Web Analytics Made Easy - Statcounter

خودروسازان آمریکایی، کره‌ای و ژاپنی سهم عمده‌ای از بازار خودروی کوچک‌ ویتنام را در اختیار دارند و تاکنون دو تلاش در این کشور برای ساخت خودروی ملی ناموفق بوده است. در این شرایط، ایده ساخت ماشینی که خودروسازان لوکس جهان را به چالش بکشد، بلندپروازانه و شاید غیرممکن به نظر برسد. اما یک شرکت تازه تاسیس با تکیه بر تکنولوژی آلمانی، طراحی ایتالیایی و مدیریت آمریکایی می‌خواهد با این چالش روبرو شود و اولین ماشین ویتنامی را به جهان معرفی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 وین‌فست (VinFast) که کمتر از دو سال پیش تاسیس شده، در نمایشگاه خودروی پاریس یک شاسی‌بلند و یک سدان رونمایی کرد. این ماشین‌ها توسط استودیوی پینین‌فارینا در ایتالیا طراحی شده است. این استودیو همراه با سه استودیوی دیگر ایتالیایی حدود بیست طرح برای این ماشین‌ها ارائه کردند و وین‌فست طرح نهایی را با رای مردم انتخاب کرد. هر دو ماشین بر روی پلتفرم نسل‌های قبلی ب ام و ساخته می‌شود که کارخانه اتریشی ماگنا (Magna) آنها را به روز‌کرده است. موتور دولیتری ماشین را هم ب ام و به این کارخانه داده است و جعبه دنده ماشین هم کارخانه آلمانی ZF تامین می‌کند. مدیر وین‌فاست آمریکایی است. جیم دلوکا پیش از آمدن به ویتنام، مدیر ارشد جنرال موتورز بود. سهم عمده‌ای از مدیران دیگر این شرکت هم پس از تعطیلی کارخانه جنرال موتورز در استرالیا به وین‌فست آمده‌اند و تعدادی هم از شرکت‌های فورد و فیات-کرایسلر به این شرکت پیوسته‌اند. سرمایه این کارخانه را وینگروپ، بزرگترین گروه تجاری-صنعتی ویتنام تامین کرده است. تاکنون سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برای ساخت کارخانه‌ وین‌فست سرمایه‌گذاری شده است. ظرفیت تولید این کارخانه ۲۵۰ هزار دستگاه خودرو در سال است که برای بازاری که سالانه کمتر از ۳۰۰ هزار دستگاه در آن فروخته می‌شود زیاد به نظر می‌رسد. آقای دلوکا می‌گوید اگرچه تمرکز شرکت ابتدا بر بازار ویتنام است اما در کمتر از یک سال وین‌فست محصولاتش را در بازارهای دیگر جهان هم خواهد فروخت. وین‌فست علاوه بر این دو مدل می‌خواهد یک ماشین کوچک هم براساس اپل کارل (Karl) بسازد. برای این کار این شرکت کارخانه جنرال موتورز در ویتنام را خریده و برای طراحی این ماشین با استودیوی ایتالیایی ایتال دیزاین همکاری می‌کند. این شرکت همچنین در حال ساخت یک اتوبوس الکتریکی است و با همکاری کارخانه اتریشی KTM می‌خواهد موتورسیکلت‌های کوچک الکتریکی هم تولید کند. با وجود واکنش مثبت رسانه‌ها و کارشناسان در نمایشگاه پاریس و حضور نام‌هایی مشهور در کنار وین‌فست، هنوز برای قضاوت درباره آینده وین‌فست زود است. برای کارخانه‌ای که هیچ سابقه‌ای در تولید ماشین ندارد، ساخت ماشین با کیفیتی که بتواند با ماشین‌های لوکس اروپایی و ژاپنی رقابت کند آسان نخواهد بود. به علاوه برای جهانی شدن، وین فست مانند مارک‌های کره‌ای و ژاپنی ابتدا به بازاری پررونق در ویتنام نیاز دارد و تکیه بر غرور ملی به عنوان انگیزه‌ای برای تشویق تقاضا ممکن است کافی نباشد. علاوه‌ بر تجربه‌های ناموفق پیشین در ویتنام، نزدیک‌ترین مثال به وین‌فست در جنوب شرق آسیا، کارخانه پروتون است. این شرکت در سال ۱۹۸۳ به عنوان خودروساز ملی در مالزی تاسیس شد، اما برنامه‌هایش برای جهانی شدن به شکست انجامید. پروتون پس از میلیاردها دلار هزینه از بودجه دولت، سال گذشته در آستانه ورشکستگی به کارخانه چینی جیلی فروخته شد. جیم دلوکا می‌گوید این شرکت به سرنوشت پروتون دچار نخواهد شد و تا ده سال دیگر وین‌فست به نامی تبدیل خواهد بود که مردم در سراسر جهان آن را می‌شناسند. 

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۷۹۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوسازی و توسعه خطوط جمع آوری فاضلاب بندرعباس ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار می خواهد

ایسنا/هرمزگان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان تکمیل خطوط و شبکه جمع آوری فاضلاب هم راستا با تکمیل تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس و انتقال پساب به صنایع غرب را مهم ارزیابی و تخصیص اعتبار برای اجرای آن را خواستار شد.

 مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان امروز ( ۱۴ اردیبهشت ماه )در بازدید مهدی دوستی استاندار هرمزگان و شهروز شجاعی رئیس شرکت ساخت و توسعه خلیج فارس از روند بازسازی و احداث فازهای تصفیه تکمیلی تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس، با بیان اینکه دستورات استاندار هرمزگان در تکمیل پروژه‌های آب و فاضلاب همواره راهگشا و تسریع کننده امور بوده است، افزود: نگاه جامع و آینده نگری استاندار هرمزگان در این بازدید نشان داد عزمی جدی در استان هرمزگان برای جلوگیری از ورود به پساب به دریا وجود دارد که نوید روزهای خوب با هدف بهبود شرایط زیست محیطی ساحل بندرعباس را می‌دهد.

عبدالحمید حمزه پور با بیان اینکه تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس در حال حاضر ۵۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، افزود: در این بازدید موانع پیش روی این پروژه به صورت میدانی بررسی و تصمیمات لازم اتخاذ شد.به گفته حمزه پور ۳۸ کیلومتر از خطوط جمع آوری بتنی و در شرایط بحرانی است که می طلبد با هدف جلوگیری از ریزش آن، نوسازی شود.

مدیرعامل آبفای هرمزگان ادامه داد: یکی دیگر از چالش های شهر بندرعباس جمع آوری فاضلاب محلات بافت فرسوده شامل محله چاهستانی ها، آیت الله غفاری و سنگ کن است که فاضلاب خام آنها وارد خورها می شود.

وی مجموع اعتبار پیش بینی شده برای نوسازی و توسعه خطوط جمع آوری فاضلاب بندرعباس را ۷۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد.

در این بازدید، به مناسبت هفته کارگر، استاندار هرمزگان با اهدای گل از تلاش کارگران قدردانی کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تجهیز صنایع کشور با ربات‌های مجهز به هوش مصنوعی
  • آمادگی شرکت نفت مناطق مرکزی برای به راه‌اندازی کارخانه ان‌جی‌ال ۳۱۰۰
  • نوسازی و توسعه خطوط جمع آوری فاضلاب بندرعباس ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار می خواهد
  • (ویدئو) مرگ صد‌ها هزار ماهی بر اثر گرما در ویتنام
  • توضیحات فولاد ازنا در مورد یک خبر
  • از دجله تا راین!/کدام کشور اروپایی رکورددار تجهیز صدام به تسلیحات شیمیایی بود؟
  • موزه‌های آنلاین حوزه برندینگ طراحی شد
  • صنعتگران به هوشمندسازی حمل‌ونقل دوچرخه‌ای شهر مشهد کمک کنند
  • موزه‌های آنلاین طراحی شد
  • شباهت بی‌نظیر زنبور رباتیک به زنبور واقعی