Web Analytics Made Easy - Statcounter

سفیر پیشین ایالات متحده در عربستان سعودی با انتشار مطلبی نسبت به قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول واکنش نشان داده است. ۰۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۳ بین الملل آسیای غربی آمریکا نظرات

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه اطلاع رسانی کنگره، روبرت جوردن سفیر آمریکا در عربستان سعودی طی سال های 2001 تا 2003 میلادی در مطلبی نوشت: به واسطه قتل وحشیانه و بیرحمانه جمال خاشقجی، روابط بین آمریکا و عربستان سعودی به پایین ترین سطح خود از حملات 11 سپتامبر رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

من یک ماه پس از تراژدی 11 سپتامبر 2001 میلادی به عنوان سفیر جدید ایالات متحده وارد عربستان سعودی شدم.

وی در ادامه افزود: نخستین سئوال من از شاهزاده سلمان که اکنون شاه عربستان است در آن زمان این بود که "چگونه 15 نفر از هواپیماربایان می توانند از اتباع سعودی باشند؟ "

پاسخی که سلمان داد من را کاملا شگفت زده کرد. او گفت: هیچ شهروند سعودی در این حملات دست نداشته است. یک خلبان اسرائیلی که از سوی موساد دستور می گرفته، عامل اصلی این حملات بوده است.

شاهزاده نائف بن عبدالعزیز وزیر کشور سعودی نیز پاسخ مشابهی را به من داد. در نهایت سعود الفیصل وزیر خارجه وقت عربستان سعودی یک پاسخ صریح به من داد و وعده همکاری در تحقیقات مربوط به این حملات را به من داد. البته همکاری با مقام های ریاض برای تحت تعقیب قراردادن القاعده کار سختی بود. تقریبا دو سال طول کشید تا توانستیم به پیشرفت مهمی در اتحاد برای مقابله با تروریسم دست پیدا کنیم. ولی در عین حال مقام های سعودی به شدت از نحوه پوشش اخبار در رسانه های خبری و اظهارات سیاستمداران آمریکایی و شخصیت های مذهبی، عصبانی و خشمگین بودند. روابط بین آمریکا و عربستان سعودی به سطح پایینی تنزل یافت. یکی از روزنامه نگارانی که به من کمک کرد تا تحولات جامعه سعودی و نفوذ افراط گرایی مذهبی را درک کنم، جمال خاشقجی بود.

در هفته های پس از قتل خاشقجی، دستیابی به یک پاسخ صریح و مستقیم از سوی مقام های سعودی واقعا سخت و دشوار بوده است. مقام های سعودی در این مدت پاسخ های متناقضی را درباره قتل خاشقجی داده اند، از انکار قتل خاشقجی در ساختمان کنسولگری گرفته تا ادعای "عملیات خودسرانه" توسط ماموران سرکش و یاغی و در نهایت اذعان به قتل خاشقجی در کنسولگری.

این سیاستمدار آمریکایی در ادامه این مطلب نوشت: تقریبا همه مفسران آمریکایی از جمله ژنرال مارتین دمپسی رئیس سابق ستاد مشترک ارتش آمریکا، انگشت اتهام خود را به سوی محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نشانه گرفته‌اند. مفسران آمریکایی به این جمع بندی رسیده‌اند که سبک مدیریتی محمد بن سلمان و سرکوب وحشیانه مخالفان به گونه‌ای بوده است که سخت بتوان تصور کرد که وی نقش مستقیمی در قتل خاشقجی نداشته است. حتی از دیدگاه دونالد ترامپ نیز محمد بن سلمان یکی از مظنونان اصلی اجرای این گونه اقدامات است.

محمد بن سلمان تقریبا عامل اصلی همه شکست های سیاسی عربستان سعودی در دو سال اخیر بوده است. از جنگ شکست خورده علیه یمن گرفته تا محاصره قطر و از بین بردن شورای همکاری خلیج فارس، حبس و توقیف اموال شاهزاده های سعودی، ربودن نخست وزیر لبنان، توقف عرضه سهام شرکت نفتی آرامکو و زندانی کردن مخالفان میانه روی دولت سعودی، از جمله زنانی که خواستار حق رانندگی بودند، اینها دستاوردهای دردناکی برای کسی است که آرزوی پادشاهی را در سر می پروراند. قتل هولناک خاشقجی را نیز باید در همین چارچوب ارزیابی کرد.

جوردن در ادامه نوشت: سیاستگذاران آمریکایی با یک تصمیم دشوار روبرو هستند. زمانی که یک کشور متحد از مسیر اصلی خود خارج شده و به سوی تبدیل شدن به یک کشور یاغی گام بر می دارد، اتحاد و همبستگی ریاض و واشنگتن با آزمون سختی روبرو می شود. البته نکته قابل اهمیت که باید آن را یادآوری کنیم این است که اتحاد و ائتلاف آمریکا با عربستان سعودی است نه با شخص محمد بن سلمان. ما پس از حملات 11 سپتامبر نیز با چالش مشابهی روبرو شدیم، آن هم زمانی که آمریکا قصد انجام حملات هوایی علیه القاعده در افغانستان را از طریق یک پایگاه هوایی در عربستان سعودی داشت.

قتل خاشقجی به ما یادآوری می کند که ائتلاف ها لزوما پایدار و همیشگی نیست و حتی منافع مشترک نیز در طول زمان ممکن است تغییر کند. تنها پاسخ آمریکا به وحشیگری مقام های سعودی، لغو ویزای تعدادی از اعضای جوخه ترور خاشقجی بوده است. ولی از رهبران آمریکایی انتظار می رود تا واکنش قاطع تری را به عنوان یک ابرقدرت جهانی در برابر ریاض نشان دهند. رهبران کنگره خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره این مساله شده‌اند که آیا مقام های سعودی مرتکب قتل یا شکنجه شده‌اند، قتلی که دولت سعودی پیش از این نسبت به آن اذعان و اعتراف کرده است. در صورت اثبات نقش مستقیم مقام های سعودی، کنگره تحریم هایی را علیه عربستان سعودی اعمال خواهد کرد.

توقف مذاکرات مربوط به فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، توقف کمک های نظامی آمریکا به ائتلاف متجاوز سعودی در جنگ یمن، لغو بیشتر ویزای مقام های سعودی، محدود کردن سرمایه گذاری و توقف آموزش های نظامی از مهمترین گزینه های روی میز رهبران آمریکایی برای مواجهه با عربستان سعودی خواهد بود.

رهبران آمریکایی در ضمن باید به سعودی ها این مساله را متذکر شوند که آنها به آمریکا بیشتر نیاز دارند تا اینکه ایالات متحده به آنها نیاز داشته باشد.

انتهای پیام/

R1036247/P36446/S8,90,1128/CT10

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۸۰۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست جالب غربی ها ۲روز قبل از زدن اسرائیل

 

به گزارش تابناک، حسین امیرعبداللهیان در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران، با اشاره به سفر رئیس سازمان انرژی اتمی به ایران گفت: سفر آقای گروسی را مثبت ارزیابی می‌کنم. ایده‌های مهمی برای همکاری نیرومندتر ایران و سازمان مطرح شد. تلاش می‌کنم دو مسئله باقی مانده در مسیر همکاری‌های فنی و نه فشارهای سیاسی بیرونی حل شود.
وی در واکنش به احتمال آتش‌بس غزه اظهارکرد: تماس‌های فشرده‌ای غربی‌ها به ویژه متحدان در حوزه اروپا با ایران داشتند. درخواست اول‌شان خویشتن‌داری جمهوری اسلامی ایران و پاسخ ندادن به اقدامات رژیم صهیونیستی بود که محکم گفتیم «حتما به رژیم اسراییل پاسخ داده می‌شود.» دو روز مانده به شروع عملیات ایران، درخواست غربی از ما این بود که اگر می‌خواهیم بزنید، محکم نزنید و سعی کنید شدت عملیات‌تان کاهش پیدا کند.

امیرعبداللهیان ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران خود تصمیم گرفت که چگونه بزند، از چه نقطه‌ای و در چه زمانی عملیات کند و اجازه نداد تحت تاثیر دیگران قرار بگیرد اما در عین حال به طرف آمریکایی و غربی گفتیم ریشه در حل بحران غزه است. باید تمرکز بر این موضوع پیدا کنیم.

وزیر امور خارجه متذکر شد: توافق نانوشته‌ای با طرفهای غربی برای تمرکز بر آتش‌بس در غزه داشتیم. غربی‌ها به ما گفتند در این مسیر حرکت خواهند کرد که امروز آثار مثبتی در این رابطه شاهدیم. حماس در چارچوب اصول خودش و در طرحی واقع‌بینانه پاسخ ابتکار مصر و قطر را داده است.

وی متذکر شد: تصور می‌کنم اگر آمریکایی و غربی‌ها به وعده‌های‌شان عمل کنند و نسبت به آتش‌بس در این مرحله پایبند باشند، همه چیز برای برقراری آتش‌بس پایدار و حل مسئله فراهم است اما نتانیاهو و اندک افراد افراطی در آن سوی این معادله همه تلاش‌شان را برای تداوم جنگ به کار می‌برند چرا که آتش‌بس می‌تواند به معنای بحران جدید در داخل سرزمین‌های اشغالی باشد.
امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنانش با توضیح آخرین اقدامات انجام شده برای برقراری رابطه با مصر، گفت: گفت‌وگوهای خیلی خوبی با وزیر امور خارجه مصر داشتم. در مسیر تدوین نقشه‌راه برای برگشت به روابط عادی دیپلماتیک بین دو کشور هستیم.

وزیر امور خارجه ایران با اشاره به همکاری کشورهای همسایه در مسئله غزه، گفت: با همسایگان روابط قوی داریم البته دو روز قبل از شروع عملیات به کشورهایی که آمریکا در آنجا پایگاه داشت و همچنین به طرف آمریکایی اعلام کردیم هدف ایران همسایه‌ها یا آمریکایی‌ها نیستند، بلکه تنبیه رژیم اسراییل به دلیل اقدام گستاخانه و خلاف مقررات بین‌المللی و کنوانسیون وین در حمله به سفارت ایران در دمشق است.

وی ادامه داد: هشدار دادیم اگر در هر مرحله از عملیات ما آمریکا علیه منافع ایران وارد شود، پاسخ ما بر روی پایگاه‌های آمریکا در منطقه فوری و قطعی است. به کشورهای دوست که پایگاه‌های آمریکا در کشورشان قرار دارد نیز از قبل اعلام کردیم روابط ما با شما مبتنی بر دوستی و برادری است، دفاع مشروع در چارچوب تقویت همکاری‌ها و امنیت منطقه‌ای است، اما اگر آمریکا دست از پا خطا کند، پایگاه‌هایش در منطقه هدف قرار می‌گیرد. در گفت‌وگوها و پیام‌های بعدی‌مان نیز این حس به کشورهای همسایه انتقال داده شد که عمدتا قبل از آغاز عملیات (عملیات وعده صادق ) از مسیر دیپلماتیک به ایران اعلام کردند به هیچ کشوری اجازه نخواهند داد از مبداء کشورشان هیچ تعرضی علیه ایران انجام شود.

وزیر امور خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد: پاسخی که ایران به گستاخی رژیم صهیونیستی داد، کمک کند هر چه زودتر بحران در منطقه فروکش کند و فلسطینی‌ها در این چارچوب حقوق‌شان رعایت شود.

 منبع: ایسنا

دیگر خبرها

  • جدیدترین موضع گیری السودانی درباره جنگ غزه در دیدار مقام آمریکایی
  • درخواست جالب غربی ها ۲روز قبل از زدن اسرائیل
  • پیوند علم و سیاست در دانشگاه‌های ایران علیه صهیونیسم
  • بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟
  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • مناظره آتشین آمریکایی‌ها و سعودی‌ها درباره ایران در شبکه اسرائیلی!
  • آیا عادی سازی روابط ریاض و تل آویو قریب الوقوع است؟
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • مقام سابق آمریکایی: فرانسه اولین نظامیان خود را به اوکراین فرستاده است
  • پیشنهاد گروگان سابق آمریکایی در خصوص جنگ ایران و اسرائیل