Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش تقریب، همواره آیین‌ها و ادیان مختلف با هدف همبستگی میان پیروان و هویت بخشی به جریان اجتماعی خود، ایامی را در سال مشخص کرده و پیروان خویش را ملزم به شرکت در این اجتماعات می کنند. یکی از پیامدهای اینگونه تجمعات، نمود جهانی و به نوعی تبلیغ آن جریان اجتماعی است که معمولا در جامعه جهانی تاثیر گذار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زيارت اربعين يکي از مهم‌ترين محورهاي حياتي فرهنگ شيعه مي‌باشد که همواره شيعيان راستين با اين نشانه درطول تاريخ شناخته مي‌شوند.

اجتماع اربعین حسینی مسلمانان جهان در عراق یکی از مهم‌ترین جلوه‌های رفتار دینی و بزرگترین رخداد تاریخ شیعه در سالیان گذشته می باشد که علی رغم ریشه های تاریخی پیاده روی اربعین حسینی در عراق اما در قرن اخیر بعلت حکومت رژیم بعث بر کشور عراق و مخالفت این حکومت با هر گونه برگزاری آئین و گرامیداشت های مذهبی در عراق و شرایط امنیتی این کشور پیاده روی اربعین عملا تعطیل شده بود. با سرنگونی رژیم بحث عراق از سال 1382 این حرکت مجدداً توسط مردم عراق آغاز می گردد که می توان اوج گیری پیاده روی و اجتماع اربعین حسینی را مربوط به شش سال گذشته دانست.

به طور کلی مراسم اربعین حسینی به عنوان یکی از پرنفوذ ترین شعائر الهی شیعیان در سالیان اخیر با تبدیل شدن به بزرگترین سرمایه اجتماعی شیعه و کنارهم قرار دادن شیعیان کشورهای جهان در کربلای معلی و همچنین مدیریت و اداری مردمی آن سبب شده که با تجلی ایمان مومنین، برطرف نمودن ضعف های ایمانی تبدیل نمودن تعبد  و عواطف انسانی به اطاعت از دستورات اولیای دین، وحدت و همبستگی شیعیان، کنار رفتن مرزهای قومیتی و انسانی و ارزش پیدا نمودن مرزهای دینی و تبدیل شدن دشمنی ها به دستی ها، بالا بردن شعور و آگاهی مردم در بستر همزیستی مومنین موجب تعمیق باورهای شیعه در نگاه جهانیان گردد که اثرات این امر در دوستی ملت ها و جهانی شدن پیام عاشورا و تبدیل شدن مراسم اربعین به مراسم صلح طلبان جهان دانست.

با توجه به این شرایط و به علت نوظهور بودن راهپیمایی اربعین حسینی در مقیاس و وسعت فعلی، ورود مجامع علمی و نهادهای دانشگاهی به فعالیت های تحقیقاتی و مطالعه و بررسی علمی ابعاد گوناگون اجتماع اربعین حسینی و همچنین اختصاص پایان نامه های دانشجویان به بررسی ابعاد مختلف مراسم اربعین حسینی و تدوین پژوهش های کاربردی بیش از پیش احساس می شود.

بر اساس اطلاعات ارائه و ثبت شده در سامانه پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) تا سال 1396 تعداد ده پایان نامه با محوریت موضوع مراسم اجتماع اربعین حسینی در کربلای معلی و ابعاد گوناگون این مراسم معنویی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تالیف و تدوین شده است که با توجه به وسعیت کمی و کیفی این رویداد در ابعاد مذهبی، اجتماعی و سیاسی و اهمیت این آئین دینی در تبلیغ و ترویج فرهنگ اسلام ناب به سراسر جهانیان، ضرورت ورود جامعه دانشگاهی به موضوع اربعین پژوهی و انجام پژوهش های کاربردی می بایست مورد توجه دانشجویان و اساتید حوزه های علمیه و دانشگاه ها قرار گیرد.

از مهمترین دلایل و موانع پیش روی پژوهشگران و دانشجویان علاقه مند به بررسی ابعاد مختلف مراسم اربعین حسینی نبود منابع کافی برای پیشینه تحقیق به علت نوظهور بودن پدیده مراسم اربعین حسینی به شکل فعلی می باشد که این امر ضرورت استفاده محققین از روش اقدام پژوهی و انجام پژوهش های کاربردی به منظور کاربردی کردن و پیاده سازی ارزش های فرهنگی، الگوهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جوامع دینی را خواستار است که تحقق این مهم نیازمند حمایت نهادهای علمی و پژوهشی از پژوهشگران و دانشجویان علاقه مند و تسهیل شرایط اجرایی تحقیق می باشد.

