Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@07:01:36 GMT

از سهمیه ها در کنکور سراسری چه می دانید

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۷۷۴۶۵

از سهمیه ها در کنکور سراسری چه می دانید

تهران - ایرنا - سهمیه ها برای ورود به دانشگاه های سراسری از سال های مختلف دهه 60 با مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی در راستای آنچه عدالت آموزشی عنوان شده به آزمون سراسری اضافه شد ، سازمان سنجش آموزش کشور مسئولیت اجرای آنها را بر عهده دارد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا ، برخلاف باور عموم که فقط سهمیه ها را در دو دسته مناطق و ایثارگران می دانند، ضوابط پذیرش در آزمون بسیار است که در ذیل به آنها پرداخته می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



«سهمیه مناطق»
دسترسی افراد در سراسر کشور به امکانات و منابع متغیر و متفاوت است. افرادی که در شهر، دهستان و روستا زندگی می کنند از نظرکیفیت آموزشی در یک سطح نیستند و سهمیه مناطق بر همین اساس شکل گرفته است. (این سهمیه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 11/2/1369 است.)
دانش آموز بر اساس سه سال آخر تحصیل در منطقه مورد نظر در یکی از مناطق یک، دو و سه جای می گیرد. همچنین داوطلبانی که دو سال آخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذرانده باشند و داوطلبان معلول جز سهمیه منطقه سه محسوب می شوند.
ظرفیت پذیرش هر رشته در دانشگاه ها بین داوطلبان سه منطقه بر اساس تعداد داوطلبان تقسیم می شود. در سهمیه مناطق کنکوری ها در همان جعمیت سهمیه مورد نظر به رقابت پرداخته و مقایسه می شوند. به دلیل بالا بودن جمعیت افراد در منطقه دو و سه نسبت به منطقه یک، ظرفیت پذیرش و شانس قبولی در این دو منطقه نسبت به منطقه یک بیشتر است.
به نظر کارشناسان دسته بندی صحیحی از نظر تقسیم بندی مناطق صورت گرفته است.

«بومی گزینی»
در کنار سهمیه مناطق بحث «گزینش بومی» و انواع آن وجود دارد. این سهمیه با هدف کاهش مشکلات اقامتی و معیشتی دانشجویان دانشگاه ها ( نظیر کمبود خوابگاه، افت تحصیلی ناشی از دوری خانواده و مشکلات اقتصادی)، کاهش مهاجرت های درون کشوری امکان قبولی بیشتر داوطلبان هر ناحیه با توجه به امتیازات در نظر گرفته شده است. ( این سهمیه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 11/2/1369 است.)
در این سهمیه سعی شده داوطلبان در شهرهای استان محل زندگی خود یا استان های همسایه که از نظر فرهنگی و اجتماعی مقاربت دارند، به تحصیل ادامه دهند.
گزینش بومی در رشته های تحصیلی مختلف بصورت استانی ، ناحیه ای ، قطبی و یا گزینش کشوری (بدون بومی گزینی) می باشد. این گزینش ها به این شرح است:
رشته هایی که در اکثر دانشگاه های کشور موجود هستند و از نظر کاربردی به متخصصین بومی نیازمندند، گزینش در آنها به صورت «بومی استانی» خواهد بود.
رشته هایی که در دانشگاه یک استان از چند استانی که در مجاورت هم قرار دارند موجود باشد، گزینش در آن رشته به صورت «بومی ناحیه ای» خواهد بود. ( چند استان مجاور یک ناحیه بومی را تشکیل می دهند.)
رشته هایی که در دانشگاه های یک ناحیه از چند ناحیه همجوار وجود داشته باشد، پذیرش در آن رشته به صورت «بومی قطبی» خواهد بود. ( چند ناحیه مجاور هم تشکیل یک قطب بومی می دهند.)
گزینش بصورت کشوری برای رشته هایی می باشد که آن رشته در استانهایی که به عنوان یک قطب تلقی می شوند نیز موجود نمی باشد و تنها در برخی از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ارائه می شود.

«سهمیه ایثارگران و جانبازان»
جنگ صرف نظر از مسائل ارزشی و احقاق حقوق انسانی، هرگز مورد خواست هیچ ملتی نبوده است. لکن زمانی که کشوری درموقعیت دفاع از امنیت منافع ملی خود قرار می گیرد و ناچار از جنگ شود آن گاه این جنگ نه یک ستیز بلکه دفاعی مشروع و ارجمند محسوب می‌شود.
در مورد سهمیه «ایثارگران و جانبازان» شاید نگاه اکثر کنکوری ها به غلط و نا گاهانه ضایع شدن حق و یا بی عدالتی باشد اما نظام خدمت رسانی به خانواده ایثارگران و آسیب دیدگان جنگ در تمام کشورها متغیر و خدمات آموزشی متنوعی به این گروه اختصاص داده می شود. (این سهمیه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 30/11/1363 است.)
سهمیه روی رتبه داوطلب کنکور اثر کاهشی دارد. اکثر داوطلبان از این بخش ازسهمیه ایثارگران اطلاع دارند در حالی که هر داوطلب برای پذیرفته شدن در برخی از کدرشته‌ محل‌های علوم تجربی مشتمل بر پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی باید حداقل 80 درصد از حد نصاب شرایط علمی و امتیاز پذیرفته‌شدگان را کسب کند و برخی رشته‌های علوم ریاضی مشتمل بر فنی و مهندسی در آزمون سراسری و تمام رشته‌محل‌های تحصیلات تکمیلی و آزمون دستیاری پزشکی 85 درصد حدنصاب شرایط علمی است.
به طور مثال آخرین نفررشته پزشکی دانشگاه تهران با نمره کل 80 قبول شده است، داوطلب دارای سهمیه باید نمره 60 به بالا برای پذیرش کسب کند.
«با این روش تجزیه و تحلیل میزان درصد هوش و توانایی علمی فرد نیز بررسی می شود و این مسئله عین عدالت است.»

«سهمیه هیات علمی»
جامعه آماری این سهمیه بسیار پایین است و تبادل دانشجو بین دو دانشگاه صورت می گیرد . اعضای هیات علمی رسمی قطعی یا رسمی آزمایشی اعم از شاغل،‌ بازنشسته و یا متوفی دانشگاه، که گزینش علمی و عمومی آنها توسط وزارتخانه‌های علوم و بهداشت انجام شده باشد.
بر این اساس، پذیرفته‌شدگان آزمون سراسری می‌توانند از دانشگاه مبدا به یکی از دانشگاه‌های محل خدمت یکی از والدین خود و یا در صورت نبودن آن رشته در آن شهر به دانشگاه نزدیکترین شهر محل خدمت والدین خود، با تعیین سازمان در همان مقطع و گروه آزمایشی و دارا بودن حد نصاب انتقال یابند.

«سهمیه 40 درصد ظرفیت مناطق محروم»
در این سهمیه میزان 40 درصداز ظرفیت هر یک از کد رشته های ناحیه ای، قطبی و کشوری دوره روزانه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی واقع در استان های محروم ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویهو بویراحمد، لرستان و هرمزگان به داوطلب بومی این استان ها تخصیص می یابد. (این سهمیه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 21/1/1372 است.)

«سهمیه 500 نفری استان های محروم»
به منظور تامین نیروی متخصص استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان و هرمزگان در رشته های مورد نیاز بر حسب نظر استانداری های این استان ها در دانشگاه ها به این داوطلبان اختصاص می یابد. (این سهمیه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 14/3/ 1366 است.)

«سهمیه بهیاران»
بهیاران تجربه بیشتری نسبت به افراد عادی در حرفه پرستاری دارند. سهمیه بهیاران در کنکور معادل پنج درصد ظرفیت رشته پرستاری هر دانشگاه می‌باشد و این سهمیه باعث افزایش انگیزه برای جامعه بهیاران می شود.
«سهمیه 30 درصد رشته های پزشکی عمومی»
طبق قانون برقراری عدالت آموزشی در پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی و تخصصی 30 درصد ظرفیت رشته های مقاطع دکتری عمومی شامل پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی از طریق جذب دانشجوی بومی با اولویت مناطق محروم و متناسب با نیاز استان ها پذیرش می شود. این سهمیه مصوبه مجشورای اسلامی در تاریخ 10/7/1392 است.)
**همچنین می توان به سهمیه های دیگر از جمله داوطلبان شهرستان های جنوب استان کرمان، مناطق زلزله زده، شهرستان بشاگرد و بخش سندرک استان هرمزگان، داوطلبان شهرستان ابوموسی، زاهدان و ایرانشهر و سهمیه ده درصدی برای دیپلمه های هنرستان های کشاورزی در رشته های کشاورزی اشاره کرد.
**9465**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي سهميه ها سازمان سنجش و آموزش كشور كنكور سراسري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۷۷۴۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمام رشته‌های المپیکی باید مورد حمایت قرار گیرند

قهرمان سابق المپیک گفت: یش بینی مدال المپیک سخت است و پیش از این هم مشاهده شده کسی که شانس مدال بوده به آن نرسیده و در مقابل، کسی که گفته شده شانس مدال ندارد با دست پر برگشته است. بنابراین همه رشته‌ها که سهمیه المپیک گرفته‌اند باید مورد حمایت قرار گیرند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حسین رضازاده درباره حضور وزنه‌برداری با دو سهمیه در المپیک ۲۰۲۴ پاریس اظهار کرد: رضا دهدار در حرکت یک‌ضرب جام جهانی تایلند عالی کار کرد و با توجه به اینکه وزنه‌بردار دوضرب زنی است، فکر می‌کردیم سهمیه را بگیرد، اما حیف شد. در حال حاضر نفر یازدهم رنکینگ المپیک است و امیدواریم بتواند جایگزین شود هر چند که سخت است. در حال حاضر دو سهمیه در دسته ۸۹ کیلوگرم و فوق سنگین داریم.

پیش‌بینی مدال المپیک سخت است

وی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود وزنه‌برداری شانس زیادی برای گرفتن مدال المپیک ندارد و فکر نمی‌کند این صحبت‌ها ممکن است در روحیه دو وزنه‌بردار ایران تاثیر بگذارد؟ افزود: پیش بینی مدال المپیک سخت است و پیش از این هم مشاهده شده کسی که شانس مدال بوده به آن نرسیده و در مقابل، کسی که گفته شده شانس مدال ندارد با دست پر برگشته است. بنابراین همه رشته‌ها که سهمیه المپیک گرفته‌اند باید مورد حمایت قرار گیرند.

رضازاده تصریح کرد: در المپیک مدال گرفتن سخت است چون رقابت میلی‌متری است و همه کشورها و ورزشکاران آماده می‌آیند و جای برترین‌ها است بنابراین باید همه ورزشکاران حمایت شوند تا بتوانند در المپیک بهترین نتیجه را بگیرند و دل مردم را شاد کنند. در دسته ۸۹ کیلوگرم و فوق سنگین نیز رقابت سخت و نزدیک است. ورزشکاران ما شبانه روزی تمرین می‌کنند تا بتوانند وزنه‌های خوبی بزنند و مدال خوش رنگی بگیرند.

جوادی و داودی المپیکی فکر کنند

قهرمان سابق المپیک در مورد مهمترین نیاز جوادی و داودی در فاصله حدود سه ماه باقی‌مانده تا المپیک گفت: باید حمایت شوند و به آنها روحیه داده شود. کادرفنی و خود ورزشکاران باید مراقب باشند که آسیب نبینند و طبق برنامه تمرینی پیش بروند تا علاوه بر حفظ رکوردهای قبلی، ارتقای رکورد هم داشته باشند. المپیک بالاترین رویداد ورزشی جهان است از این رو ورزشکاران ما باید المپیکی فکر کنند و المپیکی تمرین کنند تا بتوانند در پاریس بدرخشند.

چالش ادامه‌دار فدراسیون بخاطر قرارداد اجاره سالن

رضازاده در پاسخ به این پرسش که مهمترین چالش این روزهای فدراسیون وزنه برداری چه چیزی است؟ تاکید کرد: مهمترین مشکل، قرارداد اجاره سالن وزنه برداری است و حساب فدراسیون را بسته‌اند. امیدوارم با کمک دوستان رفع شود. همه آمده‌اند که به وزنه‌برداری کمک کنند، سجاد انوشیروانی و بهداد سلیمی نیز همه تلاششان را می‌کنند. امیدوارم چند اسپانسر خوب از وزنه‌برداری حمایت کنند چون بعد از کشتی پرافتخارترین رشته است.

طلای پاریس برای تالاخادزه است؟

او در مورد اینکه پیش‌بینی می‌کند طلای فوق سنگین المپیک پاریس باز هم به وزنه بردار مطرح گرجستان برسد یا خیر؟ تصریح کرد: فکر می‌کنم آخرین سال مسابقات تالاخادزه باشد چون سن او بالا رفته است. نمی‌توان پیش‌بینی نتیجه داشت. تالاخادزه روی کاغذ رکورد یک ضرب خوبی دارد با این حال حریفانی دارد که به او نزدیک شده‌اند. مردم عزیز دعا کنند کاروان ایران در المپیک پاریس موفق باشد.

منبع: ایسنا

کد خبر 750590

دیگر خبرها

  • دلایل کاهش تعداد پسران در آزمون کنکور امسال
  • وضعیت کاروان ایران برای پارالمپیک/ ۳۸ سهمیه و مسافران منتظر!
  • تمام رشته‌های المپیکی باید مورد حمایت قرار گیرند
  • تمدید فرصت مشاهده و تأیید سوابق تحصیلی داوطلبان کنکور تا ۱۸ اردیبهشت
  • فرصت مشاهده و تأیید سوابق تحصیلی داوطلبان کنکور تا سه‌شنبه تمدید شد
  • تمدید مهلت داوطلبان برای تأیید سوابق تحصیلی
  • آخرین مهلت داوطلبان کنکور برای تأیید سوابق تحصیلی
  • فرصت داوطلبان کنکور برای تأیید سوابق تحصیلی تا ۱۸ اردیبهشت
  • کلید پنجاه و یکمین آزمون دستیار پزشکی فردا منتشر می‌شود
  • اعلام معرفی پذیرفته شدگان مرحله اول مصاحبه دکتری تا دهه اول خرداد