Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- الهام رئوفی فر: مدتی است از روستای تاریخی شاهکوه سفلی که یکی از روستاهای شهرستان گرگان به شمار می رود خبرهایی مبنی بر ساخت و ساز غیر مجاز به گوش می رسد. اهالی روستا، فعالان و علاقمندان به حوزه میراث فرهنگی بارها نگرانی خود را از این روند اعلام کردند.

اما تاکنون اقدامی پیشگیرانه برای این روند از سوی نهادهای متولی مشاهده نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حاصل این نوع رفتار دستگاه ها، ساخت بنای پنج طبقه و سه طبقه آن هم در میدان مرکزی روستای شاهکوه سفلی است.

به باور کارشناسان، ساخت و ساز در بافت تاریخی روستا باید از ارتفاع همراز و همگون برخوردار باشد همچنین نوع مصالح به کار رفته در سازه هم باید با سایر بناهای روستا همخوانی داشته باشد. موضوعی که در ساخت و سازهای اخیر روستای شاهکوه سفلی رعایت نشده است.

نگرانی کارشناسان از تبدیل شاهکوه به زیارت

در همین رابطه گزارش و گفتگوهایی توسط خبرگزاری مهر تهیه شد و در یکی از این گفتگوها با جاوید ایمانیان دکترای مرمت آثار تاریخی و مدرس دانشگاه، او نسبت به ساخت و سازهای غیرمجاز در روستای شاهکوه سفلی اظهار نگرانی کرد و از تبدیل بافت تاریخی این منطقه به روستای زیارت گرگان که امروزه محلی برای ساختمان های ناهمگون و بلندمرتبه شده، هشدار داد.

 به گفته وی، وجود ارزش تاریخی و طبیعی در عرصه و حریم روستای شاهکوه سفلی، فرصتی برای تبدیل این منطقه به روستاهای تاریخی کشور مانند ابیانه، میمند و ماسوله است.

دوباره به سراغ او رفتیم تا ضمن آگاهی از شرایط فعلی توضیحات بیشتری درباره ساخت و سازهای انجام شده داشته باشیم.

ایمانیان آموزش و فرهنگ سازی جامعه محلی و روستایی را برای توسعه صنعت گردشگری شاهکوه سفلی دارای اهمیت می داند و می افزاید: نیاز است تا اهالی روستا به ارزش های تاریخی و طبیعی پیرامون خود واقف شوند زیرا تنها در این صورت جامعه محلی برای حفظ بافت و گسترش طرح های گردشگری مشارکت خواهد کرد.

این مدرس دانشگاه نقش سازمان ها و نهادهای مرتبط با ابزارهای حقوقی و قانونی را برای حفظ بافت روستا دارای اهمیت می داند و می گوید: برای پیشگیری از ادامه ساخت و سازهای غیر مجاز تنها ابزارهای حقوقی و قانونی موثر واقع می شود.

قلع و قمع ساخت و ساز غیرمجاز

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گرگان هم در گفتگو با خبرنگار مهر، به استفاده از اهرم های قانونی تاکید می کند و می افزاید: در نامه ای که توسط این اداره تنظیم شده خواستار جلوگیری از ساخت و سازهای بی ضابطه و قلع و قمع بناهای احداثی غیر مجاز شدیم.

یاسر قندهاری با بیان اینکه این موضوع به صورت جدی پیگیری خواهد شد، می افزاید: اگر مانع این نوع ساخت و سازها نشویم شاهکوه شبیه روستای زیارت خواهد شد.

وی از بازدید ماهانه برای نظارت بیشتر بر ساخت و ساز در روستای شاهکوه سفلی خبر می دهد و می افزاید: قرار شد تیمی متشکل میراث فرهنگی، بخشداری و بنیاد مسکن ماهانه سرکشی به روستا داشته باشند. هرگونه ساخت و ساز در روستاهای تاریخی اعم از استفاده از مصالح، ارتفاع بنا و نمای ساختمان باید بر اساس ضوابط سازمان میراث فرهنگی انجام شود

قندهاری با بیان اینکه برای احداث بنا در بافت روستا باید از اداره میراث فرهنگی گرگان استعلام گرفته شود، ادامه می دهد: هرگونه ساخت و ساز اعم از استفاده از مصالح، ارتفاع بنا و نمای ساختمان باید بر اساس ضوابط سازمان میراث فرهنگی انجام شود.

