Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-20@03:27:25 GMT

آیا نفت 75 دلاری در بورس خریدار دارد

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۱۴۳۴۰

آیا نفت 75 دلاری در بورس خریدار دارد

تهران-ایرناپلاس- در حالی که قرار است 6 آبان‌ اولین محموله نفت خام برای فروش به بخش خصوصی در بورس عرضه شود، اما همچنان فعالان بخش خصوصی از نبود زیرساخت‌های لازم برای خرید و به‌دنبال آن صادرات نفت گلایه دارند و همین امر سبب شده تا موفقیت فروش نفت در بورس در هاله‌ای از ابهام باشد.

آیا نفت 75 دلاری در بورس خریدار دارد

تهران-ایرناپلاس- در حالی که قرار است 6 آبان‌ماه اولین محموله نفت خام برای فروش به بخش خصوصی در بورس عرضه شود، اما همچنان فعالان بخش خصوصی از نبود زیرساخت‌های لازم برای خرید و به‌دنبال آن صادرات نفت گلایه دارند و همین امر سبب شده تا موفقیت فروش نفت در بورس در هاله‌ای از ابهام باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر اساس اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قرار است تا 10 روز آینده اولین محموله نفت خام برای فروش به بخش خصوصی در بورس انرژی عرضه شود. اگرچه پیش از این نیز چند تجربه ناموفق برای فروش نفت در بورس وجود داشته، اما این بار با تغییراتی که در نحوه عرضه ایجاد کرده‌اند، امیدها برای موفقیت آن بیشتر است.

ازجمله این تغییرات می‌توان به کاهش کف خرید از 500 هزار بشکه به 35 هزار بشکه اشاره کرد. همچنین در معامله به‌جای استفاده از ارز خارجی، ریال مبادله خواهد شد. با این حال، همچنان بخش خصوصی اعتقاد دارد ساز و کارهای لازم برای عرضه نفت در بورس وجود ندارد و بخش خصوصی با این شرایط نمی‌تواند وارد معامله شود.

**زیرساخت‌های عرضه نفت خام را نداریم

در این مورد، رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران، در گفت‌وگو با ایرناپلاس، با بیان اینکه با این مسئله باید قدری صبورانه برخورد کرد، گفت: هنوز زیرساخت‌های لازم فراهم نشده، زیرا زیرساخت‌های بورس نفت که مربوط به دو دهه پیش است و بورس انرژی که از دهه 90 کار خود را آغاز کرده، نیازمند ساز و کار اجرایی است.

وی ادامه داد: برای ایجاد ساز و کار اجرایی لازم است افرادی که می‌خواهند در پروسه خرید نفت وارد شوند، همانند فعالان اقتصادی در بورس، شناسایی شده و کد بورسی بگیرند تا بر اساس این کد بورسی یا از طریق بانک و یا خود بورس اعتبار بگیرند.

پدیدار افزود: اما در مورد بورس نفت به‌دلیل اینکه ارزش اقتصادی بالایی دارد، نیاز به ارز معتبر بین‌المللی است و از همین رو، زیرساخت‌های موجود کارگشا نیست.

**ارزش 2.6 میلیون دلاری محموله‌های نفت در بورس

وی با بیان اینکه در این عرضه کف خرید 35 هزار بشکه در نظر گرفته شده است، گفت: هر خریدار در اولین تجارت خود باید 10 درصد از مبلغ مورد تجارت و معامله را به‌صورت نقدی در بورس سپرده‌گذاری کند تا به‌وسیله آن تخصص و توانایی مالی فرد احراز شود.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: قیمت‌گذاری این محموله‌ها نیز برای هر بشکه 75 دلار خواهد بود تا بخش خصوصی بتواند از ابتدا برنامه‌ریزی کند.

وی افزود: بر این اساس بخش خصوصی اگر بخواهد این خرید را انجام دهد، برای هر محموله 35 هزار بشکه‌ای باید عدد قابل‌توجهی حدود 2.6 میلیون دلار بپردازد، اما هنوز در مجموعه اعضای کمیسیون انرژی پارلمان بخش خصوصی، این ظرفیت بالقوه شناسایی نشده است و بنابراین خیلی خوش‌بین نیستم که عرضه 6 آبان به نتیجه برسد.

**فقدان خط اعتباری برای خرید و فروش نفت

پدیدار با اشاره به اینکه تا پیش از این، بخش خصوصی در زمینه فرآورده‌های نفتی فعال بوده، تأکید کرد: محموله فرآورده‌های نفتی کوچک است و با نفت خام قابل‌مقایسه نیست. از همین رو، در جلساتی که با اتحادیه‌ها و انجمن‌های خصوصی فعال در حوزه نفت داشتیم، هیچ‌کدام برای خرید نفت خام از بورس اعلام آمادگی نکردند.

وی راهکار فروش نفت توسط بخش خصوصی را ایجاد خط اعتباری برای فعالان این حوزه دانست و گفت: بر این اساس اعتبار هر فعال بخش خصوصی در کشور مشخص شده تا بر روی این خط اعتباری نفت را به مشتریان خارجی بفروشد، اما این مهم در ساز و کار فروش نفت به بخش خصوصی در نظر گرفته نشده است.

مشوق‌های نفتی بورس برای بخش خصوصی

با این حال حسن بهرام‌نیا، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایرناپلاس عقیده دارد که اگرچه ممکن است در ابتدای راه اقبال به خرید نفت خام توسط بخش خصوصی کم باشد، اما با استمرار عرضه می‌توان امیدوار بود که معاملات شرکت ملی نفت به بورس منتقل شود.

وی با اشاره به اینکه در گذشته شرایط عرضه نفت در بورس سخت بود، گفت: یکی از مواردی که در عرضه‌های قبلی وجود داشت این بود که کف خرید 500 هزار بشکه در نظر گرفته شده بود که باعث کاهش انگیزه برای بخش خصوصی می‌شد. مورد دیگر بحث تأمین ارزی بود که این دو موضوع دست‌به‌دست هم می‌داد تا در گذشته استقبالی از عرضه نفت در بورس نشود، اما اکنون با توجه به شرایط جدید که کف خرید را به 35 هزار بشکه رسانده‌اند، انتظار می‌رود بخش خصوصی با انگیزه بیشتری وارد شود.

**بخش خصوصی صادرات نفت را مدیریت کند

بهرام‌نیا با بیان اینکه در این عرضه تأمین مبلغ به‌صورت ریالی خواهد بود، ادامه داد: همه این موارد پارامترهایی است که تاثیرگذار است و می‌تواند مشوق خوبی برای حضور بخش خصوصی در بورس باشد.

وی افزود: بخش خصوصی می‌تواند میزان صادرات نفت را به‌خوبی مدیریت کند.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: برای اقتصادی شدن فعالیت بخش خصوصی در این حوزه، معمولاً چند دلار اختلاف قیمت با قیمت‌های جهانی در نظر می‌گیرند و اکنون نیز قیمت 75 دلار با توجه به این که قیمت نفت در بازارهای جهانی بالای 80 دلار است، قیمت مناسبی است و برای بخش خصوصی به‌صرفه خواهد بود و در عین حال می‌تواند منافع کشور، دولت و حاکمیت را تأمین کند که این اتفاق، اتفاق خوبی است.

وی با اشاره به اینکه این مسیر باید طی شود، گفت: امکان دارد در اوایل کار با استقبال کمی روبه‌رو باشیم اما می‌توان هم‌زمان با عرضه‌ها، زیرساخت‌ها را آماده‌تر کنیم. بنابراین ممکن است استقبال کمی صورت گیرد، اما باید استمرار داشته باشد.



