Web Analytics Made Easy - Statcounter

هرچند که پیشرفت تکنولوژی و تنوع رسانه‌های مختلف در کنار تلویزیون، کودکان را کمی از تلویزیون دور کرده است اما هنوز هم کودکان بسیاری، درصد قابل توجهی از وقت خود را به تماشای برنامه های کودک تلویزیونی اختصاص می‌دهند.

‌به گزارش‌ ایسنا‌، روزگاری نه چندان دور، از میان برنامه‌های تلویزیون تنها دو الی سه ساعت آن هم فقط در یک شبکه به کودکان اختصاص داشت؛ کودکان در طول هفته منتظر آخر هفته‌هایی بودند که بتوانند برنامه‌های کودک مورد علاقه خود را از تلویزیون تماشا کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه در آن دوره، کودکان در انتخاب برنامه مورد علاقه خود محدود بودند و تا به این حد برنامه های کودک و کارتون ها گسترده و متنوع نبود اما همان برنامه های اندک نیز تقریبا ۹۰ درصد کودکان را جذب خود کرده بود؛ از خاطرات برخی بزرگترها می توان فهمید، پدر و مادرها نیز در آن زمان، پا به پای کودکان خود تماشاگر برنامه‌های کودک بودند.

اما امروزه انفجاری از برنامه‌های کودک، فیلم ها و سریال ها در شبکه های تلویزیون رخ داده است و رفته رفته تعداد این برنامه ها تا حدی پیشرفت کرده که شبکه های متعددی به پخش برنامه‌ها و کارتون‌های متنوع برای کودکان در تلویزیون اختصاص پیدا کرد.

هرچند که پیشرفت تکنولوژی و تنوع رسانه‌های مختلف در کنار تلویزیون، کودکان را کمی از تلویزیون دور کرده است اما هنوز هم کودکان بسیاری، درصد قابل توجهی از وقت خود را به تماشای برنامه های کودک تلویزیونی اختصاص می‌دهند.

انتخاب نوع کارتون ها برای پخش در تلویزیون، توجه به جنبه آموزشی و فرهنگی برنامه های کودک، عدم پخش کارتون ها و برنامه های کودکی که تاثیرات مخرب فرهنگی و اجتماعی بر کودکان دارد و بسیاری از موارد دیگر از فاکتورهای مهمی است که برنامه سازان و دست اندرکاران یک رسانه به ویژه تلویزیون باید به آن توجه کنند؛ چه بسا تماشای یک برنامه کودک، طی ۲ ساعت تاثیر مثبت یا منفی بر کودکان داشته باشد که هیچ کلاس آموزشی در طول مدت طولانی به این حد موثر نباشد.

محسن ربانی برنامه‌ساز کودک در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، در این خصوص گفت: اصولا کودک از هر چیزی می‌آموزد و از این رو تمام برنامه‌های ویژه کودکان آموزشی است، با این حال اگر منظور، آموزش‌های ضروری برای کودکان است، پژوهش و تحقیق اصل اول برای تولید برنامه‌های آموزشی است، باید نیازها و اقتضائات دوران کودکی شناخته شود و بر این اساس این نیازها و اقتضائات برنامه‌های جذابی برای کودکان تولید شود.

وی ادامه داد: در برخی از برنامه‌های کودک اولویت با جذابیت است و در برخی دیگر اولویت با آموزش؛ درحالی که این دو از هم جدا نیستند، اگر برنامه‌ای جذابیت داشته باشد و صرفا سرگرم کننده باشد و به آموزش‌های دم دستی و تکراری بسنده کند برنامه موفقی نیست، از سوی دیگر برنامه‌هایی که صرفا تمرکز بر آموزش دارند، به دلیل عدم جذابیت نمی‌توانند مخاطبان را به خود جذب کنند و کارایی ندارند.

