Web Analytics Made Easy - Statcounter

پول‌نیوز - مدتي است كه زمزمه‌هاي گراني بنزين بر سر زبان‌ها افتاده است. دوباره اعدادي كه حكايت از قاچاق سوخت دارند مرور مي‌شوند و ارزان بودن حامل‌هاي انرژي به خصوص بنزين در ايران به چالش كشيده مي‌شود. برخي مي‌گويند ارزاني بنزين در ايران تك‌سرنشين‌ها را زياد كرده و به تبع آن هم ترافيك بيشتر مي‌شود هم اين سرمايه ملي به راحتي سوخته مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آيا واقعا با گران شدن بنزين، همه اين مشكلات حل مي‌شود؟
در مورد آب و برق و گاز و ... چطور؟ آيا نسخه شفابخش همه مصارف بي‌رويه افزايش قيمت آن‌هاست؟ آرش نجفي نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در اين باره به پول نيوز مي‌گويد: مشكل ما مشكل عدم تخصص و ابزار است. در واقع ما ابزارهای لازم برای نگهداشت انرژی و کنترل مصرف را نداریم. علی‌رغم اینکه در دولت نهم و دهم این ابزارها تعریف شدند اما به علت استفاده از آن‌ها به بدترین شکل ممکن، اثر بخشی این ابزارها به پایین‌ترین حد ممکن خود رسیدند و در واقع با اجرای غلط طرح هدفمندی یارانه‌های و توزیع پول بین مردم این طرح عملا شکست خورد. 

اين فعال اقتصادي ادامه مي‌دهد: اصلاح  الگوی مصرف و شیوه‌های کاهش مصرف انرژی در کشور ما به شکل غیر علمی انجام شده و می‌شود چرا که مسئولان در دوره‌های مختلف حاضر نیستند که این فرآیند را به دست متخصصان در حوزه انرژی بسپارند. 

رییس انجمن بهینه سازی مصرف انرژي با اشاره به هدررفت ميلياردها تومان در طرح هدفمندسازي يارانه‌ها توضيح مي‌دهد: در زمان شروع طرح هدفمندسازي يارانه‌ها 2 میلیارد و 400 میلیون دلار هر ماه توزیع می‌کردیم كه  ارزش آن امروز به 350 میلیون دلار رسیده است. اين در حالي است كه ما می‌توانستیم با حداکثر 185 هزار میلیارد تومان پول، 35 درصد مصرف انرژی در کشور را با اصلاح مصرف انرژي در ساختمان‌ها کاهش دهیم و سرمايه اولیه را هم کم کم به سيستم اقتصاد کشور برگردانیم. 

نجفي مي‌گويد: تا به امروز بیش از 350 هزار میلیارد تومان يارانه پرداخت کرده ایم اما هیچ کاهش مصرف انرژی در کشور رخ نداده است آیا این پول هدر نرفته است؟ آيا سياست‌هاي ما درست بوده است؟ در واقع ما خواستيم مصرف انرژي را در كشور كاهش دهيم اما نتوانستيم. 

او تاكيد مي‌كند: نمی‌شود همینطور به مردم دیکته کرد که باید به خاطر واريز ماهیانه 45 هزار تومان مصرف انرژی خود را کاهش دهند چرا كه ما ابزار لازم را در دست و برنامه مدوني نداريم. فراموش نكنيد براي به نتيجه رسيدن هر برنامه ملي نياز به برنامه ريزي و مدل‌سازي در كشور وجود دارد. من بر اين باورم كه افزايش قيمت‌هاي حامل‌هاي انرژي به شكل موثري به بهينه‌سازي ختم نمي‌شود و صرفا اثر گذاري تورمي دارد. خواه بنزين باشد خواه گاز و آب و برق. 

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: انرژی پول نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۳۲۱۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش قیمت گاز در اروپا؟!

بازار‌های گاز طبیعی هفته گذشته تحت تاثیر نگرانی‌ها نسبت به توقف جریان گاز روسیه به اتحادیه اروپا، گارد افزایشی به خود گرفتند.

به گزارش ایسنا، در سال ۲۰۱۹، روسیه و اوکراین توافق ترانزیت خط لوله پنج ساله را برای تامین گاز طبیعی به اروپا امضا کردند. با وجود اینکه دو سال از جنگ روسیه با اوکراین می‌گذرد، هر دو کشور به اجرای قرارداد ادامه داده‌اند. اما اکنون قرار است این توافق به پایان برسد، زیرا کی‌یف اعلام کرده که قصد ندارد آن را پس از انقضا در ۳۱ دسامبر، تمدید کند.

از سوی دیگر، کادری سیمسون، مسئول انرژی اتحادیه اروپا اعلام کرده که بازوی اجرایی این بلوک، هیچ علاقه‌ای به تلاش برای تجدید توافق تراتزیت ندارد. واردات گاز از طریق اوکراین، تنها پنج درصد از کل واردات گاز اتحادیه اروپا را به خود اختصاص می‌دهد. اورا سابادوس، تحلیلگر ارشد شرکت اطلاعات بازار ICIS، به پولیتیکو گفت: اتریش، مجارستان و اسلواکی از توقف این واردات، احتمالا بیشترین ضربه را خواهند دید.