در ادامه به بیان عناوین و موضوعات پایان نامه ها و پژوهش های صورت گرفته در این زمینه می پردازیم:
1-    ارایه ساختار مناسب مستند دینی - آیینی با مطالعه موردی اربعین حسینی در عراق. حسن امامی، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی علی اصغر غلامرضایی و مشاوره محمود اربابی، دانشکده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ۱۳۹۲.
2-       پیاده روی اربعین به مثابه ارتباطات آیین شیعی. محسن امین ورزلی، به راهنمایی عبدالله گویان، پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات گرایش مطالعات سیاست گذاری، گرایش سیاستگذاری عمومی، دانشگاه امام صادق(ع)، ۱۳۹۴.
3-         بررسی سیمای امام حسین(ع) در زیارت أربعین.- نگارش اشکان جوانمرد؛ استاد راهنما علیرضا رادبین. کارشناسی ارشد (دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی)؛ 1393.
4-    بررسی ابعاد جامعه شناختی مراسم اربعین حسینی و نقش آن در تحکیم پایه های عقیدتی تشییع. محمد حسین رضایی، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی محمد حسین پوریانی، دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی، 1396.
5-    بررسی تطبیقی مراسم حج ومراسم اربعین. احمد اکبری، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی محسن علی مجیمی و مشاوره کریم کشکولی، موسسه آموزش عالی علامه مجلسی، 1395.
6-    مطالعه و طراحی موکب چند منظوره اربعین در مسیر نجف به کربلا. زینب فرحات، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی خسرو دانشجو و مشاوره محمد رضا بمانیان، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده هنر و معماری، 1395.
7-    استخراج الگوی گردشگری ابررویداد مذهبی اربعین. مهدیه بد، پایان نامه دکتری تخصصی (PhD)، به راهنمایی محمد حسین ایمانی خوشخو، دانشگاه علم و فرهنگ تهران، دانشکده علوم گردشگری، 1396.
8-    بررسی تحلیلی عوامل موثر در توسعه گردشگری مذهبی با تأکید بر اربعین با رویکرد FCM. زهرا استادعلی دهقی، پایان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی میرمحمد اسعدی و مشاوره سید حبیب الله میرغفوری، دانشگاه علم و هنر یزد، دانشکده علوم انسانی، 1395.
9-    نقش گردشگری مذهبی اربعین بر توسعه زیرساخت های استان ایلام. نسرین آقا کشی زاده، پایاین نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی محمد سلاورزی زاده و مشاوره سید مهدی ویسه، موسسه آموزش عالی باختر ایلام، دانشکده مدیریت و حسابداری، 1396.
10-    پوشش خبری آیین زیارتی اربعین در سیمای جمهوری اسلامی ایران؛ مقایسه و مطالعه موردی خبر 21 شبکه یک سیما در سال‌های 1393 و 1394. سعید صدیقی، پیان نامه کارشناسی ارشد، به راهنمایی سید مجید امامی و مشاوره پیمان جبلی، دانشگاه امام صادق علیه السلام، دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات، 1396.

*گزارش از: محمد حسین رضایی کارشناس ارشد جامعه شناسی انقلاب اسلامی

انتهای پیام/

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۷۹۳۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روز پرکار دانشگاه آزاد کرمانشاه با امضای ۲ تفاهم‌نامه همکاری

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، افشین غنی‌زاده سرپرست به همراهی مرتضی کهراریان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه در راستای تعامل و همکاری با سازمان‌ها، ارگان‌ها، صاحبان صنایع و شرکت‌های فعال تفاهم‌نامه همکاری با نمایندگان معاونت علمی پژوهشی ناحیه مقاومت بسیج سپاه کرمانشاه و شرکت بیمه زندگی خاورمیانه امضا کردند.

افشین غنی‌زاده با تأکید بر اهمیت ارتباط دانشگاه در راستای سیاست‌های کلان آموزشی، پژوهشی فرهنگی و اقتصادی با اشاره به فعالیت‌های مشترک در زمینه‌های مختلف مورد توافق طرفین اظهار کرد: هدف از این تفاهم‌نامه‌ها دستیابی به موضوعات مهم و مورد توافق طرفین است که با مذاکرات قبلی مشخص شده و در تحقق موضوعات مورد توافق طبق مفاد تفاهم‌نامه اقدام می‌کنیم.

وی افزود: در راستای تحقق سیاست‌های کلی نظام مقدس اسلامی و به‌منظور بهره‌مندی نظام‌مند از خرد جمعی، همکاری و ارتباط بین دانشگاه‌ها، ارگان‌ها، صنایع و شرکت‌های مختلف ازجمله معاونت علمی پژوهشی ناحیه مقاومت بسیج سپاه کرمانشاه و شرکت بیمه زندگی خاورمیانه می‌تواند به ارتقای کمی و کیفی اهداف و برنامه‌های مشترک طرفین یاری رساند؛ بنابراین با امضای این تفاهم‌نامه‌های همکاری، در این مسیر گام برمی‌داریم.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه استفاده از توانایی‌های علمی و توسعه همکاری‌های آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی برای استمرار ارتباط سازمان‌یافته مابین طرفین به‌منظور برطرف کردن نیاز‌های متقابل را از مهم‌ترین اهداف این تفاهم‌نامه برشمرد.

به گزارش آنا،‌ تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه با معاونت علمی پژوهشی ناحیه مقاومت بسیج سپاه کرمانشاه به مدت سه سال در هفت ماده ۴ تبصره بوده و به امضای غنی‌زاده نماینده دانشگاه و غلامعلی یاربیگی نماینده ناحیه مقاومت سپاه همچنین تفاهم‌نامه با شرکت بیمه زندگی خاورمیانه نیز به مدت دو سال در ۸ ماده و دو تبصره به امضای رئیس دانشگاه و سیامک حبیبی مدیر توسعه شرکت بیمه زندگی خاورمیانه رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فعالیت مجامع اجلاسیه بین المللی پیرغلامان حسینی
  • استقرار ۱۲ پایگاه اورژانس در مسیر زائران اربعین در شلمچه
  • دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو پذیرش می‌کند
  • برگزاری نخستین نشست سلامت برگزاری مراسم راهپیمایی اربعین حسینی
  • سردار حسینی: قانون افزایش جرایم راهنمایی و رانندگی ابلاغ نشده است
  • روز پرکار دانشگاه آزاد کرمانشاه با امضای ۲ تفاهم‌نامه همکاری
  • هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان جذب فراگیر کارشناسی ارشد
  • هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان فراگیر ارشد/ مجوز ثبت نام به هیچ یک از موسسات آموزشی ندادیم
  • هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان فراگیر ارشد/ مجوز ثبت نام برای هیچ یک از موسسات آموزشی ندادیم
  • هشدار دانشگاه پیام نور به متقاضیان فراگیر ارشد