Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@05:05:34 GMT

محبوس در حبس‌گرایی

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۷۷۶۲۱

محبوس در حبس‌گرایی

آمار بالای زندانیان در کشوری مثل ایران باعث شده زندان‌ها بیشتر از ظرفیت‌شان مجبور به نگهداری از محکومان باشند، اتفاقی که خود زمینه بروز آسیب‌های دیگری را فراهم می‌کند.

سازمان زندان‌های کشور با ارائه آماری از میزان زندانیان کشور اعلام کرد که در سال‌93 حدود 600‌هزار نفر زندانی در زندان‌ها محبوس بودند که در سال94 این رقم به 450هزار نفر کاهش یافت، ظرفیت زندان‌های کشور در سال 95، 85 هزار نفر بوده اما بیش از 220هزار نفر در زندان‌ها محبوس بودند و این رقم نزدیک سه برابر ظرفیت استاندارد بوده است، در سال96 اما این رقم به 250هزار زندانی رسیده است و هر سال بر این رقم افزوده می‎شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عمده دلیل زندانی شدن افراد هم جرایم غیرعمد و بدهکاری‌های مالی است.

آمار بالای زندانیان در کشوری مثل ایران باعث شده زندان‌ها بیشتر از ظرفیت‌شان مجبور به نگهداری از محکومان باشند، اتفاقی که خود زمینه بروز آسیب‌های دیگری را فراهم می‌کند، خیلی از افرادی که به زندان محکوم می‌شوند، لزوماً انسان‌های خطرناکی نیستند. برخی از این افراد به دلایل بدهی‌های مالی، برخی به‌دلیل جرایم غیرعمد دیگر راهشان به زندان افتاده است. شاید در نگاه نخست زندان تنها راه برخورد با آن‌ها باشد اما اگر دقیق‌تر به این موضوع نگاه کنیم می‌بینیم که می‌توان با برقراری جرایمی که منافع اجتماعی و عمومی را تأمین می‌کند هم افراد غیرخطرناک را جریمه و با این اقدام تعداد زندانیان را کم کرد.

**300‎هزار زندانی و بازداشتی
صبح روز گذشته مجلس‎ شورای اسلامی بررسی طرح یک‎فوریتی ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها را که طرح پیشنهادی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس بود، آغاز کرد. آقای حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون‎ قضایی‎و‎حقوقی مجلس شورای اسلامی در این باره به روزنامه «صبح‌نو» می‌گوید: «اصولاً در زندان‌های ایران در مجموع 230‌هزار نفر محبوس‎اند که اگر به این عدد تعداد بازداشتی‌های در کلانتری‌ها و اداره‎آگاهی و زندانی‌های روزمره را هم اضافه کنیم به نظرم به چیزی حدود 300‌هزار نفر برسد.»

او با اشاره به اینکه اصل در اسلام بر عدم توقیف و حبس است و حبس در پذیرش اسلام نیست، ادامه می‌دهد: «اینکه عده‎ای حریص به حبس‎اند یا قوانین جمهوری اسلامی ایران به طرف حبس‌گرایی پیش رفته است، مشکلاتی را برای کشور، قوه‌قضاییه و حتی زندان‌ها پیش آورده است. ظرفیت زندان‌های ما 150هزار نفر است اما استعداد داریم 230‎هزار نفر را در آن‌ها جای دهیم بدون اینکه بدانیم زندانیان چطور باید در آن محیط زندگی کنند! و اصلاً مسوولان زندان چطور می‌توانند نسبت به بازسازی و فرهنگ آن‌ها کار کنند.»

**دلیلی برای حبس مالی وجود ندارد
نوروزی اضافه می‌کند: «دولت، مجلس و قوه‌قضاییه به این نتیجه رسیده‌اند که خیلی از قوانین ما که باید جنبه سازندگی داشته باشد به سمت افراط پیش رفته است یعنی محکومان مالی و مهریه‌ای دلیلی برای حبس ندارند، اگر کسی بدهی دارد و نمی‌پردازد و به مکر روی می‌آورد؛ بله، باید زندانی شود اما اینکه فرد بدهکار به بانک یا شخصیت حقیقی را بدون داشتن دارایی، به زندان بفرستیم، براساس کدام قانون اسلام عمل کرده‎ایم؟!»

او می‌گوید: «ممکن است خانمی به قصد سوءاستفاده از آقایی در هر سنی با او عقد کند و با زرنگی ده‌ها و صدها سکه به عنوان مهریه به گردن آقا بیندازد و فردای آن هم طلاق بگیرد و طلب مهریه کند. این جوان را به زندان می‌فرستند، البته که قانون فعلی تا 110‎سکه را مجاز به پرداخت دانسته است اما الان همین تعداد هم به حدود 400 تا 500‎میلیون تومان سرمایه نیاز دارد. جوانی که ماهانه 1.1میلیون تومان درآمد دارد چطور باید این همه سکه را بپردازد، این جوان تا به خودش بیاید و اظهار بدهد حداقل دو ماه در زندان مانده و انگشت‎نگاری شده و برایش سوءپیشینه ثبت شده است.»

سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی توضیح می‌دهد: «چه کسی به من قانون‌گذار اجازه داده این چنین قانونی بگذاریم تا برای جوان 19 یا 20‎ساله دوماه حبس و سوءپیشینه درست کنیم، اصلاً در معاملات شرعی و خصوصی جایی برای ورود حکومت و زندان نیست، در معاملات شرعی و خصوصی اگر طرف مال دارد و با مکر پنهان می‌کند باید خواهان به دستگاه قضایی یا اداره ثبت اعلام کند تا اموالش توقیف شود، اگر هم ندارد که زندانی شدن چه معنایی دارد؟»

**آسیب‌های روحی و روانی
او اظهار داشت: «فرض کنید بانکی به شخصی 10‌میلیارد تومان وام می‌دهد و طرف نمی‌تواند این مبلغ را برگرداند یا ورشکسته شده است، در این شرایط بانک بلافاصله تصمیم به زندانی کردن فرد می‌گیرد که زندانی شدن آن فرد هم تاثیری بر تسویه حساب مالی نخواهد داشت، بلکه فرد زندانی شده و خانواده وی دچار آسیب‌های روحی و روانی خواهند شد، زندانی کردن محکومان مالی مگر کسانی که توانایی مالی دارند، دلیل شرعی ندارد.»

نوروزی می‌گوید: «ضمناً زندانی کردن افراد معتاد هم دلیل شرعی ندارد و باید این افراد به کمپ‌های ترک اعتیاد فرستاده شوند، حتی در مورد جرایم درجه‎7 و 8 -که در قانون مجازات اسلامی آمده و مربوط به جرایم شکایت‌های منابع طبیعی، جهادسازندگی و محیط‌ زیست است- نیز باید به کسی که مرتکب تخلف شده حکم فعالیت اجتماعی بدهند یا جریمه‌اش کنند، زندانی کردن آن‌ها هیچ سودی ندارد.»

او اضافه می‌کند: «صادر کردن قرارهایی که وثیقه و بازداشت موقت و کفالت که افراد ندارند و برخی از قضات ساعت 12‎ظهر صادر می‌کنند تا آن فرد نتواند تهیه کند و زندان برود هیچ مبنای قانونی و شرعی ندارد، کثرت زندانیان برای آن روح و انگیزه جرم‌گرایی و حبس‌گرایی است که برخی از قضات و حتی قانون به آن روی آورده است، اصولاً موارد زندان در اسلام خیلی کم است.»

**فعالیت‌های اجتماعی جای زندان
سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: «تمام موارد و تخلف‌های این‌چنینی باید با شلاق یا تنبیه در انجام فعالیت اجتماعی جریمه شوند، به این شکل باید برخورد صورت گیرد. به‌عنوان مثال جراحی را که در یک تصادف مرتکب قتل غیرعمد شده زندانی کنیم چه سودی برای ما خواهد داشت، این فرد را بعد از دیه می‌توان به انجام 500‎عمل رایگان در مناطق محروم یا افراد تحت‎پوشش سازمان‌های حمایت‌گر محکوم کرد.»

او با تاکید بر اینکه اصلاً بر چه مبنایی انگشت‌نگاری می‌کنیم و حیثیت افراد را زیر سؤال می‌بریم، می‌گوید: «بنابراین ما بر قانون حبس‌زدایی کار می‌کنیم و این طرح کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها می‌خواهد کاری کند تا جمعیت 300‌هزار نفری زندانیان و بازداشتی‌ها به کمتر از 100‎یا حتی 50‎هزار نفر برسد.»

**پابند‌های الکترونیکی
سخنگوی کمیسیون قضایی‎و‎حقوقی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه استفاده از پابندهای الکترونیکی به کجا رسید و آیا می‌توان در کاهش آمار زندانیان از آن‌ها استفاده شود، توضیح می‌دهد: «استفاده از پابندهای الکترونیکی کار ایده‎آلی‌ست و بسیار هم می‌تواند مؤثر در کاهش آمار زندانیان باشد و اجازه دهد که این افراد در کنار خانواده‌شان باشند و بتوانند به آن‌ها هم رسیدگی کنند.»

نگاهی به آمار سازمان زندان‌ها نشان می‌دهد در سال‌های اخیر تعداد زندانیان غیرعمد افزایش چشمگیری داشته است، افرادی که ناخواسته مرتکب جرمی شده‌اند و تنها حکمی که برایشان صادر شده رفتن به زندان است، این علاقه‌مندی به صدور آرای حبس نمی‌تواند درمانگر وضعیت امروز کشور و کاهش آسیب‌های اجتماعی باشد، زندان برای افرادی که ناخواسته و بدون قصد دچار جرمی می‌شوند و باید دورانی را به‌عنوان محکومیت بگذرانند می‌تواند به جای اینکه زمینه اصلاح آن‌ها را فراهم کند زمینه آسیب بیشتر شود.

منبع: روزنامه صبح نو؛ 1397.7.29
گروه اطلاع رسانی**9370**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي صبح نو مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۷۷۶۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هزینه آزادی زندانیان جرایم غیرعمد گرمسار چقدر است

مدیرکل زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان سمنان هزینه لازم برای آزادی همه زندانیان جرایم غیرعمد شهرستان گرمسار را تشریح کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرمسار، امید کهربایی بعد از ظهر امروز در مراسم جشن گلریزان شهرستان گرمسار که به منظور آزادی زندانیان جرایم غیرعمد این سازمان با حضور رئیس کل دادگستری، دادستان و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی در مجموعه خانه‌ معلم این شهرستان برگزار شد، اظهار داشت: بیش از 370 میلیارد ریال برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد شهرستان گرمسار نیاز است.

وی با اشاره به برگزاری جشن گلریزان شهرستان گرمسار، افزود: امروز بیش از 150 نفر از خیرین و نیکوکاران حضور داشته‌اند مبلغ 12 میلیارد ریال جمع‌آوری شده است.

مدیرکل زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان سمنان با اشاره به اینکه 13 زندانی جرایم غیرعمد در زندان گرمسار حضور دارند، عنوان کرد: برای آزادسازی این زندانیان به 370 میلیارد ریال نیاز است.

کهربایی افزود: ستاد دیه نه تنها دست نیاز به سوی کمک‌های مادی مردم دراز کرده، بلکه خواستار کمک‌های معنوی هم است.

وی تصریح کرد: در سال 1402 با مبلغ 2 میلیارد و 430 میلیون تومان توانسته‌ایم 13 نفر از زندانیان جرایم غیرعمد را آزاد کنیم.

مدیرکل زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی استان سمنان، خاطرنشان کرد: این زندانیان در مجموع بیش از 150 میلیارد ریال بدهی داشته‌اند که از طریق ستاد دیه و کمک خیرین در شهرستان گرمسار موفق به آزادی آنان شده‌ایم.

کهربایی با اشاره به اینکه خیرین گرمساری با اهدای 2 میلیارد ریال به انجمن حمایت از خانواده زندانیان گرمسار در راستای کمک به خانواده‌های نیازمند نیز قدم برداشتند، افزود: خیرین گرمساری با اهدای یک زمین به ارزش 10 میلیارد ریالی اقدامات خیرخواهانه خود را در زمینه کمک به خانواده‌های نیازمند زندانی نیز تکمیل کردند.

وی با بیان کرد: نقش مردم و کمک‌های خیرین در آزادسازی زندانیان جرایم غیرعمد بسیار مهم است و ما از همه می‌خواهیم مشارکت لازم را در این زمینه داشته باشند، چرا که این جشن هر ساله با هدف آزادسازی زندانیان جرایم غیرعمد و برگرداندن آنها به آغوش گرم خانواده برگزار می‌شود.

به گزارش تسنیم، جشن گلریزان شهرستان گرمسار برای آزادسازی زندانیان با تلاش‌های رئیس زندان، امام جمعه، جمعی از مسئولان و تعدادی از خیران این شهر برگزار شد.

انتهای پیام/363/

دیگر خبرها

  • شگرد عجیب کلاهبرداری مرد زندانی
  • ارسال پیامک واریز اشتباهی شگرد کلاهبرداری مرد زندانی
  • هدیه تولد، آزادی زندانی در جهرم
  • آزادی ۲۵۰ زندانی در آذربایجان‌غربی تا پایان اردیبهشت
  • دانش‌آموزان یک دبستان بدهی ۲ زندانی جرایم غیرعمد را پرداخت کردند
  • آزادی ۲۵۰ زندانی در آذربایجان غربی تا آخر اردیبهشت
  • ۳هزار زندانی ندامتگاه قزلحصار کرج از تسهیلات حمایتی بهره مند شدند
  • شاد شدن ۶۲ خانواده با رهایی زندانیان
  • هزینه آزادی زندانیان جرایم غیرعمد گرمسار چقدر است
  • افزایش دو و نیم برابری کمک خیران برای آزادی زندانیان