب باعث شده که خانواده‌اش را فراموش کرده و به مشکلات دیگران کمترین اهمیتی ندهد اما در ادامه بدون هیچ اطلاعات و داده‌ای درباره علت این تغییر رویه ناگهان به خود می‌آید و متحول می‌شود و می‌کوشد تا یک‌تنه تمام مشکلات خانواده و محیط کارش را حل کند. به نظر می‌رسد فیلم‌نامه‌نویس زمانی که باید مخاطب را از جزئیات رخدادها مطلع کند در ارائه اطلاعات خست می‌کند و یا اساساً انگیزه‌ای غیرقابل‌باور را برای بازگشت کاراکتر اصلی عنوان می‌کند.

بازی‌ها نیز بسیار بد و تصنعی هستند. قرار است تا مهتاب کرامتی نقش زنی را بازی کند که به دلیل تعرض جنسی دچار مشکلات عاطفی، روحی و افسردگی حاد شده است اما سکانس‌ها و پلان‌هایی که از او نمایش داده می‌شود بیشتر به افراد معتاد در حال ترک می‌ماند. سکانس‌های سیگار کشیدن روی تراس و یا دراز کشیدن روی زمین و به خود پیچیدن و ... هیچ‌کدام حس افسردگی حاد را به مخاطب منتقل نمی‌کند. حتی دیالوگ‌های بازیگران نیز بسیار سرد و بی‌حس و تصنعی است. گویا به آن‌ها گفته‌شده این دیالوگ را بگویند و منتظر شنیدن دیالوگ بعدی بازیگر مقابل باشند و تا زمانی که نوبت دیالوگشان نشده صبر کنند. بازی همه بازیگران تهی از حس است. این نکته در بازیگران اصلی این فیلم بسیار بعید به نظر می‌رسید. به همین دلیل وقتی‌که خسرو می‌گوید: «خیلی نگرانشم باید یک کاری بکنیم» خنده تمسخرآمیز مخاطب را به همراه می‌آورد. این دیالوگ باید در حس بازیگر دیده می‌شد؛ اما هرگز این اتفاق نیفتاد. متأسفانه در بازی آتیلا پسیانی «بهرام» حس نگرانی و دلسوزی و همدردی هم دیده نمی‌شود. این نکته درباره آتیلا پسیانی به دلیل تکنیکی بودن بازی او بازمی‌گردد؛ زیرا او به جهت بازی‌های تکنیکی در اکثر نقش‌هایش زمانی که قرار است لحظات حسی و یا بازی‌های احساسی از خود به نمایش بگذارد بسیار ناکارآمد است. بی‌شک دیالوگ‌ها، فیلم‌نامه، شخصیت‌پردازی‌ها و بازی گیری بازیگران همگی سبب شده تا فیلم «جاده قدیم» اثر ضعیفی در کارنامه منیژه حکمت ثبت شود.

به‌این‌ترتیب منیژه حکمت در سومین فیلم از سه‌گانه خود به نسبت دو فیلم قبلی‌اش «زندان زنان و سه زن» نه‌تنها گامی به جلو برنداشته بلکه با عقب گردی فاحش فیلمی را ساخته که به لحاظ کارگردانی، فیلم‌نامه و شخصیت‌پردازی و خلق درام حتی در بازی گیری از بازیگرانش نیز ضعف‌های اساسی دارد. او برای ساخت فیلم «جاده قدیم» داستانی را انتخاب کرده که موضوع نو و جسورانه‌ای به‌حساب نمی‌آید و امروز همگان آن را با فیلم اصغر فرهادی مقایسه می‌کنند و اثر را کپی دسته چندم «فروشنده» می‌دانند.

نویسنده: مهدی قنبر


انتهای پیام/

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: مشکلات جامعه خانواده اصغر فرهادی ذهن افسردگی مهتاب کرامتی معتاد سیگار زمین بازی زنان ساخت فیلم بازی جاده زنان زندان سه گانه پارس پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۶۶۷۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازیگر اخراجی‌ها کارگردان شد

به گزارش همشهری آنلاین، ابوالفضل همراه اظهار داشت: از فرهنگسرای نیاوران بیرون آمدم که امسال بیشتر به کار هنری‌ام برسم و از تمامی ظرفیتی که داریم، دوستان و هنرمندان خوب و کسانی که سالیان سال است در کنارشان کار و شاگردی کردم کمک بگیرم تا امسال بتوانیم یک سری کارها را انجام دهیم. اولین پروژه‌ای که در دست داریم یک مجموعه تلویزیونی طنز است و پیگیری می‌کنیم که به نتیجه برسیم.

وی که پیشتر پیشینه کارگردانی فیلم کوتاه را در کارنامه کاری‌اش دارد، خاطرنشان کرد: این نخستین کارگردانی من در ساخت مجموعه بلند تلویزیونی خواهد بود. تشکیل اتاق فکر و کارهای مقدماتی و رایزنی‌های آن در دست انجام است و متعاقبا اسامی عوامل اعلام می‌شود. این مجموعه کاری متفاوت در حوزه کمدی است و بی‌شک مخاطبان بسیاری خواهد داشت. موضوعات روز جامعه محوریت کار در ساخت این مجموعه تلویزیونی است.

بازیگر اخراجی‌ها گفت: در ساخت این مجموعه از بازیگران پیشکسوت و قدیمی با تجربه همراه با ترکیبی از بازیگران نسل جدید و بازیگران تئاتر استفاده می‌کنم.

وی اظهار داشت: در جشنواره‌های مختلف تئاتر، هنرمندان بسیار خوب و مستعدی را در تمامی شهرستان‌ها دیدم و یکی از دلایلم تربیت نیروی انسانی و هنرمندان خوب و متعهد است و به گمانم می‌شود از این ظرفیت برای حضور استعدادهای بازیگری در شهرستان‌ها استفاده کرد.

همراه گفت: این مجموعه تلویزیونی در تهران فیلمبرداری می‌شود اما در کستینگ آن حتما از هنرمندان شهرستانی دعوت خواهم کرد. این روزها مشغول نوشتن هستم و تلاش می‌کنم بیشتر فیلم ببینم.

کد خبر 849313 منبع: ایرنا برچسب‌ها خبر مهم بازیگران سینما و تلویزیون ایران فیلم و سریال ایرانی

دیگر خبرها

  • جواد مولانیا «سی و یک رویا» را به صحنه می‌برد
  • برای فوتبال ما قشنگ نبود سپاهان و تراکتور بالای جدول باشند | بعضی چیزها در شان و شخصیت جواد نکونام و استقلال نیست
  • «له له» جایزه جشنواره هیوستون را گرفت
  • بازیگر اخراجی‌ها کارگردان شد
  • شیرین مثل «شکرستان»/ پویانمایی که ۱۸ ساله شد
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • یادآوری خاطرات با نسخه بدنساز داستان اسباب بازی ها(عکس)
  • چهره‌هایی که نمی‌دانستید صداپیشگی هم کرده اند
  • تکرار داستان جشن قهرمانی تراکتور در لیگ هلند + فیلم
  • انیمیشن‌هایی متفاوت برای بزرگتر‌ها؛ انیمیشن‌هایی مفرح برای بچه‌ها