خوشبختانه، اگر اروپا بخواهد وابستگی خود به محصولات انرژی روسیه را به میزان بیشتری قطع کند، این اتفاق برای تولیدکنندگان گازی که مدت‌ها رنج برده‌اند، می‌تواند یک موهبت کمیاب باشد. پاتریک پویانه، مدیرعامل شرکت «توتال انرژی» پیش‌بینی کرده است تحریم‌های پیشنهادی اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) روسیه، باعث افزایش شدید قیمت گاز و سود بردن فروشندگان جهانی گاز از جمله خود «توتال انرژی» می‌شود.

او در پاسخ به سوال تحلیلگری که درباره تاثیر تحریم‌های پیشنهادی اتحادیه اروپا پرسیده بود، گفت: اگر اتحادیه اروپا، پروژه «یامال ال‌ان‌جی» را تحریم کند، قیمت ال‌ان‌جی به سرعت بالا خواهد رفت و در سطح جهانی، به نفع ما خواهد بود. اگر تحریم‌هایی در کار باشند، مثبت است و منفی نیست، زیرا درآمد توتال از پروژه «یامال ال‌ان‌جی»، کاملا محدود است. سران اروپا بر این موضوع واقف هستند که امنیت تامین کنونی آنها، بر ال‌ان‌جی متکی است و نمی‌خواهند دوباره افزایش قیمت را مشاهده کنند. آنچه من درک می‌کنم این است که آن‌ها ممکن است ایده‌هایی داشته باشند، اما این ایده‌ها برای سال ۲۰۲۷ به بعد خواهد بود نه قبل از آن.

شرکت فرانسوی «توتال انرژی»، سهم ۲۰ درصدی در پروژه «یامال ال‌ان‌جی» واقع در شرق روسیه دارد و سهم عمده این پروژه در اختیار شرکت روسی نواتک است که توتال در آن، ۱۹.۴ درصد سهم دارد. این شرکت، به دلیل تحریم‌های مالی آمریکا و اتحادیه اروپا، سود نقدی از پروژه «یامال ال‌ان‌جی» از سال ۲۰۲۳ دریافت نکرده است. با این حال، این شرکت حدود ۴۵۰ میلیون دلار سود نقدی نیم سالانه را در اواخر سال ۲۰۲۲ از نواتک دریافت کرد.

اتحادیه اروپا به کشور‌های عضو هشدار داده است که در صورت از دست دادن گاز روسیه که با زمستان سخت همراه شود، خود را برای بدترین سناریو آماده کنند. این وضعیت با تصمیم اخیر برلین برای مالیات یک‌جانبه بر صادرات گاز تشدید می‌شود و این امر، سواپ واردات از روسیه با عرضه از طریق آلمان، ایتالیا یا ترکیه را برای این کشور‌ها دشوارتر می‌کند.

جوزف سیکلا، وزیر صنعت جمهوری چک هفته گذشته درباره این مالیات گفت: ما باید از اقداماتی که به کار انجام شده، آسیب می‌زند و روسیه را تقویت می‌کند، اجتناب کنیم.

این بلوک تاکنون موفق به حذف تدریجی حدود دو سوم واردات گاز روسیه و افزایش واردات از آمریکا و نروژ شده است. با این حال، روسیه ۱۴.۸ درصد از گاز اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۲۳ تامین کرد. با توجه به اینکه هنوز خاطره قیمت‌های بی‌سابقه گاز پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین تازه است و سیاستمداران اروپایی برای کنترل قیمت انرژی و تضمین عرضه، تحت فشار هستند، باید دید آیا اتحادیه اروپا به تحریم‌های باقی مانده ادامه می‌دهد یا خیر

حجم بالای ذخایر گاز

با این حال، عوامل کلی عرضه و تقاضای بازار گاز، ضعیف مانده‌اند، زیرا بازار‌های جهانی در بحبوجه دورنمای ضعیف تقاضا، با حجم بالایی از عرضه گاز مواجه هستند. ذخایر گاز اتحادیه اروپا در هفته گذشته، به بیش از ۷۲ میلیون متر مکعب معادل ۶۲ درصد از حجم این ذخایر رسید که برای این وقت از سال، یک رکورد محسوب می‌شود. همچنین ذخایر گاز در کالیفرنیا هم تقریبا در آستانه فصل ذخیره سازی مجدد برای فصل گرمایش بعدی، تقریبا پر هستند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، در بخش تقاضا، اروپا با جبهه هوای گرمی مواجه خواهد شد که تقضا برای گاز را در این قاره کاهش می‌دهد و همزمان، عرضه گاز بیشتری در هفته‌های آینده در راه خواهد بود، زیرا کارخانه ال‌ان‌جی فریپورت پس از رفع مشکلات فنی، فعالیتش را ازسرمی‌گیرد. ماه‌هاست که این کارخانه که دومین تاسیسات بزرگ صادرات گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) در آمریکاست، به دلیل مشکلات فنی، زیر ظرفیت ۸۰ درصدی خود فعالیت کرده است.

دیگر خبرها

  • تولید گاز باید افزایش پیدا کند/ لزوم بهینه سازی مصرف
  • دانشمندان به کمک نمک، سوپر باتری ارزان قیمت ساختند
  • افزایش قیمت گاز در اروپا؟!
  • هدر رفت ۲۵ میلیون دلاری بنزین در سال
  • رشد اقتصادی پایدار در صنعت نفت با بهینه‌سازی مصرف انرژی
  • کاهش ۲۸ درصدی مصرف انرژی با بهینه‌سازی موتورخانه‌ها
  • موتور سواران هنگام سوخت گیری به این نکات توجه کنند (فیلم)
  • اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • معمای بنزین در ایران