Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست - به گزارش ایران اکونومیست؛ فضل الدین سغداله ایف  اظهار داشت: این خط آهن به دلیل جابجایی حجم زیادی از کالا می تواند نقش مهمی در رونق ترانزیت و تامین کالاهای مورد نیاز ایران و ازبکستان داشته باشد.
وی تصریح کرد: همکاری مشترک ریلی سه کشور ایران، ازبکستان و افغانستان در خصوص اتصال حیرتان به مزار شریف و ادامه آن به هرات، خواف و شبکه سراسری راه آهن ایران ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


معاون راه آهن ازبکستان گفت: در نخستین سفرم به چابهار از نزدیک با ظرفیت های تجاری، ترانزیتی، امکانات، تجهیزات حمل و نقل و بارگیری کالا در بندر بزرگ شهید بهشتی آشنا شدم و این بازدید در آینده ای نزدیک منجر به سرمایه گذاری و حضور بیشتر خواهد شد.
وی بیان کرد: بندر چابهار امکانات و تجهیزات خوبی دارد بطوریکه به گفته مسئولان بنادر و دریانوری فاز نخست آن با ظرفیت تخلیه و بارگیری هشت میلیون و 500 هزار تن کالا افتتاح شده است و در آینده ظرفیت آن چند برابر افزایش پیدا می کند.
سغداله ایف ادامه داد: مسیر ترانزیتی ایران از طریق بندر چابهار کم هزینه و امن برای صادرات و واردات کالاست و ارتباط بیشتر 2 کشور به نفع همدیگر است.
وی گفت: بسیاری از نیازمندی های ازبکستان را از ایران تامین می کنیم و تمایل داریم برای اتصال به آب های آزاد از چابهار بیشتر استفاده کنیم.
معاون راه آهن ازبکستان گفت: یکی از اهداف سفر به چابهار استفاده بیشتر از بندر این شهرستان در آینده برای ترانزیت و واردات کالاهای ازبکستان است و این را عملا آغاز خواهیم کرد.
وی بیان کرد: خیلی خوشحال هستیم که راه آهن چابهار - زاهدان بیش از 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در آینده به سرخس متصل و در نهایت موجب ارتباط کشورهای آسیای میانه به چابهار می شود.
سغداله ایف از مهمان نوازی و میزبانی خوب مسئولان در بندر چابهار قدردانی کرد و افزود: فکر نمی کردیم چابهار این همه تجهیزات برای تخلیه و بارگیری کالا و امکان پهلوگیری کشتی های بزرگ را داشته باشد.
 عصمت اله ایرگاشیف نماینده ویژه رئیس جمهوری ازبکستان در امور افغانستان، بهادر عبداله یف سفیر ازبکستان در تهران، فضل الدین سغداله ایف معاون راه آهن ازبکستان، رستم احمد اف رئیس اداره امنیت، اسلم اکبراف معاون مدیرکل خاورمیانه وزارت خارجه و حسن کرابی کارشناس اداره اول کشورهای مشترک المنافع روز گذشته /سه شنبه/ پس از ورود و استقبال مردم و مسئولان به چابهار از اسکله ها، تجهیزات بندری و توسعه زیرساخت ها بندرشهید بهشتی دیدن کردند.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: اتصال ریلی چابهار ازبکستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۱۴۶۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌یابد

ایسنا/هرمزگان استاندار هرمزگان از تخصیص اعتبارات ویژه دور دوم سفر رییس‌جمهور به هرمزگان برای توسعه خطوط ریلی استان خبر داد.

مهدی دوستی امروز جمعه هفتم اردیبهشت در حاشیه کلنگ زنی پل خورگو و زیرگذر سرخون، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: اصلاحات نرم افزاری در درگاه‌های گمرک را از سال گذشته آغاز کردیم از محل سفر هم اعتبار خوبی تخصیص داده شده و به زودی عملیات اجرایی خطوط ریلی بندر شهید رجایی را آغاز خواهیم کرد.

وی توسعه خطوط ریلی بندر شهید رجایی را شامل خطوط و ایستگاه مانوری اعلام و تصریح کرد: یکی از پروژه‌های مهم ما بحث راه آهن و تقویت اتصال ریلی بندر شهید رجایی است.

استاندار هرمزگان با تاکید بر مزیت رقابتی بندرشهیدرجایی افزود:این بندر در رقابت با رقبای منطقه ای خود باید بتواند جایگاه برتر خود را حفظ کند و لازمه این اتفاق مهم احداث خطوط ارتباطی مناسب در پس کرانه‌ی این بندر است.

به گزارش ایسنا، امروز استاندار هرمزگان با همراهی احمد مرادی محمد آشوری تازیانی و فاطمه جراره نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی با حضور در روستاهای سرخون و خورگو از توابع بخش مرکزی بندرعباس، عملیات اجرایی پروژه‌های احداث پل خورگو و زیرگذر سرخون را کلنگ زنی کرد این دو پروژه جزء ۵۴ نقطه حادثه‌خیز هرمزگان هستند که تاکنون تلفات جانی و نقص عضو را برای مردم بهمراه داشته و اصلاح آن‌ها در زمره مطالبات جدی مردم منطقه بوده که وارد مرحله عملیاتی شده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هدف گذاری برای تقویت مناسبات ترانزیت جاده ای بین ایران و ازبکستان
  • مزایای راه‌اندازی مسیر ریلی افغانستان- قزاقستان و امکان اتصال آن به ایران
  • کنسرسیوم «توسعه ریلی افغانستان» ترانزیت را از مجاری قانونی پیگیری کند
  • آغاز همکاری حمل ونقل بین المللی ایران و تاجیکستان از بندر چابهار کلید خورد
  • آغاز همکاری‌ های حمل‌ ونقل بین‌ المللی و ترانزیتی ایران و تاجیکستان از بندر چابهار
  • رشد ۶۵ درصدی ترانزیت مبدأ در مرز باشماق
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌ یابد
  • ◄ اولین قطار ترانزیت افغانستان به ترکیه در دام سوء مدیریت/ تکرار تجربه تلخ راه آهن شلمچه بصره
  • خطوط ریلی بندر شهید رجایی توسعه می‌یابد
  • طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی