Web Analytics Made Easy - Statcounter

جهش بلند و یکباره دستمزد گریزمان به رقمی که تاکنون در تاریخ باشگاه به هیچ بازیکنی داده نشده، تبعاتی برای باشگاه داشته است.

طرفداری - دیگو کوستا، مهاجم برزیلی الاصل اتلتیکو مادرید چند هفته پیش از این باشگاه تقاضای افزایش دستمزد داشته است.

به گزارش مارکا، کوستا همان طور که می‌تواند برای مدافعان حریف یک کابوس باشد، این قابلیت را دارد تا برای هیئت مدیره باشگاهش نیز همین طور باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چلسی به خوبی این را در تابستان 2017 تجربه کرد و شرایط می‌توانست برای اتلتیکو مادرید هم این طور باشد. کوستا در بیرون از زمین فوتبال و در رختکن، فردی بسیار دوست داشتنی است که همه را عاشق خود می‌کند ولی داستان به بحث دستمزد برمی‌گردد.

در واقع پس از ایفای نقشی انکار ناشدنی در فتح سوپرکاپ اروپا، دیگو کوستا که پیشنهاد نجومی چینی‌ها را نیز روی میز داشت و از آن به عنوان یک اهرم فشار استفاده می‌کرد، از اتلتیکو مادرید درخواست افزایش دستمزد کرد. خواست کوستا البته از تمدید قرارداد گریزمان سرچشمه می‌گرفت. اتفاقی که باعث شد مهاجم فرانسوی اتلتی، دستمزد سالانه بالغ بر 20 میلیون یورویی دریافت کند حال آنکه کوستا تنها 8 میلیون یورو در سال حقوق می‌گیرد. 

کوستا خودش یکی از کسانی بود که تلاش زیادی برای متقاعد کردن گریزمان به ماندن کرد و رابطه فوق العاده‌ای با این بازیکن دارد اما معتقد بود لایق چنین فاصله‌ای در دستمزد با هم تیمی‌اش نیست. با این حال، مدیران باشگاه در تمام این مدت آرامش خود را حفظ کردند و حالا هم معتقدند درخواست کوستا لحظه‌ای و از روی عصبانیت بوده و مشکلی وجود ندارد. باشگاه درک می‌کند که بازیکنان با رسیدن به سن 30، می‌توانند توسط پیشنهادهای نجومی که از کشورهایی چون چین و قطر می‌رسد، وسوسه شوند. با این حال از نظر اتلتی، مشکل کوستا به گذشته پیوسته و دیگر جریان ندارد.

منبع: طرفداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tarafdari.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «طرفداری» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۱۲۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد تقاضای جهانی برای بنزین نصف می‌شود

رشد تقاضای جهانی برای نفت تحت تاثیر افزایش استقبال از خودروهای برقی در چین و آمریکا و عادی شدن مصرف پس از افزایش شدیدی که در دوران پساکرونا داشت، ممکن است امسال نصف شود.

به گزارش ایسنا، شرکت مشاوره وود مک کنزی اعلام کرد تقاضا برای بنزین احتمالا ۳۴۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۴ رشد کرده و به ۲۶.۵ میلیون بشکه در روز می‌رسد که پایین‌ترین میزان رشد از سال ۲۰۲۰ و کمتر از رشد ۷۰۰ هزار بشکه‌ای تقاضای روزانه برای بنزین در سال ۲۰۲۳ است.

سوشانت گوپتا، تحلیلگر «وود مک کنزی» گفت: نفوذ خودروهای برقی در آمریکا و چین افزایش یافته است. امسال، تقاضای چین به دلیل استفاده بیشتر از خودروهای برقی، تنها ۱۰ هزار بشکه در روز رشد خواهد کرد.

شرکت مشاوره «ریستاد انرژی»، تقاضای جهانی برای بنزین در سال میلادی جاری را حدود ۲۶ میلیون بشکه در روز تخمین زد که حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از رشد حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۳ است.

آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرده است چین که زمانی پیشران تقاضا برای بنزین در جهان بود، امسال بیش از نیمی از فروش همه خودروهای برقی را به خود اختصاص خواهد داد.

پیش‌بینی بازوی تحقیقاتی شرکت ملی نفت چین (CNPC) نشان داد مصرف بنزین چین، امسال حدود ۲ میلیون تن معادل حدود ۱.۳ درصد رشد کرده و به ۱۶۵.۱ میلیون تن (۳.۸ میلیون بشکه در روز) می‌رسد. بازوی تحقیقاتی سینوپک که بزرگترین پالایشگر نفت در چین است، انتظار دارد تقاضا برای بنزین در سال ۲۰۲۴، به میزان ۱.۷ درصد معادل حدود ۳ میلیون تن رشد کند و به ۱۸۲ میلیون تن برسد.

طبق ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی، با کاهش قیمت که تقاضا را تقویت کرده است، سهم خودروهای برقی فروخته شده در سال میلادی جاری، ممکن است در چین به ۴۵ درصد، ‌ در اروپا به حدود ۲۵ درصد و در آمریکا به بیش از ۱۱ درصد برسد.

در مقابل، رونق فروش خودرو به همراه رشد اقتصادی بالا و ضریب نفوذ اندک خودروی برقی، محرک تقاضا برای بنزین در هند و اندونزی می‌شود.

برآورد دولت هند نشان می‌دهد مصرف بنزین هند در سال منتهی به مارس ۲۰۲۵، به رکورد ۳۹.۲ میلیون تن (۹۰۸ هزار بشکه در روز) خواهد رسید که حدود پنج درصد بالاتر از ۳۷.۲ میلیون تن در سال منتهی به مارس ۲۰۲۴ است.

طبق اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، مصرف روزانه بنزین آمریکا که در سال ۲۰۱۸ تا رکورد ۳۹۲ میلیون گالن، صعود کرده بود، در سال ۲۰۲۳، به حدود ۳۷۶ میلیون گالن (۸.۹۴ میلیون بشکه در روز) کاهش یافت.

تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند تقاضا در سال ۲۰۲۴، ثابت باشد. شرکت مشاوره FGE اعلام کرد در نتیجه، حاشیه سود پالایش نفت در آمریکا پس از اوج فصل رانندگی تابستانی، تحت فشار نزولی قرار خواهد گرفت.

بر اساس گزارش رویترز، در اروپا، تقاضا برای بنزین، به میزان ۵۰ هزار بشکه در روز معادل ۲.۳ درصد رشد کرده و به ۲.۱۹ میلیون بشکه در روز می‌رسد که مطابق با روند رشد در سال‌های اخیر است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • امباپه در راه لیگ عربستان؟
  • وستون مک کنی و رد پیشنهاد تمدید قرارداد با یوونتوس
  • دهک بندی ها ۶ ماه یک بار بازبینی می شوند
  • واکنش آنری به انتقال احتمالی امباپه به رئال
  • آخرین شاهکار لاپورتا: دستمزد نجومی لواندوفسکی!
  • اتلتیکو درها را باز کرد: خداحافظی ژوائو با بارسا
  • تغییر دستمزد کارگران جدی شد؟
  • تنها باشگاهی که به رئال تبریک نگفت
  • رشد تقاضای جهانی برای بنزین نصف می‌شود
  • سزار منوتی، سرمربی قهرمان جام جهانی 1978 درگذشت