Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجید فراهانی، رییس کمیته بودجه شورای شهر تهران بر لزوم توجه به وضعیت علائم ترافیکی و ارتقاء سطح ایمنی معابر شهری تأکید کرد.

اخبار اجتماعی ایران/ مجید فراهانی صبح امروز در تذکر پیش از دستور خود در جلسه شورای شهر تهران با انتشار فیلمی در خصوص نبود علائم راهنمایی و رانندگی در شهر تهران، گفت: علائم ترافیکی، راهنما و هدایتگر خودروها و عابرین پیاده هستند که موجب ارتقاء ایمنی و کیفیت راه‌ها می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این‌که در بودجه سال 1397 برای علائم افقی ترافیکی 422 میلیارد ریال و برای تعمیر و تعویض علائم عمودی 239 میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده است، ادامه داد: متاسفانه این خدمت رسانی در برخی معابر به علل مختلف ارائه نمی‌شود که لازم است هرچه سریع‌تر با توجه به لزوم توجه به وضعیت علائم ترافیکی و ارتقاء سطح ایمنی معابر شهری این موضوع در دستور کار قرار گیرد.

رییس کمیته بودجه شورای شهر تهران افزود: از شهردار تهران می‌خواهیم که بیش از گذشته به ایمنی معابر و عبور شهروندان توجه کنند./ ایسنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۶۱۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۱ درصد تصادفات منجر به فوت عابرین پیاده می‌شود

 سرهنگ احسان مومنی گفت: طبق ماده ۲۱۵ آیین نامه راهنمایی و رانندگی تردد در معابر برای عابرین فقط از گذرگاه عابر و پل‌های هوایی صورت بگیرد.  برابر ماده ۲۱۵ آیین نامه راهنمایی و رانندگی عابرین پیاده مکلف هستند در هنگام عبور از سطح معابر حتما از پیاده رو عبور نمایند. 

وی افزود: در جا‌هایی که پیاده رو نیست عابرین پیاده باید از سمت چپ معبر و خلاف جهت دیگر وسایل نقلیه عبور نمایند و دلیل آن هم این است که وسایل نقلیه‌ای که از روبرو در حال تردد هستند آن‌ها را ببینند و اگر یک درصد حواس راننده پرت شد و به سمت آنها رفت عابرین بتوانند جان خود را نجات دهند. 

معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ بیان داشت: بر اساس همین ماده ۲۱۵ عابرین پیاده گرامی از پریدن و دویدن ناگهانی در سطح معابر می‌بایست جدا خودداری نمایند. 

سرهنگ مومنی افزود: همچنین تردد عابرین پیاده در سطح معابر بزرگراهی ممنوع است و زمانی که می‌خواهند به سمت دیگر بروند می‌بایست از گذرگاه‌های عابرین پیاده و پل‌های هوایی که به همین منظور تعبیه شده است استفاده نمایند. 

وی گفت: عابر پیاده‌ای که از عرض معابر بزرگراهی عبور می‌کند مسلما اگر تصادفی برای او روی دهد همکاران بنده به او نیز سهم تقصیر می‌دهند. بله عابرین پیاده هم بر اساس ماده ۲۱۵ آیین نامه راهنمایی و رانندگی در تصادفاتی که از محل‌های ممنوع عبور می‌نمایند سهم تقصیر می‌گیرند. 

معاون عملیات پلیس راهور تهران بزرگ اظهار داشت: ۴۱ درصد از تصادفات منجر به فوت شهر تهران در سال گذشته مربوط به عابرین پیاده بوده است. وقتی این آمار را بررسی می‌کردیم دریافتیم که بالای ۶۰ درصد از این آمار مربوط به تصادفات عابرین در معابر بزرگراهی بوده است. یعنی جایی اتفاق افتاده است که دقیقا عابرین پیاده نباید از آنجا عبود می‌کردند. در تمام این ۶۰ درصد به عابرین پیاده سهم تقصیر داده ایم.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حوادث و انتظامی

دیگر خبرها

  • تبدیل بلوار نوبهار شهر کرمانشاه به پیاده راه
  • معابر شهر‌های استان بوشهر برای رانندگان پر خطر ناامن است.
  • خط‌کشی محوری معابر منطقه۸ تهران
  • سهم بالای عابران پیاده در تصادفات فوتی سال گذشته تهران
  • ۴۱ درصد تصادفات فوتی سال گذشته تهران مربوط به عابران پیاده بود
  • ۴۱ درصد تصادفات منجر به فوت عابرین پیاده می‌شود
  • ارتقاء فرهنگ ترافیکی عابران پیاده، کاهش تصادفات را رقم می‌زند
  • واکنش شورا به توهین یک مدیر زاکانی /خط قرمز ما ادب است
  • هزینه‌کرد ۲۰۰ میلیاردتومانی شهرداری ارومیه بابت نصب علائم و ایمن‌سازی ترافیکی
  • جزییات افزایش هزینه خدمات بهشت زهرا در سال جدید