Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-26@10:42:45 GMT

پول های مشکوک در فرهنگ و هنر

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۹۵۳۶۶

پول های مشکوک در فرهنگ و هنر

فرهنگ > مدیریت فرهنگی - اخیرا مباحثی در خصوص تاثیر پول های مشکوک در تولید و عرضه هنرهایی چون موسیقی، سینما و تیاتر و تجسمی پیش کشیده شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد نیز در این باره واکنش نشان داده و گفته از جریان صحیح تیاتر  در برابر این شرایط مراقبت خواهد کرد. پیش از هر چیز باید پرسید و دانست که شیوه مدیریت فرهنگ و هنر برای امروز و فردای ایران مان چگونه خواهد بود؟ مهندسی فرهنگی؟معماری فرهنگی،؟سیاست فرهنگی تسهیل گرا؟ ویا سیاست فرهنگی حامی؟ پس از پاسخ به این پرسش ها ناگزیر باید پذیرفت که اقتصاد فرهنگ و هنر جزیره ای جدا از وضعیت کلان اقتصاد کشور نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سپس در این چارچوب می توان به موضوع مورد اشاره به گفتگو، نقد و تفسیر نشست! 

نظریه پردازان و مراقبان سپهر فعالیت های فرهنگی بر این باورند که دولت ها به قصد تاثیرگذاری بر فرهنگ و هنر و البته مخاطبان  و مشتریان شان از کنار این مولفه قوی و موثر در تحولات اجتماعی بی تفاوت نمی گذرند. و تلاش می کنند تا به گونه ای بر روند این فعالیت ها و جریان های موثر این عرصه تاثیر مورد نظرشان را درج و حک  کنند. البته دولت ها در پاره ای از موارد  نیز گاهی با اجتناب از هرگونه مداخله می کوشند نقش مورد نظرشان را در هاله ای از ابهام و تردید اعمال کنند.

بر همین پایه به مجموعه اقدامات و یا حتی عدم فعالیت های مستقیم  دولت ها در عرصه فرهنگ و هنر، سیاست فرهنگی دولت اطلاق می شود. این سیاست ها ی چهار گانه(مهندسی فرهنگی، معماری فرهنگی، حامی فرهنگی و تسهیل گر فرهنگی) هر کدام دارای  ویژگی های ممتاز از یکدیگرند. و تبعا پرسش ها  و پاسخ های فرهنگی - هنری شان نیز متفاوت است.

برای نمونه دولت های  مجری سیاست تسهیل گر فرهنگی می کوشند با تدبیر معافیت های تکلیفی، و مالیاتی و یا قبول سرمایه گذاری در عرصه فرهنگ و هنر به عنوان مالیات تلقی شده ،شرایط کمک به  رونق تولید و البته مصرف کالا و خدمات فرهنگی و هنری را فراهم کنند. در این دولت ها اشتغال در عرصه فرهنگ و هنر نه تنها یک حق بلکه از سوی دولت دارای مزایایی برای رونق بخشی به این بخش نیز تلقی می شود. ایالات متحده امریکا  و هند نمونه این گونه سیاست فرهنگی است.

اما دولت های  پیرو سیاست حامی فرهنگ، با تخصیص و تامین منابع مالی به رونق این عرصه می کوشند.این دولت ها با برگزاری فستیوال های متنوع هنری و فرهنگی و اعطای جوایز چشمگیر تاثیر خود را در بر جریان فرهنگ و هنر نقش می زنند.کمک های مالی این دولت  به نهادهای فرهنگی و هنری مستقل از دولت پرداخت می شود. و در تخصیص این بودجه ها شورای هایی متشکل از نمایندگان دولت و  نهاد های فرهنگی و هنری مستقل نظارت دارند. کانادا و ایرلند و کره جنوبی نمونه این سیاست به شمار می روند. 

