Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@05:04:59 GMT

صنعت سفالگری در آستانه اشرفیه احیاء شد

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۶۷۰۱۴

صنعت سفالگری در آستانه اشرفیه احیاء شد

رشت-ایرنا- پس از گذشت چند دهه، صنعت سفالگری با راه اندازی یک کارگاه سنتی در شهرستان آستانه اشرفیه احیاء شد.

رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آستانه اشرفیه در گفتگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این کارگاه سفالگری در روستای پنچاه از توابع بخش مرکزی این شهرستان آغاز به کار کرده گفت: برای راه اندازی این کارگاه سفالگری در زمینی به مساحت حدود 400 مترمربع ، 3 میلیارد و 500 میلیون ریال هزینه شده که از این میزان یک میلیارد و 150 میلیون ریال از محل تسهیلات روستایی و 2 میلیارد و 350 میلیون نیز توسط بخش خصوصی تامین شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


محمد علی عابدی ، سفالگری را یکی از هنرهای دستی ارزشمند عنوان و تصریح کرد: هنرمندان سفالگر با استفاده از گل خاک رس آثار هنری زیبایی را خلق می کنند که ساخت انواع ظروف سفالی از آن جمله است.
وی با اشاره به اینکه با راه اندازی این کارگاه سفالگری ، ساخت گمج ( دیگی سفالین و یکی از معروفترین ظروف گلی شهرستان آستانه اشرفیه ) دوباره احیاء شده افزود: طی سال های دور ( حدود 40 سال پیش ) گمج توسط برخی از هنرمندان این شهرستان ( به ویژه در روستای امشل) ساخته و در مغازه های اطراف حرم مطهر آستانه اشرفیه به فروش می رسید.
وی گفت: گمج ظرفی سفالی است که از آن برای پخت انواع خورشت های محلی چون باقالی قاتوق ، فسنجان ، ترشه تره استفاده می شود و همواره مصارف آشپزی و تزیینی آن مورد توجه مردم گیلان به ویژه اهالی شهرستان قرار داشته است.
وی افزود: نبود یک کارگاه سفالگری در منطقه در سال های اخیر موجب شد تا آثار سفالگری از شهرستان های مجاور و دیگر استان های کشور به بازار این شهرستان وارد و به مصرف کنندگان عرضه شود.
عابدی ضمن تاکید بر اهمیت راه اندازی این کارگاه سفالگری در رونق افتصادی منطقه خاطر نشان کرد: راه اندازی این کارگاه سفالگری موجب خواهد شد تا آثار سفالگری مورد نیاز بازار این منطقه با هزینه های بسیار کمتر در اختیار مصرف کنندگان و علاقه مندان به آثار هنری قرار بگیرد.
وی حمایت از هنرمندان صنایع دستی را از اهداف میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری عنوان و ابراز امیدواری کردشاهد افزایش تعداد کارگاه های سفالگری در این شهرستان باشیم.
محمد فاضلی فر هنرمند احیا کننده سفالگری در شهرستان آستانه اشرفیه نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این کارگاه سفالگری با داشتن 154 مترمربع زیربنا از امکانات و تجهیزاتی چون انبار ، حوضچه های گل، خشک کن ، کوره ، 4 دستگاه سفالگری ، یک دستگاه لعاب برخوردار است.
وی احیای هنر سفالگری و ایجاد اشتغال را از اهداف راه اندازی این کارگاه عنوان و خاطرنشان کرد: این کارگاه برای 4 نفر بطور مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
این هنرمند 36 ساله آستانه ای در ادامه با بیان اینکه کارگاه سفالگری اش می تواند نیاز شهرستان را در زمینه تهیه آثار سفالی برطرف کند اظهار داشت: هنرمندان این کارگاه توانایی آن را دارند که روزانه بین 300 تا 400 ظرف سفالی ( بسته به نوع و بزرگی ظروف) تولید و به بازار مصرف عرضه کنند.
فاضلی فر که بیش از 15 سال در زمینه صنعت سفالگری فعالیت دارد ، از گمج، گلدان، انواع ظروف آشپزخانه ای سفالین ، پارچ و لیوان ، قلک ، نمکیار ، نیه ( کوزه ای برای درست کردن دوغ محلی ) به عنوان مهمترین تولیدات این کارگاه سفالی نام برد و گفت: فعالیت این کارگاه می تواند در احیا برخی آداب و رسوم محلی این منطقه نیز موثر باشد.
وی همچنین توسعه این کارگاه سفالگری را از اهداف خود عنوان و اضافه کرد: با توسعه این کارگاه سفالگری که کلیه مراحل تولید سفال ، فرآوری گل ، لعاب کاری در آن انجام می شود ، این شهرستان می تواند در زمینه صادرات آثار سفالی نیز گام بردارد.
وی حمایت مسئولان را در رفع مشکل نوسانات برق و همچنین توسعه این کارگاه سفالگری ضروری دانست و گفت: امیدوارم متولیان امر با حمایت های خود زمینه توسعه فعالیت های این کارگاه سفالگری را هرچه بیشتر فراهم سازند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ،سفالگری از نخستین صنایع بشری بوده و خاستگاه آن گرچه به درستی آشکار نیست ولی از روی یافته های کهن ،سرزمین باستانی سومر می دانند .در کشور ما نیز سفالگری سابقه بسیار طولانی دارد و به احتمال قوی ، فلات ایران زادگاه اولیه ظروف سفالین به شمار می رود و قدمت آثار بدست آمده از حفاریها نیز گواه این مدعاست.
پیش از رواج شیشه سفالینه ها رایج ترین مظروفات بشر بودند.
مرغوبترین خاک در صنعت سفالگری خاک رس است که به دلیل وجود مقادیر بالای آهن در آن به رنگ سرخ است .
در گذشته سفال در گیلان به علت فراهم بودن بستر مناسب تولید آن مصارف فراوانی داشته است.گمج و نوخون ( ظرف مخصوص طبخ غذا به همراه درب) ، خم سفالین ،کوزه سفالین ، کاسه سفالین ، نمکیار ( سینی سفالین که مخصوص ساییدن مغز گردو ،سبزی و انار ترش است) ، گیلی تابه ( ظرف مخصوص برشته کردن تخمه ) ، تنگ آب ، تنور نان پزی ، ظروف نگهداری مواد از جمله آثار سفالگری به شمار می رود.
شهرستان آستانه اشرفیه در شرق گیلان از کانونهای گردشگری مذهبی استان محسوب می شود.
7287 /6030

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ارتباطات سفالگري آستانه اشرفيه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۶۷۰۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بوم‌گردی کلید تحقق اشتغال روستاها/جوانان کارآفرین حمایت مالی شوند

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – سولماز پورنعمت؛ صنعت گردشگری و تبع آن بوم‌گردی صنعت سبزی است که می‌تواند مولد و اشتغالزا بوده و کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کند.

با گسترش و حمایت‌های دولت از صنعت بوم گردی می‌توان روستاها را از فقر، مهاجرت و مشکلات اجتماعی و اقتصادی نجات داد و در صورت وجود درآمد پایدار قطعاً مهاجرت معکوس نیز اتفاق خواهد افتاد.

دولت با واگذاری زمین رایگان یا واحدهای بلااستفاده دولتی به جوانان، شرایطی را فراهم کند تا جوانان با ابتکار خود نسبت به ایجاد واحدهای گردشگری و بوم گردی اقدام کرده و کسب و کار جدیدی را راه اندازی کنند.

در سال‌های اخیر در چند منطقه از شهرستان نمین از جمله روستای «آرپاتپه»، روستای «نوشنق» و روستای توریستی «عنبران علیا» واحدهای بوم گردی ایجاد شده است.

بوم گردی روح جدید بر تن اقتصاد روستایی

برای اینکه در جریان کم و کیف صنعت بوم گردی در شهرستان نمین قرار بگیریم سراغ جوان دهه هشتادی رفتیم که در یکی از روستاهای نمین اقدام به ایجاد اقامتگاه بوم گردی کرده است.

این جوان اهل شهرستان نمین در گفت وگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه واحد بوم گردی را با توجه به علاقه‌ای که به این صنعت داشتم ایجاد کردم و جوانان از شروع کار واهمه نداشته باشند، اظهار کرد: منطقه جنگلی «فندوقلو» پتانسیل و ظرفیت ایجاد واحدهای بوم گردی را دارد.

محمد اصغری با بیان اینکه در سال ۹۸ شروع به کار کردم و بعد از ایجاد واحد بوم گردی رشته تحصیلی گردشگری را برای پیشرفت کارم انتخاب کردم، افزود: اول کار را با یک واحد شروع کردم و محوطه اقامتگاه چیزی برای ارائه به مهمان نداشت.

وی با اشاره به اینکه اکنون چهار واحد اقامتی آماده پذیرایی از مهمانان است، خاطرنشان کرد: در ادامه کار محوطه واحد بوم گردی روستای «آرپاتپه» را برای استراحت و استفاده مهمان‌ها تجهیز کردیم.

این جوان کارآفرین اهل نمین با بیان اینکه به مهمانان خدمات تور امن گردشگری در سطح شهرستان ارائه می‌دهیم، افزود: به کمک دیگر اعضای خانواده با غذاهای محلی از مهمانان پذیرایی می‌کنیم.

اصغری با بیان اینکه بوم گردی در منطقه ما توجیه اقتصادی خوبی دارد، ادامه داد: بعضی از سال‌ها از جمله دوران کرونا، درآمد اقامتگاه نسبت به هزینه پایین‌تر بود.

وی با تاکید بر اینکه اقامتگاه‌های بوم گردی باید برنامه ریزی پویا داشته و در راستای راه اندازی تورهای گردشگری و سفرهای امن برنامه‌ریزی شود، گفت: بنده در اقامتگاه بوم گردی به دنبال حفظ ساختارهای بومی هستم.

گرانی زمین مانع ایجاد اشتغال روستایی است

اصغری نحوه جذب گردشگران را بیشتر از طریق فضای مجازی عنوان کرد و گفت: از جمله خدماتی که در واحد بوم گردی ارائه می‌دهیم کمپ، موسیقی زنده، شب نشینی به سبک قدیم و بازی‌های بومی و محلی است.

این جوان اهل نمین با بیان اینکه به دنبال افزایش واحد اقامتی و افزایش کیفت خدمات هستم، افزود: با مدیریت درست جنگل‌ها و مناطق گردشگری استقبال نیز بیشتر خواهد شد از دولت و سازمان‌های مردم نهاد می‌خواهیم نسبت به پاکسازی و حفاظت از مناطق گردشگری اقدام کنند.

اصغری یکی از عوامل عدم گسترش کار خود به گرانی زمین‌های روستا اشاره و افزود: گرانی زمین‌های روستا یکی از موانع پیشرفت کار بنده و دیگر اهالی روستاهای شهرستان نمین است.

وی به کمبود منابع مالی و منابع انسانی اشاره کرد و افزود: بخاطر دوری از شهر کسی برای کار در روستا راغب نیست و آموزش و عدم تمایل به آموزش یکی دیگر موانع مدیریت بوم گردی در روستاها است.

وی در پایان اظهار کرد: جذب و سرمایه‌گذاری برای کارآفرینان جوان نه تنها راهی برای پایدار نگه داشتن اقتصاد و رشد آن است بلکه با اقتصاد پایدار روستاها توانمند خواهند شد.

شهرستان نمین به دلیل قرار گرفتن در محدوده جنگل‌های هیرکانی فرصت‌های اشتغال‌زایی «بوم محور» را دارد در صورت حمایت دولت، ساکنین روستاها می‌توانند با بستر سازی و ایجاد بوم‌های محلی نتایج مطلوبی را کسب کنند.

بوم گردی در برابر هزینه‌های کلان ایجاد واحدهای اقتصادی، می‌تواند فرصت ایجاد کسب و کارهای کوچک را فراهم کند قدمی برای مهاجرت معکوس و کاهش آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی در روستاها شود.

کد خبر 6082439

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی واحد احیا فولاد بافت با نانوکاتالیست‌‌های ایرانی
  • راه اندازی نخستین هنرستان جوار صنعت در شهرستان البرز
  • اجاره نشین بودن ۶۰ درصد واحدهای صنفی تربت حیدریه
  • راه‌اندازی واحد احیاء فولاد بافت کرمان با نانوکاتالیست‌های پیشرفته ایرانی  
  • سروده‌ای که رهبر انقلاب در آستانه وعده صادق خواندند
  • رتبه نخست شهرستان کبودراهنگ در فرزندآوری استان همدان
  • بنا‌های تاریخی پایتخت نونوار می‌شود
  • کاهش نواقص جایگاه‌های سوخت شهرستان سبزوار
  • اجرای پروژه فاضلاب شهرک صنعتی گلپایگان
  • بوم‌گردی کلید تحقق اشتغال روستاها/جوانان کارآفرین حمایت مالی شوند