Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-25@15:55:07 GMT

افت و خیز بازار بورس همچنان ادامه دارد

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۸۰۶۹۷

افت و خیز بازار بورس همچنان ادامه دارد

یک کارشناس بازار بورس گفت: «اخلال در بورس صرفا می‌تواند در حوزه دستکاری قیمت انجام شود. ماجرا این است که وقتی یک نقدینگی بسیار سنگینی از سوی یک سری گروه‌های خاص وارد چرخه بازار می‌شود روی قیمت‌ها تاثیر می‌گذارند. البته لزوما به این معنی نیست که برخی شخصا وارد عمل شوند. این‌ها علاوه بر اینکه افرادی دارند که خریدهایشان را انجام دهند، سرمایه بسیار کلانی در اختیار دارند و با وارد کردن این حجم از نقدینگی باعث می‌شوند که قیمت‌ها خیلی غیرواقعی و غیرمنطقی افزایش پیدا کنند و اینگونه بعضی‌ها را وسوسه کنند که سهام خود را بفروشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

راهکار دیگر این گروه‌ها این است که تعداد زیادی سهام در اختیار دارند و زمانی که بخواهند روی بازار تاثیر بگذارند این سهام را بی محابا وارد بازار می‌کنند تا از طریق افزایش عرضه روی بازار تاثیر بگذارند.»

به گزارش صدای ایران از فرارو، حمید میرمعینی تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص تحولات و شایعه‌های اخیر بورس طی گفتگو با فرارو عنوان کرد: «به طور کلی این قبیل صحبت‌ها همیشه در زمانی که بورس با روند رشد و یا روند نزولی مواجه شده، وجود داشته است، اما هیچ وقت اثبات نشده اند که این نوسانات به دلیل دخالت در بازار بوده یا به طور کلی در پی مکانیزم بازار سرمایه رخ داده است. منظورم این است که نه می‌توان این ادعا‌ها را رد کرد و نه اثبات کرد. من هم الان نمی‌توان بگویم که دست‌هایی از بیرون باعث افت شاخص بورس شده است یا خیر. اما نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که بعد از یک دوره رشد مداومی که در بازار سرمایه این قابل پیش بینی بود که در یک دوره وارد روند اصلاح قیمت شود.»

وی ادامه داد: «من همان زمان که بازار سرمایه رشد بی سابقه‌ای را تجربه کرد و به نوعی رکورد زد، گفتگویی با فرارو انجام دادم و گفتم که احتمالا بعد از این دوره بازار سرمایه وارد روند اصلاح قیمت و استراحت می‌شود. زیرا قاعدتا ما در شرایطی هستیم که هر روز اتفاقات جدید رخ می‌دهد و اخبار جدیدی منتشر می‌شود و همه این‌ها روی بازار سرمایه تاثیرگذار است؛ بنابراین به نظر می‌رسد با توجه به مکانیزم بازار سرمایه، این بازار الان منتظر اخبار و اتفاقات جدید است تا بتواند ادامه جهت روند را تشخیص دهد و روند معاملات و حجم معاملات و شاخص بورس را مشخص کند.»

او افزود: «بنابراین با وجود همه اخبار و گمانه زنی‌هایی که در خصوص وضعیت فعلی بورس طی این روز‌ها شنیده می‌شود، روند معمول مکانیزم بازار بوده و تمام این افت و خیز‌هایی که وجود دارد به این دلیل بود که از یک سو عده‌ای فروشنده بودند که می خواستند سود را شناسایی و یا ریسکشان را کمتر کنند و از سوی دیگر تقاضا در این بازار با وجود ریسک‌های آن طی این مدت افزایش پیدا کرده است و نیز نیازمند انرژی جدید است. زیرا بعضی قیمت‌ها به بلوغ رسیده بودند و لازم بود تغییراتی در آن‌ها رخ دهد. البته امروز هم که تا حدودی شاخص بورس سبز شده خیلی نباید روی آن حساب باز کرد که این ادامه دار خواهد بود. زیرا تا زمانی که نتیجه ریسک‌های سیاسی که این روز‌ها مطرح است، مشخص نشود، این بازار همچنان با افت و خیز‌های بسیاری مواجه خواهد شد.»

