Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@07:38:23 GMT

ولیعهد خودسر

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۰۹۸۶۱

ولیعهد خودسر

تهران - ایرنا - این روزها در فضای پر ابهام و راز آلود قتل یا مفقود شدن روزنامه نگار و منتقد عربستانی، هر جا سخن از 'جمال خاشقچی' است نام 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی نیز می درخشد.

خاشقچی که زمانی به خاطر عقبه فامیلی عیان، ارائه مشاوره و نیز تحسین سیاست های سعودی، جایگاه و نفوذی در درباره پادشاهی سعودی داشت، طی سال های اخیر به علت زاویه پیدا کردن با برخی سیاست های 'خودسرانه' محمد بن سلمان ولیعهد عربستان جلای وطن کرده بود و در آمریکا به سر می برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما بازی تخاصم و نفی، سرنوشت مبهمی را برای خاشقچی در زمین کنسولگری عربستان در ترکیه رقم زد و وی را در دام حریفی غلطاند که مدت ها چشم انتظار چنین روزی بود.
ماجرای خاشقچی از 10 مهر ماه و پس ورود بی بازگشت او به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه آغاز و اکنون به موضوعی داغ نزد افکار عمومی جامعه جهانی تبدیل شد اما باز شدن پرونده اختلاف نظر وی با محمد بن سلمان، ظن و گمان ها را در مورد سرنوشت این روزنامه نگار متوجه ولیعهد سعودی کرد.
این ظن و گمان ها وقتی قوت بیشتری یافت که منابع امنیتی ترکیه، تصاویری را منتشر کردند که نشان می داد 15 مامور اطلاعاتی سعودی از جمله دو محافظ شخصی محمد بن سلمان پیش از جمال خاشقچی به کنسولگری عربستان وارد شده و سپس آنجا را ترک کرده اند.
از این افشاگری به هنگام به بعد بود که پرونده سرنوشت مبهم خاشقچی با نام محمد بن سلمان پیوند خورد و ظن دخالت وی را در این ماجرا به ویژه نزد رسانه ها و افکار عمومی به یقین تبدیل شد.
گرچه ولیعهد سعودی در تماسی تلفنی با 'جراد کوشنر' داماد پر نفوذ 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریکا درصدد تطهیر خود بر آمد و دخالت در ماجرای خاشقچی را رد کرد اما این موضوع نیز مانع از توقف هجمه ها به وی نشد و همچنان فضای رسانه ای جهانی از محمد بن سلمان به عنوان متهم ردیف اول یاد و بر خلع وی از عرصه سیاسی عربستان تاکید می کنند.
روزنامه 'واشنگتن ‌پست' که پیشتر در گزارشی تصریح کرده بود، دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا گفت ‌وگوهای مقام‌های سعودی درباره طرح دستگیری خاشقچی را شنود کرده‌اند با انتشار گزارش جدیدی به انتشار محتوای این شنودها پرداخت که نقش محمد بن سلمان در ناپدید شدن خاشقچی اذعان داشت.
مطابق سند روزنامه واشنگتن پست، نتیجه این شنودها نشان می‌دهد محمد بن سلمان دستور عملیاتی را صادر کرده که هدف آن طعمه گذاشتن برای کشاندن خاشقچی به عربستان از منزل وی در ایالت ویرجینای آمریکا و دستگیری او بوده است.
به نوشته واشنگتن ‌پست، این موضوع که مقام‌های آمریکایی آن را مطرح کرده‌اند، گواه دیگری است که نقش مقام‌های بلندپایه رژیم سعودی را در ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی بعد از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول نشان می‌دهد.
این روزنامه به نقل از چند نفر از دوستان خاشقچی نوشت: طی چهار ماه گذشته مقام‌های ارشد نزدیک به محمد بن سلمان با خاشقچی تماس گرفته‌ و به او پیشنهاد داده‌اند در صورت بازگشت به عربستان تحت حفاظت قرار خواهد گرفت و شغل رده بالایی در حکومت به او پیشنهاد می‌شود. اما خاشقچی به این پیشنهادها مظنون بود. او به یکی از دوستانش گفت حکومت سعودی هیچ‌گاه به قولش برای صدمه نزدن به او عمل نخواهد کرد.
روزنامه 'نیویورک تایمز' نیز در یادداشتی با تاکید بر لزوم تحقیقات درباره سرنوشت خاشقچی در ترکیه تصریح کرد، آمریکا باید روشن کند که عربستان بهتر است یک ولیعهد جدید پیدا کند زیرا جای ولیعهد دیوانه کنونی در زندان است.
این روزنامه آمریکایی همچنین در گزارشی دیگر با اشاره به حضور محافظان محمد بن سلمان در ماجرای جمال خاشقچی، خواستار تشکیل یک کمیته حقیقت یاب بین المللی در رابطه با این پرونده شد.
دخالت ولیعهد سعودی در رابطه با قتل و مفقود شدن خاشقچی نیز افزون بر رسانه ها، از نگاه مقامات سیاسی آمریکا دور نماند و 'لیندسی گراهام' سناتور ارشد و پرنفوذ آمریکایی اعلام کرد، محمد بن سلمان دستور قتل خاشقچی را صادر کرده است.
این سناتور جمهوریخواه، محمد بن سلمان را یک «ولیعهد خودسر» نامید و افزود: در عربستان سعودی بدون اطلاع ولیعهد هیچ اتفاقی نمی‌افتد. این مرد ویرانگر است. او دستور قتل یک نفر در کنسولگری استانبول را صادر کرده و انتظار دارد آن را نادیده بگیریم.
به گفته گراهام، محمد بن سلمان شخصیتی زیان ‌بار دارد و هیچ ‌گاه نمی‌تواند در صحنه جهانی یک رهبر بین‌المللی تلقی شود.
روزنامه اشپیگل چاپ آلمان نیز در گزارشی محمد بن سلمان را مسؤول ناپدید شدن خاشقچی دانست و از ریاض خواست سرنوشت او را مشخص کند.
این روزنامه با تصریح این نکته که سازمان‌های اطلاعات خارجی آلمان پیشتر پیرامون سیاست‌های بی‌پروای محمد بن سلمان هشدار داده بودند، نوشت: نتیجه این سیاست‌های بی‌پروا خطراتی از قبیل ابتذال سیاسی و بی‌مبالاتی است که ولیعهد درباره کشورهای منطقه دارد و آماده انجام ماجراجویی‌های نظامی، مالی و خطرات سیاسی است.
همچنین روزنامه اسپانیایی 'لوفیگارو' با پرداختن به موضوع جمال خاشقچی، در تحلیلی نوشت: بی‌پروایی و بی‌تجربگی محمد بن سلمان، سرکوب در این کشور را به خارج از مرزهای آن کشانده است.
به نوشته این روزنامه، این بی‌تجربگی و بی‌پروایی در برخی فعالیت های محمد بن سلمان از جمله اقدام اخیر وی در رابطه با خاشقچی روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی دیده می‌شود.
سردبیر سایت خبری - تحلیلی 'میدل ایست آی' نیز با اشاره به نقش کلیدی رئیس جمهوری آمریکا در قدرت یافتن ولیعهد سعودی، تصریح کرد، او باید پس از قتل خاشقچی جلوی سلطنت محمد بن سلمان را بگیرد.
'دیوید هرست' در مقاله خود با اشاره به ماجرای خاشقچی در کنسولگری عربستان در ترکیه نوشت: اگر مرگ خاشقچی را عملی نابخردانه بدانیم، حتما دیوانه ای دستور آن را صادر کرده است. فردی بی منطق که به هیچ قانونی پایبند نیست. فردی که می تواند با دست باز عمل کرده و کسی از او در امان نیست.
وی نوشت: کسی که محمد بن سلمان را خلق و تبلیغ کرد و اعتماد دستگاه سیاست خارجی و نهادهای امنیتی و نظامی آمریکا را به او جلب کرد، ترامپ است. ترامپ اجازه داد که ولیعهد عربستان بدون هراس از عقوبت رفتارش عمل کند.
