Web Analytics Made Easy - Statcounter

مردم بشاگرد برای انجام امورات روزانه خود و سفر به شهرهای سردشت و گوهران گ مجبورند ساعت ها در کنار خیابان بایستند تا شاید با خودرو های عبوری به این نقاط سفر کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛بشاگرد یکی از وسیع ترین شهرستان های کشور با پراکندگی بسیار بالا است و این شهرستان که از مجموع 200 روستای کوچک و بزرگ تشکیل شده از مناطق کمتر توسعه یافته کشور محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال 87 با سفر رئیس جمهور وقت به جنوب شرق هرمزگان، بشاگرد از بخش به شهرستان ارتقا یافته و دستگاه های اجرایی و اداری در مرکز آن یعنی شهر های سردشت و گوهران شروع به کار کرده اند.

با توجه به پراکندگی بالای این شهرستان که وسعت آن را از استان هایی همچون گیلان، کهکیلویه و بویر احمد، قم و ... بیشتر می کند، ارتباطات جاده ای مناسب را می توان اصلی ترین زیر ساخت مورد نیاز مردم بشاگرد دانست.

مشکلات تردد 40 هزار بشاگردی

با تمام این توصیفات این شهرستان پرچمدار جاده های خاکی و غیر استاندارد در سطح کشور است و هیچ گونه سامانه حمل و نقلی بین شهری و شهرستانی در این منطقه وجود ندارد.

مردم برای انجام امورات روزانه خود و سفر به شهرهای سردشت و گوهران که به صورت تقریبی در مرکز بشاگرد واقع اند مجبورند ساعت ها در کنار خیابان بایستند تا شاید بتوانند با خودرو های شخصی واقع در این مسیر به این نقاط سفر کنند.

این مشکل بیشتر از همه قشر دانشجو و کارمندان را تحت تأثیر قرار داده که برای حضور به موقع خود در محل کار یا تحصیل با مشکلات بسیاری رو به رو هستند.

بشاگرد از سه بخش گافر و پارموند، مرکزی و گوهران تشکیل شده که فقط با اختصاص یک اتوبوس به هر کدام از آن ها می توان مشکل تردد مردم به کل حل کرد.

مشکلات تردد در نبود ناوگان حمل و نقل درون شهری

علی مرادی یکی از شهروندان بشاگردی در گفتگو با فرهنگ کده با اشاره به ضعف زیر ساخت های حمل نقلی در این شهرستان، اظهار کرد: شهر سردشت به دلیل تجمع ادارات در آن اصلی ترین مقصد روستا نشینان بشاگردی محسوب می شود.

این شهروند بشاگردی افزود: در ساعات آغازین روز در مسیر اصلی شهرستان بشاگرد زنان و مردان بسیاری را می بینید که برای سفر به سردشت و یا گوهران منتظر عبور یک وسیله نقلیه هستند.

مرادی ادامه داد: مردم در روستاهای با فاصله چند کیلومتری به مرکز شهرستان هم گاها به دلیل نبود سامانه حمل و نقلی، به صورت پیاده این مسیر را طی می کنند.

جای خالی تاکسیرانی در بشاگرد

وی به استفاده مردم از ماشین های شخصی عبوری در این مسیر اشاره کرد و گفت: اعتماد به خودرو های شخصی در این مسیر ها چندان مناسب نبوده و متأسفانه تنها راه مردم در حال حاضر همین است.

این شهروند بشاگردی ادامه داد: با اختصاص ایستگاه های مشخص و قرار دادن چند دستگاه مینی بوس یا خودرو ون با ساعت حرکتی مشخص می توان مشکل عمده مردم را حل کرد.

مرادی در پایان خاطر نشان کرد: چندین سال از شهرستان شدن بشاگرد گذشته و ابتدایی ترین زیر ساخت ممکن یک شهرستان تردد و دسترسی آسان آن است که انتظار می رود مسئولان برنامه ای برای آن داشته باشند.

از ادارات مربوطه انتظار می رود با اختصاص سامانه حمل و نقلی بین شهرستانی و یا واگذاری آن به بخش خصوصی هم در جهت ایجاد اشتغال حرکتی انجام دهند و هم این مشکل اساسی شهروندان را مرتفع کنند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۱۹۷۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جای خالی آموزش‌های شهروندی در تهران | ۴۰۰ مسجد در طرح فرهنگی آرمان ۱ و ۲ فعالیت کردند

به گزارش همشهری آنلاین، سوده نجفی رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران گفت: در برنامه چهارم، ۲۱حکم در حوزه این معاونت وجود دارد اما بعد از گذشت سه سال از عمر این دوره مدیریت شهری جای سوال است که چه تعداد از این احکام محقق شده است؟

او افزود: احداث ۷سرای محلات در برنامه بود اما چه تعداد تاسیس شده است؟ در حوزه آموزش‌های شهروندی بگوید که چه تعداد از این آموزشها ارائه شده است؟ در مورد قرارگاه جهادی سیدالکریم توضیحاتی ارائه دهید که قرار است چه اقداماتی انجام دهد.

تشکری هاشمی رئیس کمیسیون حمل ونقل شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه مردم از شهرداری تهران توقع دارند که شهری تمیز و آراسته داشته باشند و برای اینکه شهری آراسته و در شأن و متناسب با فرهنگ مان داشته باشیم، لازم است اقداماتی در چارچوب توقعات مردمی شکل گیرد، گفت: سوال من این است که چقدر برای فرهنگ‌سازی شهر متمدن تلاش کردیم؟

علیرضا نادعلی رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه جلسات متعددی با معاونت فرهنگی برگزار شده است، گفت: در مورد استقبال از نوروز زحمات زیادی کشیده بودند، اما در برخی از مناطق، برخی از کارها برای استقبال از نوروز خوب و در برخی مناطق کیفیت نداشت و باید متوازن می شدند و در مورد فعالیت ماه رمضان نیز باید بگویم در بیلبوردهای شهری به مردم گزارش داده می شد و ما هر چه به سمت مناطق و محلات برویم کارها نهادینه می شود و سعی شده به موضوعات جدید با تکنولوژی جدید وارد شوند که باید ادامه داشته باشد تا جاهای خالی پر شود.

جای خالی شادی و تفریح بعد از کرونا

نرگس معدنی پور رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه انجام کارهای اجتماعی بعد از کرونا بسیار سخت است و شهرداری تمام تلاش خود را کرد تا با طراحی برنامه‌های خلاقانه مردم را به برگزاری برنامه های جمعی تشویق کند، افزود: برای شادی و تفریح بعد از کرونا نیازمند الگو و طراحی جدید بودیم که این مهم نیز محقق شد و شاهد بودیم که جشنواره شهر رمضان امسال با حضور پرشور مردم رقم خورد.

پرویز سروری نایب رئیس شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه امسال به همراه خانواده در برنامه بلوار کشاورز و پارک لاله حضور داشتم و از این خلاقیت‌ها وابتکارات تشکر می‌کنم، گفت: اما نیازمند تولیدات خلاقانه و نوآورانه هستیم و در برنامه‌های امسال ابتکاراتی داشتیم و توصیه میکنم که سال دیگر به مسئله معرفی ظرفیت های گردشگری تهران توجه ویژه شود.

مهدی پیرهادی رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا نیز با بیان اینکه رویکرد وظایف ذاتی شهرداری باید تقویت شود، گفت: انتظار ما این بود که در روز زمین پاک بیشتر فعالیت صورت می گرفت و در حوزه آب، هوا و خدمات شهری، اقدامات بیشتری مورد توجه قرار بگیرد.

حجت السلام سید محمد آقامیری رئیس کمیته عمران شورا هم با بیان اینکه ۴۰۰ مسجد در طرح فرهنگی آرمان ۱ و ۲ درگیر بودند که جای تقدیر دارد، ادامه داد: باید آموزش خانواده را با محوریت مادران مورد توجه قرار دهیم. اگر مادر خانواده درست آموزش ببیند هم می‌تواند فرزند را درست تربیت کند و هم تأثیر ویژه ای بر همسر خود داشته باشد.

مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران با بیان اینکه اقدامات بسیار خوبی در حوزه فرهنگسازی انسان متعالی انجام شد، گفت: در سالهای قبل اقدامات دینی با روش‌های نوین و جذاب چندان برگزار نمی‌شد که این اقدام در سال جاری مورد توجه قرار گرفت. باید در بیلبوردها برنامه‌های دیگر نیز معرفی می شد تا مردم از برنامه‌های بیشتری بهره ببرند.

کد خبر 846684 منبع: ایسنا برچسب‌ها حقوق شهروندی شوراى شهر تهران

دیگر خبرها

  • میزان سفرهای حمل ونقل عمومی درون شهری زیر ۵۰ درصد است
  • جای خالی آموزش‌های شهروندی در تهران | ۴۰۰ مسجد در طرح فرهنگی آرمان ۱ و ۲ فعالیت کردند
  • میزان سفر‌های حمل ونقل عمومی درون شهری ۵۰ درصد است
  • تعیین تکلیف اتوبوس‌های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال
  • تعیین و تکلیف اتوبوس‌های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال
  • ◄ بحران رانندگان عمومی جدی شد/ کوچ رانندگان سواری کرایه بین شهری از این شغل
  • ◄ تعیین و تکلیف اتوبوس های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال انتظار
  • اتوبوس های گازسوز درون شهری تعیین و تکلیف شد
  • اتوبوس‌های گاز سوز درون شهری قزوین پس از ۵ سال انتظار تعیین و تکلیف شد
  • ورود ۱۰ تا ۱۵ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان حمل و نقل عمومی مشهد