Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام نیوز به نقل از رادیو فردا، واشنگتن‌پست آخرین مقاله جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار ناپدید شده سعودی را منتشر کرد. این مقاله درباره فقدان آزادی بیان در جهان عرب و پیامدهای آن برای مردم است. از آنچه که خاشقجی در این مقاله پیشنهاد می‌دهد می‌توان پی برد که چرا او را سر به نیست کرده‌اند.

 

ویراستار دریچه «دیدگاه» واشنگتن‌پست می‌نویسد که آخرین مقاله جمال خاشقجی را در حین سفر او به ترکیه دریافت کرده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قرار بوده بعد از بازگشت روزنامه‌نگار منتقد این مقاله با عنوان «آنچه که جهان عرب بیش از همه به آن نیاز دارد، آزادی بیان است» منتشر شود، اما با ناپدید شدن خاشقجی امیدی هم دیگر به بازگشت او نیست.

 

خاشقجی در آخرین مقاله‌ای که از او منتشر شده، با استناد به گزارش «فریدام هاوس» از آزادی بیان در جهان در سال ۲۰۱۸  می‌نویسد که در جهان عرب فقط تونس یک کشور آزاد به شمار می‌آید. اردن، مراکش و کویت در رده‌بندی کشورهای «نسبتاً آزاد» قرار گرفته‌اند. باقی کشورها در جهان عرب آزاد نیستند.

 

خاشقجی می‌نویسد: «به همین سبب عرب‌ها که در این کشورها زندگی می‌کنند از رویدادها بی‌اطلاع‌اند یا اینکه اطلاعات غلطی در اختیارشان قرار داده‌اند و از این‌رو نمی‌توانند موضوعاتی را که به کشورهایشان یا به منطقه خاورمیانه ربط دارد، تشخیص دهند. چنین است که یک روایت رسمی دولتی، بر روح عمومی مردم غلبه کرده و هرچند که باور آن دشوار است، اما اکثریت مردم قربانی این وضعیت شده‌اند.»

 

در این مقاله خاشقجی با اشاره به بازداشت صالح الشیحی، یکی از روزنامه‌نگاران سعودی به دلیل انتقاداتش از حاکمان عربستان می‌نویسد که جامعه مدنی به سبب تسلط روایت رسمی، فلج شده و کمترین اعتراضی به بازداشت روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی نمی‌کند.

 

خاشقجی در ادامه آخرین مقاله‌ای که در زندگی‌اش نوشته، به امید به آزادی بیان با پیدایش و رواج اینترنت در جهان عرب اشاره می‌کند: «زمانی رسید که روزنامه‌نگاران گمان بردند اینترنت موجب آزادی روزنامه‌های کاغذی از قید سانسور می‌شود. اما حکومت‌ها [در خاورمیانه] که بقای خود را صرفاً وابسته به نظارت بر اطلاعات می‌دانند، با خشونت اینترنت را مسدود کردند. گزارشگران محلی بازداشت شدند و انتشار آگهی‌های تجاری را هم برای محدود کردن آزادی مطبوعات تحت کنترل خود درآوردند.»

 

خاشقجی از فقدان آزادی بیان در جهان عرب به این نتیجه می‌رسد که حکومت‌های خاورمیانه به تدریج مانند دوران جنگ سرد خود را پشت یک پرده آهنین پنهان می‌کنند. او پیشنهاد می‌دهد که یکی از راه‌ها برای عبور از این پرده آهنین تکامل دادن نرم‌افزارهایی است که منابع خبری را از زبان‌های متدوال در غرب به زبان عربی ترجمه می‌کنند.

 

به نظر خاشقجی یک نهاد جهانی برای آزادی بیان در جهان عرب، ممکن است به رهایی جامعه مدنی از تسلط تبلیغات دولتی و آگاهی و بیداری مردمی که از تبعیض و فقر و ناآگاهی رنج می‌برند منجر شود.

 

گفته می‌شود که خاشقجی به ترکیه رفته بود که برای شکل‌‌بخشی به چنین نهادی تلاش کند.

