Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-03-28@22:40:07 GMT

آیین رونمایی کتاب در بوشهر برگزار شد

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۳۶۲۶۴

آیین رونمایی کتاب در بوشهر برگزار شد

آیین رونمایی و جشن امضای پنج مجموعه شعر هوتن نیک نژاد با حضور جمعی از شاعران و ادب دوستان استان بوشهر و فارس برگزار شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ محمدحسین بهرامیان شاعر، منتقد و مدرس دانشگاه از شیراز در این آیین اظهار داشت: گستردگی دایره واژگان، فضاسازی و جسارت ورزی شاعر در کار کشیدن از بعضی از ترکیبات و مضامین نو در این مجموعه ستودنی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 وی با بیان اینکه برخی از غزل‌های مجموعه‌ی «پرسه» نئو کلاسیک است و دلبستگی به کهن الگوهای شعر فارسی نشان می‌دهد، افزود: تلفیق و غافلگیری شاعر در بهره‌گیری از زبان دیروز و امروز در مواجه با طیف گسترده‌ی مخاطب می‌تواند ضعف و یا قوّت محسوب شود.

بهرامیان در پاسخ به پرسش مجری، در خصوص میزان موفقیت نیک نژاد در غزل و نحوه‌‌ی به کارگیری زبان، خاطرنشان کرد: با وجود دشواری ورود بعضی از واژگان در حوزه‌ی غزل، شاعر در بعضی از موقعیت‌های ذهنی و زبانی، خطر ورزی کرده و بدون در نظر گرفتن خواستگاه کلمات، با پشتوانه‌ی اندیشه و خیال ساحت‌هایی را خلق کرده که در نوع خود زیبا است.

 در ادامه این نشست غلامرضا ابراهیمی شاعر و روزنامه‌نگار هم استانی با اشاره به مجموعه شعر سپید «ننوی آفتاب» گفت: بلند بودن نام این مجموعه و نیز فشرده نویسی و برجسته کردن بخشی از آن تحت عنوان «ننوی آفتاب» نشان از خردورزی و نگاه جدی شاعر به ادبیات معاصر ایران و جهان است، چیزی که بر پیشانی آثار شاعران حرفه‌ای چون علی قنبری و ابوالقاسم ایرانی و نیز آخرین رمان محمدرضا صفدری نویسنده بنام معاصر نیز دیده می‌شود.

وی در ادامه به مقوله‌ی زبان و نیز تعریف هایدگر از «هست ذهنی» و «هست عینی» در شعر پرداخت و یادآور شد: شعر یک هست ذهنی دارد که فراسوی واقعیت زبانی است و یک هست عینی که سمت و سوی واقعیت زبانی و قابل ردیابی است.

ابراهیمی با تأکید به این نوع زیبایی شناسی در ادبیات حرفه‌ای افزود: شعر ناب شعری است که هنوز گفته و یا نوشته نشده است و چیزهایی که تحت عنوان شعر ناب از آن سخن می‌گویند تنها سایه یا جا پای شعر است زیرا «زبان» امانت‌دار خوبی نیست و توان انتقال کامل «هست ذهنی» شاعر یا نویسنده را ندارد.

این شاعر و منتقد هم استانی در بخشی دیگری از سخنانش به تعریفی از «شعر منثور» پرداخت و گفت: شعر سپید بر پایه‌ی «زبان» تولید می‌شود و شاعر به نوعی ریتم، حرکت و موسیقی و هنجار گریزی در حوزه‌ی زبان متعهد است در حالی که در «شعر منثور» شاعر پایبند به منطق و ساختار زبان معیار یا به قول نیما دکلماسیون طبیعی گفتار است.

وی شعرهای بیژن جلالی و طاهره صفار زاده را نمونه‌ی خوب شعر منثور ایران برشمرد و بیان کرد: اشعار آزاد هوتن نیک نژاد ریشه در امکانات «شعر منثور» دارد و بنا به دلمشعولی شاعر در حوزه‌ی ترجمه تا حدودی به شعر ترجمه نزدیک است.

ابراهیمی در پاسخ به سؤالی در خصوص ارزیابی مجموعه شعر سپید نیک نژاد در حوزه‌ی فرم و ساختار افزود: در مجموعه «ننوی کلمات» شاعر با کمپوزیسون بندی واژگان سعی در ارائه تصویری دیگرگون از اشیاء است که ره به نقاشی نمی‌برد و بیشتر ماهیت تصویرهای یک عکاس را دارد که رنگی بودن یا نبودن تصاویر برایش مهم نیست.

وی با اشاره به غرابت‌های ذهنی شاعر در خلق بعضی از فضاهای تازه گفت: گاهی اوقات سیر تکاپوی شاعر جهت اکتشافات جهان ذهنی، با نوعی غرابت و نامتعارف نویسی همراه است و همین امر سبب ایستایی التذاذ در مخاطب و در نتیجه «تاخیر معنایی» دارد.

زینب یوسفی شاعر جوان بوشهری نیز در این آیین اظهار داشت: یکی از شاخص‌های شعری نیک ‌نژاد طبیعت‌گرایی است و گاهی اوقات چنان به زیبایی از این المان شعری بهره می‌جوید که مخاطب مرزی بین انسان و طبیعت را حس نمی‌کند.

 وی تأکید کرد: پرداختن به دغدغه‌های اجتماعی، استفاده از طنز ظریف در لایه‌های نامرئی شعر و بهره‌گیری از تخیلات ذهنی و فلسفی از جمله شاخصه‌های است که نمی‌توان در اشعار سپید شاعر، به راحتی از آن گذشت.

هوتن نیک نژاد شاعر پنج مجموعه رونمایی شده در ادامه این نشست در خصوص آثار خود اظهار داشت: «ننوی آفتاب» مجموعه اشعار سپید و نزدیکترین مجموعه به شکل‌گیری زبان، فلسفه، هنر و زاویه‌ی دید من به زندگی ز ۲۵ سالگی تاکنون است. «پرسه» مجموعه اشعار کلاسیک من و عمدتاً غزل است و این کتاب گرچه نوآوری‌هایی را در حوزه‌ی فرم، اندیشه و زبان دارد ولی به علت دگردیسی چندین باره من درباره ادبیات و هنر و زبان شعر، اغلب این اشعار از فضای اکنون ذهنی من خارج است.

وی ادامه داد: «طعم گیلاس» مجموعه ترانه‌های مربوط به ۱۵ تا ۲۵ سالگی است که اکثراً در فضای رمانتیک سروده شده و کار ملودی بیشتر آن‌ها نیز توسط خالق اشعار انجام شده است. «آدم برفی» مجموعه اشعار و برگردان روسی من مربوط به دوره آموزشی در سال ۲۰۰۰ کشور روس و رهاورد آشنایی من با ادبیات روس و مراوده با شاعران خوب آنجا است و «نت‌های عاشقانه» مجموعه سپید خاطرات من است و این کتاب خصوصی‌ترین حافظه‌ی آغشته به حس شاعرانه‌ی من است.

شعرخوانی زری قهار ترس از فارس، الهام مردانی، محسن آزاد، سید یوسف صالحی، مهدی دهقان، فاطمه نوایی لقب، فرح راورد شیری، احمدرضا احمدی فر، آزاده باصولی، مینا خوئینی، سبحان زنگی، عقیل نجار، اسدالله حمیدی، محمد مرادی و محمد ابراهیمی، محمد امینی و محمد کاشفی از استان بوشهر پایان بخش این نشست بود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۳۶۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 فروردین)

هر چند پیر و خسته دل و ناتوان شدم
هر گه که یاد روی تو کردم جوان شدم

شکر خدا که هر چه طلب کردم از خدا
بر منتهای همت خود کامران شدم

ای گلبن جوان بر دولت بخور که من
در سایه تو بلبل باغ جهان شدم

اول ز تحت و فوق وجودم خبر نبود
در مکتب غم تو چنین نکته دان شدم

قسمت حوالتم به خرابات می‌کند
هر چند کاین چنین شدم و آن چنان شدم

آن روز بر دلم در معنی گشوده شد
کز ساکنان درگه پیر مغان شدم

در شاهراه دولت سرمد به تخت بخت
با جام می به کام دل دوستان شدم

از آن زمان که فتنه چشمت به من رسید
ایمن ز شر فتنه آخرزمان شدم

من پیر سال و ماه نیم یار بی‌وفاست
بر من چو عمر می‌گذرد پیر از آن شدم

دوشم نوید داد عنایت که حافظا
بازآ که من به عفو گناهت ضمان شدم

تفسیر :

برای رسیدن به پیروزی و کامیابی لازم است صبوری پیشه کرده و بردبار باشید. نگرانی به دل راه ندهید که در نهایت به سرمنزل مقصود رسیده و یار را در آغوش خواهید کشید.

شکر پروردگار را به خاطر نعمت های بی دریغش به جای آورید و دل به او بسپرید. آینده خوب و روشنی خواهید داشت.

زندگی نامه حافظ

حافظ، شاعر فارسی زبان قرن هشتم هجری بوده که در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز متولد شد. پدر او بهاءالدین محمد نام داشت که در دوران کودکی حافظ، از دنیا رفت. حافظ در دوران نوجوانی شاگرد نانوا بود و به‌همراه مادرش زندگی سختی را سپری می‌کرد. گفته می‌شود او در اوقات فراغت خود به مکتب‌خانه‌ای که نزدیک نانوایی بود می‌رفت و خواندن و نوشتن را از همان جا فراگرفته است. او در مجالس درس علما و بزرگان زمان خود شرکت می‌کرد و نیز‌زمان برای کسب درآمد به کارهای سخت و طاقت فرسا می‌پرداخت. خانه حافظ در محله شیادان شیراز بود.

این شاعر بزرگ در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی مسلط شد و در دهه بیست زندگی خود به یکی از مشاهیر علم و ادب سرزمین خود تبدیل شد. جالب است بدانید که او قرآن را به‌طور کامل حفظ بود و به همین خاطر تخلص حافظ را برای او انتخاب کردند. شمس الدین محمدبن بهاءالدین محمد حافظ شیرازی حدود چهل سال در حوزه درس استادان آن زمان از قبیل قوام الدين عبدالله، مولانا بهاء الدين عبدالصمد بحرآبادی، مير سيد شريف علامه گرگانی، مولانا شمس الدين عبدالله و قاضی عضدالدين عيجی  شرکت می‌کرد و به همین خاطر به اکثر دانش‌های زمان خود مسلط بود.

حافظ در دوران شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرد و شغل دیوانی را برای خود انتخاب کرد. او علاوه بر شاه ابواسحاق، در دربار شاهان دیگری همانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز حضور پیدا کرده بود. حافظ از طریق دیوانی امرار معاش می‌کرد و شاعری شغل اصلی او نبود. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین گناه از نظر حافظ، ریاکاری و مردم‌فریبی بود. حافظ در دوران زندگی خود اشعار به‌ویژه غزلیات بسیار زیبا و معنی‌داری سروده است که نیز‌اکنون پس از گذشت قرن‌ها از آن، بوی تازگی داده و خواندنش آرامش‌بخش است. دیوان اشعار حافظ شامل غزلیات، قصیده، مثنوی، قطعات و رباعیات می‌شود.

حافظ در دوران جوانی عاشق دختری به نام شاخه نبات شد؛ البته برخی بر این عقیده‌اند که نام همسر حافظ نسرین بود و او این نام را به‌دلیل شیرین زبانی معشوقه‌اش به او اختصاص داده است. او برای رسیدن به معشوقه‌اش، ۴۰ شبانه روز را به‌طور مستمر در آرامگاه باباکوی شب زنده‌داری کرده و به دعا پرداخت. سپس، با شاخه نبات ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند پسر بود. حافظ تنها یک بار ازدواج کرد و پس از مرگ همسرش مجرد ماند. به همین خاطر بسیاری از عارفان و عاشقان، عشق مقدس و واقعی را در حافظ جستجو می‌کنند. پسر این شاعر بزرگ نیز در دوران جوانی در راه سفر نیمه‌کاره به هند همراه پدرش از دنیا رفت.

در تقویم رسمی ایران، ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ است و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت حافظ با حضور پژوهشگرانی در سراسر دنیا روی آرامگاهش در شهر شیراز برگزار می‌شود.

 

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده است که آن را در در ۵۰ سال از زندگی خود سروده است؛ یعنی به‌طور متوسط در هر سال تنها ۱۰ غزل سروده است؛ زیرا او در لحظاتی خاص به سرودن اشعار خود می‌پرداخت و تمرکز خود را روی خلق آثاری ناب گذاشته بود که شایسته مقام معشوق باشد. این نکته بسیار قابل‌توجه و تامل‌برانگیز بوده و به همین خاطر دیوان او را به یک کتاب خاص و خواندنی تبدیل کرده است. دیوان حافظ بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و زبان‌های دیگر دنیا به چاپ رسیده است. حافظ لقب ماهرترین غزل‌سرای زبان فارسی را نیز با اقتدار از آن خود کرده و تک بیت‌های او بسیار درخشان و تماشایی است.

شاید تعبیر کردن یا قدرت تاویل پذیری را بتوان از مهم‌ترین خصوصیات اشعار حافظ به حساب آورد؛ زیرا هر کس که دیوان حافظ را باز کرده و غزلی از آن می‌خواند، با توجه به شرایط روحی خود برداشت متفاوتی از آن می‌کند؛ به‌گونه‌ای که حافظ آن شعر را فقط برای حال آن لحظه او سروده است. در اشعار حافظ، تناسبات هنری به شکلی ظریف و دقیق رعایت شده‌اند و ایهام و ابهام را به جا و درست به کار برده است. در برخی از اشعار حافظ، زبان طنز نیز به کار گرفته شده تا ناگفته‌ها به کمک زبان طنز بیان شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (7 فروردین)

دیگر خبرها

  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (10 فروردین)
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (9 فروردین)
  • مراسم رونمایی از مجموعه کتب سردلبران برگزار شد
  • شاعر باید به قدرت ابزار خود واقف باشد/ بیانات سازنده رهبر معظم چراغ راه است
  • شاعر باید به قدرت ابزار خود واقف باشد
  • مراسم عقد تا رونمایی کتاب سر دلبران در نمایشگاه قرآن + عکس
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (8 فروردین)
  • از مجموعه کتاب‌های «سر دلبران» رونمایی شد
  • آیین «رمضونیکه» سیستانی‌های گلستان
  • رونمایی از ترجمه‌ کتاب «داستان‌های منتخب شاهنامه» به اردو