Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-25@19:50:55 GMT

ماجرای خاشقچی و 4 معصل جدید ترامپ در قبال ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۲۱۶۵۸

عصرایران؛ مازیار آقازاده - ماجرای ناپدید شدن مرموز و یا قتل احتمالی "جمال خاشقچی " روزنامه‌نگار منتقد دولت سعودی در کنسولگری سعودی در استانبول، نه تنها برای دولت سعودی بحرانی جدی در عرصه سیاست خارجی و دیپلماتیک پدید آورده، بلکه به نظر می‌رسد دردسری مشابه و بزرگ برای دونالد ترامپ و هیات حاکمه آمریکا نیز محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عربستان سعودی دهه هاست که متحد سنتی دولت واشنگتن در منطقه خاورمیانه محسوب می‌شود و "شکرآب" شدن رابطه واشنگتن و ریاض هم از منظر اهمیت این رابطه برای دو طرف و هم از منظر موقعیت خاصی که هم اکنون وجود دارد، برای دولت ترامپ یک چالش عمده محسوب می‌شود.

ترامپ به اندازه کافی از منظر مشروعیت سیاسی  برای اعمال تحریم‌های فلج کننده و همه‌جانبه علیه ایران در جهان تنها مانده بود؛ و حالا در معرض و خطر از دست دادن یکی از مهم‌ترین متحدان و همراهان منطقه‌ای خود در سیاست اعمال فشار حداکثری علیه ایران، قرار گرفته است.

ماجرای خاشقچی از چند منظر برای دولت ترامپ یک دردسر و چالش عمده خلق کرده است:

1-  این مساله توجه و تمرکز رسانه‌های جهانی را در دو هفته گذشته به سوی خود جلب کرده است و از این حیث موضوع تحریم‌ها علیه ایران به ویژه در آستانه "بازه زمانی روانی 13 آبان" را در حاشیه قرار داده است.

این در حالی است که دولت ترامپ انتظار دارد همچنان برای اعمال فشار بر ایران، تمرکز رسانه‌های جهانی را روی موضوع ایران و تحریم‌های آمریکا علیه ایران متمرکز کندو با این کار جنگ روانی گسترده خود علیه افکار عمومی در ایران را همچنان پایدار نگه دارد. دوپینگ خبری اخیر دولت ترامپ در تحریم 20 شرکت و بانک ایرانی نیز چندان موثر واقع نشد و این مساله نه تنها تکان قابل اعتنایی در بازار آشفته ایران ایجاد نکرد، بلکه توجهات جهانی همچنان متمرکز بر موضوع خاشقچی مانده است و رسانه‌ها و محافل سیاسی دنیا همه حواسشان متمرکز بر عاقبت این پرونده جنجالی است.

بنابراین به نظر می‌رسد تا اطلاع ثانوی در جنگ روانی و رسانه‌ای دولت ترامپ و متحدانش – دولت سعودی و اسراییل- علیه ایران وقفه ای جدی ایجاد شده و این مساله برای دیپلماسی ایران یک فرصت "خلق‌الساعه" خلق کرده است.

بی اعتنایی دیروز بازار ایران به خبر تحریم 20 بانک و شرکت ایرانی، برای دولت ایران نشانه مثبت و خوبی محسوب می شود.

2- چالش دیگر مساله خاشقچی برای ترامپ در زمینه به هم خوردن احتمالی رابطه با سعودی است. ترامپ برای اعمال فشار بر ایران به ویژه در مساله تحریم نفتی به همراهی و کمک دولت سعودی نیاز دارد و با ایجاد مانع "خاشقچی" و تهدیدات ضمنی دولت سعودی مبنی بر احتمال کاهش صادرات نفتی سعودی در صورت تحریم این کشور از سوی کنگره یا دولت آمریکا، ثبات بازار جهانی نفت در شرایطی که در شش ماهه سرد سال – فصل افزایش تقاضا-  قرار داریم، در تزلزل خواهد بود.

دولت ترامپ و دولت سعودی هفته‌هاست تبلیغ می‌کنند که با خروج نفت ایران از بازار آب از آب تکان نخواهد خورد و قیمت‌ها بالا نخواهد رفت، چون دولت سعودی و دیگر  تولید کنندگان و صادرکنندگان نفت، کمبود نفت ایران را در بازار جبران می‌کنند و حالا زمزمه‌های برهم خوردن رابطه ریاض- واشنگتن و تهدید ضمنی سعودی‌ها به واکنش شدید در قبال هر گونه تنبیه و تحریم آمریکا از طریق ابزار نفت، این اطمینان را از آینده ثبات قیمتی در بازار جهانی نفت می‌گیرد و این در حالی است که کمتر از 3 هفته دیگر انتخابات مهم میاندوره‌ای کنگره آمریکا برگزار می‌شود و در صورت تلاطم در قیمت نفت و افزایش قیمت بنزین در آمریکا، این مساله به یک چالش جدی برای ترامپ تبدیل خواهد شد.

3- مساله دیگر که چالشی جدی برای آمریکا ایجاد کرده، " استاندارد دوگانه" این کشور در قبال مساله حقوق بشر است.

البته آمریکایی‌ها دهه هاست که در معرض این اتهام هستند که با موارد نقض حقوق بشر در کشورهای متحدشان به طور جدی مقابله نمی‌کنند و در عوض در برابر کشورهایی که با آنها رابطه خوبی ندارند، از ابزار حقوق بشر به عنوان چماقی برای تسویه حساب استفاده می کنند.

حالا با مساله خاشقچی چشم همه دنیا به نحوه مواجهه دولت آمریکا با دولت عربستان سعودی است. باید دید در صورت صحت فرضیه "تکه‌تکه شدن بدن یک روزنامه‌نگار منتقد با اره برقی در کنسولگری یک دولت دوست و متحد آمریکا" واکنش کاخ سفید به این مساله چه خواهد بود؟! به ویژه اینکه این مساله در صورت صحت یکی از بی‌سابقه‌ترین اشکال جنایت‌هایی خواهد بود که در تاریخ مدرن جهان به وقوع پیوسته است.

4- چالش دیگر ترامپ در مساله خاشقچی، احتمال تشدید اختلافات او با کنگره آمریکاست. کنگره آمریکا که تحت تسلط جمهوریخواهان است لحن بسیار تندی در قبال دولت عربستان سعودی گرفته است و حتی دیروز – چهارشنبه- طرح اولیه تحریم تسلیحاتی دولت سعودی در آن مطرح شده است.

این طرح در صورت تصویب در کنگره چالشی جدی برای دولت ترامپ خواهد بود، به  ویژه آنکه ترامپ پیشتر به صراحت تاکید کرده که تنبیه عربستان سعودی را از طریق برهم زدن توافقات و قراردادهای اقتصادی و تسلیحاتی نخواهد پیمود؛ اما به نظر می‌رسد جمع بزرگی از سناتورها و اعضای کنگره به ویژه در بین جمهوریخواهان حامی دولت ترامپ، نگاه دیگری دارند و می‌خواهند دولت عربستان را بسیار شدیدتر و گسترده‌تر از آنچه که ترامپ در ذهن دارد، تنبیه کنند.

 

 

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۲۱۶۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن سیاست دودولتی را کنار گذاشت/ آمریکا در قبال فلسطین بر خلاف منافع ملی خود عمل کرد

مهسا مژدهی: روز ۳۰ فروردین چشم‌ها به شورای امنیت سازمان ملل دوخته شده بود تا فلسطین تبدیل به عضوی دائمی از سازمان ملل شود. رای وتوی ایالات متحده اما بر روی امیدها خط بطلان کشید. در آن روز از ۱۵ عضو شورای امنیت به‌ قطعنامه‌ای که می‌توانست به عضویت فلسطین در سازمان ملل بی‌انجامد، رای مثبت دادند. رای بریتانیا و سوئیس ممتنع بود و آمریکا در نهایت با وتو خود ماجرا را منتفی کرد. رابرت وود، معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، در این زمینه توضیح داد: ایالات متحده همچنان از راه‌حل دو دولتی به شدت حمایت می‌کند. این رأی مخالفت با حق تشکیل کشور فلسطین را نشان نمی‌دهد، بلکه اذعانی است به این که این امر تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین طرفین حاصل خواهد شد. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در بیانیه‌ای وتوی آمریکا را ناعادلانه، غیر اخلاقی و غیرقابل توجیه خواند. نماینده فلسطین در سازمان ملل، پس از رأی‌گیری به این موضوع اشاره کرد که فلسطینی‌ها با وجود وتو ایالات متحده از حق خود دست نخواهند کشید. او گفت:‌ این واقعیت که این قطعنامه تصویب نشد، اراده ما را نمی‌شکند و عزم ما را سست نمی‌کند. ما در تلاش خود متوقف نخواهیم شد.

ایالات متحده در کنار مقامات اسراییلی معتقد است حضور رسمی فلسطین در سازمان ملل، به روند صلح و دو کشوری آسیب می‌زند. این حرف در شرایطی مطرح می‌شود که راه‌حل دو کشوری و دو دولتی برای کشورهای مسلمان از جمله ایران راه‌حلی پذیرفته نیست. اما حتی اگر این راه‌حل یکی از گزینه‌های روی میز برای برخی از کشورها باشد، باز هم می‌توان گفت در سال‌ها اخیر گامی به سمت عملی شدن آن وجود ندارد و برخلاف گفته گیلعاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل گفتگوی صلحی وجود ندارد که حالا بخواهد کنسل شده یا غیرممکن باشد.

جعفر قنادباشی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرآنلاین درمورد هدف آمریکا از وتو قطعنامه پذیرش فلسطین در سازمان ملل و به رسمیت شناختن این کشور گفت: این رای وتو خلاف سیاست رسمی دولت امریکا است. آنها به‌ظاهر از سیاست دو دولتی در فلسطین حمایت می‌کنند. اما دلیل مخالفتشان به نوعی حمایت از اسرائیلی‌هاست. در واقع سیاست‌هایی که اتخاذ می‌شود مبتنی بر اصل حفاظت و سیاست از امنیت اسرائیل است. تصور آنها این است که اگر رای مثبت بدهند، مبارزات فلسطینی گسترش پیدا کرده و مبنای سیاسی پیدا می‌کند. چون به عنوان یک دولت دیده می‌شوند و مساله اتهام تروریست بودن به گروه‌های فلسطینی رنگ می‌بازد.

آمریکا قطعنامه عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو کرد

واکنش ایران به وتوی قطعنامه عضویت فلسطین در سازمان ملل توسط آمریکا

چرایی سنگ‌اندازی واشنگتن در مسیر عضویت فلسطین در سازمان ملل

او تاکید کرد: آمریکایی‌ها به‌دلیل اینکه یک همسویی کامل با صهیونیست‌ها داشته باشند، در این شرایط که اسراییل در شرایط بسیار دشواری قرار دارد، این قضیه را وتو کردند که خلاف سیاست‌ها و منافع ملی آمریکا است. چرا که هر حمایتی از رژیم کودک‌کش و اشغالگر که جولان و کرانه‌باختری را طبق قطعنامه‌های سازمان ملل اشغال کرده، به‌طور کلی خلاف منافع آمریکا است و موجب خشم و نفرت عمومی و بدبینی جهانی علیه ایالات متحده می‌شود.

این دیپلمات سابق ادامه داد: همه جهان می‌داند که رژیم صهیونیستی یک مجرم بین‌المللی است و حمایت آمریکا از آنها که کودک‌کشی و نسل‌کشی و پاکسازی قومی و اشغال را در پرونده خود دارند، به ضرر واشنگتن است. در کرانه باختری ما هر شب کشته داده‌ایم. در نابلس در شب یکشنبه ۱۳ جوان کشته شدند و ۲۷ نفر به اسارت برده شدند. در این مناطق اشغالی طبق اصول سازمان‌ملل همه جهان باید کمک کنند تا منطقه از اشغال خارج شود.

منافع آمریکا این نیست که چهره خشن و ضدحقوق بشری از این کشور در دنیا ترسیم شود. بنابراین تصمیم اخیر هم مخالف دو دولتی است که بسیاری از کشورها مانند ما آن را قبول نداریم و هم علیه منافع کشورشان. چون اگر این وتو انجام نمی‌گرفت گامی به سوی سیاست دو دولتی هم برداشته می‌شد. این تصمیم بسیار عجیب است. حتی امنیت ملی امریکا نادیده گرفته شده است. وقتی سرباز آمریکایی به خاطر فلسطین خودش را آتش می‌زند یعنی پای امنیت ایالات متحده در میان است. بعید نیست در کنار کسی که خودش را آتش می‌زند کسانی هم پیدا شوند که به تجهیزات آمریکایی حمله کنند. ایالات متحده نگران شکست اسراییل و نگران موفقیت جبهه مقاومت است. برای این مساله است که آنها دست به اقدامی ضد امنیت و منافع ملی امریکا و سیاست رسمی خود زده‌اند.

جعفر قنادباشی در مورد اینکه موضوع دو دولتی که مورد قبول امریکا است با وتوی این کشور در چه وضعیتی قرار می‌گیرد گفت:‌ سیاست آمریکا در حدود ۴۰ سال پیش و زمانی که انورسادات در مصر صلحی با اسرائیل داشت و بعد مذاکراتی که کارتر و کلینتون با یاسر عرفات داشتند، این بود که صلحی بین اسراییلی‌ها و فلسطینی‌ها برقرار کنند. عرفات هم بر اثر این میانجیگری‌ها تشکیلات خودگردان را ایجاد کرد که معتقد بودند مقدمه تشکیل دولت فلسطین است. حتی به عرفات گفته شد که رام‌الله پایتخت فلسطین خواهد بود. سیاست دو دولتی سیاست جدیدی نیست و در قالب یک راه‌حل است که امریکایی‌ها برای فلسطین در نظر گرفته‌اند. اسرائیلی‌ها پیوسته خواسته‌اند این سیاست را از دستورکار ایالات متحده خارج کنند و مدتی هم ترامپ با طرح معامله قرن و کوچاندن فلسطینی‌ها به صحرای سینا را پیگیری کرد. وگرنه سیاست دو دولتی سیاست سنتی این کشور است. اما اسراییلی‌ها نتوانستند با وجود راه انداختن معامله قرن به‌جایی برسند. اتفاقی که افتاد این بود که با آمدن باید دوباره دستورکار آمریکا به سمت سیاست دو دولتی رفت. اما دولت بایدن با وتوی خود سیاست دو دولتی را به دست خود کنار گذاشت که اتفاق غیرمعمولی است.

۳۱۱۳۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898491

دیگر خبرها

  • (ویدئو) ماجرای خواستگاری بازیگر معروف «نون خ» از دختر ترامپ
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • تحریم های جدید ضد ایرانی دولت بایدن
  • تاکتیک رسانه‌ای واشنگتن پست در قبال عملیات وعده صادق
  • مادورو: آمریکا به توافقنامه امضا شده احترام نمی‌گذارد
  • بایدن سیاست دودولتی را کنار گذاشت/ آمریکا در قبال فلسطین بر خلاف منافع ملی خود عمل کرد
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند