Web Analytics Made Easy - Statcounter

«سید عباس حسینی» تحلیلگر و روزنامه‌نگار افغانستانی طی یادداشت تحلیلی برای ایلنا به بیم و امیدهای انتخابات پارلمانی افغانستان پرداخته که به شرح ذیل از نظر می‌گذرد:

مردم افغانستان در ۳۳ استان از ۳۴ استان این کشور، فردا صبح (شنبه ۲۸ مهر) برای انتخاب نمایندگان خود در مجلس نمایندگان یا آنچه «ولسی جرگه» می‌گویند، در یک فضای وخیم امنیتی پای صندوق‌های رأی‌ خواهند رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سومین دور انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان است که پس از سقوط حاکمیت طالبان در سال ۱۳۸۰ برگزار می‌شود. اما به دنبال انتخابات‌های مملو از تقلب و تخلف گذشته، این بار با تمهیدات و آمادگی‌های متفاوتی که در نظر گرفته شده، این امید می‌رود که شاهد برگزاری یک انتخابات شفاف‌تر باشیم. مردم استان غزنی افغانستان به دلیل تنش‌ها و مداخلات سیاسی حکومت، از حضور در پای صندوق‌های رأی محروم مانده‌اند و انتخابات نمایندگان مجلس در این استان همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ برگزار خواهد شد.

سه سال تأخیر

انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان با سه سال تأخیر برگزار می‌شود و نمایندگان کنونی مردم این کشور در این مجلس، نزدیک به هشت سال است در حال فعالیت هستند. اما سوال این است که چه دلایلی سبب شد برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان با سه سال تأخیر برگزار شود؟

افغانستان در سال ۱۳۹۳ یک انتخابات ریاست جمهوری سراسر تقلب و تخلف را پشت سر گذاشت؛ انتخاباتی که با وجود باطل شدن بیش از یک میلیون آراء در دور دوم، همچنان نتیجه آن برای عبدالله عبدالله، نامزد پیشتاز این انتخابات در دور اول قابل قبول نبود. سرانجام در شرایطی که احتمال ورود افغانستان به یک جنگ و نزاع داخلی می‌رفت، در نتیجه میانجی‌گری‌های داخلی و خارجی، حکومت وحدت ملی افغانستان با توافق محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله، دو نامزد انتخاباتی و سهم ۵۰ درصدی هر یک در قدرت، تشکیل شد. در نتیجه تشکیل این حکومت، محمد اشرف غنی به عنوان رییس جمهوری و عبدالله عبدالله به عنوان ریاست اجرایی حکومت (پستی معادل نخست‌وزیری) معرفی شدند.

با تشکیل حکومت وحدت ملی در افغانستان، آنها اولین اولویت و شعار خود را «اصلاحات انتخاباتی» اعلام کردند. در نتیجه کمیسیون ویژه‌ای برای بررسی اصلاحات انتخاباتی تشکیل شد. در کنار اصلاحات انتخاباتی، حکومت وحدت ملی در توافق‌نامه تشکیل خود بر تغییر نظام سیاسی افغانستان از یک نظام ریاست جمهوری به نظام نخست‌وزیری یا پارلمانی تأکید کرده و می‌بایست زمینه تغییر قانون اساسی این کشور فراهم شود. همه این اقدامات باید در مدت دو سال و تا سال ۱۳۹۵ و قبل از برگزاری سومین انتخابات مجلس نمایندگان عملی می‌شد؛ اما با وجود تلاش‌های بسیار، بخش‌هایی از نظام انتخاباتی اصلاح شد، ولی یک قسمت عمده از نظام انتخاباتی و به دنبال آن، نظام سیاسی افغانستان که همان تغییر نظام به سوی یک نظام پارلمانی است، با مخالفت‌ها و موانعی روبه‌رو شد و نهایتاً عملی نشد. در چنین شرایطی، رییس جمهوری افغانستان مهلت فعالیت مجلس نمایندگان را نخست برای یک سال و سپس برای یک سال دیگر، تمدید کرد. در نهایت، با فشار جامعه جهانی و احزاب و گروه‌های سیاسی در داخل افغانستان، کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با ترکیب جدید، ۲۸ مهر ۱۳۹۷ را به عنوان روز برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان اعلام کرد. این کمیسیون همچنین ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ را به عنوان روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده است.

مردم افغانستان در شرایطی روز شنبه (۲۸ مهر) برای انتخاب نمایندگان خود پای صندوق‌های رأی می‌روند که شاهد تغییراتی در نظام انتخاباتی خود، از جمله ثبت‌نام پیشاپیش رأی‌دهندگان، نصب برچسب بر شناسنامه‌های  این رأی‌دهندگان و از همه مهم‌تر، در نتیجه پافشاری‌ها و اعتراض‌های گسترده احزاب سیاسی، برای نخستین‌بار استفاده از سیستم انگشت‌نگاری یا «بایومتریک» هستند، اما تغییرات اساسی دیگر برای رفتن به سوی یک انتخابات با سهم فعال احزاب و تغییر نظام انتخاباتی و سیاسی، تاکنون محقق نشده است.

کمیسیون انتخابات افغانستان از میان ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار واجد شرایط رأی‌ دادن، بیش از ۶۰۰ هزار برچسب انتخاباتی تکراری و غیرمعتبر را از رده خارج کرده است. بر این اساس، آمار نهایی تعداد رأی‌دهندگان سومین انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان به هشت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر کاهش یافته است. کمیسیون انتخابات افغانستان برای انگشت‌نگاری رأی‌دهندگان و جهت جلوگیری از تقلب انتخاباتی، ۲۲ هزار دستگاه انگشت‌نگار را خریداری کرده و در تمام مراکز رأی‌دهی این کشور توزیع کرده است. این انتخابات قرار است در پنج هزار و ۷۴ مرکز رأی‌دهی در سراسر افغانستان برگزار شود و بیش از دو هزار مرکز رأی‌دهی دیگر نیز به دلیل تهدیدهای بالای امنیتی مسدود خواهند بود.

از سوی دیگر، در انتخابات پارلمانی ۲۸ مهر، بیش از دو هزار و ۶۰۰ نامزد انتخاباتی به رقابت با یکدیگر خواهند پرداخت که از میان آن‌ها، ۲۳۸ نامزد از جمله ۶۸ زن به مجلس نمایندگان افغانستان راه می‌یابند. انتخابات برای انتخاب ۱۱ نماینده غزنی نیز به تأخیر افتاده است. همچنین حدود ۳۴۰ هزار ناظر بر این انتخابات نظارت خواهند کرد که بیشتر آنان مربوط به نامزدهای پارلمانی، احزاب سیاسی، نهادهای ناظر انتخاباتی و رسانه‌ها هستند.

وضعیت وخیم امنیتی

در آستانه برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان، فضای امنیتی این کشور همچنان وخیم است و حملات طالبان به پاسگاه‌های نیروهای امنیتی این کشور و همچنین حملات تروریستی ناشناس بر کارزارها و نامزدهای انتخاباتی ادامه دارد.

بعد از ظهر روز گذشته (پنج‌شنبه، ۲۶ مهر) حمله یک عضو نفوذی گروه طالبان به نشست امنیتی در ساختمان استانداری قندهار، همه را بهت‌زده کرد. در این حمله سه مقام ارشد محلی استان قندهار شامل استاندار، فرمانده پلیس و رییس امنیت ملی این استان کشته شدند و فرمانده کل نیروهای آمریکایی و ناتو به همراه یک فرمانده برجسته ارتش افغانستان زخمی شدند. یک روز پیش از آن، «عبدالجبار قهرمان» عضو مجلس نمایندگان افغانستان و نامزد انتخاباتی در شهر لشکرگاه، مرکز استان هلمند هدف یک انفجار در دفتر انتخاباتی خود قرار گرفت و جان باخت. بر اساس گزارش‌ها، از آغاز روند ثبت‌نام رأی‌دهی برای انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان در ۲۵ فروردین سال جاری، بیش از ۴۰ رویداد امنیتی، بیش از ۵۰۰ قربانی برجای گذاشته که شامل ۱۷۰ کشته و بیش از ۳۳۰ زخمی می‌شود. در این بین اسامی ۹ نامزد انتخاباتی در میان جان‌باختگان قرار دارد.

این در حالی است که طالبان انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان را «یک توطئه آمریکایی برای ادامه توجیه اشغال خارجی» این کشور خوانده و اعلام کرده همه تلاش‌ خود برای ایجاد اختلال در انتخابات را صورت خواهند داد. اما در مقابل تهدید طالبان، مسئولین ارشد امنیتی افغانستان اعلام کرده‌اند که دست کم ۵۴ هزار نیروی امنیتی در سه کمربند امنیتی، مسئولیت تأمین امنیت برگزاری انتخابات را به عهده خواهند داشت.

تلاش‌های ناکام صلح

حملات بی‌رحمانه طالبان در حالی در آستانه برگزاری انتخابات و تلاش این گروه برای مختل کردن انتخابات ادامه دارد که روند صلح افغانستان با حضور و رهبری آمریکا و حضور «زلمی خلیل‌زاد» فرستاده ویژه وزارت امور خارجه این کشور برای صلح افغانستان به نتیجه‌ای نرسیده است. دو هفته پیش خلیل‌زاد در سفر به افغانستان، پاکستان و برخی کشورهای عربی منطقه چون عربستان و قطر، با جوانب مختلف مسأله افغانستان و به خصوص طالبان دیدار و گفت‌وگو کرد اما هنوز هیچ نتیجه‌ای از دل این تلاش‌ها به دست نیامده است. تلاش‌های رییس جمهوری افغانستان در طول یک سال گذشته برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره هم به نتیجه نرسیده است. آنچه مشخص شده این است که، نه طالبان اراده‌ای برای صلح در افغانستان دارند و نه آمریکا با رویکرد کنونی می‌تواند صلح را برای کشور به ارمغان آورد.

استراتژی جنوب آسیای دونالد ترامپ، در طول نزدیک به دو سال گذشته نتیجه‌ای جز افزایش ناامنی‌ها و قدرت‌نمایی‌ بیشتر طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان نداشته است. حال که عملاً این استراتژی به نتیجه نرسیده، ایالات متحده در یک عقب‌نشینی، از یک‌سو دست دوستی به سمت طالبان دراز کرده و از سوی دیگر، از اعمال فشار بر پاکستان برای تغییر سیاست‌های این کشور در قبال جنگ و صلح افغانستان، دست برداشته است.

گرچه تلاش‌های اخیر زلمی خلیل‌زاد با برخی خوش‌بینی‌ها در دولت افغانستان همراه شده، اما حمله روز پنج‌شنبه (۲۶ مهر) طالبان بر یک نشست امنیتی در قندهار و کشته شدن سه مقام ارشد این استان، تمام خوش‌بینی‌های کاذب را به یأس مبدل کرد. این در حالیست که «امرالله صالح» رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نیز هشدار داده که خلیل‌زاد نمی‌تواند به نمایندگی از افغانستان با طالبان گفت‌وگو و مذاکره کند. برخی نخبگان سیاسی افغانستان به این باور هستند که زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا برای پرونده افغانستان، ۱۷ سال پیش و در کنفرانس بن، شالوده نظام ناکارآمد و متزلزل سیاسی کنونی افغانستان را بنا نهاد و امکان دارد این‌بار هم در صورت به دست آمدن هرگونه توافق با طالبان، بنای یک صلح متزلزل و ناکارآمد گذاشته شود که به جای بهبود اوضاع کشور، افغانستان را بیش از پیش به قهقرا ببرد.

