Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-20@02:39:58 GMT

بلایی که در کمین خطوط ریلی است

تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۵۸۵۰۶

بلایی که در کمین خطوط ریلی است

حمل‌ و نقل ریلی به‌عنوان دومین شیوه زمینی حمل‌ونقل به دلیل مصرف سوخت کمتر، ایمنی بالاتر، آلودگی کمتر زیست‌محیطی و راحتی بیشتر به شکل ویژه‌ای مورد توجه است. بااین‌حال، یکی از مسائلی که همواره عملکرد سیستم‌های حمل‌ونقل ازجمله حمل‌ونقل ریلی را دچار مشکل ساخته و از میزان اطمینان مشتریان به آن‌ها کاسته است، مسئله بروز حادثه و خسارت جانی و مالی ناشی از آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دسته‌ای از این حوادث ناشی از بلایای طبیعی هستند که در مواردی می‌توانند سبب رخداد حوادثی چون خروج قطار از خط، تخریب روسازی راه‌آهن و ریزش دیوارهای حفاظتی شوند.

به بیان محققان، زلزله پدیده‌ای است طبیعی که هرازچندگاه بخشی از زمین را می‌لرزاند و خرابی‌هایی به بار می‌آورد. بر اساس گزارش سازمان ملل، در کشور ایران، زمین‌لرزه، مخاطره غالب را در بین سوانح طبیعی دارا است و اغلب، خسارات زیادی را به کشور وارد می‌سازد. درجه‌بندی خطر نسبی زلزله مناطق مختلف کشور در استاندارد مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن گویای آن است که در حدود ۷۳ درصد از طول خطوط اصلی موجود در شبکه راه‌آهن کشور در مناطقی با خطر نسبی زیاد زمین‌لرزه قرار گرفته‌اند.

در این رابطه، پژوهشی دانشگاهی در کشور انجام شده که در آن میزان خطرپذیری مسیر انتخابی احداث راه‌آهن حدفاصل اصفهان و اهواز در مقابل زلزله مورد ارزیابی واقع شده است.

داده‌های مورد استفاده در این پژوهش که توسط محققینی از دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه امیرکبیر به انجام رسیده است، شامل پلان مسیر ریلی اصفهان – اهواز در مقیاس ۱:۲۵۰۰۰۰ تهیه‌شده از مرکز تحقیقات راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، نقشه‌های زمین‌شناسی از سازمان زمین‌شناسی کشور، تصاویر ماهواره‌ای از سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و همچنین آمار و اطلاعات زلزله‌های تاریخی و دستگاهی سازمان زمین‌شناسی کشور بوده‌اند.

یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که بازه خطوط ریلی اصفهان و اهواز از پهنه‌های لرزه‌خیز ایران عبور می‌کند که علاوه بر بروز زمین‌لرزه‌های تاریخی در آن‌ها، تعداد زمین‌لرزه‌هایی نیز که توسط دستگاه‌های لرزه‌نگاری در مدت‌زمان‌های مختلف ثبت شده‌اند، قابل‌ملاحظه است.

دکتر منیژه قهرودی تالی، استاد ژئومرفولوژی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه شهید بهشتی و همکارانش در این خصوص می‌گویند: «انطباق لایه گسل، زمین‌لرزه‌ها و همچنین وجود زلزله‌های تاریخی، نشان‌دهنده فعال بودن منطقه ازلحاظ وقوع زلزله است».

آن‌ها می‌افزایند: «نتایج مطالعات نشان می‌دهد که ازنظر توپوگرافی، جنس زمین و سیستم گسله‌ها و درزها و شکستگی‌ها، دارای تنوع فوق‌العاده‌ای در محدوده مورد بررسی هستند. چنین تنوعی سبب می‌شود که آسیب‌های وارده از رخداد زلزله‌ها متفاوت باشند».

دکتر قهرودی تالی و همکارانش اعتقاد دارند: «در صورت احداث خطوط ریلی در این محدوده، در نظر گرفتن زلزله‌های تاریخی ازنظر حداکثر شدت ضرورت دارد و ازجمله پارامترهای مهمی که باید در تحریکات لرزه‌ای کنترل شود، وقوع کمانش ریلی در مناطق کوهستانی است. کمانش ریل‌ها حتی ممکن است در شتاب اوج‌های پایین یا حتی هنگامی‌که نیروی محوری مجاز ریل بزرگ‌تر از نیروی زلزله‌ای است، رخ دهند که چنین شرایطی در بخش مهمی از محدوده مورد مطالعه قابل پیش‌بینی است».

این یافته‌ها که اهمیت بالای بررسی میزان لرزه‌خیز بودن یک ناحیه برای احداث خطوط ریلی را نشان می‌دهند، در نشریه «تحلیل فضایی مخاطرات محیطی» وابسته به دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی منتشر شده‌اند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: خطوط ریلی زلزله حمل و نقل ریلی خطوط ریلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۵۸۵۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولین گزارش از زلزله بامداد امروز در سبزوار

به گزارش خبرآنلاین ،زمین لرزه‌ای به بزرگی ۴.۲درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) سحرگاه جمعه شهر "روداب"، در جنوب غرب شهرستان سبزوار را تکان داد.

ایرنا در خبری نوشت:شبکه لرزه نگاری وابسته به مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران این زلزله ساعت وقوع این زمین لرزه را ساعت ۲ و ۳۹ دقیقه بامداد عنوان کرده است.

موقعیت وقوع این زمین لرزه به عرض جغرافیایی ۳۵.۷۹ شمالی و طول جغرافیایی آن را ۵۷.۴۹ شرقی در عمق ۶ کیلومتری زمین در ۳۱ کیلومتری شهرهای روداب و ششتمد و ۵۰ کیلومتری سبزوار عنوان شده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار ویژه سبزوار اعلام کرد: زمین لرزه ۴.۲ ریشتری که بامداد امروز شهر روداب، در جنوب غربی این شهرستان را لرزانده بود، خسارتی نداشته است.

شهر روداب، مرکز بخش ۱۴ هزار نفری به همین نام در ۴۵ کیلومتری سبزوار قرار دارد.

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1896939

دیگر خبرها

  • زمین لرزه در روداب سبزوار/زلزله خسارتی نداشت
  • زلزله ۵.۶ ریشتری در ترکیه / آنکارا هم لرزید
  • وقوع زلزله در سبزوار
  • اولین گزارش از زلزله بامداد امروز در سبزوار
  • زلزله ۴.۱ ریشتری در دامغان خسارتی نداشت
  • زلزله ۴.۲ ریشتری «روداب» سبزوار را لرزاند
  • زلزله ۴.۲ ریشتری "روداب" سبزوار را لرزاند
  • زلزله ۴.۱ ریشتری سمنان را لرزاند
  • زلزله ۵.۶ ریشتری شمال ترکیه را لرزاند
  • وقوع زلزله ۴.۸ ریشتری در استان سیستان‌وبلوچستان