بر اساس ماده ۵۶۰ قوانین مجازات اسلامی برای متجاوزین به میراث فرهنگی، «هر کس بدون اجازه از سازمان میراث فرهنگی کشور یا با تخلف از ضوابط مصوب و اعلام شده از سوی سازمان مذکور در حریم آثار فرهنگی - تاریخی مبادرت به عملیاتی نماید که سبب تزلزل بنیان آنها شود، یا در نتیجه آن عملیات به آثار و بناهای مذکور خرابی یا لطمه وارد آید، علاوه بر رفع آثار تخلف و پرداخت خسارات وارده به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود».

برخورد سریع، قاطع و قانونی با ساخت و سازهای غیر مجاز

 بر همین اساس جانشین دادستان مرکز استان از برخورد سریع، قاطع و قانونی با ساخت و سازهای غیرمجاز در بافت تاریخی روستای شاهکوه سفلی خبر می دهد و می افزاید: وظیفه دادستان است که با جرم برخورد کند.

مسعود سلیمانی با بیان اینکه دادستان طبق قانون اساسی نظارت بر اجرای قوانین در کشور دارد، به خبرنگار مهر می گوید: سیاست ما این است که روستاهایی بکری مانند شاهکوه به عاقبت برخی روستاها مانند زیارت گرگان گرفتار نشود.

وی بررسی ساخت و سازهای غیر مجاز را در کمیسیون ماده ۹۹ استانداری اعلام می کند و می افزاید: در این کمیسیون برخی مواقع جریمه و گاهی مجوز قلع و قم صادر می شود.

درحالی که جانشین دادستان مرکز استان نظارت بر نحوه ساخت و ساز خانه های روستایی را از وظایف بنیاد مسکن اعلام می کند مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان هرگونه تخلف در ساخت بنای روستایی را بی ارتباط با این دستگاه می داند

وی نظارت بر ساخت و ساز روستاها را وظیفه بنیاد مسکن استان می داند و ادامه می دهد: در طرح هادی روستا اگر ساخت و ساز خارج از ضابطه قانونی شکل بگیرد بنیاد مسکن می تواند مانع آن شود.

جانشین دادستان مرکز استان می افزاید: اینگونه نیست که بنیاد مسکن فقط مجوز ساخت را بدهد بلکه نظارت بر احداث خانه های روستایی هم در حیطه وظایف آنها قرار دارد.

تخلف در ساخت و ساز ربطی به بنیاد مسکن ندارد

درحالی که جانشین دادستان مرکز استان نظارت بر نحوه ساخت و ساز خانه های روستایی را از وظایف بنیاد مسکن اعلام می کند مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان هرگونه تخلف در ساخت بنای روستایی را بی ارتباط با این دستگاه می داند و معتقد است که تخلف در ساخت و ساز به این دستگاه مربوط نمی شود چراکه قوانین اجرایی در این بخش برای بنیاد مسکن وجود ندارد.

محمدتقی زمانی نژاد با بیان اینکه بنیاد مسکن در هر روستا ناظر فنی دارد، می افزاید: این موضوع خارج از شرح وظایف ماست و معرفی آنها به ما مربوط نمی شود بلکه دهیاری، فرمانداری و استانداری می توانند در این حوزه ورود کنند.

وی خواستار عدم ارائه امتیاز آب، برق و گاز از سوی نهادهای متولی به سازندگان متخلف می شود و می افزاید: یکی از راه های مقابله با ساخت و سازهای غیر مجاز در روستاها عدم صدور این نوع امتیازهاست.

هرچند که ثبت روستای شاهکوه سفلی گرگان در فهرست آثار ملی باید نقطه قوت و بستری برای رونق صنعت گردشگری این منطقه می شد اما نبود نظارت درست از سوی نهادهای متولی و ناهماهنگی دستگاه ها با یکدیگر، فرصتی برای افراد سودجو مهیا کرده تا با ساخت و ساز بی ضابطه از این شرایط به نفع خود بهره ببرند. نظر به اینکه برخورد با چنین افرادی در قوانین مجازات اسلامی برای متجاوزین به میراث فرهنگی صراحتا اعلام شده انتظار می رود تا دستگاه های متولی نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند.

