Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-20@01:35:49 GMT

خیز هند برای تسلط بر انرژی‌های آینده

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۵۳۸۷۳

در حالیکه هند بر پایه انرژی خورشیدی در حال شکل‌دهی به محیط ژئوپلیتیکی خود برای افزایش قدرت‌ در عرصه بین‌المللی است، ایران چه زمانی سرمایه‌گذاری لازم را در حیطه انرژی خورشیدی انجام می‌دهد؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ ناندرا مودی، نخست وزیر هند، در اجلاس اتحادیه بین‌المللی انرژی خورشیدی که در ابتدای ماه جاری میلادی در دهلی برگزار شد به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرده که این اتحادیه در آینده می‌تواند جایگزین اوپک شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مودی درباره این موضوع گفت: «در سال‌های پیشرو، زمانیکه جهان پیرامون ابتکارات بزرگ در راه رفاه و انسانیت در قرن 21 صحبت می‌کند نام اتحادیه بین‌المللی انرژی خورشیدی در صدر خواهد بود.»

هند از زمان استقلال در سال 1947 سعی کرده است رهبری الهام‌بخش در جهان درحال‌توسعه باشد. برای دستیابی به این هدف، این کشور تصمیم گرفته از قدرت نرم استفاده کند و بیشتر کشورها را از طریق جذب کردن در حوزه نفوذ خود قرار دهد تا از طریق اجبار. در دهه‌ی ابتدایی استقلال دهلی نو سعی کرد قدرت خود را از طریق همکاری با کشورهای تازه استقلال‌یافته از استعمار افزایش دهد. پس‌ازآن هند توانست با آزادسازی اقتصاد و جذب مشارکت اقتصادهای پیشرفته دنیا رشد اقتصادی داشته باشد. این بار نیز هند می‌خواهد باز هم تعاملات خود را با کشورهای درحال‌توسعه افزایش دهد اما با استفاده از انرژی خورشیدی.

در سال 2015 هند تصمیم گرفت به فرانسه در اتحادیه بین‌المللی انرژی خورشیدی (International Solar Alliance) ملحق شود. این نهاد برای تسهیل استفاده از انرژی خورشیدی ایجاد شده است. این سازمان در هند ایجاد شده و 121 کشور که بین مدارهای رأس‌السرطان و رأس الجدی قرار دارند می‌توانند در این اتحاد عضو شوند. این کشورها از نظر تابش نور خورشید غنی هستند. تاکنون 68 کشور عضو این اتحاد شده‌اند. تمامی این 121 کشور باهم حدود سه‌چهارم از جمعیت جهان را شامل می‌شوند اما تنها 23 درصد از انرژی خورشیدی جهان را تولید می‌کنند و اکثر آن‌ها از کشورهای فقیر و کم‌درآمد هستند.

در ماه مارس اولین اجلاس سران این اتحادیه برگزار شد. در این اجلاس هند نه‌تنها عزم خود را برای استفاده بیشتر از انرژی خورشیدی نشان داد بلکه رهبری خود را در جهان درحال‌توسعه اعلام کرد. البته صحبت از استفاده انرژی خورشیدی برای قدرت نرم توسط هند شاید هنوز زود باشد.

اتحادیه بین‌المللی انرژی خورشیدی نه قیودی محدود کننده را بر اعضا اعمال می‌کند و نه هدفش گرفتن پولی در ازای عضویت است. این اتحادیه با چالش‌هایی که کشورهای عضو برای استفاده از انرژی خورشیدی دارند آشناست. تأمین مالی زیرساخت‌های انرژی خورشیدی از مهم‌ترین موانع بر سر راه کشورهای درحال‌توسعه است. اگرچه همواره فناوری‌های مربوط به استفاده از انرژی خورشیدی در حال ارزان‌تر شدن هستند، اما همچنان قیمت آن‌ها برای این کشورها به قدری بالا است که نتوانند آن را تهیه کنند. همچنین بازار انرژی در عمده این کشورها به قدری کوچک است که برای سرمایه گذاران جذابیتی ندارد.

اتحادیه بین‌المللی انرژی خورشیدی به موانع کشورها واقف است و می‌خواهد با تأمین منابعی کارشناسی، اطلاعاتی را در مورد چگونگی اجرای پروژه‌های خورشیدی در کشورهای عضو، مسائل فنی و همچنین میزان تقاضا برای این انرژی را مشخص کند. هدف این اتحادیه این است که تا سال 2030، در تمامی بازار هدف، مجموعاً 1 تریلیون دلار سرمایه جذب این بخش شده باشد و 1000 گیگاوات به ظرفیت تولید انرژی خورشیدی کشورهای عضو افزوده شود. برای غلبه بر چالش سرمایه‌گذاری، در ماه دسامبر این سازمان  مکانیسمی را که برای کاهش خطر سرمایه‌گذاری طراحی کرده اعلام نمود. اتحادیه اعلام کرده است که این مکانیسم شامل انتقال سرمایه میان بازار مشترک این کشورها خواهد شد و خطر تغییرات ارزش پول محلی این کشورها را نخواهد داشت. بر اساس تخمین، این مکانیسم سبب کاهش هزینه پروژه‌های خورشیدی به نصف خواهد شد. آموزش 10 هزار متخصص در این زمینه و ایجاد مراکز تحقیقاتی در کشورهای عضو نیز از دیگر اهداف این سازمان است.

هند به دلایل متعددی، برای دستیابی به قدرت نرم به انرژی خورشیدی روی آورده است. اولاً این کشور نیاز به انرژی را حس کرده و مشکلات دیگر کشورهایی که منابع سوختی ندارند را در این زمینه درک می‌کند. از سوی دیگر هند یکی از بزرگ‌ترین کشورها و بازارها در زمینه انرژی خورشیدی است. هند در 4 سال توانسته بدون استفاده از یارانه و با بازار آزاد 23 گیگاوات انرژی خورشیدی تولید کند که برای تأمین 16 میلیون خانه کافی است. بازار انرژی خورشیدی در هند در دستان بخش خصوصی است و شرکت‌های بزرگ و تأثیرگذاری در آن فعالیت می‌کنند. ازآنجاکه هند به‌اندازه چین قدرت سرمایه‌گذاری ندارند ( تا پروژه‌ای مانند احیای جاده ابریشمBRI  را رهبری کنند) بر تخصصش در انرژی خورشیدی برای توسعه روابطش با دیگر کشورها تمرکز کرده است.

در راستای این راهبرد، هند تمرکزش را بر کشورهای زیر صحرا گذاشته است. این منطقه با توجه به نزدیکی‌اش به هند و همچنین افزایش سرمایه‌گذاری‌های چین در آن، برای سرمایه‌گذاری هندی‌ها منطقه‌ای مناسب به نظر می‌آید. کشورهایی مانند تانزانیا، اتیوپی، گینه، مالی، نیجر، بورکینافاسو و ماداگاسکار از روز اول در این پیمان عضو شدند و کشورهای گابون، بنین، غنا و نیجریه از آن زمان به اعضا اضافه پیوسته‌اند. هند 1.4 میلیارد دلار اعتبار برای کشورهایی که عضو این اتحادیه شوند در نظر گرفته است. جدای از این، 2 میلیارد دلار نیز خارج از اتحادیه به کشورهای آفریقایی برای سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی خورشیدی اختصاص داده است.

اما هند در زمینه افزایش حضورش در کشورهای آفریقایی برای انرژی خورشیدی بدون چالش نبوده است. برای مثال لازم است که روابط دو جانبه کشورها با هند به‌گونه‌ای تنظیم شود که این کشور را خیرخواه بدانند و نه فرصت‌طلب. همچنین اخیراً هند تعرفه‌هایی را بر واردات وسایل تولید انرژی خورشیدی از مالزی و چین وضع کرده است که سبب تضعیف نقش دوستانه اتحادیه تازه تأسیس‌اش خواهد شد. چالش دیگر هند این خواهد بود که این کشور در زمینه تحقیقات و همچنین تولید تجهیزات انرژی خورشیدی پیشرو نیست و برای رهبری کشورهایی که می‌خواهند در این زمینه پیشرفت کنند، هند باید این فاصله را جبران کند که البته با همکاری فرانسه این کمبود تا حدودی جبران می‌شود.

مشکل دیگر این اتحادیه، وجود سازمان‌هایی با اهداف همپوشان است. برای مثال در سال 2009، آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید پذیر (IRENA) به رهبری آلمان در ابوظبی ایجاد شد. اتحادیه بین‌المللی انرژی باید برای قدرت گرفتن خود را از دیگر نهادها متمایز کند. حمایت از سوی ایالات متحده و چین می‌تواند به ارتقای این اتحاد قوت بخشد اگرچه گویا واشنگتن در مورد ایده هند تردید دارد. اما هند به دنبال ترغیب هر چه بیشتر آمریکا برای سرمایه‌گذاری در این طرح است. چین نیز اعلام کرده که یارانه‌های داخلی برای این انرژی را کاهش می‌دهد که ممکن است شرکت‌ها را به سمت پیدا کردن بازارهای خارجی سوق دهد. به دلیل ظرفیت عظیم تولید و سازمان‌دهی چین، هرگونه تلاشی از سوی پکن در زمینه انرژی خورشیدی سبب تضعیف تلاش‌های هند برای استفاده از این انرژی به‌عنوان ابزار قدرت نرم خواهد شد.

با تمامی این‌ها، اتحادیه‌ای که هند ایجاد کرده برای موفق شدن نیازی به تحقق تمامی اهدافش ندارد. راه زیادی برای استفاده از ظرفیت‌های انرژی خورشیدی در کشورهای توسعه‌یافته باقی است. اگرچه ممکن است این سازمان به هدف هند برای افزایش نفوذ ژئوپلیتیک‌اش کمک زیادی نکند، آینده‌ای روشن‌تر و پایدارتر برای کشورهای درحال‌توسعه رقم خواهد زد.

 

https://unfccc.int/news/international-solar-alliance

https://worldview.stratfor.com/article/will-india-find-its-place-sun-solar-power

https://www.climaterealityproject.org/blog/what-international-solar-alliance-how-it-could-transform-our-world

https://www.aljazeera.com/news/2018/10/solar-alliance-replace-opec-key-energy-supplier-modi-181003065520362.html

https://unfccc.int/news/international-solar-alliance

http://isolaralliance.org/

http://www.irna.ir/fa/News/82211179

منبع: دیدبان

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۵۳۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساز مخالف اسلواکی در اتحادیه اروپا؛ باز هم پای روسیه در میان است

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، رابرت فیچو، نخست‌وزیر اسلواکی روز سه‌شنبه از اجرای سیستم مهاجرتی جدید اتحادیه اروپا در کشورش امتناع کرد. نشانه‌ای جدید از شدت‌گیری تنش‌ها در روابط میان این کشور و اتحادیه اروپا در مورد سیاستی که توافق بر سر آن پس از تلاش‌های فراوان و اصلاحات گسترده به نتیجه رسیده است.

پیمان مهاجرتی جدید اتحادیه اروپا که هفته گذشته توسط پارلمان اروپا تصویب شد، وعده کوتاه کردن مراحل امنیتی و پناهندگی و افزایش بازگشت کسانی را که درخواست پناهجویی آنها رد شده، می‌دهد. 

این توافق پس از هشت سال اختلاف نظر میان ۲۷ کشور عضو این اتحادیه و به منظور ایجاد تعادل بین کشورهای ورودی مانند ایتالیا و کشورهای ثروتمندتر مثل آلمان حاصل شده است. 

این توافق که از سوی اتحادیه اروپا به عنوان یک پیروزی بزرگ در رفع نگرانی‌های شهروندان پیش از انتخابات پارلمان اروپا در ماه ژوئن معرفی شده، به کشورهایی که تمایلی به میزبانی هیچ یک از تازه واردان عمدتا مسلمان ندارند، اجازه می‌دهد به جای آن هزینه پرداخت کنند.

فیچو پس از بازدید از وزارت امور خارجه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «ما به صراحت می گوییم که شما نمی‌توانید به کشوری چون اسلواکی دستور دهید که یا باید ۳۰۰ مهاجر را که هیچ اطلاعی در مورد آنها نداریم بپذیریم، یا برای هر کدام ۲۰ هزار  یورو بپردازیم. این همبستگی نیست، این دیکته است.» 

برای لازم‌الاجرا شدن در کل اتحادیه اروپا، باید تمام کشورهای عضو آن‌را امضا کنند. اعضا برای این امر دو سال فرصت خواهند داشت. 

خبرگزاری رویترز گزارش داده که انتظار می‌رود در زمان رای‌گیری برای این توافق که احتمالا در اوایل ماه مه خواهد بود، اکثریت کشورهای اروپایی به آن رای مثبت دهند. 

اتحادیه اروپا، بلوک ثروتمندی با حدود ۴۵۰ میلیون نفر جمعیت بعد از بحران مهاجرت در سال ۲۰۱۵ که بیش از یک میلیون سوری از طریق دریای مدیترانه وارد این بلوک شدند، بار دیگر در سالهای اخیر با چنین بحرانی رو به رو شده و تلاش‌ها برای محدود کردن ورود غیرقانونی پناهجویان از کشورهای آفریقایی و شمال آفریقا ادامه دارد. 

بر اساس داده‌های سازمان ملل متحد از آغاز سال جاری میلادی حدود ۵۰۰ هزار نفر به صورت غیرقانونی وارد اتحادیه اروپا شده‌اند. 

اظهارات فیچو پس از آن بیان می‌شود که لهستان نیز قوانین مربوط به تقسیم وظایف میزبانی از پناهجویان و مهاجرانی که خارج از گذرگاه های مرزی معمولی وارد می شوند را بین کشورهای اتحادیه اروپا رد کرد.

یک سخنگوی دولت مجارستان هفته گذشته گفته بود که بوداپست نیز با این بسته مخالف بوده و این طرح محکوم به شکست است. 

ورشو، براتیسلاوا و بوداپست برای به شکست کشاندن این توافق به تنهایی از آرای کافی برخوردار نیستند. کشورهای عضوی که قوانین مشترک را نقض می‌کنند، می‌توانند از سوی کمیسیون اتحادیه اروپا مورد شکایت قرار گیرند و در نهایت توسط دادگاه عالی اتحادیه اروپا و دیگر نهادهای قضایی این اتحادیه جریمه شوند. 

فیچو از زمانی که برای چهارمین بار قدرت را در اسلواکی به دست گرفت، علیه برخی از سیاست‌های اتحادیه اروپا از جمله در مورد جنگ روسیه در اوکراین و همچنین تلاش برای تعامل بیشتر با چین صحبت کرده است.

در عین حال، تغییرات او در قوه قضاییه در داخل، نگرانی‌هایی را در مورد آسیب رساندن به دموکراسی در اسلواکی ایجاد کرده است، چیزی که می‌تواند به جریان سرمایه‌های اتحادیه اروپا به این کشور تقریباً ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری در شرق اروپا آسیب برساند.

 

دیگر خبرها

  • هفت کشوری که تمام برق خود را از منابع تجدیدپذیر تولید می‌کنند
  • سرنوشت زباله‌های ناشی از رونق انرژی خورشیدی در هند چه می‌شود؟
  • صنعت نفت ایران بالاترین ارزش افزوده را دارد/ علت جذب سرمایه خارجی
  • کدام کشورها ۱۰۰ درصد برق خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین می‌کنند؟
  • شکست بزرگ‌ترین پروژه انرژی تجدیدپذیر تاریخ
  • کدام کشور با هوش مصنوعی بر خاورمیانه تسلط خواهد یافت؟
  • سایه درگیری‌های جهانی بر سر نشست اقتصادی اروپا
  • بهره‌برداری از نخستین نیروگاه خورشیدی فضا در یک قدمی واقعیت
  • ساز مخالف اسلواکی در اتحادیه اروپا؛ باز هم پای روسیه در میان است
  • ساخت پنج شهرک انرژی خورشیدی