Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مجید صفاتاج» تحلیلگر مسائل اسرائیل در تشریح دلایل فاز جدید عادی‌سازی روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بحث عادی‌سازی روابط اعراب و اسرائیل از اوایل دهه ۸۰ میلادی مطرح بود و به صورت دقیق باید بگویم که در سال ۱۹۸۲ و در زمان پادشاهی ملک فهد این سناریو مطرح شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن زمان قرار بر این بود که روابط اعراب با اسرائیل در قالب مناسبات مشترک اقتصادی و اطلاعاتی انجام بگیرد اما نگرانی‌هایی که از باب افکار عمومی در این خصوص وجود داشت باعث شد تا این روابط صورت نگیرد. به عبارت دیگر شهروندان کشورهای عربی در آن سال‌ها نسبت به اسرائیل ذهنیت بسیار منفی داشتند و دولت‌های آنها به خوبی می‌دانستند که اگر روابط با اسرائیل برقرار شود بدون تردید با چالش‌های زیادی روبه‌رو می‌شوند.

وی ادامه داد: مخالفان افکار عمومی کشورهای عربی نسبت به عادی سازی روابط نگاه مثبت نداشتند و همین امر موجب شد تا روابط اسرائیل با اعراب به صورت پنهان ادامه پیدا کرد. این سناریو در وضعیت فعلی تا حدود زیادی با گذشته تفاوت دارد؛ چراکه در حالت فعلی ترامپ در کاخ‌سفید است و پرونده‌هایی مانند معامله قرن، انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس به علاوه عادی‌سازی روابط اعراب با اسرائیل را در دست پیگیری دارد که واکنش هیچکدام از کشورهای عربی تا به امروز نسبت به این سه سناریو منفی نبوده است. تا جایی که این کشورها از تحریم ایران توسط آمریکا در ۱۳ آبان استقبال کرده‌اند و این نشان می‌دهد فعل و انفعالاتی که در قالب عادی‌سازی روابط با اسرائیل در حال رخ دادن است، تا حدودی به ایران و هدف قرار دادن کشورمان بر می‌گردد.

این پژوهشگر مسائل فلسطین با اشاره به علنی شدن روابط عمان و اسرائیل و تاثیر آن بر سیاست سایر اعراب، گفت: برخی‌ تصور می‌کنند که سفر اخیر نتانیاهو به عمان برای اولین بار است که اتفاق می‌افتد اما واقعیت این است که اسحاق رابین و شیمون پرز به ترتیب اولین و دومین مقامات اسرائیل هستند که با عمان روابط داشتند. در آن زمان سلطان قابوس (پادشاه فعلی عمان) زمام امور عمان را در دست داشت و این روند تا به امروز به صورت پنهان ادامه داشته و حالا علنی شده است. این بدان معناست که نباید روابط اسرائیل با عمان را یک رخداد سیاسی شگفت‌انگیز قلمداد کنیم. در این مسیر کشورهای عربی به دلیل نقش بی طرف عمان طی دهه‌های اخیر به از سفر نتانیاهو به مسقط تعجب کردند و این موضوع را دور از انتظار می‌دانند.

وی افزود: عمان از گذشته تا به امروز در هیچکدام از جنگ‌های اعراب علیه اسرائیل شرکت نکرده است اما اینکه چرا در زمان فعلی اقدام به علنی کردن روابطش با اسرائیل کرده است نشان از خط‌‌‌‍ دهی ایالات متحده در این مساله دارد؛ عمان باید می‌فهمید که نزدیک شدندش به اسرائیل در این وضعیت که ایران منتظر تحریم‌های جدید خواهد بود درست نیست و به همین علت باید بگویم که سفر نتانیاهو به عمان، چراغ سبز به بحرین، امارات و حتی قطر در بحث عادی‌سازی روابط با اسرائیل قلمداد می‌گردد. از این جهت شاهد آن هستیم که ورزشکاران اسرائیل از طریق اردن وارد امارات می‌شوند و حتی پرچم اسرائیل در این کشور به اهتزاز در می‌آید. نمونه دیگر آن را باید در ورود تیم اقتصادی اسرائیل به دبی و ابوظبی دنبال کنیم که علاوه بر روابط تجاری بحث ضربه زدن به ایران هم می‌تواند محوریت آن باشد.

