Web Analytics Made Easy - Statcounter

هر زمان در جامعه شاهد رفتارهای غیرمتمدنانه، و ضداجتماعی، افزایش پرخاشگری، اظهار نظر در هر زمینه، قانون گریزی، و توهم دانایی داشتن باشیم نشانگر آن است که یک عنصر و نهاد اجتماعی مثل کتابخانه نتوانسته است نقش خود را به درستی ایفا کند. ۱۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۸ اجتماعی خانواده و جوانان پزشکی نظرات

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فردی که مطالعه کتاب و مراجعه روزانه یا هفتگی به کتابخانه، عادت زندگی اش باشد، به سادگی درباره دیگران قضاوت نخواهد کرد یا هرگز به خود اجازه نخواهد داد با قانون گریزی هر چند یک خلاف کوچک هنگام رانندگی مثلاً حرکت در مسیر یک طرفه و ورود ممنوع، حق دیگران را تضییع کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر زمان در جامعه شاهد رفتارهای غیرمتمدنانه، و ضد اجتماعی، افزایش پرخاشگری، اظهار نظر در هر زمینه، قانون گریزی، و توهم دانایی داشتن باشیم نشانگر آن است که یک عنصر و نهاد اجتماعی مثل کتابخانه نتوانسته است نقش خود را به درستی ایفا کند. این گونه رفتارها هر منشایی داشته باشید یکی از آنها برگرفته از نداشتن صبر، تأمل، متانت، فروتنی، تفکر و بردباری ناشی از نداشتن مطالعه است.

در این رابطه دکتر امیررضا اصنافی - استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی به بهانه هفته کتاب و روز کتابدار در یادداشتی نوشت: کتابخانه را به عنوان یک نهاد اجتماعی می‌شناسیم. نهادی که رسالت‌ها، مأموریت‌ها و کارکردهایی دارد که عملاً به رویدادها و تعاملات اجتماعی مرتبط است. در حقیقت می‌توان گفت کتابخانه‌ها و کتابداران در هر جامعه، از جمله کنشگران و بازیگران اصلی فعالیت‌ها، رویدادها و تعاملات اجتماعی محسوب می‌شوند.

کتابخانه‌­ها حلقه آگاهی بخش در این عرصه محسوب می‌شوند و نقش چشمگیری در ارتقای سطح فرهنگ، آگاهی و فعالیت‌های اجتماعی اعضای یک جامعه ایفا می‌کنند. هر زمان در جامعه شاهد رفتارهای غیرمتمدنانه، و ضد اجتماعی، افزایش پرخاشگری، اظهار نظر در هر زمینه، قانون گریزی، و توهم دانایی داشتن باشیم نشانگر آن است که یک عنصر و نهاد اجتماعی مثل کتابخانه نتوانسته است نقش خود را به درستی ایفا کند.

این گونه رفتارها هر منشایی داشته باشید یکی از آنها برگرفته از نداشتن صبر، تأمل، متانت، فروتنی، تفکر و بردباری ناشی از نداشتن مطالعه است.

مطالعه بر اساس نیاز و به قصد آگاهی بخشی، صرفاً ورق زدن کتاب یا مجله نیست بلکه فلسفه آن عمیق تر از این بحثهاست که باعث می‌شود ناگهانی و احساسی نسبت به رویدادهای پیرامون خود واکنش نداشته باشیم ورفتارها و برخوردها توام با آرامش و وقار خواهد بود.

فردی که مطالعه کتاب و مراجعه روزانه یا هفتگی به کتابخانه، عادت زندگی اش باشد، به سادگی درباره دیگران قضاوت نخواهد کرد یا هرگز به خود اجازه نخواهد داد با قانون گریزی هر چند یک خلاف کوچک هنگام رانندگی مثلاً حرکت در مسیر یک طرفه و ورود ممنوع، حق دیگران را تضییع کند.

واقعیت این است که اگر می‌خواهیم بدانیم اعضای یک جامعه چقدر اهل تفکر هستند و چقدر به اطلاعات اهمیت می‌دهند باید دید که تا چه میزان از کتابخانه‌های عمومی استفاده می‌کنند، چقدر در جمع‌های خانوادگی به جای اظهار نظر درباره مسائل مختلف جامعه به کتابخوانی گروهی بپردازند یا به بحث درباره آخرین کتابی که مطالعه کرده اند مشغول شوند.

در این میان، خود نهاد کتابخانه‌های عمومی که از آن به عنوان دانشگاه عموم اعضای جامعه، باید نقش‌های فعال تری ایفا کند و حتی کاری کند که روزهای تعطیل نیز افراد را به سمت خود بکشاند.

کتابداران نیز رسالت‌های اجتماعی دارند و باید بتوانند کتابداری اجتماعی را در جامعه نهادینه کنند.

اما این امر کافی نیست بلکه مدیران و تک تک اعضای جامعه نیز باید بتوانند به اهمیت نقش کتابداران و کتابخانه‌ها در عرصه تمدن سازی پی ببرند و خود را به کتابخانه‌ها نزدیک تر کنند.

بنابراین، کتاب محمل گفتگوست و کتابخانه‌ها بستر تمدن ساز و کتابدار پل ارتباطی بین این محمل‌های تمدنی و اعضای جامعه هستند.

چه نیکوست اگر یاد کردن از کتاب، کتابخوانی، کتابخانه‌ها و کتابداران محدود به هفته کتاب یا دوران نمایشگاه کتاب نباشد و هر روز و هر هفته برای ما کتابخانه‌ها و کتاب ارزشمند باشند و همواره با جامعه در تعامل باشند.

در پایان، ضمن گرامیداشت هفته کتاب، کتابخوانی و روز کتابدار یادی می‌کنم از زنده یاد پروین اعتصامی که افتخار کتابداران این است که این بانوی فرهنگی تاریخ شعر معاصر ایران زمین، مدت زمانی را به عنوان کتابدار دانشسرای تربیت معلم سپری کرده است. انتهای این یادداشت را به بخش‌هایی از یکی از اشعار این شاعره بزرگ مزین می‌کنم:

شالوده کاخ جهان بر آبست

تا چشم بهم بر زنی خرابست

در خانه هزارت اگر کتابست

هشدار که توش و توان پیری

سعی و عمل موسم شبابست

بیهوده چه لرزی ز هر نسیمی

مانند چراغی که بی حبابست

گر پای نهد بر تو پیل، دانی

کز پای تو چون مور در عذابست

بی شمع، شب این راه پرخطر را

مسپر بامیدی که ماهتابست

تا چند و کی این تیره جسم خاکی

بر چهرهٔ خورشید جان سحابست

در زمرهٔ پاکیزگان نباشی

تا بر دلت آلودگی حجابست

پروین، چه حصاد و چه کشتکاری

آنجا که نه باران نه آفتابست

انتهای پیام/

R1014143/P1014143/S2,18,24,25,1417/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۶۲۱۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است. - اخبار استانها -

مهدی رمضانی  در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج در پاسخ به این سؤال که موضوع نوسازی و بازسازی کتابخانه‌ها در چه شرایطی است (در مصاحبه‌ای گفته بودید که با پول یک کیلومتر اتوبان‌سازی می‌توان کلی تحول در کتابخانه‌ها ایجاد کرد) الان چه مرحله‌ای است؟ اظهار داشت: آن قیاسم به مزاح بود! اما میزان اعتباری که در حوزه صنعتی، تجاری، زیرساخت، وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی هزینه می‌شود، اعداد قابل توجهی است کما اینکه در آن حوزه‌ها هم اقتضائات هم به همان میزان است.

وی گفت: اگر حوزه فرهنگ از لحاظ بودجه‌ای تقویت شود، اثرگذاری و پیشرفت مسائلش بیشتر از تصور خواهد بود. بناها و ابنیه‌های فرهنگی زیادی در این دولت به همت دولتمردان تکمیل شد اما بازطراحی و بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی نیز ضروری است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به اینکه در دور سفر دوم سفرهای استانی رئیس‌جمهور اختصاص اعتبار به بازسازی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی استان‌ها از جمله کردستان لحاظ شده است، تصریح کرد: بازسازی و بازطراحی کتابخانه‌ها متناسب با نیاز و اقتضائات روز یکی از برنامه‌های اولویت‌دار این نهاد بوده و هم‌اکنون چندین پروژه مختلف در این حوزه در دست اقدام است.

وی بر ضرورت توجه به حوزه فرهنگ و کتابخانه‌ها تأکید کرد و افزود: کالبد و ساختمان ابزار بهره‌برداری است، هدف نیست، محتوا و برنامه کتابخانه‌ مهم است و این مراکز با حضور اعضا و کتابدار تجلی پیدا می‌کند، هر کدام که نقص داشته باشد، فرایند به صورت کامل شکل نمی‌گیرد.