ربانی ادامه داد: برنامه مطلوب کودک برنامه‌ای است که علاوه بر جذابیت، آموزش هم بدهد، و این کار نیازمند شناخت دنیای کودکی و نیازهای این دوره سنی است یعنی شناخت مهارت‌هایی که باید بیاموزد، مهارتهای فردی و مهارت‌های اجتماعی و سایر نیازهایی که یک فرد در دوران شکل گیری شخصیتش به آنها نیاز دارد و در مرحله بعد این آموزش‌ها باید در قالب‌های سرگرم کننده و جذاب ارائه شود، یعنی به زبان کودک و متناسب با این سن ساخته شود.  

این تهیه کننده برنامه کودک در ارزیابی برنامه‌ها و فیلم های تولید شده برای کوکان در کشور عنوان کرد: به نظر می‌رسد نیازهای کودکان فراتر از موضوعاتی است که به طور مرسوم در برنامه‌های کودکان ارائه می‌شود، کودک نیاز به شادی و سرگرمی و نشاط دارد، این سه محور در اکثر برنامه‌ها ( با اندکی اغماض ) وجود دارد، اما این همه نیاز کودک نیست، کودک علاوه بر اینها نیازمند است که دنیای اطرافش را بهتر بشناسد، لازمه رشد کودک و ورود به دنیای بزرگسالان شناخت واقعی و نه تحریف شده واقعیت است.

به گفته وی، کودکان باید مهارت‌هایی را بیاموزند که متاسفانه کمتر در برنامه‌ها مشاهده می‌شود، مهارت‌های زندگی شخصی شامل نظم، نظافت و ..و مهارت‌های زندگی اجتماعی مثل قانونمداری، احترام به حقوق دیگران و ... حتی اطلاعاتی مانند اقتصاد خانواده می‌تواند برای کودکان مفید باشد، کودک باید یاد بگیرد چگونه صرفه‌جویی کند، چگونه کمبودها را مدیریت کند، در حالی که در اکثر برنامه این محدودیت ها و کمبودها به بهانه شاد ماندن کودکان از چشم آنها دور نگه داشته می‌شود. از این رو برنامه‌های فعلی کودکان پاسخگوی همه نیاز مخاطبان نیست.

تهیه کننده "مداد رنگی" در ارتباط با چگونگی مواجهه با تولیدات رسانه ای غربی در حوزه کودکان اظهار کرد: نخستین شرط برای مواجهه، شناخت درست از فرایند تولید چنین برنامه‌هایی است، اگر شناخت درستی از گفتمان حاکم بر فضای تولید برنامه‌ها و فیلم‌های غربی نداشته باشیم در دام افراط و تفریط می‌افتیم یا مقابله صد در صد و یا پذیرش صد در صد رخ می‌دهد، بنابر این درک اینکه این برنامه‌ها در چه فضای گفتمانی تولید می‌شود و قرار است چه مفاهیمی را به مخاطبان القا کنند، لازمه مواجهه با این برنامه‌هاست.

ربانی اضافه کرد: علاوه بر شناخت گفتمان غرب، سواد رسانه‌ای شرط دیگر مواجهه با این برنامه‌هاست، باید زبان رسانه را شناخت و فهمید که گفتمان غرب با الفبای رسانه چه مفهومی از مفاهیم ذیل آن گفتمان را بیان می‌کند و آیا این مفهوم در تضاد با مفاهیم ذیل گفتمان ملی و اسلامی ماست یا خیر؟ این دو شرط به نظر بنده شروط اصلی برای مواجهه با این برنامه هاست، این بخش مربوط به مدیران و تصمیم گیران است، اما مخاطبان نیز وظایفی  دارند، والدین نیز می‌توانند با آموختن سواد رسانه‌ای، نگاهی انتقادی به برنامه‌ها داشته باشند، و این شیوه نگاه را به کودکان بیاموزند، به آنها یاد بدهند که هر چیزی را بی دلیل نپذیرند و هر چیزی را بی دلیل رد نکنند، اگر والدین با کودکان همراهی کنند و در مورد برنامه‌ها حرف بزنند و آن را تحلیل و نقد کنند، مواجهه فعال و مناسبتری با این برنامه‌ها خواهند داشت.

این برنامه ساز تلویزیون افزود: مسلم است که تاریخ طولانی سینمای غرب و پس از آن تلویزیون، به سازندگان قدرت بسیار زیادی در تولید برنامه های جذاب داده است، این دوره طولانی با تعدد و تنوع آزمون و خطاها به آنان آموخته است که زبان جذابیت چیست و چه چیزی متناسب با نیازهای عاطفی انسان است، انسان‌ها در همه دنیا شاد و غمگین می‌شوند و آنها با تمرکز بر این گره‌های عاطفی عوامل جذابیت را به خوبی شناخته‌اند، علاوه بر این تمرکز بر غریضه انسان آنان را به سوی جذابیت‌های گاه غیر اخلاقی و مخالف فطرت انسان‌ها سوق داده است، برای آنها اصل، جذابیت و کشش است ولو اینکه این جذابیت‌ها مخالف فطرت و نیز ناسازگار با ذائقه سایر فرهنگ‌ها مانند فرهنگ‌های شرقی و دینی باشد.

وی سیمای استان قم را در زمینه ساخت برنامه کودک مد نظر قرار داد و گفت: استان قم با بهره‌مندی از هنرمندان طراز اول در رشته‌های ادبیات، نمایش، سینما و گرافیک، که عمدتا در سطح ملی به فعالیت مشغولند، شرایط مساعدی برای تولید برنامه‌های فاخر برای کودکان دارد، این ظرفیت اگرچه به طور کامل در سیمای مرکز قم مورد استفاده قرار نمی‌گیرد که بخش عمده ای  از آن ناشی از مشکلات ساختاری وموانع قانونی است، اما در شرایط فعلی نیز برنامه‌های تولیدی مرکز قم جایگاه مناسبی در سطح کشور دارد، پخش چند ماهه برنامه کودک مرکز قم به عنوان یکی از بهترین برنامه‌های شبکه‌های استانی از شبکه پویا دلیلی بر این ادعاست. علاوه بر این عضویت بیش از 11 هزار عضو در کانال این برنامه در پیام رسان سروش گویای میزان استقبال مخاطبان از این برنامه بوده است.

ربانی گفت: برنامه مداد رنگی برنامه روتین و ثابت مرکز قم است که از ابتدای تابستان سال جاری تعطیل شد تا فرصتی برای بازنگری مجدد برنامه وجود داشته باشد، تغییر آیتم‌ها، تغییر دکورد، تغییر کاراکترها، افزودن آیتم‌های متعدد، افزودن عروسک و ... از جمله اقداماتی بود که برای ارائه شکل و شمایلی تازه‌تر از برنامه مداد رنگی انجام شد. در سری جدید برنامه مداد رنگی آیتم‌هایی مانند: کتابخوانی، قصه گویی، نمایش خلاق، بازی و ... پیش بینی شده است. 

باید توجه داشت برنامه‌ کودک محدود به برنامه‌های روتین نیست، برای کودکان می‌توان از قالب‌های مختلف برنامه سازی سود جست حتی میتوان فیلم مستند تولید کرد، آنچه مهم است توجه مدیران به اهمیت و جایگاه محوری این گروه سنی و حساسیت کار برای این گروه سنی است که اگر این اتفاق بیفتد می‌توان شاهد کارهای فاخری در این زمینه بود.

گفت و گو از: فاطمه افراز، خبرنگار ایسنا، منطقه قم

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام کودک و رسانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۳۸۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازیگر سینما و تلویزیون: دولت به اقتصاد خانواده‌ها توجه بیشتری کند