سایه یأس بر سر مردم

به هر حال، با توجه به رویداد روز پنج‌شنبه قندهار، قطعاً مردم افغانستان مأیوس‌تر و ناامیدتر از روزهای قبل، به پای صندوق‌های رأی خواهند رفت و چه بسا، این رویداد و وضعیت وخیم امنیتی موجود، بر کاهش بیش از پیش حضور رأی‌دهندگان در پای صندوق‌های رأی، تأثیر منفی برجای بگذارد.

در چنین شرایطی عملاً آینده سیاسی ـ امنیتی افغانستان در یک بن‌بست پیچیده قرار گرفته است؛ از یک‌سو سیاست‌های آمریکا همچنان ناکام است و اهداف این کشور موهوم، و از سوی دیگر طالبان به عنوان یک نیروی افغانستانی، هیچ‌گونه انعطاف‌پذیری از خود برای صلح نشان نمی‌دهد و در ادامه حکومت افغانستان هم فاقد توانایی و وجاهت لازم برای رهایی کشور از این وضعیت به نظر می‌رسد. حکومت و ارتش پاکستان نیز که همواره متهم به حمایت از طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی بوده، هیچ اراده‌ای برای تغییر از خود بروز نداده است. در این بن‌بست، روزنه‌های امید برای مردم افغانستان، کور سویی بیش نیست و همانند سرابی می‌ماند که همچنان دست‌نیافتنی است. با این وجود، افغانستان به کدام‌سو می‌رود؟ سرنوشت سیاسی، امنیتی، اجتماعی و اقتصادی این کشور چه خواهد شد؟ آنچه مشخص است، برگزاری انتخابات سالم و شفاف مجلس نمایندگان و به دنبال آن، انتخابات ریاست جمهوری، می‌تواند جرقه‌ای از امید به همراه داشته باشد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: طالبان عبدالله عبدالله قندهار محمد اشرف غنی انتخابات پارلمانی افغانستان زلمی خلیل زاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۳۱۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار انتخابات در تبریز داغ شد/ اوج هیجان در ستادهای تبلیغاتی

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها؛ انتخابات یکی از رخدادهای بزرگ و تاریخ‌ساز در هر کشوری است، در این میان نظر و رأی مردم به عنوان اصلی‌ترین تصمیم گیرندگان از اهمیت والایی برخوردار است.

شمارش معکوس برای برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی آغاز شده، انتخاباتی با داوطلبانی از طیف‌های مختلف که اهمیت مشارکت گسترده در آن بیش از ادوار گذشته است.

در باب اهمیت مشارکت در انتخابات، رهبر معظم انقلاب در بیاناتی انتخابات را برای کشور و ملت، فرصتی بسیار بزرگ و برای دشمنان تهدید خواندند و افزودند: «برگزاری پرشور انتخابات و حضور همگانی مردم در پای صندوق‌های رأی، تضمین کننده امنیت کشور خواهد بود زیرا دشمنان از پشتوانه مردمی نظام بیش از امکانات تسلیحاتی آن هراس دارند.»

در موضوع اهمیت حضور در انتخابات، همواره مسئولان در رده‌های مختلف سخن گفته‌اند و با توجه به شرایط موجود حضور آگاهانه مردم در انتخابات می‌تواند گره گشا باشد.

همانگونه که می‌دانیم انتخابات از اهمیت بسیاری برخوردار است و نظر و رأی مردم نیز نتایج آن را مشخص می‌کند.

سری به سطح شهر می‌زنم تا نظر مردم را در خصوص برگزاری مرحله دوم انتخابات جویا شوم؛

ایمان زمانی از دانشجویان تبریزی است، او تاکید می‌کند: امروز مهم‌ترین خواسته مردم وحدت، انسجام و همدلی در بین مردم و مسئولان است و زمانی این اتفاق می‌افتد که مسئولین در عمل با مردم باشند. مردم انتظار دارند مسئولان با مردم صادق باشند و اخلاص و ایثارگری را در عمل مسئولان ببینند.

او ادامه می‌دهد: امروز مهمترین خواسته مردم این است که مسئولین دست به دست هم دهند و برای رفع مشکل بیکاری و معیشت مردم که از ملموس‌ترین خواسته‌های آن‌هاست، گام بردارند.

او می‌افزاید: به رغم تمامی مشکلات وظیفه هر ایرانی است که در انتخابات شرکت کند و خود برای آینده کشور تصمیم‌گیری کند.

زهرا دانشی از دیگر دانشجویان تبریزی است، او نیز خاطرنشان می‌کند: شرکت در انتخابات یک وظیفه شرعی، ملی، میهنی، اخلاقی و قانونی است؛ بنابراین در مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت می‌کنم، به فرمایش مقام معظم رهبری، ملاک انتخاب نماینده مجلس اصلح‌ترین، امین‌ترین و قادرترین از بین نامزدهای انتخاباتی است، همچنان که شرکت در انتخابات یک وظیفه است، گزینش خوب و آگاهانه هم یک وظیفه است.

او ادامه می‌دهد: توجه بیشتر به حوزه فرهنگ عمومی جامعه و آموزش، تصویب قوانین در ارتباط با تسهیل اشتغال و ازدواج دانشجویان، ایجاد شفافیت در آرا و زندگی نمایندگان، تصویب یا اصلاح قوانین مرتبط با بهبود معیشت مردم، تحقیق و تفحص بی طرفانه و منصفانه از تمامی امور کشور به منظور پیشگیری و مبارزه با فساد و مسؤلیت‌پذیری در ارتباط با عملکرد خود در مجلس شورای اسلامی به عنوان نمایندگان ملت از اهم خواسته‌های اینجانب به عنوان دانشجو است.

رجب یوسفی از ریش سفیدان تبریزی است، او می‌گوید: می‌خواهم در تعیین سرنوشت کشورم سهیم باشم، پس در مرحله دوم انتخابات مانند مرحله اول شرکت می‌کنم چراکه شرکت در انتخابات مانند خواندن نماز واجب است.

او ادامه می‌دهد: شرکت در انتخابات وظیفه‌مان است و به خاطر خون شهدا شرکت می‌کنم تا آزاد باشم و در کشورم زندگی بهتری داشته باشم.

او تاکید می‌کند: شرکت در انتخابات وظیفه شرعی و ملی است و برای اطاعت از ولایت فقیه و به عنوان یک ایرانی باید شرکت کرد.

علیرضا کاظم پور از بازاریان تبریز است، او به خبرنگار مهر می‌گوید: اولین مؤلفه مهم برای من صداقت است و از نمایندگان خود انتظار دارم که از شعار دادن پرهیز کنند و واقع بین باشند چراکه شعار دادن راه به جایی نمی‌برد و به نماینده‌ای که دائماً از دیگران انتقاد می‌کند رأی نمی‌دهم.

او ادامه می‌دهد: به نوعی در اقداماتی که می‌خواهند انجام دهد شفاف باشد و ما بدانیم دقیقاً چه برنامه‌ای برای پیشبرد اهداف ملی دارند چرا که اگر نماینده‌ای صرفاً وعده دهد و کاری از پیش نبرد موتور پیشرفت مملکت را عقب می‌اندازد، پس صداقت برای من به شخصه خیلی مهم است.

او می‌افزاید: دومین مؤلفه برای من شایستگی نماینده است، برای من خیلی مهم نیست که نماینده شناخته شده است یا خیر بلکه این مهم است که چه سوابق علمی و اجرایی دارد و من انتظار دارم که وقتی نماینده من به مجلس راه پیدا می‌کند سواد خوبی داشته باشد و کاری به جناح سیاسی ندارم، کارآمدی برای من مهم‌تر است.

مرحله دوم انتخابات به اندازه مرحله قبلی مهم است

استاندار آذربایجان شرقی نیز در جلسه‌ای در گفت‌وگو با خبرنگاران با بیان اینکه مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در سه حوزه انتخابی استان به اندازه مرحله قبلی مهم است، از تلاش رسانه‌های استان در انتخابات قدردانی کرد.

مالک رحمتی افزود: رأی، حق الناس و ما امین مردم هستیم و امیدوارم مانند دور اول شاهد برگزاری انتخابات باشکوهی باشیم.

وی تاکید کرد: چهار فرمایش رهبر معظم انقلاب درباره انتخابات مبنی بر سلامت، امنیت، رقابت و مشارکت حداکثری در دوره دوم انتخابات نیز جاری و ساری است.

وی افزود: بسترسازی برای حضور همه مردم در صحنه انتخابات و انتخاب نامزد مورد نظرشان، وظیفه یکایک دست اندرکاران برگزاری انتخابات در دور دوم آن است.

وی اضافه کرد: از رسانه‌های استان بابت تلاش‌های ارزشمندشان در انتخابات دوره اول قدردانی می‌کنم و معتقدم مرحله دوم فرصت مناسبی برای مشارکت حداکثری مردم و برگزاری انتخاباتی باشکوه است.

وی گفت: رسانه‌ها مردم را دعوت به حضور با بصیرت در انتخابات کنند.

رحمتی ادامه داد: انتخابات حوزه انتخابیه تبریز، اسکو و آذرشهر در دور دوم تمام الکترونیکی است و باید از تولیدات چندرسانه ای برای آموزش مردم درباره آنها اخذ رأی الکترونیکی بهره گرفت.

استاندار آذربایجان شرقی افزود: از هواداران نامزدهای انتخاباتی انتظار می‌رود ضمن معرفی نامزدهای خود، مردم عزیز را به مشارکت حداکثری در دور دوم انتخابات، ترغیب و تشویق کنند.

وی اضافه کرد: رعایت اخلاق انتخاباتی نیز مد نظر باشد و انتخاباتی در شأن فرهنگ مردم آذربایجان شرقی برگزار شود.

رئیس ستاد انتخابات آذربایجان شرقی نیز گفت: آماده برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های انتخابیه «تبریز، اسکو و آذرشهر»، «شبستر» و «میانه» هستیم.

تراب محمدی با اشاره به اینکه انتخابات دور دوم در حوزه انتخابیه تبریز، اسکو و آذرشهر تمام الکترونیکی است، افزود: آموزش‌های لازم به دست اندرکاران برگزاری انتخابات در این زمینه داده شده است.

وی اضافه کرد: تبلیغات انتخاباتی از بامداد پنجشنبه هفته گذشته آغاز شده و تا ساعت هشت صبح پنجشنبه بعد ادامه دارد.

کد خبر 6096650

دیگر خبرها

  • تقاضای سروری از مردم درخصوص دور دوم انتخابات
  • چرایی اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم 
  • مردم با مشارکت حداکثری نمایندگان را پرقدرت راهی مجلس کنند
  • آنچه در مناظره انتخاباتی کاندیداها در دانشگاه لرستان گذشت
  • حضور پرشکوه مردم در آزمون بزرگ انتخابات
  • رونمایی از لیست‌های انتخاباتی/ آمادگی برای انتخابات الکترونیک
  • درخواست انتخاباتی یک نماینده مجلس از مردم
  • درخواست انتخاباتی عضو دفتر رهبری از مردم /انتخاب هیات رئیسه مجلس دوازدهم در انحصار نمایندگان تهرانی نخواهد بود
  • روش‌های عجیب برخی کاندیداها برای رأی آوردن
  • بازار انتخابات در تبریز داغ شد/ اوج هیجان در ستادهای تبلیغاتی