اختصاص 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور

رمضانی در پاسخ به این سؤال که آیا مبلغی برای نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص یافته است، اذعان داشت: در استان‌های مختلف از محل سفر استانی رئیس‌جمهور، اعتباراتی اختصاص یافته اما اکنون عدد مشخصی ندارم.

وی با بیان اینکه بودجه این نهاد محدود است، اظهار کرد: در بخش تملک 70 میلیارد تومان به نوسازی کتابخانه‌های کشور اختصاص دادیم البته نسبت به گستره این حوزه در کشور بسیار قابل توجه نیست اما مصوبات سفرهای استانی محسوس و تغییر خود را نشان خواهد داد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم که ایران با استانداردهای کتابخانه‌های عمومی بین‌المللی چقدر فاصله دارد بخصوص در مقایسه با کتابخانه‌های کشورهای همسایه یا در منطقه؟ خاطرنشان کرد: وضعیت ایران در این حوزه بسیار خوب است و بارها این را تکرار کرده‌ام، به اذعان فعالان بین‌الملل و مهمانان خارجی حوزه کتابخوانی و آمار و ارقام از حیث شبکه‌ای کتابخانه‌ای وضعیت مناسبی داریم اما باید بازطراحی و اصلاح فرایندها و بهینه‌سازی داشته باشیم و توسعه هدفمند باشد.

وی عنوان کرد: جزو محدود دستگاه‌های فرهنگی کشور هستیم که به سمت آمایش سرزمینی پیش رفته‌ایم و معتقدیم هر گونه توسعه‌ای باید حول محور این مهم باشد. توسعه باید هدفمند باشد تا منجر به بهره‌برداری شود.

عدد دقیقی از سرانه مطالعه در کشور نداریم!

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم که سرانه مطالعه در کشور چقدر است؟ اظهار کرد: عدد دقیقی از سرانه مطالعه نداریم! اما معتقدیم که گزاره‌ها بیانگر آن بوده که مردم ایران اساساً کتابنخوان نیستند و اهل مراجعه به کتاب هستند اما باید برای دسترسی مردم به کتاب تلاش بیشتری شود چراکه هزینه‌های کتاب افزایش یافته و این در کتابخوانی اثرگذار است.

وی ابراز داشت: فراهم کردن دسترسی مردم به کتاب جزو تأکیدات دولت و شخص رئیس‌جمهور بوده که جزو برنامه‌های اولویت‌دار قرار گرفته و باید فضاهای کلونی و محل تجمع کودکان و نوجوانان به سمت کتاب سوق داده شود. پیمایشی راجب عادت خواندن ایرانیان انجام داده‌ایم و تلاشمان این است که نتایج آن به نمایشگاه کتاب امسال برسد.

پیگیری مطالبه روستاهای فاقد کتابخانه در کردستان

رمضانی در پاسخ به سؤال پایانی خبرنگار تسنیم که با توجه به اینکه علاوه بر شهرهای استان، بسیاری از روستاهای کردستان فاقد کتابخانه هستند، فضا وجود دارد اما تجهیزات و کتاب نیست، چه برنامه‌ای برای جبران این ضعف دارید؟ گفت: بر اساس آمایش سرزمینی در روستاهای بالای 2500 نفر جمعیت سکنه امکان ایجاد کتابخانه وجود دارد و روستاهای با جمعیت کمتر را باید از طریق کتابخانه‌های سیار پوشش داد.

در ادامه گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را به صورت ویدئویی ببینید:

.

انتهای پیام/481/

دیگر خبرها

  • برگزاری آیین نقد کتاب لبخند آفتابی
  • افزایش آسیب‌های اجتماعی در دانش‌آموزان / چرا طرح نماد ناقص اجرا شد؟
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • خودکشی پزشکان ایرانی در مرز هشدار؛ مشکل کجاست؟
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • نگاهی به آسیب‌های نوپدید فضای مجازی
  • کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه
  • روش‌های جدید در تبلیغات دین به معنای کمرنگ شدن روش‌هایی سنتی تبلیغ نیست
  • قرنطینه‌شدن کتاب‌های مشکوک به آرسنیک در کتابخانه ملی فرانسه