کد خبر 4427333

منبع: مهر

کلیدواژه: اداره کل میراث فرهنگی گلستان بافت تاریخی ساخت و ساز غیرمجاز گرگان اربعین ۹۷ اربعین 97 اربعین حسینی کرمانشاه گرگان خبرگزاری مهر بوشهر یاسوج مشهد شیراز خرم آباد شهرکرد خطبه های نماز جمعه بارش باران مرز مهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۴۸۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در دست اجرا در استان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان در گفتگوی ویژه خبری صف اول در شبکه استانی دنا ضمن تبرک روز معمار گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی دستگاه اجرایی در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی (ره) تاسیس شد. 
زبیر موسوی افزود: بنیاد مسکن در ۸ شهرستان از ۹ شهرستان در کهگیلویه و بویراحمد شعبه دارد و نمایندگی این بنیاد در شهرستان مارگون نیز به زودی راه اندازی می‌شود. 
وی با بیان اینکه بنیاد مسکن تا حدودی کمبود نیروی انسانی ندارد، عنوان کرد: این بنیاد از طریق آزمون و مبادی قانونی به جذب نیرو اقدام می‌کند. 
موسوی با تاکید بر اینکه تامین زمین برای ساخت مسکن در سه شهرستان بویراحمد، باشت و دنا با مشکل مواجه است گفت: بنیادمسکن این آمادگی را دارد برای رفع این مشکل با دستگاه‌ها و نهاد‌ها و ادارات این سه شهرستان وارد مذاکره شود.
مدیرکل بنیاد مسکن با اشاره به اینکه در کل استان هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دست ساخت است، اضافه کرد: در شهرستان گچساران ۲۸۸ واحد مسکونی تقریبا تکمیل (در مرحله محوطه سازی) شد همچنین طرح ۱۳۲ واحدی این شهرستان  پیشرفت کاری ۴۰ درصدی دارد. 
موسوی با اشاره به سایت هزار و ۱۰ واحدی در دهدشت نیز گفت: پیشرفت کاری این طرح نیز بسیار مطلوب است همچنین در شهرستان‌های لیکک، مارگون و دنا واگذاری زمین و رفع معارضات انجام شد.
وی با اشاره به اینکه تفاهم نامه‌هایی با نهاد‌های حمایتی برای ساخت مسکن محرومان انجام شد، ادامه داد: هزار و ۴۰۰ واحد مسکونی برای مددجویان این نهاد‌ها تا کنون ساخت و تحویل داده شد. 
مدیرکل بنیاد مسکن با بیان اینکه ۷۲۰ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان وحود دارد عنوان کرد: تا کنون تهیه طرح هادی برای همه این روستا‌ها انجام و بازنگری طرح هادی در ۵۵۰ روستا نیز انجام شد.
زبیر موسوی با بیان اینکه پارسال ۹۰۰ هزار متر مربع آسفالت معابر در روستا‌های انجام شد و امیدواریم با تخصیص اعتبار این مهم ادامه یابد. 
موسوی با بیان اینکه ۷۲۰ متر مربع طول بازگشایی معابر ۲۴۰ هزار متر مربع زیرسازی، ۲۷۰ هزار متر مربع اجرای بیس پارسال انجام شد، اضافه کرد: ۲۴ هزار متر مربع جدول گذاری، ۲۴ هزار متر  سنگ فرش، کانال‌های هدایت سیلاب و دیوار هایل ۲۶ هزار متر  و ساماندهی فضا‌ها و پارک‌ها ۵۱ هزار متر مربع نیز پارسال انجام گرفت. 
مدیرکل بنیاد مسکن پارسال هزار و ۸۳۰ فقره سند مسکن روستایی و شهری در استان صادر شد، تاکید کرد: در قابل طرح منظومه روستایی با هدف اشتغالزایی، کاشت گیاهان دارویی به صورت پایلوت در شهرستان گچساران در دستور کار است و امیدواریم این طرح را در همه شهرستان‌ها اجرایی کنیم. 
مدیر کل بنیاد مسکن اضافه کرد: رفع مشکلات مردم در روستا‌ها به ویژه در حوزه اجرای طرح‌های هادی به جد در دستور کار این بنیاد است و امیدواریم به کمک دهیاری‌ها و شورا‌ها این معضل برطرف شود.

دیگر خبرها

  • حفظ اصالت و هویت روستاهای هدف گردشگری در قوچان
  • لزوم توجه بیشتر به مقاوم سازی بافت فرسوده در بویین زهرا
  • نمای عمارت منصوب به فخرالدوله به حالت اولیه برگشت
  • لزوم توجه بیشتر به مقاوم سازی بافت فروسوده در بویین زهرا
  • ساخت هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در دست اجرا در استان
  • بازنگری طرح هادی ۸ روستای آستارا در دستور کار قرار دارد
  • پرداخت ۲۷ میلیارد تومان کمک بلاعوض به مسکن روستایی در استان بوشهر
  • مساعدت ۴ میلیارد تومانی مردم اردبیل به حساب ۱۰۰ امام (ره)
  • مهندس حسینی، مدیرکل راه و شهرسازی استان گلستان شد
  • شروط بنیاد مسکن مانع تخصیص «قیر رایگان» به روستاها می‌شود