 

جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد میانه رو بن سلمان ظهر سه‌شنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما با ورود به کنسولگری ناپدید شد و دیگر بازنگشته و همچنان اثری از او نیست. تحقیقات وسیعی درباره نحوه ناپدید شدن او در حال انجام است. به گزارش برخی رسانه‌های ترکیه شواهد به دست آمده نشان می‌دهد که تیمی از بازجویان و قاتلان که از عربستان به ترکیه اعزام شده بودند، خاشقجی را در حین بازجویی شکنجه داده، انگشتان دست او را بریده‌اند و او را در حالی که هنوز زنده بوده تکه تکه کرده‌اند.

 

منبع: جام نیوز

کلیدواژه: خاشقچی ترکیه نیویورک تایمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۲۳۷۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اراده مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان برای پیروزی فلسطین و جایگزینی نظامی عادلانه در جهان قطعاً محقق خواهد شد

به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی شامگاه سه‌شنبه به وقت محلی، در ادامه برنامه‌های دومین روز سفر به پاکستان، با حضور در دانشگاه کراچی، در اجتماع جمعی از نخبگان، فرهیختگان، فعالان اقتصادی و علمای مذهبی این شهر، دیدارها و رایزنی‌های صورت گرفته میان مقامات دو کشور در اسلام‌آباد را در راستای توسعه روابط اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی و فناوری میان دو کشور سودمند و مفید توصیف کرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه روابط دو کشور فراتر از همسایگی، در تاریخ، تمدن، فرهنگ و اعتقادات مشترک دو ملت ریشه دارد و پیوندی ناگسستنی میان دو ملت ایجاد کرده است، افزود: ارادت دو ملت به شخصیت نامدار و نام‌آوری چون امام خمینی (ره) ناشی از روحیه خداخواهی، ضداستکباری و ضد استعماری ایشان است و مردم دو کشور امام راحل را مظهر خداخواهی، عدالت‌خواهی و شخصیتی می‌دانند که در مقابل زیاده‌خواهی نظام سلطه ایستادگی کرده و ملت بزرگ ایران را به پیروزی رسانده است.

حجت الاسلام رئیسی همچنین اقبال لاهوری را شخصیتی با روحیه ضداستعماری، ضداستکباری، عدالت‌خواه، استقلال‌طلب و مورد احترام جهان اسلام و مردم کشورهای ایران و پاکستان توصیف و تصریح کرد: شخصیتی چون محمدعلی جناح نیز به دلیل برخورداری از همین روحیات و خصوصیات به نماد استقلال‌خواهی و ظلم‌ستیزی مردم پاکستان تبدیل شد و مانند سایر شخصیت‌های ضداستکباری و عدالت‌خواه مورد احترام و توجه مردم دو کشور و ملل مسلمان بوده و خواهد بود.

رئیس جمهور با اشاره به پایبندی جمهوری اسلامی ایران به شعارها و آرمان‌های انقلاب اسلامی، از جمله آزادی و استقلال‌خواهی گفت: با وجود گذشت 45 سال از پیروزی انقلاب، مسئله آزادی قدس و احقاق حقوق ملت فلسطین همچنان مورد توجه و تاکید مردم ایران قرار دارد.

رئیسی با بیان اینکه تصور و تلاش آمریکا و برخی کشورهای غربی در راستای امنیت‌آفرینی برای رژیم صهیونیستی با عادی‌سازی روابط با برخی کشورهای منطقه با شکست راهبردی مواجه شده است، افزود: اساس رژیم صهیونیستی بر ظلم و تجاوز قرار دارد؛ اشغال و تجاوز بر اساس هیچ کدام از نظامات بین‌المللی برای اشغالگر و متجاوز مشروعیت و مالکیت ایجاد نمی‌کند، چه اشغال یک روز باشد و چه 75 سال، به تصریح همه معاهدات بین‌المللی و نظامات حقوقی محکوم است و اشغالگر باید سریعا اخراج، محاکمه و مجازات شود.

رئیس جمهور مقاومت و ایستادگی را در برابر سازش و تسلیم، راهبردی به ثمر نشسته دانست و با اشاره به دستاوردهای مقاومت در برابر نظام استکبار و تجاوز و جنایات رژیم صهیونیستی تصریح کرد: راه‌حل رفع مشکلات جهان اسلام و جلوگیری از تداوم جنایات رژیم صهیونیستی و ظلم‌های نظام سلطه وحدت و انسجام در امت اسلامی و پرهیز از تفرقه و جدایی است.

