Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@16:44:50 GMT

تیشه «تَشی» به درختان بنه خراسان جنوبی

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۷۲۶۸۴

تیشه «تَشی» به درختان بنه خراسان جنوبی

بیرجند - ایرنا - چند سالی است که درختان بنه در خراسان جنوبی زخم خورده دندان‌های تیز و برنده جانوری خوش اشتها و شبگرد به نام «تَشی» شده اند و نبود اعتبار برای مقابله با این جانوار نابودی جنگل زارهای بنه را در پی دارد.

به گزارش ایرنا، این روزها حال روز درختان بنه خوش نیست، در روزهایی که خشکسالی های چندین ساله رمق بنه زارها را گرفته، کمبود خوراک نیز تشی را به جان درختان انداخته به‌گونه‌ای که این قاتلان شبگرد در دسته‌های دو تا ده تایی به تنه درختان بنه هجوم می‌برند و با دندان ‌های تیز خود پوسته پایین درختان بنه را می‌جوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در چند سال گذشته تشی به 30 هزار هکتار از جنگل های بنه خراسان جنوبی خسارت زده که 30 درصد این جنگل ها به طور کامل خشک شده است.
کارشناسان محیط زیست از تشی به عنوان جانور شب کار یاد می کنند که اگر پوست تنه درخت به صورت کامل توسط این جانور خورده شود، نابودی درخت حتمی است.
سال گذشته اداره کل محیط زیست خراسان جنوبی مجوز شکار این گونه جانوری را در شهرستان نهبندان به عنوان کانون جولان تشی صادر کرد که مورد استقبال قرار نگرفت.
بهترین راهکار مقابله با تشی ایجاد مانع فیزیکی در اطراف درختان بنه است که متاسفانه تاکنون اعتباری برای مقابله با این جانور به اداره کل منابع طبیعی و محیط زیست خراسان جنوبی اختصاص نیافته و نیاز است با اختصاص اعتبار ملی و اجرای طرح های ضربتی توسط مسئولان استانی خسارت این جانور به جنگل های بنه متوقف شود.

**نبود اعتبار و شدت هجوم تشی
رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به خبرنگار ایرنا گفت: تشی تاکنون به 30 هزار هکتار از جنگل های بنه استان خسارت زده که 30 درصد این جنگل ها به طور کامل نابود شده است.
عباسعلی محمودی افزود: تشی جانوری است که از ریشه و پیاز گیاهانی از جمله زعفران و سیب زمینی تغذیه می کند ولی به دلیل تغییر شرایط اقلیمی و خشکسالی ها، این گونه به درختان هجوم آورده است.
وی عنوان کرد: تشی باعث نابودی و خشک شدن درختان بنه 400 تا 800 ساله در نهبندان شده، این جانور خسارت های شدیدی نیز به محصول زعفران کشاورزان وارد می کند.
رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه هجوم تشی به درختان از سال 1394 بحرانی شده است، اضافه کرد: راهکارهایی برای حفظ بنه زارها ارائه شده که نیازمند اعتبارات کلان بوده اما از مرکز برای این منظور اعتباری اختصاص نیافته است.
محمودی، حصارکشی درختان را یکی از راهکاری مقابله ای برای توقف خسارت این جانوار ذکر و تشریح کرد: حصارکشی را با سه روش می توان انجام داد، تور مرغی به عنوان یکی از راهکارها نیازمند 2 میلیارد و 300 میلیون تومان اعتبار است، سنگ چینی اطراف درخت به عنوان راهکار دیگر نیازمند 3 میلیارد تومان اعتبار و استفاده از تورهای گابیونی به عنوان مطلوب ترین روش 15میلیارد تومان اعتبار را می طلبد.
به گفته وی روش های دیگری مانند شکار، زنده گیری و استفاده از مواد دور کننده برای مقابله با این جانور هم وجود دارد که مورد تایید محیط زیست نیست و باعث آسیب زدن به محیط می شود.
محمودی با اشاره به اینکه بخش عظیمی از خسارت ها به جنگل های بنه در نهبندان و درمیان وارد شده است، عنوان کرد: اگر شرایط به همین منوال ادامه داشته باشد و اعتباراتی در این خصوص در نظر گرفته نشود به زودی خسارت ها به 2 تا سه برابر افزایش خواهد یافت.
وی افزود: قبل از خراسان جنوبی تشی بیشترین آسیب را به کرمان وارد کرده بود که بعد از بحرانی شدن، از مرکز اعتباراتی به این استان اختصاص یافت و تور مرغی را اجرایی کردند.
رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تاکید کرد: با توجه به شرایط محیطی موجود، تجدید حیات گونه بنه امکان ندارد و اگر نابودی این درختان ادامه داشته باشد به زودی شاهد انقراض اینگونه ارزشمند خواهیم بود.
محمودی عنوان کرد: با توجه به طول عمر 15 ساله تشی و زادآوری آن که در هر سال یک تا چهار بچه می زاید خطر جدی برای درختان بنه محسوب می‌شود که باید مسئولان راهکار جدی در این زمینه بکار گیرند.