هرست افزود: حمایت بی پرده ترامپ از زمان انتصاب محمد بن سلمان به سمت ولایت عهدی و همچنین مطالب بی وقفه و بی شرمانه رسانه های آمریکا که وی را اصلاح طلبی جوان می خواندند، مایه شرمساری است.
شبکه تلویزیونی 'الشروق' الجزایر نیز در تحلیلی تصریح کرد، اکنون انگشت اتهام در مورد خاشقچی به سمت عربستان و به ویژه محمد بن سلمان ولیعهد این کشور نشانه رفته و ممکن است او را از گردونه قدرت خارج کند.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، موضوع خاشقچی مقام های سعودی را شدیدا در تنگنا گذاشته و آنها را در سطح بین الملل و حتی در خصوص روابط با متحدانشان هم دچار مشکل کرده است و در این میان بن سلمان آماج حملات قرار گرفته و از او به عنوان عامل اصلی و پشت پرده ناپدید شدن خاشقچی یاد می شود.
الشروق افزود: اگر ثابت شود ریاض در این حادثه نقش داشته، محمد بن سلمان از نظر سیاسی دیگر آینده ای در عربستان نخواهد داشت زیرا بی اعتمادی واشنگتن و دیگر کشورهای غربی به طور قطع باعث انزوای بین المللی عربستان می شود و در نتیجه این مساله باعث می شود بلندپروازی های بن سلمان برای پادشاه شدن را نقش بر آب کند.
روزنامه 'المانیتور' نیز در گزارشی نوشت: ممکن است هرگز نفهمیم چه بر سر خاشقچی آمده، اما 'اشک تمساح ' محمد بن سلمان هم احتمالا از سر دروغ و فریب است.
افزون بر فضای سنگین و منفی رسانه ای، انتشار خبرهای مبنی بر احتمال جایگزینی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را در روزهای آتی در تنگنای بیشتری قرار خواهد داد.
پایگاه خبری اینترنتی 'الخلیج آنلاین' به تازگی در گزارشی نوشت، کشورهای غربی در حال بررسی گزینه‌های احتمالی برای جایگزینی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی هستند.
به گزارش این پایگاه خبری، بر اساس اطلاعات به دست آمده، تلاش‌های گسترده‌ای داخل خاندان حاکم سعودی در جریان است تا شاهزاده 'احمد بن عبدالعزیز' اقدامات خود را در عرصه بین‌المللی، علیه محمد بن سلمان آغاز کند. به نظر می‌رسد برخی کشورهای غربی به وی پیشنهاد کرده‌اند که جانشین احتمالی ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی شود، پادشاهی که در شرایط کنونی در اداره کشور ناتوان است. احمد بن عبدالعزیز روابط بسیار خوب و قدرتمندی با مقامات آمریکایی و انگلیسی دارد.
همچنین منابع نزدیک به دولت قطر نیز اعلام کرده اند که اروپایی ها پیشنهاد جایگزینی محمد بن سلمان با احمد بن عبدالعزیز را به آمریکا داده اند و از ترامپ خواسته اند که برای برکناری محمد بن سلمان اقدام کند.
شاید با در نظر گرفتن چنین احتمالی است که پس از دعوا و تهدیدهای فریبکارانه بین آمریکا و ریاض بر سر ماجرای خاشقچی، عربستان با هماهگی واشنگتن چنانکه شبکه خبری 'سی ان ان' اذعان کرده در پی ساختن داستانی برای مختومه کردن این پرونده باشد.
به ظاهر و بر اساس معامله صورت گرفته، قرار است 'عوامل خودسر اطلاعاتی سعودی' به عنوان بانیان قتل یا مفقود شدن خاشقچی معرفی شوند، شاید این اقدام پرونده ماجرای وی را ببنند اما به طور قطع پرونده خودسری های محمد بن سلمان را نیز خواهد بست.
خودسری های که با جنگ یمن رقم خورد و با تعیین تکلیف نهایی جمال خاشقچی مختومه می شود.
از: امید غیاثوند
خاورم ** 1071 *1436*

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي خودسري خاشقچي محمد بن سلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۹۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است

سایت خبری – تحلیلی المانیتور در تازه‌ترین گزارش درباره معامله بزرگ جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده بین عربستان سعودی و اسرائیل نوشت: پس از جلوگیری از درگیری منطقه‌ای با جمهوری اسلامی ایران، دولت بایدن اکنون خود را وابسته به توافق آتش بس بین حماس و اسرائیل برای نجات استراتژی خود در خاورمیانه می‌بیند.

به گزارش جماران، اجزای لازم برای یک پیمان دفاعی تاریخی ایالات متحده با عربستان سعودی تقریبا فراهم شده است؛ توافقی که به عادی سازی روابط ریاض با دولت یهود کمک می‌کند و بنابراین، امکان جریان متقابل سرمایه و همکاری نظامی را فراهم می‌کند که می‌تواند ایران را بیشتر منزوی کند.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت: «در مورد توافقات دوجانبه بین پادشاهی سعودی و ایالات متحده، ما بسیار بسیار به پایان نزدیک هستیم و بیشتر کار‌ها قبلا انجام شده است.» آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز آن را تکرار کرد.

جزییات پیمان مورد نظر آمریکا و عربستان سعودی علنی نشده است. آنچه که از طریق منابع دیپلماتیک به رسانه‌ها درز داده شده نشان می‌دهد که این توافق چیزی شبیه ماده ۵ معاهده ۱۹۶۰ ایالات متحده با ژاپن که ایالات متحده را متعهد می‌کند در صورت حمله به ژاپن از این کشور دفاع کند را در دل خود ندارد. اما احتمالاً فراتر از متن توافق‌های موجود میان واشنگتن و کشور‌های عربی خلیج فارس است که برخی از آن‌ها متحد اصلی غیرناتو واشنگتن محسوب می‌شوند است. در توافق‌های فعلی صرفا بندی درباره ضرورت مشورت در مورد گام‌های دفاعی به چشم می‌خورد.

با این حال، سنگ بنای مورد نیاز برای دستیابی به موافقت کنگره برای توافق پیشنهادی، عادی سازی عربستان با اسرائیل است که همچنان مبهم باقی مانده است. یکی از خواسته‌های کلیدی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تعهد رهبران اسرائیل به برداشتن گام‌های برگشت ناپذیر به سوی تشکیل کشور فلسطین – است که هنوز برآورده نشده است. مقامات آمریکایی می‌گویند رسیدن به این هدف، مستلزم پایان جنگ در غزه است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، که با فشار داخلی شدید مواجه است، بیش از آنکه به فلسطینی‌ها امتیاز بزرگی بدهد، به دنبال پایان دادن به حیات حماس است. نتانیاهو این هفته وعده خود را برای اعزام ارتش اسرائیل به رفح "با یا بدون" توافق آتش بس تکرار کرد.

دولت بایدن همه راه‌ها را برای جلوگیری از آن انجام می‌دهد، در حالی که فشار بر حماس برای پذیرش فوری آخرین پیشنهاد آتش‌بس را مضاعف می‌کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت برنامه B دارد یا خیر، به خبرنگاران گفت: «فقط باید یک توافق وجود داشته باشد. اگر بتوانیم آتش‌بس به دست آوریم، می‌توانیم چیزی پایدارتر به دست آوریم، سپس شاید به درگیری پایان دهیم و با پروژه عادی‌سازی پیش برویم. اما همه این پروسه باید با یک معامله شروع شود.»

به نظر می‌رسد که دولت بایدن برای به نتیجه رساندن مذاکرات جاری و رسیدن به سنگ بنای معامله مدنظر، از هر گونه اقدام تنش آفرین و تحریک کننده اسرائیل خودداری می‌کند. اوایل این هفته، وزارت امور خارجه از تحریم چهار واحد امنیتی اسرائیل که به نظر می‌رسید قوانین بشردوستانه بین‌المللی را به شدت نقض کرده‌اند، خودداری کرد، چیزی که برخی آن را آخرین ژست آشتی‌جویانه در قبال دولت نتانیاهو تعبیر کردند.

بلینکن روز سه‌شنبه برای نزدیک به سه ساعت با نتانیاهو دیدار کرد تا برای ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به غزه و پرهیز از تهاجم ره رفح که رئیس پنتاگون می‌گوید اسرائیل به اندازه کافی برای آن آماده نیست به او هشدار داده باشد. یک منبع مطلع در مورد این دیدار گفت که این دیدار برای طرف آمریکایی خوب پیش نرفت، اما جزئیاتی ارائه نکرد.

اکنون همه چیز به دستیابی حماس و اسراییل به یک توافق آتش بس بستگی دارد تا فشار بر دولت اسرائیل را به امید سازش در آینده کاهش دهند.

مقامات پیشین امنیت ملی آمریکا به المانیتور گفتند که به نظر می‌رسد پیشنهاد بلینکن در اوایل این هفته مبنی بر اینکه ایالات متحده و عربستان سعودی در حال آماده کردن توافقنامه دفاعی دوجانبه خود هستند، با هدف جلب نظر رهبران اسرائیلی بوده است، نه نشان‌دهنده هرگونه پیروزی قریب‌الوقوع برای واشنگتن.

عربستان سعودی مدتهاست که به دنبال دسترسی بیشتر به تسلیحات پیشرفته ایالات متحده، از جمله دفاع هوایی و موشکی، و کاهش کنترل صادرات ایالات متحده بر روی تراشه‌های پیشرفته مورد استفاده برای توسعه سیستم‌های هوش مصنوعی بوده است. ممکن است یک توافق دوجانبه موقت به عنوان یکی از راه‌های محدود کردن نفوذ استراتژیک چین بر ریاض تا زمانی که دولت آینده اسرائیل آماده ارائه امتیازاتی به فلسطینیان باشد، تلقی شود.

یکی از مقامات ارشد سابق آمریکایی می‌گوید که راه‌هایی وجود دارد که می‌توان چنین توافقی را بدون نیاز به تصویب سنا پیش برد. دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ به قطر موقعیت متحد اصلی غیر ناتو اعطا کرد و سال گذشته یک توافق راهبردی گسترده با بحرین امضا کرد که به منامه اجازه دسترسی ممتاز به اشتراک اطلاعات، دفاع موشکی و همکاری در زمینه هوش مصنوعی را داد. یکی از مقامات ارشد کاخ سفید در آن زمان از توافق اخیر به عنوان «الگو» یی برای منطقه یاد کرد.

اما دیگر مقامات سابق امنیت ملی در مورد این گزینه تردید دارند. هر پیمانی که متضمن تضمین‌های دفاعی ایالات متحده و انتقال تسلیحات عمده برای عربستان سعودی باشد، مستلزم کسب مجوز از جانب کنگره است. از سوی دیگر تحقق درخواست محمد بن سلمان برای برخورداری عربستان از پروسه غنی‌سازی کامل هسته‌ای، نگرانی‌های آمریکا در مورد اشاعه تسلیحات هسته‌ای را به همره دارد. در غیاب عادی سازی رابطه عربستان با اسرائیل، جمهوری خواهان سنا احتمالاً این توافق را برای ایالات متحده ناکافی می‌دانند.

جاناتان لرد، مدیر برنامه امنیتی خاورمیانه در مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن می‌گوید: بخش بزرگی از این توافق میان عربستان و آمریکا از لحاظ سیاسی و استراتژیک مربوط به عادی سازی رابطه ریاض با اسرائیل بود. بدون آن، دولت بایدن احتمالاً باید عربستان سعودی را متقاعد کند که با واگذاری امتیازات اضافی موافقت کند تا شاید بایدن بتواند با دست پرتر اعضای کنگره را با خود همراه سازد. یکی از این امتیاز‌ها می‌تواند محدودیت‌های گسترده‌تر بر همکاری امنیتی عربستان و چین و تعهد عمیق مقامات سعودی برای ادغام نظامی با دیگر شرکای آمریکایی در منطقه باشد.

مقامات سعودی حداقل به طور علنی هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ولیعهد مایل است به چیزی کمتر از تضمین‌های کامل دفاعی ایالات متحده و راهی برای تشکیل کشور مستقل برای فلسطینیان رضایت دهد، بروز نداده اند. یک مقام منطقه‌ای آشنا به مذاکرات به المانیتور گفت که پذیرش هر چیزی جز این «برای ریاض بسیار دشوار خواهد بود».

دیگر خبرها

  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • ببینید | فوری؛ ترور محمد بن سلمان ناکام ماند!
  • الهلال و النصر دست نیافتنی می‌شوند
  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • سفرهای سریالی مقامات سعودی به پاکستان برای تجارت و سرمایه‌گذاری
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان
  • وزرای خارجه ایران و عربستان دیدار کردند