Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت قطار شهری تهران و حومه گفت: با توجه به واریز مبلغ 700 میلیارد تومان به حساب شهرداری تهران تا آذرماه 10 کیلومتر پایانی خط 6 مترو تهران افتتاح می شود.

علی امام عصر شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به منظور رفع مشکلات مالی برای تکمیل خطوط 6 و 7 مترو تهران اوراق مشارکتی به میزان 700 میلیارد تومان منتشر شد که با رایزنی های انجام شده این مبلغ امروز (شنبه) به حساب شهرداری تهران واریز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی تصریح کرد: برای تکمیل 10 کیلومتر پایانی خط 6 و همچنین افتتاح تعدادی از ایستگاه های خط 7 به منابع مالی جدید نیاز داشتیم.
مدیرعامل شرکت مترو تهران و حومه ادامه داد: تا پایان امسال حداقل 5 ایستگاه شرقی خط 7 و همچنین 10 کیلومتر پایانی خط 6 مترو تهران افتتاح و مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: به منظور توسعه خطوط 6 و 7 مترو تهران اوراق مشارکت به مبلغ 700 میلیارد تومان فروخته شد که این مبلغ به زودی برای توسعه خطوط 6 و 7 مترو در اختیار شرکت مترو قرار می گیرد.
خط 6 مترو تهران به طول 31 کیلومتر 30 ایستگاه دارد که از محدوده حرم حضرت عبدالعظیم آغاز می شود و پس از طی مسیر جنوب به شمال در ایستگاه میدان شهدا با خط چهار، در ایستگاه امام حسین(ع) با خط 2، در ایستگاه هفت تیر با خط یک و در ایستگاه میدان ولیعصر(عج) با خط سه، تقاطع خواهد داشت و سپس به سمت غرب ادامد مسیر می دهد و به محدوده شمال غربی تهران می رسد.
عملیات حفاری تونل مکانیزه بخش جنوبی خط 6 مترو پایتخت (حد فاصل دولت آباد تا حرم عبدالعظیم حسنی) به طول 6 کیلومتر فروردین ماه سال گذشته آغاز شد.
بخش جنوبی خط 6 مترو تهران پنج ایستگاه دارد که آخرین ایستگاه آن در ضلع شرقی حرم عبدالعظیم حسنی(ع) واقع شده است.
قرار بود فاز اول این خط سال 92 افتتاح شود که به سال 94 موکول شد و بعد گفتند تا آخر سال 95 افتتاح می شود اما تا امروز شهرداری تهران به وعده خود عمل نکرده است.
محمدباقر قالیباف که از سال 84 تا 96 به مدت 12 سال شهردار تهران بود خرداد سال گذشته در واپسین روزهای مدیریتش در پایتخت در آیین افتتاح خط هفت مترو اعلام کرد: خط 6 و 8 مترو در این دوره مدیریت شهری به بهره برداری می رسد.
بعد از قالیباف محمدعلی نجفی و پس از آن محمدعلی افشانی شهردار تهران شده اند.
همچنین 20 خرداد سال گذشته خط 7 مترو در یک مراسم رسمی و با حضور محمدباقر قالیباف شروع به فعالیت کرد و 22 کیلومتر از 27 کیلومتر این خط با هفت ایستگاه مسافرگیری به بهره برداری رسید.
عمق این خط مترو از سایر خطوط بیشتر است و از زیر برخی خطوط عبور می کند.
خط 7 همه خطوط مترو را قطع و ارتباطات ریلی درون شهری را به صورت کامل برقرار می کند.
همزمان با افتتاح برخی ایستگاههای خط 7 مترو، حرف و حدیث ها درباره ایمنی آن شروع و اعلام شد که این ایستگاهها به صورت شتابزده افتتاح شده اند در حالی که باید مسائل ایمنی آنها با دقت نهایی شود.
با ورود مدیریت شهری جدید کمیته ای به منظور بررسی ایمنی خط 7 مترو تشکیل و در نهایت این خط به دلیل نداشتن ایمنی کافی و نقص تجهیزات ریلی تعطیل شد که سرانجام در 24 تیر امسال پنج ایستگاه از خط 7 مترو مورد بهره برداری قرار گرفت.
این خط مترو تهران از شهرک امیرالمؤمنین (قصر فیروزه) و در کنار ورزشگاه تختی تهران در جنوب شرقی تهران آغاز می شود و پس از طی مسیر شرقی- غربی و تقاطع با خط یک در ایستگاه مترو میدان محمدیه، از ایستگاه بریانک به سمت شمال ادامه می دهد؛ همچنین در ایستگاه مترو شهید نواب صفوی با خط دو، در ایستگاه مترو توحید با خط چهار و در ایستگاه مترو دانشگاه تربیت مدرس با خط در دست ساخت 6 تقاطع خواهد داشت.
این خط سپس در امتداد بزرگراه چمران ادامه پیدا می‌کند و پس از عبور از کنار برج میلاد وارد میدان صنعت در شهرک غرب خواهد شد و در انتها به میدان کتاب (میدان فرحزادی، میدان بوستان) در سعادت آباد می‌رسد.
تهرام/7243//1348

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي مترو تهران احداث

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۵۵۳۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳ هزار کیلومتر از خطوط انتقال آب لرستان نیازمند بهسازی است

به گزارش خبرنگار مهر، یاسر اکبریان امروز دوشنبه در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۰۱ کیلومتر خطوط و شبکه‌های آبرسانی استان اصلاح و بهسازی شده است، اظهار داشت: این ۱۰۱ کیلومتر از خطوط و شبکه‌های آبرسانی با اعتبار دو هزار و ۴۳۷ میلیارد ریال تعویض و بهسازی شده است.

وی با اشاره به اینکه هفت هزار و ۵۰۰ کیلومتر شبکه توزیع آب و سه هزار و ۸۰۰ کیلومتر خطوط انتقال آب در استان داریم، گفت: بر اساس آخرین آمار حدود سه هزار کیلومتر شبکه و خطوط انتقال نیازمند اصلاح و بهسازی مجدد است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان با اشاره به اینکه یکی از دلایل هدررفت آب، فرسودگی شبکه‌های انتقال است، اظهار کرد: البته وجود انشعابات غیرمجاز کنتورهای خراب هم یکی از عوامل هدررفت آب است، در این راستا هم شناسایی و حذف انشعابات غیرمجاز در دستور کار شرکت آب و فاضلاب استان قرار دارد.

کد خبر 6085639

دیگر خبرها

  • قبرستان‌ تاریخی طرشت زیر پای مسافران ایستگاه مترو دانشگاه شریف
  • ۳ هزار کیلومتر از شبکه و خطوط انتقال آب لرستان نیازمند اصلاح و بهسازی است
  • رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه! | ویدئو
  • بسته شدن پرونده ایستگاه خط ۷ مترو تهران
  • ۳ هزار کیلومتر از خطوط انتقال آب لرستان نیازمند بهسازی است
  • پرونده ایستگاه های اصلی خط ۷ مترو امسال بسته می شود
  • برنامه عملیاتی شرکت مترو تهران برای خط ۷
  • برنامه عملیاتی شرکت مترو تهران برای خط ۷ در سال جاری
  • بازبینی ادواری همه خطوط تاکسیرانی 
  • امکان مسیریابی حمل‌ونقل همگانی در «اصفهان من» فراهم شد