گزارش از حوری قاسمی

**اداره کل اخبار چندرسانه‌ای**ایرناپلاس**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد ايرناپلاس بورس نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۱۴۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحول درمعاملات برقی بورس/حسابهای وکالتی خریدبرق فعال می‌شوند

مدیرعامل توانیر از افزایش ۴ برابری سهم معاملات برق در بورس انرژی خبر داد و گفت: افزایش معاملات خارج از بازار از ۱۵ درصد به ۶۰ درصد خواهد رسید که از اهداف سال پایانی تکالیف برنامه هفتم توسعه در بخش برق است که از امسال در دستور کار صنعت برق است. - اخبار اقتصادی -

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: از سال گذشته مشترکان با قدرت قراردادی بالای یک مگاوات مکلف به خرید برق از بورس انرژی شدند و در این مرحله شرکت های توزیع عمده برق مورد نیاز خود را از این طریق خریداری می کنند .

وی افزود: عزم دولت و وزارت نیرو بر عدم مداخله در خرید و فروش برق بر اجرای طرح جدید است.

رجبی مشهدی با بیان اینکه "خرید برق خارج از بازار عمده فروشی در سال گذشته با حدود 30 درصد افزایش به 53 تراوات ساعت رسید"، گفت: این میزان سهم مصرف نزدیک 15 درصد کل معاملات بازار برق بوده و 59 درصد مجموع برق مصرفی صنایع بالای یک مگاوات کشور را شامل می شود.

وی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه تکلیف شده حجم معاملات برق خارج از بازار عمده فروشی از 15 درصد فعلی به 3030 درصد در سال اول اجرای برنامه و حداقل 60 درصد در سال پایان برنامه برسد که در دستور کار سال جاری شرکت توانیر و وزارت نیرو قرار دارد و اقدامات اولیه در این خصوص انجام شده است.

مدیرعامل شرکت توانیر فعالسازی حسابهای وکالتی خرید برق در بخش توزیع را از جمله اقدامات انجام شده ذکر کرد و گفت: انتظار می رود از اول اردیبهشت امسال، ماهیانه حداقل 2 هزار میلیارد تومان در این حسابها شارژ شود تا شرکت‌های توزیع نیروی برق نسبت به تامین برق مورد نیاز خود از بورس انرژی اقدام نمایند.

وی افزود: بر اساس رویه جدید مالی صنعت برق کشور، تمامی مبالغ واریزی به حساب مدیریت منابع صنعت برق به صورت منظم و یکشنبه هر هفته تسویه و به حساب ذینفعان و همچنین حساب خرید برق شرکت های توزیع واریز خواهد شد.

مدیرعامل توانیر استقلال مالی شرکتهای توزیع و انجام نقدی معاملات را از مزایای سازوکار جدید روابط مالی صنعت برق عنوان کرد و گفت: در فاز دوم و با فعال شدن بازار خرده فروشی، سهم شرکتهای توزیع برق نیز در عملیات خرید و فروش برق کاهش می یابد و صرفا هزینه های مربوط خدمات شرکت در بخشهای بهره برداری را دریافت می کنند و عملیات بازرگانی برق به شرکت های خرده فروش برق واگذار می شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عرضه شفاف فرآورده‌های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بورس انرژی
  • مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!
  • بهره گیری از ظرفیت مغفول سازمان بورس در اردبیل
  • عرضه سهام بیواتانول باشت در بورس
  • راهکارهایی برای خرید و فروش انرژی توسط بخش خصوصی در مازندران
  • معامله ۵۳ میلیارد کیلووات‌ساعت برق توسط بخش خصوصی در بورس انرژی
  • تامین ۶۰ درصد برق کشور از طریق بورس انرژی در سال ۱۴۰۳
  • مردم به جای سرمایه‌گذاری در بانک نفت بخرند!
  • معامله ۵٣ میلیارد کیلووات ساعت برق توسط بخش خصوصی در بورس انرژی
  • تحول درمعاملات برقی بورس/حسابهای وکالتی خریدبرق فعال می‌شوند