صفاتاج در پایان تصریح کرد: اینکه آل‌خلیفه در بحرین اعلام می‌کند به دنبال عادی‌سازی روابط با اسرائیل است دقیقاً نشان می‌دهد که نه تنها نگاه آنها به عمان بوده بلکه عربستان سعودی هم به بحرین و امارات پیام داده که باید این روابط بازتعریف شود. طبیعی است سلطان نشین عمان به عنوان حلقه واسط خلیج فارس که از گذشته تاکنون حکم بازیگر بی طرف را داشته است نقش خود را به گونه‌ای دیگر تعریف کرده است. از سوی دیگر که وجهه عربستان با قتل خاشقجی مخدوش شده، آمریکا درصدد آن است تا بتواند با پوشش این پرونده، عادی‌سازی روابط اعراب با اسرائیل را به ورطه عملیاتی برساند و از این جهت است که یک موج تبلیغاتی در مورد این سناریو به راه افتاده است.          

منبع: ایلنا

کلیدواژه: بنیامین نتانیاهو عمان سلطان قابوس دونالد ترامپ عادی سازی روابط اسرائیل و اعراب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۸۹۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منابع آگاه: دولت بایدن و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره یک توافق هستند

منابع آگاه اعلام کردند دولت جو بایدن و عربستان درحال بررسی‌های نهایی درباره توافقی درخصوص ضمانت‌های امنیتی آمریکا به عربستان و کمک به این کشور در زمینه هسته‌ای برای اهداف غیرنظامی هستند.

به گزارش ایسنا، منابع آگاه اعلام کردند دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره توافقی درخصوص ضمانت‌های امنیتی آمریکا به عربستان و کمک به این کشور در زمینه هسته‌ای برای اهداف غیرنظامی هستند. این درحالی است که توافق عادی سازی روابط بین رژیم صهیونیستی و عربستان در چارچوب یک معامله بزرگ در منطقه هنوز دور از دسترس است.

طبق گزارش رأی الیوم، این منابع اعلام کردند مذاکره کنندگان آمریکایی و عربستانی در حال حاضر اولویت را به معاهده امنیتی دوجانبه‌ای می‌دهند که ممکن است بخشی از معامله بزرگتری باشد که به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی ارائه می‌شود و وی باید تصمیم بگیرد که آیا امتیازهایی را برای تضمین عادی سازی تاریخی روابط با ریاض خواهد داد یا خیر.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه اعلام کرد: ما به توافقی درباره بخش آمریکایی-عربستانی معامله بسیار نزدیک هستیم. می‌توانیم در یک زمان بسیار کوتاه جزئیات را حل کنیم.

به گفته دیپلمات‌های خارجی در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و منابعی در واشنگتن احتمالا این بخش از طرح مربوط به ضمانت‌های رسمی آمریکا برای دفاع از عربستان و دستیابی عربستان به سلاح‌های آمریکایی پیشرفته‌تر باشد.

منابع آگاه پیش بینی کردند توافق امنیتی ریاض و واشنگتن شامل تبادل تکنولوژی‌های مدرن با ریاض از جمله تکنولوژی مربوط به هوش مصنوعی باشد.

یک مسئول آمریکایی اعلام کرد: پیش بینی می‌شود بندهای توافق ظرف چند هفته تکمیل شود.

این درحالی است که عربستان بر لزوم توقف جنگ غزه قبل از هرگونه صحبت درباره عادی سازی روابط با تل آویو تأکید دارد.

میلر گفت: عربستان توضیح داد تا زمانی که جنگ غزه ادامه دارد توافق عادی سازی روابطی وجود نخواهد داشت.

اخیرا آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا سفری به منطقه داشت و مذاکرات جداگانه‌ای با بنیامین نتانیاهو و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برگزار کرد.

از سوی دیگر روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت، توماس فریدمن، تحلیلگر روزنامه نیویورک تایمز شروط عربستان را به عنوان بخشی از مذاکرات بین واشنگتن و ریاض برای عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی فاش کرد.

این شروط عبارتند از ایجاد یک روند سه تا پنج ساله برای تشکیل کشور فلسطین، توقف شهرک سازی در کرانه باختری و عقب نشینی ارتش  رژیم صهیونیستی از غزه.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  •  دولت بایدن و عربستان در آستانه یک توافق امنیتی
  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • بلومبرگ: عربستان فعالان منتقد اسرائیل را دستگیر می‌کند
  • منابع آگاه: دولت بایدن و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره یک توافق هستند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • فلسطین، مسئله‌ای که عادی نمی‌شود!
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام