Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران-ایرنا- محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در قالب پایان‌نامه خود به طراحی 4 سازه برای جلوگیری یا کاهش آثار زیانبار سیلاب در رودخانه پرداخت و به صورت پایلوت برای رودخانه قرناوه استان گلستان ارائه داد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا مهدی نژاد مهربانیان درباره ایجاد شرایط مناسب برای حذف یا کاهش میزان خسارات ناشی از سیلاب احتمالی در رودخانه اظهار کرد: اولین سازه پیشنهادی، خاکریز یا در اصطلاع علمی آن «دایک خاکی» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سازه می‌تواند از وقوع سیلاب در بخش‌هایی از رودخانه که بر اساس سطح مقطع رودخانه، امکان افزایش سطح آب و وقوع سیلاب وجود دارد، جلوگیری به عمل آورد. در نقاطی از مسیر رودخانه که دارای شیب زیادی بوده و شدت جریان آب موجب فرسایش و کنش در این نقاط می‌شود نیز برای تعدیل این شیب، سازه «بندهای با ارتفاع یک یا دومتری» پشنهاد شده است.
وی افزود: برای کاهش اثرات ناشی از سرعت آب بر دیواره‌های رودخانه در بخش‌هایی که پیچ‌های تندی وجود دارد نیز پس از بررسی‌های صورت گرفته در این تحقیق، بهترین سازه «دیواره ساحلی» پیشنهاد شده است. این دیواره علاوه بر کاهش فرسایش در این نقاط می‌تواند از وقوع سیلاب نیز جلوگیری کند. سازه پیشنهادی دیگر در این تحقیق «کف بند» است، این سازه می‌تواند با تثبیت کف رودخانه از فرسایش و افزایش عمق و در نتیجه وقوع سیلاب در اثر افزایش میزان آب جلوگیری کند.
دانشجوی واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: با توجه به آثار و خسارت‌های سیلاب بر اراضی و مراتع کشاورزی و باغی، مستحدثات (بناها و ساختمان‌ها)، جنگل‌ها و...، هزینه ساخت این سازه‌ها به مراتب کمتر از میزان این خسارت‌ها است. در این تحقیق بر اساس برآوردهای صورت گرفته بالغ بر 7/2 درصد صرفه اقتصادی وجود دارد. به عبارت دیگر با احداث این سازه‌ها با هزینه‌ای در حدود 2 میلیارد تومان (بر اساس قیمت پایه سال 1395) می‌توان از خسارت 5 میلیارد تومانی وقوع سیلاب در مسیر رودخانه قرناوه جلوگیری به عمل آورد. گرچه این میزان صرفه‌جویی بدون احتساب خسارات جانی و عوامل روحی و روانی پس از وقوع سیلاب مورد بررسی قرار گرفته است.
نژاد مهربانیان افزود: در شرایط کلی، جلوگیری از وقوع سیلاب علاوه بر احداث سازه‌های پیشنهادی نظیر آنچه در این تحقیق پشنهاد شده است، نیازمند اعمال و انجام آبخیزداری در حوضه‌های بالادست رودخانه است. آبخیزداری می‌تواند شرایطی را ایجاد کند که از وقوع سیلاب در بستر رودخانه جلوگیری شد.
وی خاطرنشان کرد: در استان مازندران که شرایط اقلیمی مشابه استان گلستان دارد نیز شاید در صورت آبخیزداری و احداث سازه‌هایی نظیر آنچه در این تحقیق پیشنهاد شده است، امکان جلوگیری از وقوع سیلاب‌هایی نظیر سیل اخیر امکان‌پذیر خواهد بود. البته این امر نیازمند تحقیق و بررسی شرایط سیل‌خیزی رودخانه‌های این استان است.

**9491**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي واحد علوم تحقيقات دانشگاه آزاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۰۴۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیلاب از ۴ طرف کاشان را محاصره کرد + فیلم

فرماندار شهرستان کاشان آخرین وضعیت این شهرستان را پس از وقوع سیل تشریح کرد و گفت: سیلاب از ۴ طرف کاشان را محاصره کرد. - اخبار استانها -

حمیدرضا محمدی فشارکی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به وقوع سیل در شهرستان کاشان، اظهار داشت: به ندرت این اتفاق رخ می‌دهد که کاشان در محاصره سیل قرا بگیرد و از این رو حجم فراوان سیلاب از بالادست کاشان به سمت پایین سرازیر شد.

وی افزود: علی‌رغم انجام طرح مطالعاتی صورت گرفته در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری به دلیل عدم اختصاص اعتبارات سنگین لازم متوقف شده که در این شرایط صحبت‌هایی با مسئولان مربوطه داشتیم و دو مورد بازدید میدانی دیروز و امروز انجام شد و خسارات نیز در حال ارزیابی است.

سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان کاشان ضمن اشاره به ارائه خدمات توسط دستگاه‌های خدماتی ابراز داشت: برخی از مناطق تصمیم گرفته شد به منظور پیشگیری از خسارات جانی خالی از سکنه شود و همه عوامل در حال شست‌وشو و پاکسازی مناطق و ارائه خدمات هستند.

وی ضمن اشاره به حضور مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان در کاشان گفت: ستاد مدیریت بحران در هفته پیش‌رو تشکیل می‌شودو سعی می‌شود بخشی از اعتبارات، تخصیص یافته و هزینه شود تا شاهد بروز چنین حوادث و خساراتی نباشیم، اما باید در نظر داشت که این آمادگی برای همه ما وجود داشته باشد.

محمدی فشارکی تصریح کرد: دیواره‌چینی مسیل‌ها و لایروبی رودخانه‌ها در دستور کار قرار دارد و توافقات ضمنی بین مجموعه‌های بین بخشی صورت گرفت و امیدواریم در یک بازه زمانی منطقی و به صورت استاندارد برای مردم شهرستان کاشان اقدامات مؤثری را انجام دهیم.

.

انتهای پیام/801/

دیگر خبرها

  • لحظه غرق شدن یک کودک در سیلاب رودخانه‌ای در بم+ فیلم
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری در پی بارندگی‌های بهاری
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی
  • طغیان رودخانه‌ها؛ هشدار وقوع سیلاب در سه استان جنوبی کشور
  • مهار سیلاب‌ با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر + فیلم
  • مهار ۸۰ درصد از سیلاب‌ها با اجرای طرح‌های آبخیزداری در فریدونشهر+ فیلم
  • لزوم وجود مدیریت واحد مرزی به منظور جلوگیری از توقف زیان‌بار کامیون‌ها
  • ۲ جاده اصلی در خراسان جنوبی مسدود شد
  • آخرین وضعیت بارندگی و سیلاب در بخش شهداد کرمان/ تخریب قنات یک روستا
  • سیلاب از ۴ طرف کاشان را محاصره کرد + فیلم