Web Analytics Made Easy - Statcounter


فرارو- از آنجا که عربستان در کنترل بازار نفت نقش مهمی بازی می‌کند، مقامات دولت امریکا نگران هستند که ماجرای خاشقجی در آستانه اعمال تحریم‌های نفتی بر ایران، سیاست کاخ سفید در برابر تهران را تضعیف کند.
به گزارش فرارو، از روز ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی، ریاض با فشار‌های جهانی مواجه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فشار بر عربستان، چه تاثیری بر برنامه آمریکا برای اعمال فشار بر ایران می‌گذارد؟ برخی معقتدند بحرانی شدن موقعیت ریاض در صحنه جهانی بر توانایی آن در کنترل بازار نفت تاثیر می‌گذارد. دیوید سنگر طی گزارشی در روزنامه نیویورک‌تایمز گفته ناپدید شدن خاشقجی ممکن است طرح دولت ترامپ برای اعمال فشار بر ایران را بر هم بزند.
سنگر افزود: "مقامات کاخ سفید نگران هستند که قتل ظاهری جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار معارض، و گزارش متغیر عربستان درباه سرنوشت او، ممکن است مقابله با ایران را ناکام بگذارد و طرح‌ها برای استفاده از کمک عربستان جهت اجتناب از به هم ریختگی بازار نفت را به خطر بیندازد".
مقامات آمریکا گفته‌اند که ماجرای خاشقجی در یک لحظه حساسی برای دولت ترامپ اتفاق افتاده است. انتظار می‌رود که این دولت در پنجم نوامبر با هدف قطع کامل صادرات نفت ایران، تحریم‌های سختی بر آن اعمال کند.
اما برای کارآمد کردن این استراتژی، آمریکا بر رابطه‌اش با سعودی‌ها برای استمرار جریان جهانی نفت بدون افزایش قیمت‌ها حساب باز کرده است. اگر این طرح هماهنگ‌شده اجرا شود، احتمالا سعودی‌ها دقیقا در زمانی که کنگره از تنبیه عربستان به خاطر پرونده خاشقجی سخن می‌گوید، شاهد افزایش درآمد نفتی شوند. به همین دلیل است که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، برای دیدار با ملک سلمان و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، به ریاض رفت.
مقامات آمریکایی می‌گویند بخشی از مشکل به افکار عمومی مربوط می‌‎شود. دقیقا در زمانی که ترامپ و پومپئو، ایران را به عنوان یک کشور یاغی در منطقه معرفی می‌کنند، عربستان مانند یک متحد بی‌رحم ظاهر شده است.
ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی که برای چندین رئیس‌جمهور جمهوریخواه کار کرده است، گفت: " این یک ترفند شسته ورفته است اگر بتوانید به طور همزمان یک کشور را هم تحریم کنید و هم با آن شراکت داشته باشد. زمانی که سعودی‌ها سر روزنامه‌نگاران و مخالفان بلا‌های وحشتناکی می‌آورند و کودکان را در یمن بمباران می‌کنند، ابقای تمرکز روی رفتار ایران آسان نیست".
روز سه شنبه، ترامپ پس از یک تماس تلفنی با محمد بن سلمان، گفت: حاکمان عربستان، مجددا هرگونه اطلاع از سرنوشت خاشقجی را انکار کرده‌اند. او گفته ولیعهد عربستان که در هنگام تماس در کنار پومپئو بود، تحقیقات درباره ناپدید شدن خاشقجی را گسترش خواهد داد.
خاشقجی، ستون نویس روزنامه واشنگتن‌پست، در دوم اکتبر، پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. مقامات ترکیه اعلام کرده‌اند که خاشقجی در کنسولگری کشته شده و جنازه او تکه تکه شده است. اما مقامات سعودی، این اتهام را رد می‌کنند. ناپدید شدن خاشقجی تنش‌ها میان عربستان و هر دو کشور ترکیه و آمریکا را بیشتر کرده است. در این میان، کاخ سفید مشغول سنجش آسیب به استراتژی خود در برابر ایران بوده است.
مقامات دولت ترامپ و کارشناسان بیرونی گفته‌اند تبعات محتمل بر طرح اعمال فشار بر ایران، موضوع اصلی گفتگو‌های داخلی دولت ترامپ درباره ماجرای خاشقجی بوده است. این مقامات گفته‌اند مسئله محدود کردن فروش سلاح به عربستان، که ترامپ گفته اشتغال در آمریکا را تهدید می‌کند، در مقایسه با مسئله تبعات ماجرای خاشقجی بر استراتژی کاخ سفید در برابر ایران اهمیت کمتری دارد.
در پنجم نوامبر، قرار است دولت آمریکا اعلام کند که هر کسی با ایران دادوستد کند، از دادوستد در آمریکا و استفاده از تراکنش‌های دلاری منع خواهد شد. کاخ سفید با عربستان یک جبهه مشترک ایجاد و ایران را منبع تقریبا همه بی‌ثباتی‌ها در خاورمیانه معرفی خواهد کرد. اما مقامات آمریکا اذعان کرده‌اند این استدلال اکنون به خطر افتاده است. پیام پومپئو به سعودی‌ها این بوده که قبل از به خطر انداختن دستور کار ترامپ، باید به سرعت یک تحقیق معتبر درباره آنچه برای خاشقجی اتفاق افتاده است، انجام شود.
سایر مقامات دولت ترامپ برای جلب کمک عربستان در مسائل مرتبط با عراق، افغانستان و داعش به ریاض رفته بودند. با این حال تمرکز دولت آمریکا و متحدان سعودی‌اش بر مهار ایران است. نورمان رول، که برای چند دهه بر ارزیابی‌های مربوط به ایران در سازمان سیا نظارت داشته و سال گذشته سیا را ترک کرده است، گفت: " سعودی‌ها نیاز دارند که به طور سریع و شفاف با این (مسئله خاشقجی) تعامل کنند. پس از آن ما و سعودی‌ها نیاز داریم که به کار اعاده اعتبار، مقابله با ایران و ساختن خاورمیانه بهتر بازگردیم".
اما بسیاری در کنگره و گروه‌های حقوق بشری، با این دیدگاه موافق نیستند. آن‌ها معتقدند که دولت ترامپ به حدی بر ایران متمرکز است که مایل است اقدامات عربستان را نادیده بگیرد. اقداماتی که اگر توسط ایران انجام می‌شد، آن را به عنوان غیرقابل تحمل محکوم می‌کرد.
برخی از سیاستمداران آمریکا به دلیل ناپدید شدن خاشقجی، به شدت از مقامات سعودی انتقاد کرده‌اند. سناتور لیندسی گراهام، که پیش‌تر حامی پروپاقرص عربستان بوده، به یکی از صریح‌ترین منتقدان محمد بن سلمان تبدیل شده است. گراهام با بیان اینکه خاشقجی در کنسولگری به قتل رسیده، گفت: " تا زمانی که این فرد (بن سلمان) بر سرکار است به عربستان برنمی‌گردم".
اما تنبیه مهمترین دارایی عربستان، یعنی درآمد‌های نفتی، به معنای تضعیف سیاست آمریکا در برابر ایران خواهد بود و همزمان با نزدیک شدن زمستان، قیمت‌های سوخت را به طرز چشمگیری بالا خواهد برد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: ترامپ ایران جمال خاشقجی عربستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۲۰۱۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود

مشاور امنیت ملی کاخ سفید با ابراز نگرانی از همکاری های نظامی ایران، روسیه و کره شمالی مدعی شد که پیشنهادات نظامی روسیه به ایران و کره شمالی می تواند منجر به افزایش بی ثباتی منطقه خاورمیانه شود.

به گزارش ایرنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود: ما در سال های گذشته شاهد همکاری نظامی ایران و کره شمالی بوده ایم اما توسعه گسترده پهپادها در همکاری ایران و روسیه در طول دو سال گذشته امری جدید بوده است.

او تصریح کرد: همچنین همکاری گسترده نظامی روسیه و کره شمالی نیز در دو سال گذشته افزایش یافته است. ما همچنین از نزدیک پیشنهادات نظامی روسیه به ایران و کره شمالی را که می تواند منجر به بی ثباتی در خاورمیانه و منطقه هند و اقیانوسیه شود، از نزدیک دنبال می کنیم.

مشاور امنیت ملی بایدن اضافه کرد: «اگر روسیه به ایران سلاح بدهد این موضوع ثبات در خاورمیانه را متزلزل می‌کند».

سالیوان مدعی شد: وضعیت کنونی در ارتباط با ایران در مقایسه با چند هفته گذشته متفاوت است. پس از حمله بی پروا و بی‌سابقه ۱۰ روز پیش ایران به اسرائیل، کشورهای گروه ۷ تصمیم گرفتند که تحریم های جدیدی علیه ایران وضع کنند.

مشاور امنیت ملی بایدن گفت: آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا در این زمینه با هم هماهنگ هستند. کنگره آمریکا اختیارات جدیدی به دولت خواهد داد که ما با استفاده از آنها به منزوی کردن بیشتر ایران و افزایش فشار بر آن ادامه خواهیم داد.

مشاور امنیت ملی دولت آمریکا همچنین از احتمال سفر خود به عربستان سعودی در چند هفته آینده خبر داد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، سفر برنامه ریزی شده خود به عربستان سعودی را سه هفته پیش به دلیل آسیب به قفسه سینه و شکسته شدن یک دنده اش، به تعویق انداخت.

انتظار می رفت سالیوان با ولیعهد عربستان دیدار کند تا پیش نویس معاهده دفاعی آمریکا و عربستان سعودی و تفاهمات مربوط به حمایت واشنگتن از برنامه هسته ای غیرنظامی عربستان را مورد بحث قرار دهد.

مقامات آمریکایی امیدوارند این توافقنامه ها بتواند راه را برای عادی سازی روابط با اسرائیل هموار کند و به توافقی دوجانبه با سعودی ها برسند و به طور بالقوه آن را به نتانیاهو ارائه کنند، که یکی از شرایط توافق، تعهد به راهکار دو کشوری باشد.

در این صورت، نتانیاهو با یک انتخاب روبرو می شود: اگر موافقت کند، می تواند یک توافق صلح با عربستان سعودی را به دست آورد. اگر او نه بگوید، ممکن است به عنوان یک مرد مخالف جلوه کند و حمایت باقی مانده از سوی آمریکا را از دست بدهد.

با ادامه جنگ اسرائیل و حماس و چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا اذعان می کنند که شانس بسیار کمی برای دستیابی به توافقنامه عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل وجود دارد.

موانع پیش روی این توافق شامل جنگ در غزه، وابستگی نتانیاهو به شرکای ائتلاف راست افراطی خود و سیاست داخلی آمریکا است. سعودی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که برای پیشبرد عادی‌سازی روابط با اسرائیل، جنگ غزه باید پایان یابد و دولت اسرائیل باید به یک مسیر غیر قابل بازگشت به سمت راه کاردو کشور متعهد شود.

به نظر نمی رسد نتانیاهو به سمت پایان دادن به جنگ حرکت کند و او نه تنها با راهکار دو کشوری مخالف است، بلکه صرفاً ایده اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه پس از جنگ را رد می کند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • عزم تیک‌تاک برای مقابله با فشار دولت آمریکا
  • دولت بایدن نسبت به «پیروزی اوکراین» مطمئن نیست
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • بعد از سوپرکاپ در عربستان؛ مسابقات لالیگا در آمریکا!
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • عربستان : توافق ما با اروپا باید به فشار به اسرائیل برای توقف درگیری در غزه منجر شود
  • رئیس‌جمهور: مقامات آمریکایی به شکست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردند
  • مقامات آمریکایی به شکست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کردند