Web Analytics Made Easy - Statcounter

در آستانه تحریم نفتی ایران و به دلیل بروز تغییر و تحولات در نقل و انتقال نفت از خاورمیانه اجاره نفتکش ها برای مسیر خاورمیانه به چین طی یک ماه گذشته حدود ۳ برابر شده است.

 

تولید بیشتر نفت اوپک و سفرهای دریایی طولانی تر صاحبان کشتی‌ها را به روزهای خوب بازگردانده است .

 

درست یک ماه پیش اجاره یک سوپرنفتکش برای مسیر خاورمیانه خلیج فارس به چین، روزی ۱۸ هزار دلار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مقدار در هفته جاری به بیش از ۵۱ هزار دلار در روز رسید که بالاترین حد از اوایل سال ۲۰۱۷ بوده است.

 

دلیل این افزایش قیمت این است که با تقاضای زیاد چینی ها و افزایش تولید اوپک و متحدانش به خاطر تحریم‌های قریب‌الوقوع صادرات نفت ایران، به شدت از کشتی‌هایی که ظرفیت حمل ۲ میلیون بشکه نفت را در اقیانوس دارند استفاده می شود .

 

قبل از آغاز تحریم های آمریکا علیه ایران در ۴ نوامبر، تولید کشورهای منطقه خلیج فارس افزایش یافته است. عربستان هفته گذشته اعلام کرد که« اوپک در حال تولید با بالاترین ظرفیت خود است». با صادرات فراوان آمریکا به آسیا و افزایش جریان صادرات به چین از آفریقای غربی و برزیل، مالکان کشتی ها سود زیادی می برند.

 

پدی راجرز رئیس انتورپ، یک شرکت اروپایی مالک نفتکش در بلژیک گفت: بسیاری از کسانی که نفت خام ایران را در آخرین دور تحریم های ایران می بردند، این بار این کار را نمی کنند. با این که تصور می‌شد تقاضای نفت کم میشود ولی همچنان بالاست و مهمتر اینکه کشتی‌ها مسافت های طولانی تری را طی می کنند.

 

در حالی که کاهش تولید اوپک و متحدانش در آغاز سال گذشته میلادی، تلنگری برای غول‌های نفتی بود ولی این بار بیشتر بر دوش مالکان کشتی ها سنگینی می کرد که ناوگانی از کشتی هایشان برای حمل محموله های کمتر رقابت می‌کردند.

 

حالا به نظر می رسد بازار آنها رونق گرفته است.تولیدکنندگان دوباره عرضه نفت را افزایش دادند و کشتی ها شاهد مسافت های بیشتر و تراکم بیشتری هستند.

 

مثلا سفر یک سوپرنفتکش از ایران به کره جنوبی ۳ هفته طول می‌کشد، در حالی که از اروپای شمال شرقی چهل روز و از خلیج آمریکا ۸ هفته است.

 

کرایه حمل بار با افزایش تقاضا در خاورمیانه و آفریقای غربی بالا رفته است. به نظر می‌رسد با ثبت سفارش برای اوایل نوامبر این کرایه ها باز هم بالاتر بروند .

 

به نظر می رسد بازار با افزایش فصلی تولید اوپک، تحریم‌های ایران و افزایش مسیر حرکت کشتی ها، دشواری هایش را پشت سر گذاشته باشد.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۳۳۷۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صنعت نفت و گاز پیشتاز مسیر حرکت به سمت دانش‌بنیان شدن

صنعت نفت و گاز نقشی محوری در اقتصاد ایران ایفا می کند و به عنوان منبع اصلی انرژی و سوخت برای بخش های مختلف عمل می کند. با این حال، در سال‌های اخیر، این صنعت دستخوش دگرگونی قابل‌توجهی به سمت دانش محور شدن بوده است. این تغییر به سمت شیوه‌ها و فن‌آوری‌های مبتنی بر دانش به دلیل نیاز به بهبود کارایی، کاهش هزینه‌ها، به حداقل رساندن هدررفت انرژی و افزایش رقابت کلی انجام شده است.

یکی از حوزه های کلیدی که صنعت نفت و گاز به کارگیری شرکت های دانش بنیان است. این شرکت ها که در توسعه فناوری ها و راه حل های نوآورانه تخصص دارند، در خط مقدم رشد بهره وری، کاهش اتلاف انرژی و جلوگیری از هدر رفتن گازهای مرتبط در فرآیندهای تولید و توزیع بوده اند.

در ایران، صنعت نفت و گاز نقش پیشرو در استفاده از شرکت های دانش بنیان برای پیشبرد رشد اقتصادی را بر عهده گرفته است. ایران با بیش از 650 شرکت دانش بنیان فعال در بخش نفت، فناوری و نوآوری را با موفقیت در عملیات نفت و گاز خود ادغام کرده است. این شرکت ها نقش مهمی در افزایش بهره وری، بهینه سازی فرآیندها و توسعه راه حل های پایدار برای صنعت داشته اند.

همچنین رویکرد فعال دولت ایران به ویژه دولت سیزدهم در تمرکز بر توسعه میادین گازی کشور در رشد و نوآوری در بخش نفت و گاز موثر بوده است. ایران با اولویت‌بندی جمع‌آوری و استفاده از گازهای مشعل، نه تنها تولید گاز خود را افزایش داده، بلکه در بازار جهانی گاز نیز پیشتاز است. دستاوردهای این کشور در تولید گاز از میانگین نرخ رشد سایر کشورهای تولیدکننده گاز پیشی گرفته است و رتبه برتر را در مجموعه گازهای مشعل در میان کشورهای عضو مجمع صادرکننده گاز کسب کرده است.

ادغام شیوه‌های مبتنی بر دانش در صنعت نفت و گاز، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا فناوری‌های پیشرفته را اتخاذ کنند، کارایی عملیاتی را بهبود بخشند و اثرات زیست‌محیطی را کاهش دهند. با بهره گیری از تخصص و راه حل های نوآورانه ارائه شده توسط شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است بر چالش ها غلبه کند، بهره وری را افزایش دهد و رشد پایدار را هدایت کند.

علاوه بر این، تغییر به سمت رویکرد دانش محور در صنعت نفت و گاز فرصت های جدیدی را برای همکاری، تحقیق و توسعه باز کرده است. با تقویت مشارکت بین بازیگران صنعت، دانشگاه ها، مؤسسات تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است به نوآوری سرعت بخشد، مهارت ها را افزایش دهد و فرهنگ یادگیری و بهبود مستمر را تقویت کند.

در نتیجه، گذار صنعت نفت و گاز به سمت دانش محور شدن نشان دهنده نقطه عطف مهمی در تکامل آن است. با پذیرش فناوری، نوآوری و تخصص ارائه شده توسط شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است بهره وری را افزایش دهد، اثرات زیست محیطی را کاهش دهد و رشد پایدار را هدایت کند. ادغام شیوه های مبتنی بر دانش نه تنها صنعت را به سمت کارایی و رقابت بیشتر سوق داده است، بلکه آن را به عنوان یک بازیگر کلیدی در چشم انداز انرژی جهانی قرار داده است.

دیگر خبرها

  • تشدید دوباره حملات انصارالله یمن: پهپاد آمریکایی و نفتکش انگلیسی هدف قرار گرفتند
  • برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی نشاندهنده شکست طرح‌های شیطانی برای منزوی کردن ایران بود
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • حیرت و درماندگی غرب در برابر شکوه قدرت سازی ایران
  • نفت در مدار رشد؟
  • تحریم مشترک سه کشور علیه ایران | از اشخاص تا هواپیما و کشتی!
  • صنعت نفت و گاز پیشتاز مسیر حرکت به سمت دانش‌بنیان شدن
  • ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است | درآمدهای نفتی ایران از سال ۲۰۲۰ چهار برابر شده
  • دست خالی غرب در برابر ایران | وقتی تیغ تحریم دیگر نمی‌بُرد!
  • تهدیدهای ترانزیت دریایی در ۱۴۰۳