این تحلیلگر بورس اظهار کرد: «منظورم از ریسک‌های سیاسی این است که الان همه منتظر هستند تکلیف تحریم‌های امریکا، مذاکرات ایران با اروپا، ترمیم کابینه و ماجرای جدید که برای عربستان رخ داده و روی مسئله نفت تاثیرگذار است، مشخص شود؛ لذا تا زمانی که این مقوله‌ها از ابهام فعلی خارج نشوند ما همچنان شاهد این نوسانات در بازار سرمایه خواهیم بود. بازار الان نیازمند آن است که اخبار جدید و امیدوار کننده‌ای در حوزه اقتصاد، سیاست داخلی و سیاست خارجی بشنود. یعنی به عنوان مثال اگر دولت بتواند راهکاری برای کاهش تحریم‌ها پیدا کند یا آن‌ها را به طور کلی لغو کند و یا با اروپایی‌های به توافقات مفیدی دست پیدا کند، قطعا بر روی روند بازار سرمایه تاثیر مثبت خواهد گذاشت.»

وی تصریح کرد: «اما جدا از همه این مسائل یک بحث خیلی جدی که در بازار سرمایه وجود دارد که هم اهمیت سرمایه‌گذاری و هم بحث جذابیت بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، سازوکار‌های بازار سرمایه است که متاسفانه روز به روز مشکلاتشان بیشتر می‌شود و از سازوکار‌های نظارتی بر بازار سرمایه تا سازوکار‌های معاملاتی این بازار با مشکلات و نواقص بسیاری مواجه هستند. مثلا ما هیچ سازوکاری برای جلوگیری از ایجاد حباب یا اینکه چگونه از نقدینگی که به سمت بازار سرمایه می‌آید نهایت استفاده را ببریم و آن را به سمت تغییر مالی سوق دهیم، نداریم. به همین دلیل است که هیچ وقت متولیان بازار سرمایه در دوران رکود نتوانسته اند نمره قبولی دریافت کنند. حتی اگر در جایی هم شاخص‌ها رشد کرده اصلا ارتباطی به این متولیان نداشته و خارج از اختیارات آن‌ها بوده است.»

میرمعینی تصریح کرد: «بار‌ها این مسئله به متولیان بازار بورس اوراق بهادار گوشزد شده است که بازار ممکن است روز‌های خوب و بد داشته باشد باید آن‌ها برای همه این روز‌ها سناریو و آمادگی کامل داشته باشند. یعنی اگر روز خوب است باید برای آن برنامه داشته باشم که بتوانیم استفاده بهینه کنیم و اگر به عنوان مثال قرار است در راستای جذب نقدینگی و مدیریت آن اقدام کنیم باید ایده و برنامه مشخص داشته باشم. اما متاسفانه هیچ وقت این اتفاق رخ نداده است و هربار که بازار رشد داشته ما کاملا بدون برنامه بودیم. در خصوص روز‌های بد هم همینگونه است. مثلا الان که شاخص‌ها افت کرده اند هم متولیان هیچ برنامه‌ای ندارند و فقط منتظر این هستند که یک اتفاق بیرونی رخ دهد تا اوضاع درست شود.»

او ادامه داد: «الان یکی از مشکلات عجیبی که طی روز‌های اخیر با آن مواجه بودیم، نقص فنی نرم افزار بازار سرمایه است که هسته اصلی معاملات و تمام این بازار است. این ماجرا هم اصلا موضوع جدیدی نیست. بلکه طی ۱۰ سال اخیر بار‌ها و بار‌ها این اتفاق رخ داده است، اما باز هم نتوانستیم به طور کامل آن را رفع کنیم و گاه و بی گاه شاهد مشکلاتی در این نرم افزار هستیم. یعنی اگر یک روز حجم زیادی معامله چه خرید چه فروش وارد شود این سیستم از کار می‌افتد. اما هیچ کس توجهی به اصلاح این نرم افزار ندارد و همانطور که شاهد بودیم، طی روز‌های اخیر هم مجددا از کار افتاد و آسیب‌های بسیار سنگینی را به بازار وارد کرد.»