رئیسی با اشاره به راهبرد امام راحل و رهبر معظم انقلاب برای حل مشکلات جهان اسلام از طریق وحدت، انسجام و مقاومت، از شکوه برگزاری راهپیمایی روز قدس امسال در همه امت اسلامی و همینطور گسترش آن به کشورهای غیر اسلامی و مشارکت انسان‌های آزاده گفت و افزود: رژیم صهیونیستی با وجود حجم بی‌سابقه جنایاتش در غزه تا امروز به طور کامل شکست خورده، زیرا نتوانسته است به هیچ یک از اهداف اعلامی‌‌اش برسد و در مقابل این مردم مظلوم و مقاوم غزه هستند که با مقاومت خود پیروزی را در این میدان نصیب خود کرده‌اند.

رئیس جمهور جنایت رژیم صهیونسیتی در حمله به کنسولگری ایران در سوریه را ناشی از همین شکست و استیصال دانست و افزود: ملت ایران با پاسخ قاطع خود رژیم صهیونیستی را به شکل موثری تنبیه کرد.

دکتر رئیسی در ادامه با اشاره به بی‌عملی و ناکارآمدی سازمان‌های بین‌المللی مدعی دفاع از حقوق بشر و امنیت در جهان گفت: تلاش‌های برخی کشورها برای ملزم کردن رژیم صهیونیستی به توقف جنایاتش در غزه، بارها با حق وتوی آمریکا بی‌اثر شده و امروز سوال ملت‌های آزاده این است که آیا نباید نظامی عادلانه جایگزین این ساختار ناعادلانه شود که توانایی دفاع از مظلوم و نشاندن ظالم سر جای خود را ندارد!

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تردید نداریم که نظمی عادلانه جایگزین نظم فعلی خواهد شد، افزود: اراده و خواست ملت‌های مسلمان و آزادی‌خواهان جهان تحت لوای انسجام و یکپارچگی برای آزادی قدس و پیروزی فلسطین حتما محقق خواهد شد.

حجت الاسلام رئیسی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به توافقات صورت گرفته میان ایران و پاکستان برای گسترش روابط در سطوح مختلف و هدف‌گذاری برای رسیدن حجم تبادلات تجاری به 10 میلیارد دلار در قدم اول، مرز بیش از 900 کیلومتری دو کشور را فرصتی ارزشمند برای توسعه، رفاه و رونق مناطق مرزی دانست.

رئیس جمهور با بیان اینکه ملت ایران با وجود همه تحریم‌ها و فشارها، پیشرفت‌های بزرگی در عرصه‌های علمی، فناوری و اقتصادی داشته است، ایران امروز را کشوری پیشرفته و فناور توصیف کرد که می‌تواند با به اشتراک گذاشتن ظرفیت‌های متقابل با پاکستان گام‌های بلندی در تامین منافع و پیشرفت دو طرف بردارد.

رئیسی با تاکید بر اینکه تجارت غیر رسمی بین دو‌کشور باید به تجارت رسمی تبدیل شود، تحقق این هدف را نیازمند همکاری صمیمانه همه فعالان اقتصادی و تجار دو کشور دانست و از فعالان اقتصادی و تجار دو کشور خواست تلاش خود را برای بالفعل کردن ظرفیت‌های متقابل مضاعف کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تاریخ مطبوعات ایران در برابر انظار عموم قرار گرفت
  • نتایج اولیه کنکور ۱۴۰۳ دقیقا کی منتشر می‌شود؟
  • فیلمی عجیب از جمعیت عظیم افغان‌ها و نصب پرچم افغانستان در ایران؛ این فیلم واقعی ست؟!
  • ویدئو‌های یک افغان از جمعیت عظیم افغانستانی‌ها و نصب پرچم افغانستان در ایران
  • (ویدئو) تیزر رسمی فیلم «مست عشق» منتشر شد
  • در کنگره سازمان همبستگی کشورهای اسلامی در مکه مکرمه
  • کنعانی: نقش آمریکا در نسل‌کشی اسراییل در غزه با سرکوب دانشجویان معترض پاک نمی‌شود
  • اراده مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان برای پیروزی فلسطین و جایگزینی نظامی عادلانه در جهان قطعاً محقق خواهد شد
  • (ویدئو) تصاویری پر بازدید از صحرای بزرگ عربستان با عنوان «حومه آخرالزمانی ریاض»
  • قیمت سکه، نیم سکه و ربع سکه امروز سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