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، داریوش ارجمند پیشکسوت عرصه بازیگری سینما، تئاتر و تلویزیون از اهمیت نقش آموزش و پرورش در تقویت فرهنگ جوانی جمعیت بین کودک و نوجوانمان گفت.
براساس اعلام روابط عمومی دومین جایزه ملی جوانی جمعیت؛ داریوش ارجمند بازیگر پیشکسوت عرصه سینما، تئاتر و تلویزیون عنوان کرد: همگان این را می دانند که هر کشوری همچون یک تمدن اگر دوران کودکی، نوجوان، جوانی و پیری نداشته باشد، خواهد مرد. در واقع مرگ یک تمدن زمانی اتفاق می افتد که ما تصور کنیم دیگز نیاز به ازدیاد نسل نداریم در حالیکه همیشه باید این مراتب را رعایت کنیم ، هر چند با گفتن مسائل حل نمی شود باید به مرحله عمل رسید.
وی در ادامه تأکید کرد که راهکارهایی برای تقویت این فرهنگ وجود دارد چرا که امری تربیتی و فرهنگی است و باید با مدیریت قوی از خانواده و آموزش و پرورش ورود کنیم.
ارجمند اظهار داشت: کودکی که در مدرسه تحصیل می کند باید بداند که چقدر تشکیل خانواده و ارزش خانواده مهم است، وگرنه این کودک زمانی که دانشجو می شود ترجیح می دهد به جای فرزندآوری در بزرگسالی سگ و گربه نگهداری کند مثل خیلی از کشورهای خارجی!
این بازیگر پیشکسوت اظهار داشت: امر تربیتی یعنی خانواده و سپس مدرسه، در کنارش هنرمند هم می تواند تلاش کند تا کارهایی برای همین نسل نو انجام دهد، مثلا همین جشنواره رشدی که در مدرسه ها برگزار می شود خودش می تواند رشد جمعیت باشد و کودک و نوجوان ما را نسبت به آینده امیدوار کند و خانواده را بهترین مکان برایش بداند.


وی در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: همه اینها را گفتیم اما این را هم باید تأکید کنم که ازدیاد جمعیت وابستگی زیادی به اقتصاد هم دارد و باید این را در نظر گرفت که خیلی از افراد هستند به خاطر مسائل اقتصادی دست به فرزندآوری یا فرزندآوری بیشتر نمی زنند، از شیرخشک و پوشک گرفته تا چیزهای دیگر که تأمین کننده کودک است ، اینها هم باید مدنظر دولت باشد.
ارجمند یادآور شد: البته کارهایی از سوی دولت مثل توزیع شیرخشک و اعطای مسکن و زمین به خانواده های چند فرزند برای سیاست تشویقی صورت می گیرد که اینها هم خوب است منتها باید بیشتر شود و توجه مردم را جلب کند.
وی با گلایه از اینکه ما فرهنگمان را گم کرده ایم و باید کتاب بخوانیم تا ببینیم کجا بودیم و به کجا می خواهیم برویم، گفت: همه اینها از خانواده شروع می شود، اینکه چه چیزهایی به کودک یاد بدهند و سپس او را راهی مدرسه کنند، بعد می توانیم از هنرمند هم توقع داشتیم که کار تولید کند و خوراک فرهنگی و فکری به کودک و نوجوان ما بدهد تا اینها در بزرگسالی تفکرشان نسبت به ازدیاد جمعیت مناسب و درست شده باشد.
دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش های خانواده،رسانه،سازمان های مردم نهاد، دستگاهای اجرایی،شرکت ها و موسسات خصوصی ،مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری برگزار خواهد شد.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898607

دیگر خبرها

  • قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان معصوم فلسطینی
  • تاکید معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه بر توسعه صادرات در جهت جهش تولید
  • بازیگر سینما و تلویزیون: دولت به اقتصاد خانواده‌ها توجه بیشتری کند
  • سنجش سلامت گامی برای شناسایی به موقع کودکان دارای اختلال
  • «عیدیHD»؛ سفری به سرزمین طنز و خلاقیت
  • ۶۷۸ خیر حامی کودکان تحت حمایت بهزیستی هستند
  • آموزش: چگونه مانع افزایش حافظه مصرفی پیام‌رسان‌ها شویم؟
  • صیانت از همه کودکان وظیفه مرجع ملی حقوق کودک است
  • نوآوری و خلاقیت، لازمه پیشرفت صنعت پتروشیمی در بازارهای جهانی
  • لزوم افزایش ارتباط فعال دانشگاه با جوامع و نهادهای مردمی