وی در پاسخ به این سوال که چگونه امکان اخلال در بازار بورس از بیرون بازار ایجاد کرد گفت: «این اخلال صرفا می‌تواند در حوزه دستکاری قیمت انجام شود. ماجرا این است که وقتی یک نقدینگی بسیار سنگینی از سوی یک سری گروه‌های خاص وارد چرخه بازار می‌شود روی قیمت‌ها تاثیر می‌گذارد. البته لزوما به این معنی نیست که برخی شخصا وارد عمل شوند. این‌ها علاوه بر اینکه افراد زیادی دارند که خریدهایشان را انجام دهند، سرمایه بسیار کلانی در اختیار دارند و با وارد کردن این حجم از نقدینگی باعث می‌شوند که قیمت‌ها خیلی غیرواقعی و غیرمنطقی افزایش پیدا کنند و اینگونه بعضی‌ها را وسوسه کنند که سهام خود را بفروشند.»

میرمعینی در پایان گفت: «راهکار دیگر این گروه‌ها این است که تعداد زیادی سهام در اختیار دارند و زمانی که بخواهند روی بازار تاثیر بگذارند این سهام را بی محابا وارد بازار می‌کنند تا از طریق افزایش عرضه روی بازار تاثیر بگذارند. این‌ها افرادی هستند که یا سهامداران شرکت‌های اصلی هستند یا از سرمایه بسیار کلانی برخوردارند. یعنی قاعدتا این‌ها همان بازیگران حقوقی در بازار بورس هستند که می‌توانند روی بازار تاثیر بگذارند و با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند هرگاه که لازم بدانند، تحولاتی در بازار ایجاد می‌کنند.»



منبع: صدای ایران

کلیدواژه: بازار بورس تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۸۰۶۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 

رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بعد از کاهش فضای التهاب در منطقه، خریدار نسبتا خوبی برای کلیت بازار در تابلوی معاملات مشاهده و هفته با خوشی و آرامش سپری شد البته نه به شدتی که برخی‌ها منتظر بودند، اما در مجموع قابل توجه بود. بازار برای استمرار رشد منتظر تحولات و اخبار بنیادی، گزارش‌های سالیانه، تغییر دلار نیما و.. است.

او افزود: سهم‌های شاخص ساز شروع هفته پیشرو بودند، فروش خوب در بورس کالا، امید به رشد نرخ دلار نیما نقد شوندگی بالا و.. جذابیت آنها برای پول‌های بزرگ دو چندان می‌کند. در میانه‌ هفته سهامداران این سهم‌ها بخشی، برای اصلاح و بهینه کردن پرتفوی خود دست به جابجایی و شناسایی سود زدند. تا فرصتی برای توجه به سهام کوچک و متوسط و جبران جاماندگی نسبت به شاخص کل ایجاد شود که برآيند تعادل در بازار را به دنبال داشت.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: در مجموع شاهد خروج پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت و ورود به بازار سرمایه بودیم. ریسک اخیر که مطرح است، مساله اعمال سقف بر روی معافیت مالیاتی بود که برای آن یک فوریت طرح اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ در مجلس به تصویب رسید (قانون سقف ۵۰۰ میلیارد تومانی معافیت مالیاتی). شنیده‌ها حاکی از آن است که این بند از قانون بودجه حذف خواهد شد!

وفایی گفت: ابلاغیه تغییر فرمول حداقل قیمت پایه مقاطع فولادی در رینگ داخلی بورس کالای ایران که با این ابلاغیه عملا حاشیه سود ناخالص شرکت‌های میلگردی حوالی ۵% بهتر می‌شود. این هفته دلار اسکناس در سامانه نیما با رشد ۶۰۰ تومانی همراه و بالای ۴۱ هزار رسید، نشانگر فضای ذهنی بازارساز به سمت رشد نرخ است.

او گفت: اخیرا بخشی از بدهی صنعت برق پرداخت شدکه در کنار اصلاح نرخ خرید برق می‌تواند صنعت برق را متحول کند با انتشار گزارش ماهانه و گزارش‌های سالانه شرکت‌ها، تحلیل خوبی از عملکرد آنها در دسترس بازار برای تصمیم گیری قرار می‌گیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 
  • مصوبه جدید مالیاتی مجلس: بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد
  • بورس تغییر جهت داد
  • بورس سبزپوش شد؛ رشد مناسب بازار در هفته اول اردیبهشت
  • رشد بورس با افزایش تولید خودرو و صادرات محصولات پتروشیمی
  • صندوق‌های املاک و مستغلات بورس، مسیری برای کمک به بانک‌ها جهت رهایی از بنگاهداری
  • پیش‌بینی بورس چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • افت بازار سرمایه پس از ۴ روز رشد
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!