**تعدیل تشی دنبال می شود
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: جنگل های خودرو در تنوع زیستی و کاهش ریزد گردها نقش مهم و اساسی دارد، اگر درختان بنه از بین بروند بسیار از گونه های جانوری و تنوع زیستی منطقه نیز از بین خواهد رفت.
حسن اکبری افزود: از طرفی دیگر تشی به عنوان یکی از گونه های جانوری نباید از نظر جمعیت به شدت کاهش یابد و از نظر مسائل اخلاقی نابودی این جانور درست نیست.
وی ایجاد موانع فیزیکی در اطراف درختان بنه را بهترین و موثرترین راهکار برای جلوگیری از خسارت این جانوار ذکر کرد و گفت: برای این منظور اقداماتی از جمله فنس کشی و دیوار چینی مد نظر است و با رایزی هایی با سازمان محیط زیست به دنبال تامین اعتبار هستیم.
اکبری بیان کرد: در برخی مناطق استان که تشی ها جولان می دهد و خسارت های هنگفتی را وارد می کند، تعدیل جمعیت این گونه را دنبال خواهیم کرد، سال گذشته مجوز شکار این جانور را برای اقلیت های مذهبی داشتیم که کسی استقبال نکرد.
وی افزود: از آنجایی این گونه جانوری بیشتر در شب فعالیت دارد، تعدیل آن هم کار بسیار سختی است، در گذشته تشی توسط پلنگ و سایر گونه های گوشتخوار شکار می شد که به دلیل از بین رفتن و کم شدن آنها، جمعیت تشی ها در برخی نقاط استان بیش از حد است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی عنوان کرد: در مناطقی از جمله جنوب و جنوب غربی استان خشکسالی، درختان بنه را بی رمق کرده و از طرفی هجوم تشی هم باعث می شود تا درختان زودتر خشک و نابود شوند.

**از شکار تشی استقبال نشد
مدیر اداره محیط زیست نهبندان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: جانوار تشی بیشترین خسارت را به درختان بنه شیر شتر و بی بی مریم شهرستان وارد کرده به گونه ای که تعدادی از درختان بنه که پوست اطرافشان به طور کامل توسط این جانور در گذشته خورده شده، خشک شده است.
محمد کاظم شکرگزار افزود: آماری از تعداد این جانور نداریم، اما براساس خسارت به درختان و آثاری که از خود در منطقه برجای می گذارند، تعداد آن به شدت افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: پلنگ تنها جانوری است که تشی را شکار و نابود می کند، تاکنون تنها در یک منطقه شهرستان آنها به صورت محدود یکی تا 2 قلاده پلنگ مشاهده شده و در ارتفاعات شیر شتر که تشی ها جولان دارند، پلنگ زیست نمی کند.
شکرگزار عنوان کرد: براساس مصوبه شورای عالی محیط زیست وقتی تعادل محیط زیست بهم بخورد و یک جانور جولان گر بخواهد خسارت های هنگفتی را به محیط زیست وارد کند، مجوز شکار آن صادر می شود، سال گذشته مجوز شکار تشی برای افراد محلی و اقلیت های مذهبی داشتیم که استقبالی نشد.
خارهای بلند روی بدن تشی او را از سایر پستانداران متمایز می‌ کند و نباید آن را با جوجه تیغی اشتباه گرفت.
این جانوار در بیشتر زیستگاه‌ ها اعم از جنگلی، کوهستانی، استپی و بیابانی زندگی می‌ کند، گاهی نیز پیرامون باغ‌ ها و زمین ‌های کشاورزی ساکن می ‌شود.
گزارش: حکیمه مصطفایی
7556*6054

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد جنگل بنه خراسان جنوبي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۷۲۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خسارت ۳۰۰ تا ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی در اثر سیلاب

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، مدیر کل مدیریت بحران استانداری گفت: در اثر بارندگی شدید شبانه روز گذشته حدود ۴۰۰ روستا در استان در سیل گرفتار شدند که ۲۱۹ روستا از این تعداد مربوط به شهرستان خوسف است.


آخوندی افزود: در اثر سیلاب شبانه روز گذشته در بسیاری از نقاط استان، حاشیه راه‌های مواصلاتی شسته شده و بسیاری از مسیر‌ها از جمله سرچاه عماری به سمت صمدآباد مسدود است.


وی گفت: همچنین در اثر سیلاب به زیرساخت‌ها، قنوات، باغات، راه‌های روستایی و معابر شهری خسارت وارد شده است که گروه‌های ارزیاب و امدادرسان از مدیریت بحران، هلال احمر و جهاد کشاورزی به مناطقی که مسیر‌های آنها بازگشایی شده است اعزام شده‌اند.


مدیر کل مدیریت بحران استانداری افزود: تیم‌های مدیریت بحران استان برای اعزام به مناطق سیل زده در آمادگی کامل هستند و در هر روستا و یا منطقه‌ای که مسیر دسترسی بازگشایی شود سریعاً تیم‌های ارزیاب برای بررسی میزان خسارت‌ها و گزارش آن اعزام می‌شوند.


آخوندی افزود: بیشترین بارندگی شبانه روز گذشته با حدود ۶۰ میلیمتر مربوط به بیشه شهرستان خوسف بوده است.


وی گفت: هم اکنون عملیات امدادرسانی به مناطق سیل زده با همکاری تمامی گروه‌های استان آغاز شده و از بخش خصوصی و معادن نیز برای استفاده از ماشین آلات سنگین کمک گرفته شده است.

دیگر خبرها

  • راه اندازی ۵۰ خانه محیط زیست در خراسان جنوبی
  • شکارچی غیرمجاز در سبزوار قبل از شکار دستگیر شد
  • راه اندازی ۵۰ خانه محیط زیست در خراسان جنوبی/یک تجربه موفق
  • اهدا بیش از پنج هزار اصله نهال حرا به محیط زیست استان بوشهر
  • سیلاب به مزارع روستای سرچاه شور خسارت زد + تصاویر
  • عکس| خسارت های شدید بارش تگرگ به خودروها در یک شهر ایران
  • خسارت سیلاب آن روی سکه بارندگی‌ها
  • اهدای بیش از ۵ هزار اصله نهال حرا به محیط زیست استان بوشهر
  • دو طرح بزرگ مدیریت بحران در نهبندان اجرا می شود
  • خسارت ۳۰۰ تا ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی در اثر سیلاب