در سیاست فرهنگی معمارانه که برخی دولت های مدرن اما اندکی مداخله جو به آن تمایل دارند.دولت ها از طریق وزارت فرهنگ شان در زمینه تولید  فرهنگ و هنر سرمایه گذاری می کنند. مسئول تشخیص و تخصیص این کمک ها عمدتا ترکیبی از کارگزاران دولت و  نهادهای مستقل فرهنگی و هنری اند. این دولت ها به بیمه هنرمندان، امنیت شغلی آنان  اهتمام ویژه داشته و نیز رفاه آنان را جزو وظایف خویش می شمارند و می کوشند  تا از فرهنگ و هنر شان با حمایت های لازم در زمینه های حضور و نقش و سهم جهانی حمایت کنند. نمونه بارز این سیاست  فرهنگی دولت فرانسه است.

در هر سه این سیاست های پیش گفته اشتغال در فرهنگ و هنر حق است و نه امتیاز به این معنا که دولت نمی تواند پس از  احراز و تعیین صلاحیت های صنفی اشخاص هر گاه  که بخواهند اشخاص را از اعمال این حق  قانونی شان مانع شوند.

در سیاست مهندسی فرهنگی اما دولت ها با مداخله حداکثری و مستقیم نظیر اعطای پروانه فعالیت، پروانه تولید و ساخت آثار هنری و نیز سیاست های تنگ نظرانه  در نظارت بر محتوای  تولید  آثار فرهنکی . هنری و  گاه با مالکیت انحصاری بر ابزار تولید به ویژه رسانه ها می کوشند تا فرهنگ و هنر را برای آموزش و تبلیغات  نظام فرهنگی رسمی دولت  بدل کند.

در این دولت ها اشتغال در عرصه فرهنگ و هنر نه یک حق بلکه امتیازی است که توسط دولت به برخی از اشخاص ودر شرایطی اعطا می شود و هر گاه اراده کند دولت می تواند آن را باز پس ستاند.

سوگمندانه در ایران پس از انقلاب اسلامی در اثر نبود قانون صنفی در سپهر اشتغال در فرهنگ و هنر و به عکس آن وضع پرشمار مقررات پایین دستی نظیر ایین نامه های هیات وزیران،بخشنامه های وزارتی، و دستورالعمل های معاونان ومدیران کل باعث بوجود امدن انبوهی از مقررات با ویژگی نظام بسته ، محدود کننده  و سلیقه ای در عرصه فرهنگ و هنر و اندیشه شده است.
- اما آسیب ورود پول های مشکوک و نا معلوم از منشا در عرصه فرهنگ و هنر چندان جدای از ورود چنین پول هایی در سایر عرصه های اقتصادی و اجتماعی نیست و باید در پازل بررگتری سامان مند و شفاف شود. نظام گردش مالی، سرمایه گذاری و اقتصاد ما از شفافیت لازم متناسب با عصر مدرن برخوردار نیست. ما هم چنان دارای نظام مالکیت، سرمایه گذاری و نظارت سنتی و آن هم  ناقص هستیم. 
- در نظام های مترقی مبدا، منشا و مقصد حرکت پول در بخش خصوصی از میزانی (10000دلار) به بعد باید معلوم و شفاف  شود تا انتقال پول میسر باشد. همین شرایط سخت تر در نظام اداری شان برخط می شود تا این شفافیت مانع بروز رانت، اختلاس و فساد سیستمی شود. در این دولت های راقیه فعالیت و  اشتغال اشخاص پس از صلاحیت صنفی، فقط ثبت می شود. دولت مجوزی برای اشتغال و فعالیت اشخاص صادر نمی کند که این مجوز ها مبنای رشوه و رانت قرار گیرد.
- سر منشا این پول ها عمدتا ناشی از رانت های اطلاعاتی و زدو بندهای اقتصادی غیر عادلانه و مجوز های خواص است. 
- بدیهی است ورود سرمایه کلان غیر شفاف و  بدون صلاحیت صنفی می تواند موجب برهم خوردن نظام تولید در هر عرصه ی اقتصادی از جمله اقتصاد فرهنگ و هنر شود.
- چاره کار در اجرای نظام ثبت و نه نظام فعلی مبتنی بر صدور مجوز و شفافیت منابع مالی از مبدا و مقصد در همه ی عرصه های اقتصادی از جمله اقتصاد فرهنگ است. 

5858

کلید واژه‌ها : سینمای ایران - فروش سینمای ایران - کمیسیون فرهنگی مجلس - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: سینمای ایران فروش سینمای ایران کمیسیون فرهنگی مجلس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۹۵۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خدشه‌ دار شدن عرصه فرهنگ‌ منجر به خرابی سایر بخش‌ها خواهد شد

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله رسول فلاحتی عصر چهارشنبه در مراسم تجلیل از فعالان اجرای طرح نور (عفاف و حجاب) در سالن اجتماعات شهدای ناجا رشت ضمن تقدیر از زحمات شبانه‌روزی تلاشگران عرصه عفاف و حجاب اظهار کرد: استکبار جهانی و ایالات متحده، منافقان که ضدیت با دین و دین‌باوری دارند، نمایندگان آن‌ها در کشورهای اسلامی از جمله ایران از بانیان و متهمان بساط بی‌حجابی و کشف حجاب هستند.

آیت‌الله فلاحتی با بیان اینکه اصلاح سایر بسترها در گرو اصلاح بسترهای فرهنگی است، تصریح کرد: انقلاب اسلامی در سایه تلاش و مجاهدت‌های فرهنگ دوستان، دین‌باوران و زنان و مردان متدین این مرز و بوم شکل گرفت و خدشه‌دار شدن عرصه فرهنگ منجر به خرابی سایر بخش‌ها خواهد شد.

امام جمعه رشت، کشف حجاب را دهن‌کجی به دین دانست و بیان کرد: کسی‌که مرتکب کشف حجاب شده عملاً در حال دهن کجی به دین و ارتکاب علنی جرم و گناه و بی‌بند و باری است و آرمان‌ها و باورهای مردم را نیز به استهزا می‌گیرد.

نماینده ولی‌فقیه در استان گیلان با بیان اینکه مسؤولان دلسوز باید به موضوع عفاف و حجاب ورود کنند تصریح کرد: بعد از آشوب‌ها در سال ۱۴۰۱ در جلسات مختلف استانی، راه حل‌های مختلفی را پیرامون مقابله با پدیده کشف حجاب مطرح کردیم و نیروی انتظامی با کمک سپاه و بسیج به خوبی ورود کردند اما پازل چینی دشمن هم دقیق بود و با برنامه جلو آمده بودند در عین حال که محاسباتشان درباره مردم غلط از آب درآمد.

آیت‌الله فلاحتی ادامه داد: ما قبل و بعد از آشوب‌ها همواره ساکت ننشسته‌ایم اما عدم هماهنگی میان بعضی از سازمان‌ها و تشکل‌ها و نهادها گاهی مواقع آثار خوبی بر جای نمی‌گذاشت تا اینکه رهبری در خطبه عید فطر حجت را تمام کردند و فرمودند ما قصد نداریم مردم را به زور وادار به دینداری کنیم اما در برابر ناهنجاری‌های موجود هم نمی‌توان سکوت کرد.

وی با اشاره به لزوم پایبندی افراد جامعه به قوانین جمهوری اسلامی عنوان کرد: جوانان این مرز و بوم برای حفظ ارزش‌ها و اجرای قوانین اسلام در این جامعه رفتند و شهید شدند.

نماینده ولی‌فقیه در استان گیلان در پایان به ضرورت انجام کار تبلیغاتی بیشتر در حوزه حجاب با ذکر اهمیت حجاب و جرم بودن کشف حجاب تاکید کرد.

کد خبر 6088082

دیگر خبرها

  • آیت الله علم الهدی: میدان‌داری مردم و دولت، پیش نیاز تحول فرهنگی است
  • میدان داری مردم و دولت، پیش نیاز تحول فرهنگی است
  • میدان داری مردم و دولت پیش نیاز تحول فرهنگی است
  • قوی کردن‌زیر ساخت‌های فرهنگی
  • نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی رونمایی می‌شود
  • نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است
  • فرهنگ پهلوانی باید در تمام عرصه‌های ورزشی تثبیت شود
  • کار قرارگاهی، زمینه‌ساز حرکت صحیح و اثرگذار در عرصه فرهنگ
  • خدشه‌ دار شدن عرصه فرهنگ‌ منجر به خرابی سایر بخش‌ها خواهد شد
  • پیوند میدان و دیپلماسی‌